Πέμπτη, 14 Απριλίου 2016

Έτσι θα βγούμε από τα μνημόνια; ΦΠΑ 24% από 1η Ιουλίου!


Νέες ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα

Το είπε ο πρωθυπουργός, το είπε και ο υπουργός Άμυνας.
Μετά το Πάσχα, βγαίνουμε από τα μνημόνια. Βέβαια η δήλωση του υπουργού Άμυνας έγινε την 1η Απριλίου, μία σημαδιακή μέρα για την Ελλάδα…
Για όσους δεν θυμούνται, ο υπουργός Πάνος, την 1η Απριλίου του 2016,
ευρισκόμενος στην Κύπρο δήλωσε ξεκάθαρα:
«Φαίνεται πως μέχρι το Πάσχα, ή λίγες μέρες μετά το Πάσχα, και η Ελλάδα θα ακολουθήσει την Κύπρο στην έξοδο από τη θλιβερή αυτή εποχή που ζήσαμε και θα προχωρήσουμε σε μια νέα εποχή, όπου θα έρθει πάλι η ανάπτυξη και το χαμόγελο» είπε ο κ. Καμμένος όταν ρωτήθηκε για την κατάσταση της οικονομίας στην Ελλάδα.
Το ίδιο ακριβώς δήλωσε και ο Τσίπρας μια ημέρα πριν από τον Καμμένο, στις 30 Μαρτίου του 2016:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στο τέλος ενός δύσκολου δρόμου και έρχεται επιτέλους η στιγμή της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνάντηση που πραγματοποίησε με την Ομάδα Εργασίας της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την παρακολούθηση του ελληνικού προγράμματος και των επιπτώσεών του.
Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας, το πήγε ακόμα παραπέρα και δεν δίστασε να δηλώσει πως φέτος μαζί με το Πάσχα θα ζήσουμε και την «ανάσταση» της οικονομίας.
Αυτό που δεν μας είπαν, είναι ότι θα μας ξετινάξουν με τους φόρους!
Το γεγονός ότι η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί ανέκδοτο και μάλιστα πολύ διαδεδομένο ανά τον κόσμο το ξέραμε. Αυτό που δεν ξέραμε, είναι ότι εκτός από τους κάθετους, οριζόντιους, πλάγιους, άμεσους και έμμεσους φόρους, αυξάνεται ένας φόρος που θα αλλάξει τη ζωή όλων μας… Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, ή εν συντομία ΦΠΑ. Είναι άλλωστε κάτι που γράψαμε νωρίτερα…
Έγκυρες πηγές του σάιτ μας, αναφέρουν ότι η συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για αύξηση μίας ποσοστιαίας μονάδας στον υψηλό ΦΠΑ του 23% είναι τελειωμένη… Με απλά ελληνικά, από 1η Ιουλίου 2016, το ΦΠΑ από το 23% θα πάει στο 24%, με την κυβέρνηση να προσδοκά ότι θα εισρεύσουν στον κρατικό προϋπολογισμό λεφτά της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ σε ετήσια βάση.
Η αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ θα καλύψει τη θεωρητική χασούρα από την αύξηση του ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, ενώ δεν θα ανέβει –τουλάχιστον για την ώρα…- ο ΦΠΑ σε νερό και ηλεκτρισμό. Αντίθετα, υπό συζήτηση είναι η αύξηση του ΦΠΑ στα περιοδικά, τις εφημερίδες και τα βιβλία!

Η λίστα με τα προϊόντα που θα αυξηθεί ο ΦΠΑ

 1. Τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, παγωτά, είδη ζαχαροπλαστικής, μπαχαρικά, προψημένο ψωμί, προμαγειρεμένα φαγητά, ψωμί του τοστ, φρυγανιές κ.ά.).
 2. Αναψυκτικά – χυμοί.
 3. Εστίαση (ταβέρνες εστιατόρια) – catering.
 4. Εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς (λεωφορεία, αεροπλάνα, πλοία κ.ά.) και κόμιστρα ταξί.
 5. Υπηρεσίες από συγγραφείς, καλλιτέχνες, συνθέτες.
 6. Επισκευή και συντήρηση παλαιών κατοικιών.
 7. Ανθη – φυτά.
 8. Αποχέτευση.
 9. Ζωοτροφές για κατοικίδια.

Δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά από 1η Ιουλίου

Εκτός από την αύξηση του ΦΠΑ στο 24%,  περιμένουμε από 1η Ιουλίου να ενεργοποιηθεί και το δεύτερο κύμα αυξήσεων στα νησιά της χώρας μετά την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος (μειωμένοι συντελεστές κατά 30% συγκριτικά με την υπόλοιπη χώρα) που ίσχυε μέχρι πρότινος. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Οκτώβριο είχαν αναπροσαρμοσθεί οι συντελεστές ΦΠΑ σε Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο. Επί της ουσίας έχει καταργηθεί το ειδικό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και σταδιακά σε όλα τα νησιά θα ισχύσουν οι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ήτοι 6%, 13% και 24% εφόσον συμφωνηθεί από τις δύο πλευρές.
Υπενθυμίζεται ότι στους συντελεστές 13% και 6% υπάγονται:
 • 13%: ξενοδοχεία, ενέργεια, ύδρευση και ορισμένα τρόφιμα.
 • 6%: για φάρμακα, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και εισιτήρια θεάτρου.
Ωστόσο, στις προθέσεις της κυβέρνησης είναι από το δεύτερο κύμα αυξήσεων να εξαιρεθούν τέσσερα νησιά. Στα νησιά αυτά εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες προσφυγικές ροές και στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τόσο τους κατοίκους των νησιών όσο και τους πρόσφυγες που παραμένουν σε αυτά. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση εξετάζει την εξαίρεση των νησιών Λέσβος, Χίος, Κως και Σάμος. Με βάση τη νομοθεσία, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να γίνουν την 1η Ιουλίου 2016. Σε κάθε περίπτωση η εξαίρεση των ανωτέρω νησιών από τους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ θα πρέπει να συζητηθεί με τους επικεφαλής των θεσμών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: