Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

Στημένο το πραξικόπημα από τον ΕρντογάνΟ Ράϊαν Χηθ δημοσιογράφος της Politico δίνει μια άλλη ερμηνεία για το πραξικόπημα και που είναι και πιο κοντά στην πραγματικότητα
Γύρω στις 11 χθες το βράδυ, ο κόσμος έμεινε έκπληκτος από τα νέα για το πραξικόπημα στην Τουρκία. Για μερικές ώρες, τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης με τις πληροφορίες που μετέδιδαν έδιναν την εντύπωση ότι το πραξικόπημα είχε πετύχει, ενώ άλλες πληροφορίες, έφεραν τον Ερντογαν να έχει διαφύγει και άλλοτε να ζητά άσυλο στην Γερμανία και άλλοτε στην Ρώμη. Ώσπου τελικά η εικόνα άρχισε να αλλάζει και τελικά ο κόσμος βγήκε στους δρόμους και οι πιστές στον Ερντογάν δυνάμεις, τελικά κατάφεραν να συντρίψουν τους πραξικοπηματίες.
Καλά είναι όλα αυτά για όσους δεν καταλαβαίνουν, αλλά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, μια και επρόκειτο για μια μεγάλου μεγέθους θεατρική παράσταση, που είχε σαν σκοπό και μάλλον σαν αποτέλεσμα να κάνει τον Ερντογάν ακόμη πιο ισχυρό στο εσωτερικό της χώρας του μια και στο εξωτερικό τα έχει κάνει θάλασσα.Το πως κάποιοι κατάφεραν να πείσουν κάποιους δυσαρεστημένους και αρκετά αφελείς συνταγματάρχες να πραγματοποιήσουν το μάλλον οπερετικό εγχείρημα τους δεν είναι δύσκολο. Εξ άλλου και μόνο το γεγονός ότι εκδηλώθηκε στις 11 το βράδυ όταν ο κόσμος είναι ξύπνιος και βλέπει τηλεόραση λέει από μόνο του πολλά. Τα σοβαρά πραξικοπήματα γίνονται στις 5 το πρωί και πετυχαίνουν μόνο όταν μπορούν να πιάσουν και ολόκληρη την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία στον ύπνο.
Όλα αυτά ήταν εξ άλλου γνωστά εδώ και πολλές βδομάδες, σε πολλές δυτικές πρεσβείες και μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν ήδη προειδοποιήσει εδώ και μια βδομάδα τους υπηκόους τους που ζουν στην χώρα, να έχουν τον νου τους , γιατί κάτι "μεγάλο" επρόκειτο να συμβεί.
Ο δημοσιογράφος Ράϊαν Χηθ της Politico, δίνει μια πολύ εμπεριστατωμένη ανάλυση για το πραξικόπημα που έστησε ο ίδιος ο Ερντογάν. Και επίσης για τις αιτίες και τα αποτελέσματα, που οδηγούν τα βήματα του σύγχρονου Σουλτάνου της Τουρκίας
«Για όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με την παράλογη πραγματικότητα της Τουρκίας, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί τους την άποψή μου για όσα έγιναν χθες βράδυ: Δεν επρόκειτο για ένα πραγματικό στρατιωτικό πραξικόπημα! Στήθηκε από τον εκλεγμένο ισλαμιστή δικτάτορα και τις μυστικές υπηρεσίες σε συνεργασία. Ηταν μια μεγάλη παραγωγή αλλά και ένα φθηνό παιχνίδι, κανένας πολιτικός ή επίσημος δεν παραδόθηκε πουθενά! Δεν κόπηκε το Ιντερνετ, δεν απαγορεύτηκε το Facebook και το Τwitter (παρά το γεγονός ότι αυτά είναι ρουτίνα για τον Ερντογάν ακόμη και για το πιο λάιτ περιστατικό) μόνο μια φθηνή στρατιωτική επίδειξη,  πιθανότατα κάποιων εξαπατημένων χαμηλόβαθμων αξιωματούχων οι οποίοι μάλλον θα θανατωθούν για ένα ψεύτικο πράγμα που εκείνοι πίστεψαν! Φτωχοί μου... Κάτι τέτοια τα συνηθίζει ο πρόεδρος για να κάνει τον εαυτό του να μοιάζει με «ήρωα και υπερασπιστή της δημοκρατίας», ενώ στην πραγματικότητα είναι το αντίθετο. Οχι μόνο θα πάρει τις απαραίτητες ψήφους αλλά θα κάμψει και ψυχολογικά τους ψηφοφόρους, κάτι που δεν μπορούσε να κάνει με άλλο τρόπο, με σκοπό να γίνει ο «δικτάτορας» ενός ψευδούς προεδρικού συστήματος που προσπαθεί να επιβάλλει και να υποκινήσει ενάντια στην πλειοψηφία. 
Καλεί τον κόσμο να βγει έξω, ανθρώπους που θέλει να τους κάνει να πιστέψουν ότι είναι ο μοναδικός άνδρας στην Τουρκία, η μόνη αρχή, ο νομοθέτης, ο δικαστής, ο προφήτης (δεν κοροϊδεύω)! Οι πολιτικοί ισλαμιστές που τον υποστηρίζουν είναι στους δρόμους ενάντια στο στρατιωτικό πραξικόπημα! Καλούν για προσευχή από τα τζαμιά, ενώ δεν είναι ώρα για προσευχή. Και αυτό το κάνει για να προκαλέσει τους ισλαμιστές υποστηρικτές να βγουν στους δρόμους! Ετσι, είναι πολύ πιθανό να δούμε μια περισσότερο απολυταρχική, ισλαμιστική Τουρκία και ένα διαιρεμένο έθνος! Και την Τουρκία στο χείλος του εμφυλίου πολέμου! Γράφω την άποψή μου για όσα έγιναν, για αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα που στήθηκε γελοία για να χρησιμοποιηθεί ώστε να ακολουθήσει μια νέα απολυταρχική, αναμφισβήτητη εντολή στον Ταγίπ Ερντογάν. 
Και ακόμη τώρα, μέσα από αυτό το ψεύτικο πραξικόπημα, εξορθολογίζει τις απαράδεκτης, μη δημοκρατικές ενέργειές του και τη στάση του ως ένας ψεύτης υπερασπιστής της δημοκρατίας. 
Και πιθανότατα θα πάμε σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο (κάτι που πολλοί αναλυτές προέβλεπαν) που εγγυημένα θα του εξασφαλίσει  την πλειοψηφία των ψήφων. Και αυτό πιθανότατα θα του εξασφαλίσει ακόμη 10 με 15 χρόνια νομιμοποιημένης, εκλεγμένης δικτατορίας. Είναι πιθανό να δούμε μια αλλαγή των θεσμών προς το χειρότερο, όπου θα κυριαρχεί ο λαϊκισμός και ο ισλαμισμός. Και μια περίοδος όπου οι ισλαμιστές και οι τζιχαντιστές θα επικρατήσουν. Αυτή, κατά την άποψή μου είναι η αλήθεια, η οποία δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί. Αλλά πολλοί άνθρωποι είναι υποψιασμένοι. Το «θέατρο όχι πραξικόπημα» γίνεται hashtag. 
Και αυτός τώρα στέλνει sms σε όλους στην Τουρκία! Τι οργάνωση! Και εξακολουθεί να μιλά ακόμη στην τηλεόραση (πραξικόπημα;) για αυτό που συνέβη και αποτέλεσε μια ευκαιρία να καθαρίσει τον τουρκικό στρατό και να κάνει τα πράγματα καλύτερα! Η τουρκική δημοκρατία είναι ακόμη νεκρή κάτω από την εξουσία του. Οποιεσδήποτε και αν είναι οι συνέπειες, σήμερα άρχισε η κηδεία!». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: