Πέμπτη, 21 Ιουλίου 2016

Πλειστηριασμοί 20/7/2016: Αυθαιρεσίες, παρατυπίες και παρανομίες στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης


Στο χώρο του Ειρηνοδικείου Θεσσαλονίκης (το οποίο στεγάζεται στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσ/νίκης) συγκεντρώθηκε σήμερα, στις 20/7/2016, σημαντικός αριθμός πολιτών, μέλη του ΕΠΑΜ και συλλογικοτήτων της πόλης, οι οποίοι εδώ και 3 χρόνια δραστηριοποιούνται για την αποτροπή των πλειστηριασμών της περιουσίας των πολιτών. Οι συγκεντρωμένοι καλούσαν τους «λειτουργούς της Δικαιοσύνης» να ταχθούν στο πλάι του δοκιμαζόμενου ελληνικού λαού και να σταματήσουν να βγάζουν «στο σφυρί» περιουσιακά στοιχεία πολιτών, προς όφελος των τραπεζών.

Αρκεί μια απλή καταγραφή των όσων ακολούθησαν, για να διαπιστώσει κανείς τη σωρεία παραβάσεων και παρανομιών που διεπράχθησαν σήμερα από τους συμβολαιογράφους, αλλά και από τους αστυνομικούς.
-       Με «εντολή» της συμβολαιογράφου, κ. Ι. Μπιλίση – Χρουσαλά, στην αίθουσα εισήλθε δύναμη των ΜΑΤ, οι οποίοι με βίαιο τρόπο απομάκρυναν από την αίθουσα το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών που διαμαρτύρονταν ειρηνικά.

-       Μετά την (παράνομη) εκκένωση της αίθουσας, στο χώρο παρέμεινε μικρός αριθμός διαμαρτυρόμενων πολιτών, μεταξύ των οποίων και αρκετά μέλη και φίλοι του ΕΠΑΜ. Οι «εντολές» των αστυνομικών να αποχωρήσουν από την αίθουσα, αντιμετώπισαν τη σθεναρή άρνησή τους, καθώς δεν έχουν κανένα δικαίωμα να απομακρύνουν πολίτες από μια ανοιχτή, δημόσια διαδικασία, όπως (πρέπει να) είναι αυτή των πλειστηριασμών.

-       Η διαδικασία συνεχίστηκε «κεκλεισμένων των θυρών» και με τα ΜΑΤ παραταγμένα στην πόρτα, εντός και εκτός της αίθουσας.

-       Οι παρευρισκόμενοι αστυνομικοί φορούσαν στολές χωρίς διακριτικά και χωρίς το ταμπελάκι με τον αριθμό τους. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις μας, αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους.

-       Μετά τη λήξη του χρόνου κατά τον οποίο πρέπει να γίνονται οι πλειστηριασμοί (17:00 – βάσει Νόμου) η κ. Μπιλίση ξεκίνησε να τον εκπλειστηριασμό ακινήτου, το οποίο κατακυρώθηκε στο μοναδικό πλειοδότη, την Τράπεζα Πειραιώς (που ήταν και ο επισπεύδων!). Η κ. Μπιλίση ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τη διαδικασία, μεταξύ 17:01 και 17:07 και εν μέσω έντονων διαμαρτυριών των μελών του ΕΠΑΜ, που είχαν παραμείνει στην αίθουσα και της επεσήμαναν ότι αυτό που κάνει είναι παράνομο.

-       Στην αίθουσα βρισκόταν και ο ιδιοκτήτης του εν λόγω ακινήτου, ο οποίος, όταν άρχισε να διαμαρτύρεται (έντονα, αλλά μόνο λεκτικά) και, ειδικά όταν προσπάθησε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του, ακινητοποιήθηκε βίαια από τα ΜΑΤ και τους αστυνομικούς και συνελήφθη. Κανείς από τους αστυνομικούς δεν θεώρησε σκόπιμο να μας απαντήσει τι το παράνομο διέπραξε και ποιος ήταν ο λόγος της σύλληψής του.

-       Σε επανειλημμένα αιτήματά μας να έρθει στο χώρο ο εισαγγελέας υπηρεσίας (ο οποίος οφείλει να βρίσκεται εντός του Δικαστικού Μεγάρου) οι απαντήσεις που παίρναμε από τα «όργανα της τάξης» ήταν τέτοιες που μόνο ως υπεκφυγές μπορούν να χαρακτηριστούν.

Τα όσα συνέβησαν σήμερα 20/7 στο ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης, απογυμνώνουν τη διαδικασία πλειστηριασμών ακινήτων ακόμα και από το τελευταίο πέπλο της (έστω προσχηματικής) νομιμότητας, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που κινεί αυτές τις διαδικασίες δεν είναι ούτε το δημόσιο συμφέρον, ούτε η υπηρέτηση του Νόμου, αλλά μόνο η εξυπηρέτηση των μεγάλων συμφερόντων, των Τραπεζών και των συνεργατών τους.

Τα μέλη του ΕΠΑΜ δηλώνουμε ότι δεν μας κάμπτουν οι προσπάθειες καταστολής των λαϊκών κινημάτων. Αντιθέτως, δυναμώνουν τον αγώνα μας, καθώς μας φανερώνουν το τρομαγμένο πρόσωπο ενός συστήματος που καταρρέει.
Κάθε Τετάρτη θα βρισκόμαστε στα Ειρηνοδικεία και δεν θα επιτρέψουμε να περάσει κανένα περιουσιακό στοιχείο Έλληνα πολίτη στα χέρια τοκογλύφων και καρχαριών.

20/7/2016
ΕΠΑΜ - Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο
Τ.Ο. Θεσσαλονίκης, Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: