Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2016

Τσακαλώτος «μπορώ να σας στείλω πάνω από 100 πράξεις φιλελευθεροποίησης τον τελευταίο καιρό»Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου από την Αθήνα, με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί έκοψε τα φτερά στην ελληνική κυβέρνηση σχετικά με την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018.

Από την πλευρά του ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε πως έχουν γίνει πάνω από 100 κινήσεις από την πλευρά του υπουργείου οικονομικών για την άρση των capital controls. Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερωτήμα δημοσιογραφου για τα capital controls απάντησε πως «μπορώ να σας στείλω πάνω από 100 πράξεις φιλελευθεροποίησης τον τελευταίο καιρό. Και μπορώ να κανονίσω με την αντιπρόσωσο τύπου να σας τα στείλει. Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα. Και η στρατηγική μας απο την αρχή είναι να βοηθήσουμε την πραγματική οικονομία και γι’αυτό αρχίσαμε απο αυτούς που κάνανε εισαγωγές. Γι’αυτό πήραμε και τα εύσημα του ΔΝΤ ότι πόσο καλά διαχειρσιτηκαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση».

«Να μην σταυρώσουμε τα χέρια, να μην χαλαρώσουμε τους ρυθμούς, πρέπει να υλοποιηθούν όλες συμφωνίες», τόνισε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος επέμεινε στη υλοποίηση των ορόσημων της α΄ αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων της β΄ αξιολόγησης. Στη β΄ αξιολόγηση περιέλαβε, μεταξύ άλλων, τα εργασιακά, την αναπτυξιακή στρατηγική, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, τη βελτίωση στην εισπραξιμότητα των φόρων και, ειδικά για τα εργασιακά, δήλωσε ότι «οι χώρες που απελευθέρωσαν την αγορά εργασίας, μπόρεσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

Ακόμη, ο κ. Μοσκοβισί τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της εκ νέου συμμετοχής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, λέγοντας ότι «είναι προς το συμφέρον όλων, διότι προσθέτει αξιοπιστία, ορατότητα και διαφάνεια». Παράλληλα, για το ελληνικό αίτημα να «χαλαρώσουν» τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2019 και μετά, ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι «δεν θα ήθελα να ξανακάνουμε τη συζήτηση αυτή». Ο επίτροπος ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, προσθέτοντας ότι «πρέπει να βάλουμε τα πάντα στο τραπέζι στη διαπραγμάτευση που θα γίνει το φθινόπωρο». Ταυτόχρονα, όμως, κατέστησε σαφές ότι «συζητούσαμε έναν χρόνο τι πρέπει να κάνουμε για να πετύχει το πρόγραμμα. Γνωρίζει και ο Ευκλείδης το θεσμικό πλαίσιο».

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι «θα θέσουμε το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δούμε πώς επηρεάζει τις ανάγκες της οικονομίας και σε αυτό το πλαίσιο θα βρεθεί λύση», αναφερόμενος σε ένα τρίπτυχο πρωτογενών πλεονασμάτων, παρεμβάσεων στο χρέος και συμμετοχής στο ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Μάλιστα, παράγοντας του υπουργείου ανέφερε μετά από τη συνέντευξη ότι το Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί όταν η κυβέρνηση θα είναι έτοιμη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, κατά τη συνάντηση του κ. Μοσκοβισί με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στις κινήσεις της κυβέρνησης, πάντα όμως σε συνεννόηση με τους θεσμούς. Μεταφέροντας τη θέση του κ. Τσίπρα, σημείωσε ότι υπάρχει μια αντίφαση, οι θεσμοί να επιμένουν στη μικροδιαχείριση του προγράμματος, ενώ παράλληλα ζητούν ελληνική ιδιοκτησία. Πρόσθεσε παράλληλα, ότι τέθηκαν από την ελληνική πλευρά αιτήματα για περισσότερα αναπτυξιακά εργαλεία, μεγαλύτερη ευελιξία στο ΕΣΠΑ, τη δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και για το θέμα του ΕΚΑΣ. Για το τελευταίο, ο επίτροπος δήλωσε ότι δεν υπάρχει αντίρρηση ενίσχυσης των συνταξιούχων που έχασαν το ΕΚΑΣ, αρκεί αυτή να είναι δημοσιονομικά συμβατή με το πρόγραμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: