Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

Μνημόνιο μέχρι το 2018;; Λάθος!! Ο Τσίπρα φέρνει νέο μεσοπρόθεσμο με μέτρα για την περίοδο 2017-2020



«Οι Ευρωπαίοι εταίροι θα συνεχίσουν να εποπτεύουν το πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας» αναφέρει η επίσημη ατζέντα του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 11 Ιουλίου, σηματοδοτώντας την έναρξη της περιόδου προς τη νέα αξιολόγηση και τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Η δόση του Σεπτεμβρίου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ, συνοδεύεται με δεκάδες προαπαιτούμενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Αθήνα πριν την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που αφορά επίσης τα εργασιακά, με έμφαση στις ομαδικές απολύσεις, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και τα ισοδύναμα.

Προς άμεση υλοποίηση, είναι η μεταφορά του 5% του ΟΤΕ στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, η αναθεώρηση του νόμου Δένδια για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, το ακαταδίωκτο για τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ, η σύσταση του συμβουλίου εποπτείας του νέου υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων (τρία μέλη θα επιλέξει η Ελλάδα και δύο οι Βρυξέλλες) και η διοίκηση της νέας ανεξάρτητης Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Εντωμεταξύ, μέχρι τις 15 Ιουλίου το αργότερο θα πρέπει να έχει κατατεθεί στη Βουλή το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο θα εκτείνεται έως το 2020. Θα αφορά δηλαδή την τετραετία 2017-2020.

Μέτρα 5,4 δισ. ευρώ

Μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 3% του ΑΕΠ, αλλά και τον «κόφτη» στις δαπάνες, οι δανειστές αναμένουν από την Αθήνα να προχωρήσει στην κατάρτισή του.

Στο νέο Μεσοπρόθεσμο θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων μόνο από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.

Για το 2016, οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ. 

Κατά τα άλλα, στη συνεδρίαση του Eurogroup, θα συζητηθούν επίσης ζητήματα που αφορούν  την Κύπρο, την  Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

 http://anemosantistasis.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: