Τετάρτη, 6 Ιουλίου 2016

ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΜΜΕ

 

 
ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΠΟΣΙΩΠΟΥΝ ΑΠΑΝΤΕΣ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΟΛΥΜΠΙΑ
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Π Ρ Α Κ Τ Ι Κ Ο
Στην Αθήνα σήμερα, 5 Ιουλίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 10.50΄, στην Αίθουσα «Προέδρου Δημητρίου Γεωργ. Παπασπύρου» (150) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μάρτυρα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλημέρα σας! Αρχίζει η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας.
Να περάσει, παρακαλώ, ο κ. Καραβίας.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα της Εξεταστικής Επιτροπής ο μάρτυς κ. Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK)
Σήμερα έχουμε την εξέταση του κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντος Συμβούλου της EUROBANK, τον οποίο και καλωσορίζουμε.
Καλημέρα! Ευχαριστούμε που έχετε έρθει. Θα προσπαθήσουμε η διαδικασία να είναι οργανωμένη και αποτελεσματική. Γνωρίζετε ότι κρατούνται Πρακτικά, ότι η συνεδρίαση καταγράφεται από το τηλεοπτικό κύκλωμα της Βουλής και, προφανώς, θα έχετε και εσείς τη δυνατότητα να έχετε πρόσβαση και στα Πρακτικά, διότι την προηγούμενη φορά είχε προκύψει η ανάγκη για κάποιες διευκρινίσεις. Θα τα δούμε, νομίζω, και ως συμπέρασμα όλοι μαζί. Καταλήγουμε σε συμπεράσματα αποδεκτά για όλους, για να είναι αποτελεσματική η εξέταση.
Θα μου επιτρέψετε, κύριοι συνάδελφοι, να σας κάνω μια πολύ γρήγορη ενημέρωση -για να μην αναλώσουμε και τον πολύτιμο χρόνο του κ. Καραβία- σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και κάποιες εκκρεμότητες και, αν χρειαστεί, να λύσουμε και κάποιες πρακτικές ερωτήσεις.
Την επόμενη Πέμπτη υπενθυμίζω ότι θα είναι μαζί μας ο Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK. Την Τρίτη 12 Ιουλίου θα είναι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, εξ αναβολής της προηγούμενης εξέτασης. Την Πέμπτη 14 Ιουλίου θα είναι ο Διευθύνων Σύμβουλος της ATTICA. Υπήρχε και εκεί μια εκκρεμότητα Γενικής Συνέλευσης. Νομίζω ότι παραμένει ο ίδιος Διευθύνων Σύμβουλος. Θα γίνει και αυτή η εξέταση, οπότε θα ολοκληρώσουμε έτσι την επόμενη Πέμπτη με όλα τα τραπεζικά ιδρύματα.
Συνεχίζεται η αποστολή εγγράφων. Απλώς, αυτό για το οποίο θα ήθελα να σας ενημερώσω είναι ότι, μετά την επιστολή μας στις Τράπεζες για τα συγκεντρωτικά πινακοποιημένα στοιχεία, έχουμε ήδη λάβει έγγραφο από την ATTICA για τα συγκεντρωτικά στοιχεία των δανείων. Το λέω, γιατί ίσως θέλετε να έχετε μια γρήγορη πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες.
(AD)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​D.tori
Εκτυπώθηκε:​29/6/2011 1:36:00 πμ
6 / 3
ΑΤΖΑΡΑΚΗ
5/7/2016
DB0705AD
(DE)
Επίσης, μας έστειλε ο Όμιλος ΠΗΓΑΣΟΣ τις δανειακές του υποχρεώσεις, καθώς υπήρχε αυτή η εκκρεμότητα. Αρκετά από τα κόμματα, αφού στείλαμε το τελευταίο έγγραφο -με αυτά που προέκυψαν, όταν είχαμε εντοπίσει ότι υπάρχουν διάφορα κόμματα που είχαν λάβει χρηματοδότηση ως συνασπισμοί από Ευρωεκλογές- μας έστειλαν απαντήσεις. Πολλά απ’ αυτά γράφουν ότι δεν έχουν δανειακές υποχρεώσεις, αλλά θα τα κρίνετε μόνοι σας. Έχουν ήδη μπει αυτά τα έγγραφα.
Ταυτόχρονα, έχουμε ήδη ετοιμάσει –και εδώ θα χρειαστώ και τη συνεργασία του κ. Δένδια, που το πρότεινε στο τέλος- την επιστολή για τα ψηφιακά συνδρομητικά και δορυφορικά κανάλια, ας το πούμε έτσι, κύριε Δένδια. Απλώς, επειδή υπάρχει ένα ζήτημα με τις παράλληλες τηλεφωνικές υπηρεσίες και άλλες υπηρεσίες που παρέχουν, θα το συνδιαμορφώσουμε, για να είναι σύμφωνο και με την πρότασή σας…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θέλετε να περάσετε ένα σχέδιο; Να μην το κάνουμε πρόχειρα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, βεβαίως. Γι’ αυτό το είπα. Δεν το λέω εδώ. Λέω ότι επισήμως θα συνεννοηθούμε, διότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα γι’ αυτά που ζητούνται. Σας ενημερώνω ότι προσπαθούμε κι εμείς με τους συνεργάτες μας οτιδήποτε κατατίθεται ως αίτημα να αποδελτιώνεται και να το κρατάμε, για να το εκτελούμε, παρ’ ότι θεωρώ πως, για ό,τι συμφωνούμε, θα το κάνουμε συνολικά.
Εδώ, επίσης, θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι και με την Τράπεζα της Ελλάδας είχε γίνει μία επικοινωνία την προηγούμενη εβδομάδα και είπαμε πως ό,τι ετοιμάζεται θα αποστέλλεται.
Νομίζω ότι αυτή τη στιγμή σε επίπεδο γρήγορης ενημέρωσης αυτό που μας ενδιαφέρει είναι οι επόμενες τρεις συνεδριάσεις, που είναι σημαντικές. Νομίζω ότι στο πλαίσιο αυτών των τριών συνεδριάσεων με τους επικεφαλής εκπροσώπους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων θα συνεννοηθούμε για τα διαδικαστικά για τις επόμενες, ώστε να είμαστε έτοιμοι σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις -ή την Πέμπτη ή την Τρίτη- να έχουμε μία πρόταση συνέχειας, για να προλαμβάνουμε τις προσκλήσεις.
Αν θέλετε να πείτε κάτι επί της διαδικασίας, μπορείτε να ζητήσετε τον λόγο, για προχωρήσουμε.
Απ’ ό,τι βλέπω υπάρχουν τέσσερις συνάδελφοι που θέλουν να μιλήσουν. Κλείνουμε, επομένως, τον κατάλογο των ομιλητών μ’ αυτούς τους τέσσερις συναδέλφους –δεν θα το αφήσουμε παραπάνω- και με την κοινοβουλευτική σειρά ο κ. Μηταράκης έχει τον λόγο.
Ορίστε, κύριε Μηταράκη, έχετε τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Θα ήθελα απλώς να κάνω μία διευκρίνιση. Κάνατε μία αναφορά στο ότι οι μάρτυρες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα Πρακτικά σε περίπτωση που έχει γίνει κάποιο μικρό λάθος, για να διορθωθεί, αν το κατάλαβα καλά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά είναι προς χάριν του αποτελέσματος. Αυτό το είπαμε στον κ. Φραγκιαδάκη για ζητήματα που είπε «επιφυλάσσομαι για να φέρω στοιχεία», προκειμένου να έχει μία ενημέρωση συμπερασματικά. Του το είχαμε πει την προηγούμενη φορά. Το λέω και στον κ. Καραβία, για να έχουμε μια ισότιμη αντιμετώπιση.
(ΚΟ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​D.atzaraki
Εκτυπώθηκε:​9/5/2014 2:09:00 μμ
12 / 6
ΚΟΥΡΤΗ
05/07/2016
DC0705KO
(1AD)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πιστεύω ότι υπάρχει η δυνατότητα για ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν απ’ όλους τους μάρτυρες, να τα απαντήσουν γραπτώς, αν θέλουν. Είναι λογικό ο κάθε μάρτυρας να μην θυμάται απ’ έξω κάθε υπόθεση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πάρα πολύ. Συμφωνούμε απολύτως.
Τον λόγο έχει ο κ. Λοβέρδος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχω δύο θέματα. Το πρώτο θέμα σχετίζεται με την πρόταση που έχει κάνει ο κ. Δένδιας, το οποίο τώρα παίρνει και συγκεκριμένη μορφή. Αυτό αφορά το να δούμε και τα ζητήματα που αφορούν τα ΜΜΕ που ζητούν αδειοδότηση. Πόσες άλλες, δηλαδή, υπάρχουν; Είναι έντεκα συνολικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άλλες τέσσερις.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άλλες τέσσερις. Να δούμε και αυτούς.
Είχαμε πει την περασμένη φορά ότι θα το συζητούσαμε στο τέλος της συνεδρίασης, η οποία, όμως, κράτησε πάρα πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας πω, κύριε Λοβέρδο. Έχετε δίκιο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ε, ας το συζητήσουμε τώρα. Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να πούμε. Εγώ συμφωνώ με αυτήν την πρόταση. Αν είναι και πρόταση της Πλειοψηφίας, ας προχωρήσουμε και σ’ αυτήν την έρευνα.
Δεύτερον, έχω εντυπωσιαστεί ιδιαιτέρως από την επιστολή του Επιτρόπου της Ψηφιακής Οικονομίας κ. Έτινγκερ προχθές.
Κύριε Πρόεδρε, δεν θα το κάνω τώρα που είναι ο κύριος Γενικός εδώ, αλλά αν δεν ήταν μέσα στην Αίθουσα, θα προκαλούσα μια συζήτηση επ’ αυτού. Διότι καλά κάνουμε και εξετάζουμε αυτά που εξετάζουμε τώρα εδώ για δάνεια, ΜΜΕ και τα τοιαύτα, αλλά για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που είναι και το κυρίαρχο θέμα αυτής της Επιτροπής για την ώρα τουλάχιστον, έχουμε μια επιστολή η οποία κινεί τη διαδικασία προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της Ελλάδας. Αν ολοκληρωθεί.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Αυτό είναι δική σας εκτίμηση, κύριε Λοβέρδο!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Αυτό είναι δική σας ερμηνεία της επιστολής, κύριε Λοβέρδο!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι! Αν θέλετε, θα γίνουν παρεμβάσεις. Όμως, κύριε Λοβέρδο, αυτήν τη στιγμή θα θέλαμε να μας πείτε κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη λειτουργία της Επιτροπής. Και ευχαρίστως, αν θέλετε, μπορούμε να το θέσουμε και αυτό ως θέμα, γιατί δεν κρύβουμε τίποτα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θεωρώ, Πρόεδρε, ότι πρέπει εσείς, στο πλαίσιο της αρμοδιότητας που έχετε, να ρυθμίσετε και τη διαδικαστική μας λειτουργία. Εγώ δεν θέλω να φέρω κωλύματα στη λειτουργία τη Επιτροπής σ’ αυτό το στάδιό της. Όμως, θέλω να το συζητήσουμε και αυτό –και αυτό το υπογραμμίζω- στο μέτρο που στις σελίδες 27 και 28 της έκθεσης -και παρακαλώ πολύ να το δείτε όσο θα προχωρήσει η διαδικασία- γίνεται μια συγκεκριμένη αναφορά και μάλιστα με πάρα πολύ σαφείς όρους που δεν επιδέχονται αντιφατικών ερμηνειών. Μία είναι η ερμηνεία, όταν λέει ότι έχεις περισσότερες δυνατότητες και δεν τις χρησιμοποιείς. Αυτό συνδυαζόμενο με…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, αυτό αφορά τη δανειοδότηση κομμάτων και μέσων ενημέρωσης; Με συγχωρείτε, αλλά έχουμε τον μάρτυρα εδώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Λίγη ηρεμία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ρωτάω, κύριε Λοβέρδο. Σας έχουμε δώσει χρόνο, αλλά σας ρωτάω, γιατί εδώ έχουμε τον μάρτυρα.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Λοβέρδο, εδώ δεν θα συζητήσουμε για τον Έτινγκερ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν βλάπτει λίγη ηρεμία και λίγη συναδελφικότητα για να ακούσετε το επιχείρημα. Μπορεί να σας πείσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, ένα λεπτό, σας παρακαλώ, για να έχουμε αποτέλεσμα. Έχετε ένα λεπτό ακόμα, γιατί το θέμα αυτό δεν αφορά την Εξεταστική Επιτροπή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέω, λοιπόν, ότι αν δείτε τη σελίδα 27 της έκθεσης, στην οποία γίνεται ρητή και συγκεκριμένη αναφορά για την ουσία αυτής της διαδικασίας, χάριν της οποίας έγινε και η Εξεταστική Επιτροπή κατ’ ελεύθερη πολιτική ερμηνεία.
Εάν δείτε, δηλαδή, ότι υπάρχει περιθώριο, το οποίο δεν χρησιμοποιείται, και υπάρχει ελεύθερος προσδιορισμός στον αριθμό «4» και τα τοιαύτα, θα πρέπει, κύριε Πρόεδρε, να αξιοποιήσουμε τη λειτουργία της Επιτροπής μας, για να δούμε και αυτό το θέμα εδώ με τους πιο συγκεκριμένους όρους.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ, κύριε Λοβέρδο.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, δεν μπορεί να μονοπωλεί ο κ. Λοβέρδος…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε δίκιο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στον τρέχοντα διάλογο ακούγονται διάφορα επιχειρήματα, τα οποία δεν έχουν το κύρος της ερμηνείας που μπορεί να δώσει μια Εξεταστική Επιτροπή. Γι’ αυτό παρακαλώ πάρα πολύ…
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Το θέμα το οποίο θέτει ο κ. Λοβέρδος δεν έχει καμμία σχέση με τον αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής, δεν έχει καμμία σχέση με τον διαγωνισμό…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, σας παρακαλώ! Σας έδωσα ένα λεπτό και πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν γίνεται να μονοπωλείτε, κύριε Λοβέρδο, την Εξεταστική Επιτροπή και με θέμα που δεν έχει να κάνει με την Εξεταστική Επιτροπή. Θέλετε να πείτε αυτά που θέλετε; Δεν γίνεται, κύριε Λοβέρδο! Δεν μπορείτε να λειτουργείτε πάλι ως εκπρόσωπος των καναλιών. Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρακαλώ πάρα πολύ, μη δυνάμενοι να συγκρατήσουν το ταπεραμέντο τους…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, θα ολοκληρώσετε την ερώτησή σας;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μη δυνάμενοι να συγκρατήσουν τον αυθορμητισμό τους οι συνάδελφοι, να καταφέρουν να τον συγκρατήσουν. Εμένα αυτή είναι η πρότασή μου και σας παρακαλώ πάρα πολύ να την τηρήσετε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τέλος, κύριε Πρόεδρε, που ευχαριστείτε, υπάρχει κάτι για το οποίο εγώ δεν σας ευχαριστώ καθόλου.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ε, δεν γίνεται αυτό! Είναι διαδικασία αυτή;
(BM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Παπακωνσταντίνου Αναστασία
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 12:21:00 μμ
19 /
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗ
ΚΑΛΑΡΩΝΗ
5/7/2016
DD0705BM
(1KO)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Την περασμένη φορά κάναμε μια διευκρίνιση –την προτείνατε εσείς αυτή τη διευκρίνιση- ότι η καλύτερη λειτουργία της Επιτροπής θα καθοριζόταν και από την τακτική μας -τακτική που απευθύνεται στους συναδέλφους ως πρόταση- να ρωτήσουμε πρώτα για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στη συνέχεια για τα κόμματα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πράγματι το είπα, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παραβιάστηκε από συνάδελφο –μάλιστα και μέλος του ΠΑΣΟΚ μέχρι πριν από κάποια χρόνια- που έκανε μια ειδική αναφορά στις δανειοδοτήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Αυτό που είπατε για τη σειρά αυτή ισχύει και για σήμερα; Αν ισχύει, να έχουμε λόγο τιμής.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, επιτρέψτε μου να σας απαντήσω.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί εγώ είμαι ένας εδώ. Και δεν μπορώ, όταν έχω και άλλες εργασίες στην Ολομέλεια, να παρακολουθήσω τη διαδικασία. Και αν ξέρω ότι κάτι λέμε και το ξελέμε, επειδή κάποιος δεν θέλει να το παρατηρήσει, να μπορώ κι εγώ να απαντήσω και να παρακολουθώ. Σας παρακαλώ, όμως, στο μέτρο που αφορά το κόμμα, στο οποίο ο καθένας μας ανήκει, να έχουμε μια συνέπεια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, κύριε Λοβέρδο. Αυτή τη στιγμή, όμως, έχουμε έναν μάρτυρα, τον οποίον πρέπει να σεβαστούμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εσείς ξεκινήσατε για τη διαδικασία. Εγώ θα μιλούσα στο τέλος. Εσείς ξεκινήσατε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο. Εγώ σας ενημέρωσα για το ποιοι εξετάζονται.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αν ξεκινάτε ένα θέμα, όμως, να έχετε τη δυνατότητα να το αντέχετε, κύριε Πρόεδρε. Αν δεν τα αντέχετε τα θέματα, δεν φταίω εγώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, αυτή η αποπροσανατολιστική τακτική του κ. Λοβέρδου πόσο θα συνεχιστεί; Σας παρακαλώ πάρα πολύ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στα τρία θέματα τα διαδικαστικά θα ήθελα να μου απαντήσετε.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Δεν σέβεται τη διαδικασία!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι, αφήστε με να μιλήσω επί της διαδικασίας. Δεν έχει τον λόγο κανένας αυτή τη στιγμή.
Επαναλαμβάνω: Όλοι έχουμε τη δυνατότητα να κατανοούμε. Και όσοι διαβάσουν τα Πρακτικά και όσοι δουν την εκπομπή ακόμη περισσότερο. Η δική μου ενημέρωση ήταν ρητή, απλή, ξεκάθαρη για τις υποχρεώσεις της Επιτροπής το επόμενο διάστημα.
Κύριε Λοβέρδο, θεωρώ ότι ήμουν πολύ περιληπτικός πολύ περισσότερο από ό,τι μιλήσατε. Σας παρακαλώ πολύ, επί του δικού μου ρόλου θα ήθελα να είμαστε αντικειμενικοί. Προσπάθησα να είμαι αποτελεσματικός και να σεβαστώ και τον μάρτυρα. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι τα θέματα που θέσατε εσείς δεν αφορούν την Εξεταστική Επιτροπή. Όμως, το Σώμα θα κρίνει. Και είμαστε εδώ να το συζητήσουμε. Προφανώς, όμως, δεν αφορούν τον κ. Καραβία, ο οποίος είναι εδώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και για τα τρία το λέτε αυτό;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας είπα ότι το πρώτο ζήτημα…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, και για τα τρία το λέτε αυτό;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν σας έχω δώσει τον λόγο, κύριε Λοβέρδο. Είστε έμπειρος Κοινοβουλευτικός. Θα τιμήσουμε τη διαδικασία και τον μάρτυρα που είναι εδώ σήμερα.
Το πρώτο ζήτημα, που αφορά τις δανειακές υποχρεώσεις στο μέλλον των προς αδειοδότηση, προς διαγωνισμό κοινοπραξιών, είναι ένα θέμα συγγενές. Προσωπική μου εκτίμηση. Και πρέπει να συνδεθεί –και αυτό έχω ήδη ξεκινήσει- με τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και το θέμα της τραπεζικής ενημερότητας, για το οποίο έγινε ήδη ερώτηση, κύριε Λοβέρδο, στην προηγούμενη συνεδρίαση. Μπορείτε να το δείτε από τα Πρακτικά, γιατί συζητήθηκε το θέμα της τραπεζικής ενημερότητας των προς αδειοδότηση εταιρειών για τις τηλεοπτικές συχνότητες.
Τα υπόλοιπα είναι προσωπικές σας εκτιμήσεις, οι οποίες θεωρώ ότι και σε άλλα επίπεδα -από την ειδησεογραφία κρίνω- δεν είναι συμβατές, συγγενείς ούτε με τον διαγωνισμό ούτε βέβαια με την Επιτροπή. Αυτό, όμως, θα το κρίνει η Επιτροπή σε συγκεκριμένη συνεδρίασή της. Δεν θεωρώ ότι βοηθάει την εξέταση ούτε τα Πρακτικά της δικής μας διαδικασίας. Αλλά αυτό θα κριθεί, κύριε Λοβέρδο, από την Επιτροπή.
Έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Μαυρωτάς. Έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Καραθανασόπουλος.
Κύριε Καραθανασόπουλε, θα σας δώσω τον λόγο αμέσως μετά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, το τρίτο θέμα μου έθεσε. Όση ώρα δεν μιλούσα, επιτρέπατε να καλύπτουμε τη φωνή μου. Θα το κάνω και εγώ στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ. Θέλω απάντηση για το τρίτο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ήμουν ξεκάθαρος στη δική μου τοποθέτηση, στην εισαγωγή, όπου σας είχα ενημερώσει και πριν από τη συνεδρίαση ότι η εκτίμησή μας είναι ότι η μεθοδολογία της εξέτασης θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική, αν γίνει σε στάδια και σε θέματα. Το είχα δώσει αυτό ως πρόταση και είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν μπορώ να το κάνω υποχρεωτική απόφαση. Έτσι κι αλλιώς, και ο εισηγητής από την Αξιωματική Αντιπολίτευση δεν θεώρησε σκόπιμο να ακολουθήσει αυτή τη διαδικασία. Και από τα υπόλοιπα κόμματα, νομίζω, η πλειοψηφία δεν ακολούθησαν τη διαδικασία αυτή, πλην του εισηγητή της δικής μας…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Δεν ήμασταν έτοιμοι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, κύριε Μαυρωτά. Ο κ. Λοβέρδος ρώτησε. Δεν σας κατηγόρησε.
Νομίζω, λοιπόν, ότι η πλειοψηφία το τήρησε, αλλά αυτό είναι εκτίμηση του καθένα μας. Επαναλαμβάνω ότι η μεθοδολογία και το πλήθος των στοιχείων προτρέπει σε μια διαδικασία που έχει σαν προτεραιότητα τα Μέσα Ενημέρωσης, για να εξαντλήσουμε το θεματικό πεδίο. Αυτό το έχω πει, έχει καταγραφεί στα Πρακτικά και δεν το αναιρώ.
Κύριε Μαυρωτά, έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να μιλήσω επί της διαδικασίας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όλοι επί της διαδικασίας θέλουν να μιλήσουν κύριε Καραθανασόπουλε.
Θα μιλήσει για ένα λεπτό ο κ. Μαυρωτάς, για ένα λεπτό ο κ. Νικολόπουλος και μετά ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μόνο για ένα λεπτό θα ήθελα μιλήσω για ένα διαδικαστικό θέμα που έχει να κάνει με τη λειτουργία της Αίθουσας 162.
(FT)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΕΛΕΝΗ
Εκτυπώθηκε:​29/11/2012 3:13:00 μμ
24 / 26
ΦΛΟΥΔΑ ΤATIANH
05/07/2016
DE0705FT
(BM)
Επειδή παρατηρείται κάποιες μέρες συνωστισμός εκεί πέρα -την προηγούμενη βδομάδα είχαμε πάει και οι οκτώ, και οι δέκα θέσεις που υπάρχουν εκεί ήταν κατειλημμένες-, να υπάρξει μια μέριμνα, μια πρόνοια από την Επιτροπή έτσι ώστε τα οκτώ κόμματα να έχουν κατά προτεραιότητα μια θέση εκεί. Αν πηγαίνει κάποιος, για παράδειγμα, από ΚΚΕ ή από το Ποτάμι και είναι γεμάτη η αίθουσα, να βρίσκεται μία θέση για το κόμμα αυτό. Γιατί υπάρχουν και πολλοί συνεργάτες Βουλευτών, από το ίδιο κόμμα πολλές φορές, που είναι εκεί πέρα. Όταν δεν υπάρχει κάποιος, ασφαλώς και να καταλαμβάνονται όλες οι θέσεις. Δεν είναι κανένα θέμα αυτό. Απλώς κατά προτεραιότητα τα οκτώ κόμματα που συμμετέχουν να έχουν μια θέση στην αίθουσα 162.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Νικολόπουλος έχει τον λόγο για ένα λεπτό.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, πρώτον, θα ήθελα να σας παρακαλέσω να μου πείτε αν κάνατε τον κατάλογο των «επιφυλάσσομαι» του κ. Φραγκιαδάκη. Γιατί πράγματι είναι πολύ, πολύ κρίσιμα. Και μάλιστα, ενώ εξελίσσεται η διαδικασία για την αδειοδότηση και ενώ εμφανίζονται κάποιοι να φέρνουν τραπεζική ενημερότητα, είναι πράγματι κρίσιμο.
Το δεύτερο που θέλω να σας πω είναι το εξής: Για παράδειγμα, ο κ. Φραγκιαδάκης ή ο σημερινός μάρτυρας ή ένας άλλος, θα μπορεί μετά να έρχεται και να λέει άλλα με το γράμμα που θα μας στέλνει; Γιατί το έκανε προχθές αυτό ο κ. Φραγκιαδάκης. Αυτό τους λέμε σήμερα, ότι λέτε άλλα εδώ παιδιά και άλλα μετά; Γιατί ήταν κρίσιμα τα ερωτήματα, όπως αν έδωσαν δάνεια, αν τα έδωσαν χωρίς εγγυήσεις. Όπως και σήμερα τα ερωτήματα που θα θέσουμε εδώ είναι για να δούμε πώς έδιναν δάνεια.
Τρίτον, σήμερα γράφεται ότι υπάρχει νέο πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος, μετά από τους ελέγχους που έγιναν στην Εθνική για τον ΠΗΓΑΣΟ και τον ΔΟΛ και μάλιστα λέει ότι το έχουν οι εταίροι, το έχουν, λέει, οι θεσμοί, το κουαρτέτο που θέλει να αλλάξει τις διοικήσεις, γιατί βλέπει..
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ποιος το λέει αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Το γράφουν τα οικονομικά sites.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το έχω υπ’ όψιν μου, κύριε Νικολόπουλε, το θέμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Παρακαλώ, να το πάρουμε. Το έχουν οι δανειστές. Εκβιάζουν και τους λένε «παιδιά, σας πιάσαμε ότι δίνατε θαλασσοδάνεια και γι’ αυτό σας διώχνουμε», αυτό που τους λέγαμε, που έλεγαν «όχι, είναι μια χαρά» και δεν θα το έχουμε εμείς;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, ευχαριστώ πολύ.
Τον λόγο έχει για ένα λεπτό επί της διαδικασίας ο κ. Καραθανασόπουλος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, επί της διαδικασίας θέλω να μιλήσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχει ζητήσει ήδη ο κ. Καραθανασόπουλος τον λόγο επί της διαδικασίας, κύριε Τζαβάρα.
Έχετε τον λόγο, κύριε Καραθανασόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε τεράστια ευθύνη, κύριε Πρόεδρε, όπως εξελίσσεται η διαδικασία. Υπάρχει εδώ πέρα ένας μάρτυρας. Έπρεπε να ξεκινήσουμε την εξέταση του μάρτυρα και μετά να συζητήσουμε όποια άλλα διαδικαστικά θέματα απασχολούν την Επιτροπή. Γιατί ο καθένας έχει μια σειρά ζητήματα να θέσει για τη λειτουργία, για τη συνέχεια, για τα υπόλοιπα. Είναι θέματα τα οποία δεν αφορούν αυτήν τη στιγμή τον μάρτυρα. Πρέπει να σταματήσει εδώ η διαδικασία και μετά το πέρας της ολοκλήρωσης, να συνεχίσουμε τη συζήτηση την οποία έχουμε ανοίξει τώρα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Καραθανασόπουλε.
Θέλετε κι εσείς, κύριε Τζαβάρα, τον λόγο επί της διαδικασίας;
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε τον λόγο για ένα λεπτό.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Βασικά θέλω να συνεισφέρω στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στο ερώτημα που έθεσε προηγουμένως ο συνάδελφος ο κ. Νικολόπουλος.
Πράγματι, δημιουργείται ένα ζήτημα και με βάση το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία διέπεται από την αρχή της προφορικότητας, δηλαδή ο κοινοβουλευτικός λόγος εκφωνείται ενώπιον αυτού προς τον οποίον απευθύνεται. Yπ’ αυτήν την έννοια, λοιπόν, τα πολλά «επιφυλάσσομαι» δεν είναι δυνατόν να ανοίγουν μια κατάχρηση στη δυνατότητα που έχει αυτός που μας επισκέπτεται, για να μας δώσει κάποιες απαντήσεις σε εύλογα ερωτήματα που του θέτουμε, στη δυνατότητα, επαναλαμβάνω, να συμπληρώνει τις αδυναμίες της μνήμης του ή της γνώσης του με την αποστολή εγγράφων, τα οποία πολλές φορές έρχονται και κατόπιν εορτής.
Για αυτό, λοιπόν, θα πρέπει τουλάχιστον να εφιστάται η προσοχή σε αυτούς οι οποίοι προσκαλούνται, ώστε να είναι γνώστες κατά το μέγα μέρος των ζητημάτων τα οποία ερευνά η Επιτροπή. Διαφορετικά, αφ’ ενός η διαδικασία αλλά και η λειτουργία της Επιτροπής θα υποστεί πολύ σοβαρή δυσχέρανση όσον αφορά το αποτέλεσμά της.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, δεν νομίζω ότι υπάρχει αυτήν τη στιγμή…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, νομίζω εγώ. Υπάρχει πολύ πρακτικό θέμα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, δεν έχετε τον λόγο. Σας παρακαλώ!
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ζητώ τον λόγο για διαδικαστικό θέμα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέδρο, σας παρακαλώ. Επιτρέψτε μου να διαχειριστώ τη διαδικασία. Δεν σας δίνω τώρα τον λόγο, θέλω να πω κάτι.
Κύριοι συνάδελφοι, όσον αφορά τα επί της διαδικασίας που τοποθετηθήκαν, νομίζω ότι αρκετά από αυτά ήταν χρήσιμα. Προφανώς θα δούμε το θέμα της αίθουσας 162.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
29 / 31
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
05/07/2016
DF0705LA
(FT)
Είχαμε σκεφτεί, κύριε Μαυρωτά, ακόμα και τη δυνατότητα να υπάρχει κάτι σαν κράτηση θέσης για κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα με έναν προγραμματισμό ή μπορούμε να τα συνεννοηθούμε αυτά. Ευχαρίστως να τα δούμε όλα αυτά, ώστε να μην υπάρχει κανένα κώλυμα στην πρόσβαση στο υλικό το οποίο υπάρχει.
Όσον αφορά το θέμα που είπε ο κ. Νικολόπουλος, το ανέφερα εξαρχής. Σας ενημέρωσα πως έχω ήδη επικοινωνήσει με την Τράπεζα της Ελλάδος, όποιο πόρισμα υπάρχει, να έρχεται και υπάρχει δέσμευση από την μεριά της Τράπεζας της Ελλάδος. Σας το είπα. Άρα, πράγματι, ασχέτως δημοσιευμάτων, έχει γίνει αυτή η πρόνοια.
Ευχαριστώ πολύ τον κ. Τζαβάρα για τις επισημάνσεις, που έχουν σχέση με τη διαδικασία. Απλώς υπενθυμίζω -και το είπα στον κ. Καραβία για να έχουμε ίδιους κανόνες- ότι είπαμε στον κ. Φραγκιαδάκη ότι μπορεί να έχει πρόσβαση στην συζήτηση αυτή, για την περίπτωση συμπληρωματικών στοιχείων. Σε κάθε περίπτωση η Επιτροπή θα κρίνει τη διαδικασία, με την οποία συμπληρωματικά στοιχεία ή ερωτήματα ή πρόσθετη εξέταση, θα ακολουθήσει. Κύριε Τζαβάρα, νομίζω ότι εδώ το Σώμα έχει τη δυνατότητα.
Κύριε Λοβέρδο υπάρχει επί της διαδικασίας κάτι ακόμα;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επί της διαδικασίας, παρακαλώ για να μην ξεφύγουμε από τον στόχο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κοιτάξτε, είδα ότι μια ασκούμενη δικηγόρος, εκ μέρους μιας δικηγορικής εταιρείας, έχει κάνει αίτηση να πάρει Πρακτικά. Αναρωτιέμαι, πέραν του ότι αναρτάται στο διαδίκτυο η συζήτηση μας σε βίντεο. Δεν αναρτάται;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μάλιστα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τα γραπτά Πρακτικά δεν αναρτώνται. Συνεπώς, το να ζητάει κάποιος τα Πρακτικά είναι αίτημα που μπορεί να ικανοποιηθεί ή αίτημα που δεν μπορεί να ικανοποιηθεί; Πώς το σκέφτεστε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ζητήσω μια γνωμοδότηση, κύριε Λοβέρδο, για το ζήτημα αυτό. Πράγματι κι εγώ ενημερώθηκα γι αυτό το αίτημα. Εμείς δεν έχουμε κρύψει τη διαδικασία. Είναι πράγματι αναρτημένη σε βίντεο, όπως είπατε κι εσείς. Δεν υπάρχει αυτήν τη στιγμή πρόσβαση στα Πρακτικά, πλην των μελών της Επιτροπής τα οποία γνωρίζετε ότι τα χρειάζονται για τις επεξεργασίες των πορισμάτων. Θα ζητήσω γνώμη και από τις υπηρεσίες της Βουλής για να σας απαντήσω. Το έχω υπόψη μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ήθελα στο τέλος της διαδικασίας σήμερα ή στην αρχή της επομένης να ακουστεί η γνώμη των κομμάτων επ’ αυτού.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως. Ευχαριστώ, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θεωρώ μάλιστα και ιδιαίτερα προσβλητικό το γεγονός ότι μια δικηγορική εταιρεία στέλνει μια ασκούμενη δικηγόρο να ζητήσει τα Πρακτικά. Το θεωρώ άκομψο από την πλευρά τους.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλλά επί της ουσίας ακόμα και αν με κομψότερο τρόπο κατατίθετο το αίτημα, θέλω να ακουστεί η γνώμη των κομμάτων.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως. Κύριε Λοβέρδο, επειδή ενημερώθηκα κι εγώ για το θέμα αυτό, θα το συζητήσουμε.
Κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάμε τη διαδικασία.
Καλημερίζουμε τον κ. Φωκίωνα Καραβία, Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROBANK. Παρακαλώ πολύ, κύριε Καραβία, για τα Πρακτικά και στο μικρόφωνο να αναφέρεται το ονοματεπώνυμό σας, τη θέση την οποία υπηρετείτε και τον τόπο κατοικίας σας ή αλληλογραφίας για να έχουμε την επίσημη αλληλογραφία.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καλημέρα σας. Λέγομαι Φωκίων Καραβίας, είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας της EUROBANK ΕΡΓΑΣΙΑΣ από το Φεβρουάριο του 2015 και η διεύθυνση επικοινωνίας μου είναι Λεωφόρος Αμαλίας 20, Αθήνα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ.
Κύριε Καραβία, πιθανά γνωρίζετε ότι με βάση το άρθρο 145 οφείλω να σας δώσω κάποιες βασικές πληροφορίες. Οι Εξεταστικές Επιτροπές έχουν τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και ενεργούν κάθε αναγκαία έρευνα για την επίτευξη του σκοπού για τον οποίο συστάθηκαν. Συστήνονται ουσιαστικά και λειτουργούν και με βάση τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σύμφωνα με το άρθρο 147 του Κανονισμού, το οποίο και σήμερα χρησιμοποιούμε, η Επιτροπή έχει δικαίωμα να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτοψίες ή πραγματογνωμοσύνες, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και σύμφωνα με τα άρθρα 224 και 225.
Επί αυτών των άρθρων πιθανά γνωρίζετε ότι ο μάρτυρας πρέπει να αποκαλύπτει πώς έμαθε ό,τι καταθέτει, αν χρειάζεται κάποια πηγή και αν πρόκειται για γεγονότα που άκουσε από άλλους, να αναφέρεται σε αυτούς. Αν επί της ουσίας, λοιπόν, εσείς θέλετε να προτείνετε ή να βοηθήσετε την Επιτροπή με κάποια επιπλέον στοιχεία, κάποια άλλη πηγή, θα το καταθέσετε στη διαδικασία της εξέτασης.
Τώρα, όσον αφορά τον λόγο συγκρότησης Επιτροπής νομίζω ότι έχετε ήδη υπ’ όψιν και από την πρόσκληση, ότι συζητάμε για το θέμα της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων ενημέρωσης. Ήδη σας έχουμε αποστείλει επιστολές για τα θέματα των δανειακών συμβάσεων, για την πιστοληπτική ικανότητα, τις εξασφαλίσεις, τις εγγυήσεις, για το σημερινό ύψος των δανείων, την πορεία εξυπηρέτησης, για τυχόν καταγγελίες και επίσης, για τη διαφημιστική δαπάνη. Αυτά όλα έχουν έλθει θεσμικά σε σας.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
33 / 4
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
5/7/2016
DG0705PM
(LA)
​Η διαδικασία θα είναι ως εξής: O κάθε εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο πρώτος εισηγητής, θα έχει δεκαπέντε λεπτά στη διάθεσή του τα οποία θα περιλαμβάνουν και την ερώτησή του και τις απαντήσεις ή τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Μπορεί να υπάρχει οποιαδήποτε διαδραστικότητα μέσα σ’ αυτό το δεκαπεντάλεπτο. Από κει και μετά, στη συνέχεια τα υπόλοιπα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής θα έχουν ένα οκτάλεπτο μικτό χρόνο πάλι για ερωτήσεις και απαντήσεις.
​Με βάση την πρόσφατη εμπειρία της Επιτροπής, θα υπάρχει και κάποιο διάλειμμα μετά τον πρώτο κύκλο για να υπάρχει μια μικρή «ανάσα» στην Επιτροπή και μετά θα συνεχίσουμε.
​Πριν ξεκινήσουμε, θα πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία της όρκισης του μάρτυρα, όπως προβλέπεται από το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, λοιπόν, σας ερωτώ αν προτιμάτε να δώσετε θρησκευτικό ή πολιτικό όρκο.
​ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θρησκευτικό.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με βάση τον θρησκευτικό χριστιανικό όρκο, θα επαναλάβετε μετά από μένα με το χέρι στο Ευαγγέλιο: «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτα».
​ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτα».
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάμε τη διαδικασία. Πρώτος έχει τον λόγο ο κ. Λάππας από τον πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κύριε Λάππα, γνωρίζετε ότι οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις θα κρατήσουν δεκαπέντε λεπτά.
Ορίστε, κύριε συνάδελφε, έχετε τον λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πριν βάλετε τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω κάτι ως εισηγητής. Σ’ αυτά που είπε πριν ο κ. Λοβέρδος, έχω να δώσω την εξής εξήγηση.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι εντός του χρόνου σας αυτά, κύριε Λάππα.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, όταν ήμουν εισηγητής στον πρώτο μάρτυρα, τον κ. Φραγκιαδάκη, δεν ρώτησα τίποτα που να αφορά τα κόμματα, όμως με έκπληξη είδα ότι όλα τα κόμματα ρωτούσαν και για τα κόμματα.
​ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι εμείς.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σήμερα από το σύνολο των δεκαπέντε ερωτήσεων, κύριε Λοβέρδε, θα κάνω κι εγώ μια εξαίρεση και θα κάνω μια ερώτηση για τα κόμματα, μόνο μία.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, ξεκινήσετε, παρακαλώ.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Καραβία, καλημέρα.
​Πρώτη ερώτηση: Ποιο είναι το σύνολο των δανείων του τραπεζικού συστήματος γενικά προς τα ΜΜΕ και ποιο είναι το σύνολο της δικής σας τράπεζας προς τα ΜΜΕ συνολικά;
​ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καλή σας ημέρα.
​Σας έχουμε αποστείλει τα σχετικά ποσά και ιδιαίτερα με βάση την επιστολή σας στις 28/6/2016 όπου ζητήσατε συγκεντρωτικές καταστάσεις με βάση ένα παράρτημα, το ποσό το οποίο αφορά τις εταιρείες που περιλαμβάνονται στο παράρτημα αυτό για την τράπεζά μας ανέρχεται περίπου στα 85 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι 16,5 εκατομμύρια ή ποσοστό 19,2%. Ακριβώς το ποσό των δανειοδοτήσεων από το τραπεζικό σύστημα στα ΜΜΕ δεν το γνωρίζω με ακρίβεια, όμως εκτιμώ ότι τα 85 εκατομμύρια ευρώ τα οποία σας ανέφερα είναι λιγότερο από 10% του συνολικού δανεισμού προς τα ΜΜΕ.
​Επίσης, το ποσό αυτό το οποίο ανέφερα αντιστοιχεί σε ποσοστό χαμηλότερο του 0,5% του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας όσον αφορά επιχειρήσεις, όχι το συνολικό, αλλά αυτό που αφορά επιχειρήσεις που είναι 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ.
Για να δώσω στην Επιτροπή μία πλήρη εικόνα, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να αναφέρω ότι στα κόμματα η δανειοδότηση που έχουμε αφορά μόνο δύο δάνεια προς Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ 3,3 και 5,2 εκατομμύρια αντιστοίχως, το οποίο κατ’ εκτίμηση είναι 3% χοντρικά του συνολικού δανεισμού προς κόμματα.
Επομένως, συνολικά η τράπεζα έχει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης ένα ποσοστό 10% ή χαμηλότερο του 10%, στα κόμματα περίπου 3%, το οποίο συγκρίνεται με το συνολικό μερίδιο αγοράς της τράπεζας στα δάνεια στη χώρα μας που είναι 20,7%.
Θα μπορούσα να προσθέσω κάτι που μπορεί να αποτελεί αντικείμενο της Επιτροπής. Τα δάνεια αυτά -από τον έλεγχο που έχω κάνει κι εγώ προσωπικά- έχουν χορηγηθεί με τραπεζικά κριτήρια και βάσει της σχετικής διαδικασίας που προβλέπει η τράπεζα. Ειδικά για τα δάνεια στα ΜΜΕ, δεν παρουσιάζουν ποσοστό επισφαλειών υψηλότερο από τις συνολικές επισφάλειες που έχουμε στο χαρτοφυλάκιό μας. Αντιθέτως, είναι…
​ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δηλαδή πόσο είναι;
​ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Λοβέρδε, είπα προηγουμένως ότι για τα 85 εκατομμύρια οι επισφάλειες είναι 19,2%, όταν στο σύνολο του χαρτοφυλακίου είναι κοντά στο 35%.
(ΑΤ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 11:52:00 πμ
37 / 41
ΤΣΙΤΑΣ
05/7/2016
DHJ0705AT
(PM)
Τέλος, για τα δάνεια αυτά έχουν γίνει τόσο εσωτερικοί όσο και εξωτερικοί έλεγχοι. Στους εξωτερικούς ελέγχους αναφέρομαι τόσο στην Τράπεζα της Ελλάδος όσο και σε δικαστικές αρχές. Προφανώς, δεν γνωρίζω ακριβώς το περιεχόμενο των εξωτερικών ελέγχων, αλλά από ό,τι έχω ακούσει και έχω συζητήσει, δεν έχει διαπιστωθεί κάποια πλημμέλεια ή δεν έχει καταλογιστεί κάποια εποπτική παράβαση ή άλλου είδους παράβαση όσον αφορά τα δάνεια αυτά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν ξέρω αν άκουσα καλά, αλλά από όλα αυτά τα ποσά που μας είπατε, οι ακάλυπτοι κίνδυνοι των δανείων προς τα ΜΜΕ ποιοι είναι; Αν μπορείτε, πείτε μας και σε ποσοστό και σε απόλυτο ποσό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αναφερόμενος στα 85 εκατομμύρια ευρώ που αφορά τους ομίλους του παραρτήματος της επιστολής στις 28-6-2016 οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 18,1 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 21%.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όλα τα δάνεια προς τα ΜΜΕ από την Τράπεζά σας προφανώς έχουν αναδιαρθρωθεί. Έχουν αναδιαρθρωθεί ευνοϊκά, ειδικά για τα ΜΜΕ σε σχέση με τις άλλες εταιρείες ή όχι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καταρχάς, δεν έχουν αναδιαρθρωθεί όλα. Υπάρχουν σίγουρα κάποια δάνεια -ένα μεγάλο ποσοστό- τα οποία έχουν αναδιαρθρωθεί. Άλλωστε, ένα μεγάλο ποσοστό των δανείων που έχουμε γενικά τόσο σε νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις έχουν υποστεί μια αναδιάρθρωση. Αυτό νομίζω ότι είναι φυσική συνέπεια μιας οικονομίας η οποία έχει χάσει από την αρχή της κρίσης πάνω από 25% του συνολικού ΑΕΠ.
Όπως ανέφερα προηγουμένως, όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά ακολουθήσαμε τραπεζικά κριτήρια και τις σχετικές διαδικασίες της Τράπεζας. Επίσης, και κατά την πιθανή αναδιάρθρωση κάποιων δανείων ισοδύναμα ακολουθήσαμε τραπεζικά κριτήρια, όπως ακολουθούμε και τους υπόλοιπους πελάτες καθώς επίσης και τη σχετική διαδικασία της Τράπεζας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα λέτε ότι όποια συμπεριφορά και στάση είχατε απέναντι στις επιχειρήσεις των άλλων κλάδων, είχατε και στα ΜΜΕ, περίπου τα ίδια σε ποσοστό και σε απόλυτους αριθμούς, αν κατάλαβα καλά. Αυτό λέτε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς. Αν προσθέσω ότι και σε δάνεια τα οποία αφορούν και κόμματα υπάρχει το στάδιο όταν δίνεις το δάνειο, όταν αναδιαρθρώνεις το δάνειο ή όταν φτάσεις στην καταγγελία του δανείου. Εκεί οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν -και μπορώ να μιλήσω αναλυτικά- συνάδουν με αυτό που κάνουμε γενικά για τους υπόλοιπους πελάτες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από το σύνολο αυτών των δανείων που μας λέτε τώρα προς τα ΜΜΕ σε ποιο ύψος ανέρχονται οι προβλέψεις; Αυτό που αναμένει η κοινωνία, ο ελληνικός λαός, τι ζημιές αποδέχεστε και αναμένετε από τα δάνεια που χορηγήσατε στα ΜΜΕ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να προσδιορίσω μια τεχνική λεπτομέρεια. Υπάρχει το θέμα των προβλέψεων, υπάρχει και το θέμα των ζημιών. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είναι οι προβλέψεις που πρέπει να κάνουμε στον ισολογισμό μας και να επηρεάσουμε τα ίδια κεφάλαια της Τράπεζας κινούμενοι συντηρητικά έτσι ώστε να δείχνουμε μια συντηρητική εικόνα του συλλογισμού και της κεφαλαιακής επάρκειας της Τράπεζας. Συνήθως, οι προβλέψεις πρέπει να ξεπερνάνε τις εκτιμώμενες ζημιές. Η εκτιμώμενη ζημιά είναι αυτό το οποίο τελικά θα έχουμε από το δάνειο όταν ολοκληρωθεί όλος ο κύκλος του δανείου, δηλαδή εάν καταγγείλουμε ένα δάνειο και κάνουμε όλες τις διαδικασίες καταγγελιών.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία. Έχετε κάποιο ποσοστό;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Όσον αφορά τα 85 εκατομμύρια ευρώ στα οποία αναφέρθηκα, οι προβλέψεις που έχουμε στις 31-3-2016 –γιατί όλα τα στοιχεία που σας είπα αφορούν 31-2-2016 – είναι 6,7 εκατομμύρια ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν προβλέπονται ούτε οι επισφάλειες ούτε οι προβλέψεις που έχουμε για το MEGA το οποίο ήταν σε μεταγενέστερο χρόνο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πριν εγώ δεν σας έκανα ερώτηση, αλλά μόνος σας είπατε για το ΠΑΣΟΚ και αναφερθήκατε για δύο δάνεια, ένα προς τη Νέα Δημοκρατία και ένα προς το ΠΑΣΟΚ. Διάβασα πολύ καλά το πόρισμα Καλούδη που είναι μέσα στην 162 και είδα ότι τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ που χορήγησε η Τράπεζά σας στο ΠΑΣΟΚ έγινε με εγγύηση τη χρηματοδότηση του 2011 η οποία έχει εκχωρηθεί ήδη στην ΑΤΕ.
(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 11:52:00 πμ
41 / 4
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
05/07/2016
DI0705BS
​AT
Λέει μάλιστα το πόρισμα ότι δώσατε το δάνειο αυτό με μια απλή υποσχετική επιστολή. Είναι αυτό σύννομο σύμφωνα με τον κανονισμό της τράπεζάς σας; Είναι νόμιμο; Είναι επιτρεπτό; Είναι σύνηθες; Ανταποκρίνεται στις συναλλακτικές σχέσεις και διαδικασίες;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να επιβεβαιώσω ότι όντως στο ΠΑΣΟΚ για την αδειοδότηση είχαμε λάβει υποσχετική επιστολή. Επειδή είναι εύλογη η ερώτηση την οποία μου κάνετε, την ίδια ερώτηση έκανα προς τις νομικές υπηρεσίες της τράπεζας. Η απάντηση που έλαβα είναι ότι η υποσχετική επιστολή είναι νομικά ισχυρή και είναι σύμφωνη με τις διαδικασίες της τράπεζας.
Ειδικότερα για το δάνειο αυτό, επειδή με ρωτάτε, γενικά για τα δάνεια, υπάρχει πολλές φορές μια παρανόηση, αν όλα τα δάνεια πρέπει να έχουν εξασφαλίσεις από πίσω ή αν οι τράπεζες ορθώς δίνουν ανοιχτά δάνεια κοκ. Θα ήθελα να πω ότι με βάση τη διαδικασία της τράπεζας ειδικά προς νομικά πρόσωπα κατ’ αρχάς εξετάζουμε μια σειρά από κριτήρια, για να αποφασίσουμε αν θα δώσουμε δάνειο στο νομικό αυτό πρόσωπο. Τα κριτήρια είναι: Ποιες είναι οι χρηματοροές της εταιρείας αυτής, ποιο είναι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας, ποια είναι η ποιότητα της διοίκησης, πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός της εταιρείας…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Δώσατε το δάνειο σύμφωνα με τους κανόνες της τράπεζάς σας. Δικαιολογημένα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι. Δικαιολογημένα. Αν μπορώ, να ολοκληρώσω, λίγο την απάντησή μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν σας αρέσουν οι απαντήσεις;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελος): Σας παρακαλώ. Ο κ. Λάππας έχει το χρόνο του. Μην τον κόβετε. Σας παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο.
Κύριε Λάππα, συνεχίστε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν με προστατέψατε, όταν έκανα τοποθέτηση. Έκανα το ίδιο στον κ. Λάππα παρ’ ότι…
(Θόρυβος στην Αϊθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελος): Κύριε Λάππα, συνεχίστε στο μικρόφωνο, παρακαλώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Καραβία, εγώ δεν σας ρώτησα καν. Εσείς μόνος σας είπατε για τα κόμματα. Και θέλω να μου πείτε ξεκάθαρα αν αυτό το δάνειο είναι σύμφωνο με τον κανονισμό σας, ναι ή όχι; Απαγγέλθηκε κατηγορία εναντίον των στελεχών της τράπεζάς από τον Καλούδη με την τροπολογία της Βουλής; Αυτό είναι νόμιμο τώρα; Αυτό θέλω. Τίποτα άλλο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Λάππα, αυτό προσπαθώ να απαντήσω. Απλώς χρειάζομαι λίγο χρόνο για να απαντήσω. Τίποτα άλλο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είστε κομματικός.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Είμαστε οικονομολόγοι;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Παρεμβαίνετε στις απαντήσεις. Το κάνετε συστηματικά.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελος): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Ο κ. Λάππας κάνει ερωτήσεις.
ΑΝΝΕΤΑ ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Τινάζει τη διαδικασία στον αέρα. Δεν θέλει να ακουστούν πράγματα;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελος): Σας παρακαλώ, κ. Καββαδία.
Κύριε Λάππα, έχετε τον λόγο. Θα πρέπει να μιλάτε στο μικρόφωνο. Δεν σας ακούνε. Να γίνει ησυχία, παρακαλώ. Οι διακοπές όλες θα αφαιρεθούν από το χρόνο ομιλίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Η ερώτησή μου είναι η εξής. Αυτό το δάνειο των 5,2 με την υποσχετική επιστολή. Αφού τα προηγούμενα δάνεια μας είπατε ότι είχαν εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση. Εδώ η χρηματοδότηση του 2011 είχε απορριφθεί ήδη στην ΑΤΕ. Με ποια εγγύηση δώσατε 5,2 εκατομμύρια σε ένα νομικό πρόσωπο, ένα κόμμα τέλος πάντων; Αυτό εσείς το είπατε μόνος σας. Δεν θα σας ρωτούσα καν.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Λάππα, η ερώτησή σας είναι απολύτως κατανοητή και προσπαθώ να την απαντήσω.
Να συνεχίσω, λοιπόν, αν μου επιτρέπετε. Έλεγα λοιπόν, ότι στα δάνεια τα οποία δίνουμε δεν είναι απαραίτητο και δεν αποτελεί…
ΣΠΥΡΙΔΩΝΑΣ ΛΑΠΠΑΣ: Μην μου λέτε «στα δάνεια». Για το δάνειο αυτό θέλω μόνο. Μην μου λέτε γενικά για τα δάνεια. Σας ρωτάω για το συγκεκριμένο δάνειο, κύριε Καραβία. Όχι για άλλα. Τα άλλα έχουν άλλες προϋποθέσεις, άλλους όρους.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αν μου επιτρέψετε, θα είχα απαντήσει ήδη στην ερώτησή σας. Δώστε μου ένα λεπτό να απαντήσω.
Μου κάνετε μια ερώτηση γενική και θέλω να την απαντήσω. Αν δίνουμε δάνεια μόνο με εξασφαλίσεις ή δίνουμε δάνεια ανοιχτά. Σας λέω ότι γενικά δίνουμε δάνεια ανοιχτά ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός και άλλα στοιχεία της εταιρείας, καθώς επίσης ζητούμε και επικουρικά εξασφαλίσεις.
Τώρα έρχομαι στο συγκεκριμένο δάνειο. Το συγκεκριμένο δάνειο δόθηκε για πρώτη φορά το 2008 και αποπληρώθηκε το 2009. Στη συνέχεια δόθηκε δεύτερο δάνειο το 2009, ύστερα από δυο-τρεις μήνες και αποπληρώθηκε ξανά για δεύτερη φορά τον έβδομο του 2010.
(PS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​E.stavropoulou
Εκτυπώθηκε:​9/12/2011 1:49:00 μμ
46 / 5
ΨΑΡΡΑ
5/7/2016
DJ0705PS
(BS)
Και για τρίτη φορά δόθηκε δάνειο τον 10 του 2010, το οποίο σήμερα δεν εξυπηρετείται και έχει καταγγελθεί. Άρα, η τράπεζα είχε μια προϊστορία του δανείου αυτού που αποπληρωνόταν και οι τόκοι και το κεφάλαιο κανονικά. Πρώτο στοιχείο.
Δεύτερο στοιχείο: Το ποσό του δανείου, τα 5 εκατομμύρια, ήταν ένα μικρό ποσοστό όσον αφορά τα έσοδα, τα οποία είχε το ΠΑΣΟΚ εκείνη την εποχή, είχε περίπου τον χρόνο, γύρω, στα 20 εκατομμύρια αν θυμάμαι καλά έσοδα. Επομένως, ήταν ένα στοιχείο, το οποίο η Επιτροπή το αξιολόγησε τότε. Επίσης, το ποσό αυτό είναι ένα μικρό ποσοστό συνολικά του δανεισμού του ΠΑΣΟΚ, το οποίο ανέρχεται περίπου στο 5%. Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα στοιχεία η Επιτροπή αποφάσισε να δώσει αυτό το δάνειο.
Τώρα επειδή αναφερθήκατε στο θέμα του πορίσματος «Καλούδη», δεν το ξέρω το πόρισμα «Καλούδη» και δεν ξέρω εάν έχουν παραπεμφθεί στελέχη της τράπεζας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είχαν.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Από ό,τι ξέρω, δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό, ότι δεν έχουν παραπεμφθεί στελέχη της τράπεζας με βάση το πόρισμα «Καλούδη».
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Λέτε, λοιπόν, ότι όλα ήταν καλά με το δάνειο αυτό. Για πέστε μας κάτι. Η πιστοδοτική πολιτική της τράπεζάς σας θέτει όρια ως προς τη συνολική έκθεση της τράπεζάς σας στον κλάδο των ΜΜΕ και ποιο είναι αυτό το όριο για όλα τα ΜΜΕ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γενικά η τράπεζα εξετάζοντας την έκθεση που έχει σε διάφορους κλάδους της οικονομίας προσπαθεί…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, σας λέω μόνο για τον κλάδο των ΜΜΕ, κύριε Καραβία. Μην μου λέτε για όλους τους κλάδους. Είναι συγκεκριμένη η ερώτηση μου. Εδώ εξετάζουμε τα ΜΜΕ. Δεν εξετάζουμε ούτε τις κατασκευαστικές, ούτε τους υαλοπώληδες, ούτε τους υδραυλικούς. Για τα ΜΜΕ σας ρωτάω μόνο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επιτρέψτε μου. Σε όλους, λοιπόν, τους κλάδους της οικονομίας εξετάζουμε ποια είναι η συνολική έκθεση που έχουμε. Αντιστοίχως και για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης που η τράπεζα έχει μια ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα στοιχεία τα οποία σας παρέθεσα, συγκεκριμένο ποσοτικό όριο δεν υπήρχε. Υπήρχε, όμως, μια πολιτική συντηρητικότητας όσον αφορά τα δάνεια στα κόμματα, στα ΜΜΕ, καθώς και σε ορισμένους άλλους κλάδους της οικονομίας.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία. Το όριο αυτό ξεπεράστηκε κάποια στιγμή ή μέσα στην κρίση μήπως περιορίστηκε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είπα προηγουμένως ότι δεν υπήρχε συγκεκριμένο ποσοτικό όριο. Υπήρχε μια πολιτική να είναι η τράπεζα συντηρητική. Νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώθηκε από τα στοιχεία και από τα νούμερα τα οποία σας έδωσε όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις σε αυτές τις δύο κατηγορίες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για πέστε μου, γενικώς η τράπεζά σας σε ποια βαθμίδα πιστωτικού κινδύνου αξιολογεί τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ; Σύμφωνα με τα συστήματα πιστοληπτικής διαβάθμισης που έχετε, σε τι βαθμό κινδύνου αξιολογούνται;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς, κάθε εταιρεία έχει διαφορετική πιστοδοτική διαβάθμιση, γιατί είναι διαφορετική η ευρωστία ή η μη ευρωστία της κάθε εταιρείας. Άρα, δεν μπορώ να σας δώσω…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα, δεν αξιολογήθηκε από την τράπεζά σας ή από την Τράπεζα της Ελλάδος ο κλάδος των ΜΜΕ σε κάποιο βαθμό;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αξιολογήθηκε η κάθε εταιρεία ξεχωριστά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σας λέω ότι για όλα τα ΜΜΕ υπάρχει μέσα στο 162 έγγραφο της Τράπεζας της Ελλάδος ότι είναι υψηλού κινδύνου. Αυτό το αποδέχεστε ή όχι; Ή λέτε ότι δεν είναι; Να συμφωνήσουμε. Είναι υψηλού κινδύνου ή δεν είναι; Αν δεν είναι, δεν είναι. Να ξέρουμε τι λέμε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σε κάθε κλάδο της οικονομίας υπάρχουν εταιρείες που είναι υψηλού κινδύνου και εταιρείες που δεν είναι υψηλού κινδύνου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Στον κλάδο των ΜΜΕ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το αντίστοιχο ισχύει και για τον κλάδο των ΜΜΕ. Υπάρχουν εταιρείες, οι οποίες είναι εύρωστες και εταιρείες οι οποίες είναι λιγότερο εύρωστες.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τελευταία ερώτηση, κύριε Λάππα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Λέει μέσα στο πόρισμά της η Τράπεζα της Ελλάδος για τα ΜΜΕ ότι σε περιόδους βαθιάς οικονομικής κρίσης και αρνητικών οικονομικών αποτελεσμάτων έβαιναν συνεχώς μειούμενα τα αποτελέσματα αυτά. Πώς δικαιολογείτε την αθρόα, την εύκολη -θα έλεγα εγώ- προνομιακή ίσως θα χαρακτήριζε κάποιος, δανειοδότησή τους με βάση αυτά τα αποτελέσματα; Πώς δικαιολογείται καταρχήν από την τράπεζά σας, η οποία να σας πω και εγώ ότι πράγματι ήταν λιγότερο εκτεθειμένη; Πώς δικαιολογούνται; Για πέστε μας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το οποίο αναφέρατε που είναι σωστό, που αναφέρεται και στο πόρισμα της τράπεζας της Ελλάδος, η πολιτική της τράπεζάς μας είναι να διατηρεί πολύ μικρά υπόλοιπα δανειοδοτήσεων στις εταιρείες αυτές.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μάλιστα. Κύριε Πρόεδρε, τελείωσα. Μόνο μια ερώτηση ακόμα.
Αναχρηματοδότηση τόκων με νέα δάνεια έκανε η τράπεζά σας;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μέσα στα πλαίσια της πολιτικής που έχουμε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πάντα για κλάδο των ΜΜΕ περιορίζομαι, κύριε Καραβία.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ θα σας πω γενικά που ισχύει και για ΜΜΕ. Δεν δίνουμε δανειοδοτήσεις για χρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων τόκων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Καραβία. Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Λάππα.
Τον λόγο έχει ο κ. Σταμάτης εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας για δεκαπέντε λεπτά.
(XS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 12:43:00 μμ
49 / 3
ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
5/7/2016
DK0705XS
(PS)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Καραβία, θα χωρίσω τις ερωτήσεις μου σε τρεις βασικές κατηγορίες, γιατί αυτή είναι και η μεθοδολογία που ακολουθούμε στην Επιτροπή, για να σας διευκολύνω. Αυτό που εξετάζουμε είναι τα δάνεια προς τα κόμματα, τα δάνεια προς τα ΜΜΕ και η διαφημιστική δαπάνη.
Είπατε σχετικά πριν από λίγο, αλλά θέλω κι εγώ να το ρωτήσω ξανά: Κατά τη λήψη απόφασης για παροχή δανείων σε κόμματα, πληρούντο τα κριτήρια του δικού σας κανονισμού και γενικότερα τα τραπεζικά κριτήρια, την ώρα που παίρνατε την απόφαση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να επαναλάβω, κύριε Σταμάτη, ότι για να δοθούν αυτά τα συγκεκριμένα δύο δάνεια τα οποία ανέφερα, ακολουθήθηκε η διαδικασία της τράπεζας, εγκρίθηκαν τα δάνεια αυτά από τις επιτροπές πιστοδοτήσεων, οι οποίες έκριναν τη χρονική εκείνη στιγμή ότι ικανοποιούν τα τραπεζικά κριτήρια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Το απαντήσατε, αλλά σας παρακαλώ πολύ απαντήστε και σε εμένα. Κατά την εξέταση πριν από λίγο, είπατε ότι δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο καθεστώς αποφάσεων όσον αφορά τη δανειοδότηση, αν αυτό αφορούσε κόμματα ή ΜΜΕ ή άλλου είδους επιχείρηση. Ισχύει αυτό;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ισχύει. Το μόνο που ήθελα να πω –που το ανέφερα και το επαναλαμβάνω- είναι ότι η τράπεζα γενικά για τους συγκεκριμένους δύο τομείς είχε μια συντηρητική πολιτική, όπως συντηρητική πολιτική είχε επιλέξει να έχει και για κάποιους άλλους κλάδους. Άρα, οι συγκεκριμένοι δύο κλάδοι ήταν ενταγμένοι σε μια πιο συντηρητική πολιτική της τράπεζας, η οποία προκύπτει και από τα χαμηλά ποσοστά δανειοδοτήσεων που έχει ο συγκεκριμένος κλάδος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Όταν λέμε συντηρητική λοιπόν, εννοούμε πιο σκληρή, θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σωστά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Έχει γίνει έλεγχος εσωτερικός, μας είπατε, για τα δάνεια αυτά, είτε αφορά τα κόμματα είτε αφορά τα ΜΜΕ. Εκτός από τον εσωτερικό έλεγχο, η τράπεζά σας γι’ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα έχει υποστεί έλεγχο από την Τράπεζα της Ελλάδος ή από τους δανειστές; Πριν από μια εβδομάδα, για παράδειγμα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τραπέζης είπε ότι πράγματι υπάρχει κλιμάκιο των δανειστών, το οποίο ήλεγξε και ελέγχει τη χορήγηση αυτών των δανείων.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Με βάση αυτά τα οποία γνωρίζω, για τα κόμματα υπήρχε το 2012, εάν δεν κάνω λάθος, μια έκθεση, ένας έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος και υπήρχε το 2013 ένας έλεγχος εισαγγελίας, του Εισαγγελέα Καλούδη, από το οποίο προέκυψε και κάποιο πόρισμα.
Αντίστοιχα για τα ΜΜΕ υπήρχε, επίσης, το 2012 ένας έλεγχος της Τραπέζης της Ελλάδος. Υπάρχει ένας έλεγχος, ο οποίος, αν δεν κάνω λάθος, ξεκίνησε το 2015 και είναι σε εξέλιξη σήμερα, και είχαμε επίσης και τους δύο ελέγχους ποιότητας ενεργητικού των τραπεζών, που έγιναν το 2014 και το 2015 από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος. Όχι ειδικά για τα ΜΜΕ. Ήταν και το σύνολο του δανειακού χαρτοφυλακίου, προφανώς και των ΜΜΕ και των κομμάτων. Επομένως, αυτοί είναι οι έλεγχοι, τους οποίους αυτήν τη στιγμή θυμάμαι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Με ενδιαφέρουν οι έλεγχοι που έγιναν από τραπεζικό οργανισμό, φορέα ή όργανο σχετικό με τα τραπεζικά δάνεια. Επ’ αυτού του θέματος που είπατε πριν από λίγο, υπήρξε παρατήρηση από πλευράς είτε των δανειστών είτε της Τράπεζας της Ελλάδος; Είπατε ότι έλεγξαν όλο το χαρτοφυλάκιο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά το λεγόμενο asset quality review, το οποίο έγινε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε κάποιο πλημμέλημα, κάποια σημείωση, κάποια παρατήρηση, όσον αφορά τα δάνεια αυτά.
Τώρα, τα πορίσματα της Τραπέζης της Ελλάδος, για να είμαι ειλικρινής, δεν τα έχω δει. Όμως, γι’ αυτά τα οποία έχω συζητήσει κι έχω ακούσει, επίσης, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις ή πλημμελήματα που να αφορούν την τράπεζά μας.
(SM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
53
ΜΑΣΟΥΡΑΣ
05/07/2016
DL0705SM
(XS)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ο τρόπος με τον οποίο χορηγείτε τα δάνεια είναι πολυεπίπεδος; Δηλαδή, παίρνουν μέρος κλιμάκια της τραπέζης σας διαφορετικού επιπέδου, ώστε να διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η ορθότητα των αποφάσεων;
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Σταμάτη, είναι σωστό αυτό.
Η διαδικασία –εάν μπορώ να την περιγράψω περιληπτικά- έχει ως ακολούθως: Γίνεται μια εισήγηση από τον τομέα πιστοδοτήσεων, η οποία έχει και την σχέση με τον πελάτη. Η εισήγηση αυτή πηγαίνει στη Διεύθυνση Διαχείρισης Κινδύνων της τράπεζας, όπου υπάρχουν τα δικά της σχόλια και η δική της εισήγηση και αυτά καταλήγουν στην αρμόδια επιτροπή πιστοδοτήσεων. Στην επιτροπή αυτή της τράπεζάς μας συμμετείχε ένας εκπρόσωπος του Business –όπως λέμε- δηλαδή της Διεύθυνσης Πιστοδοτήσεων, ένας εκπρόσωπος του Risk και ο ανεξάρτητος Πρόεδρος της επιτροπής. Δεν συμμετείχε ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας, για να διασφαλίσουμε ότι δεν επηρεάζεται η επιτροπή αυτή από την διοίκηση της τράπεζας. Και η επιτροπή αυτή ενέκρινε ή απέρριπτε τη δανειοδότηση, πάντα ομόφωνα. Όλες οι αποφάσεις της επιτροπής αυτής είναι ομόφωνες.
Επίσης, από τα τέλη του 2013, εάν θυμάμαι καλά, παρών στις επιτροπές αυτές είναι και ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο λεγόμενος monitoring trustee, ο οποίος επιβλέπει γενικά την πορεία των σχεδίων αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Έχει δικαίωμα βέτο στην επιτροπή αυτή. Και οπότε είναι παρών σε οποιαδήποτε δανειοδότηση ή αναδιάρθρωση, συμπεριλαμβανομένων και των δανειοδοτήσεων ή αναδιαρθρώσεων των κομμάτων και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Καραβία, είστε πολλά χρόνια στην Eurobank, απ’ ότι γνωρίζω.
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι αλήθεια αυτό. Είμαι από το 1997. Βέβαια, τον περισσότερο χρόνο ήμουν σε χώρους εκτός δανειοδοτήσεων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ναι, δεν έχει σημασία.
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γνωρίζω, όμως, την τράπεζα πολύ καλά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Θέλω να πω ότι είναι ένας χώρος οικείος, γνώριμος σε εσάς.
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σωστά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Έχετε ακούσει ή έχει υποπέσει στη δική σας αντίληψη καθ’ όλη τη διάρκεια των ετών αυτών κάποια παρέμβαση, ώστε να δοθούν κάποια δάνεια είτε αυτά αφορούν κόμμα είτε αφορά ΜΜΕ; Υπήρχε, ιδιαίτερα, πολιτική παρέμβαση;
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, στη δική μου αντίληψη δεν έχει πέσει κάτι σχετικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ακούσατε κάτι;
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνω την προηγούμενη απάντηση. Δεν έχω ακούσει κάτι σχετικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Και η τελευταία ερώτηση έχει σχέση με τις διαφημίσεις. Ποια ήταν τα κριτήρια της τραπέζης, για να επιλέξει και σε ποια έκταση το άλφα ή το βήτα μέσο για διαφήμιση; Υπάρχουν κριτήρια ή έτσι, κατά το δοκούν, αποφασίζεται αυτό;
ΦΩΚΙΩΝΑΣ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα έλεγα ότι υπάρχουν ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια. Αλλά, να διευκρινίσω ότι τα κριτήρια αυτά δεν μπαίνουν σε κάποιο μαθηματικό τύπο, για να μας δώσουν ένα αποτέλεσμα. Απ’ όταν ανέλαβα Διευθύνων Σύμβουλος, συνέστησα και ειδική επιτροπή, η οποία λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια αυτά ως επιτροπή –και όχι ως μονάδα, συγκεκριμένο άτομο- αποφασίζει για τις διαφημιστικές δαπάνες.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι τα κριτήρια τα οποία λαμβάνονται υπόψη είναι η κυκλοφορία ή η τηλεθέαση ή η επισκεψιμότητα του μέσου. Αυτά είναι ποσοτικά κριτήρια. Τα ποιοτικά κριτήρια είναι το κοινό στο οποίο απευθύνεται το μέσο. Προφανώς μας ενδιαφέρει το κοινό να είναι συμβατό με το τραπεζικό κοινό ή με την πελατεία της τράπεζας. Επίσης, η θεματολογία την οποία καλύπτει το μέσο, δηλαδή εάν είναι οικονομικό ή γενικότερου ενδιαφέροντος. Αυτά είναι ενδεικτικά ορισμένα από τα κριτήρια τα οποία λαμβάνουμε υπόψη, έτσι ώστε να προχωρήσουμε στη διαφημιστική δαπάνη.
Ξέρετε ότι για το 2015 δημοσιοποιήσαμε τις δαπάνες αυτές, όπως επίσης για το πρώτο τρίμηνο του 2016. Στην Επιτροπή σας, κύριε Πρόεδρε, νομίζω ότι ήδη έχουμε καταθέσει για τα προηγούμενα έτη, 2005 έως 2014. Υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες στις οποίες θα επανέλθουμε εντός της εβδομάδος. Έχουμε, όμως, δώσει τα συνολικά νούμερα, από τα οποία προκύπτει ότι και στον τομέα των διαφημιστικών δαπανών η τράπεζα έχει γενικά μια συντηρητική πολιτική και κινείτο λίγο πολύ με ορισμένες άλλες τράπεζες στα ίδια επίπεδα. Σίγουρα δεν ήμασταν η τράπεζα η οποία έκανε υπερβολές στον τομέα αυτόν.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
(AR)

Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​S. Masouras
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 12:51:00 μμ
56 / 3
ΓΚΟΥΒΑΣ
05/07/2016
DM0705AR
(SM)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Σταμάτη.
Τον λόγο έχει ο κ. Κασιδιάρης.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Θα ξεκινήσω με τον δανεισμό των κομμάτων, διότι εδώ συζητάμε για ένα μεγάλο σκάνδαλο.
Αναφερθήκατε στο δάνειο του ΠΑΣΟΚ, στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ. Η τρίτη δόση του δανείου, που δόθηκε το 2010, είναι μη εξυπηρετούμενη, απ’ ό,τι είπατε. Όταν δόθηκε αυτό το δάνειο το 2010, η επιτροπή σας, που απ’ ό,τι κατάλαβα, εξέταζε προφανώς τα ποσοστά των κομμάτων, έκρινε την κρατική χρηματοδότηση που λαμβάνει το κόμμα και την ελάμβανε ως εγγύηση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, μισό λεπτό. Μάλλον υπάρχει πρόβλημα στη σύνδεση. Δεν περνάει στο δίκτυο το μικρόφωνό σας, όπως μας ειδοποιήσαν τώρα. Με συγχωρείτε, γιατί δεν θέλουμε να υπάρχει καμία διάκριση – δεν υπάρχει τουλάχιστον από τη μεριά της Επιτροπής.
Σήμερα η Επιτροπή μας είναι σε απευθείας μετάδοση, γιατί δεν υπάρχει διαδικασία της Ολομέλειας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, μπορείτε να συνεχίσετε.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ξεκινάω, λοιπόν, με τα 5,2 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στο ΠΑΣΟΚ. Η τρίτη δόση αυτού του δανείου δεν εξυπηρετείται. Η δόση αυτή δόθηκε το 2010. Με ποια κριτήρια δόθηκε αυτή η δόση, λοιπόν;
Θεωρώ ότι έχετε ανθρώπους, έχετε επιτροπές αρμόδιες που εξετάζουν τις χρηματοδοτήσεις που λαμβάνει ένα κόμμα και θεωρούν αν ένα δάνειο είναι επισφαλές ή όχι. Δεν είδατε το 2010 ότι τα ποσοστά του εν λόγω κόμματος έχουν πέσει, επομένως έχει πέσει η κρατική χρηματοδότηση, επομένως είναι αδύνατο να αποπληρωθεί αυτό το δάνειο, όπως και δεν αποπληρώθηκε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όντως, σωστά αναφέρετε ότι το τρίτο δάνειο –όχι η τρίτη δόση- δόθηκε τον Οκτώβριο του 2010. Είχαν προηγηθεί δύο δάνεια, τα οποία είχαν δοθεί το 2008 και το 2009 και τα οποία είχαν αποπληρωθεί.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Το γνωρίζω αυτό, πάμε στο τρίτο κατευθείαν.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το ότι είχαν δοθεί ήδη δύο δάνεια τα οποία είχαν αποπληρωθεί αποτέλεσε ένα από τα στοιχεία τα οποία έλαβε υπόψη της η επιτροπή αξιολογώντας τον συγκεκριμένο δανειολήπτη.
Δεύτερο στοιχείο το οποίο έλαβε υπόψη της η επιτροπή είναι ότι το δάνειο ύψους 5 εκατομμυρίων ως προς ποσοστό των εσόδων του κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, εκείνη την εποχή ήταν σχετικά ένα μικρό ποσοστό. Αν δεν κάνω λάθος, το 2009-2010 τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ κυμαίνονταν γύρω στα 20-25 εκατομμύρια ευρώ.
Τρίτον, το 2010, εάν θυμάμαι καλά, το ΠΑΣΟΚ ήταν κυβέρνηση με υψηλά ποσοστά. Είχαν γίνει εκλογές πριν από έναν χρόνο και ήταν το πρώτο κόμμα στη χώρα. Επομένως, δεν ήταν το ΠΑΣΟΚ ένα κόμμα με μικρά ποσοστά. Επομένως, με βάση τα κριτήρια τα οποία σας ανέφερα, η επιτροπή αποφάσισε τότε να προχωρήσει στη δανειοδότηση του ΠΑΣΟΚ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εδώ κάνετε ένα λάθος που έκανε και ο εκπρόσωπος της Εθνικής. Είναι άλλο το τι συνέβαινε στην ελληνική οικονομία το 2008 και το 2009 –και η οικονομία βεβαίως, όπως ξέρετε, επηρεάζει την πολιτική κατάσταση και τα ποσοστά των κομμάτων- και άλλο το 2010. Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ το 2010 είχαν τεράστια πτώση λόγω των εξελίξεων και του μνημονίου. Αυτό δεν το είδαν οι αρμόδιοι υπάλληλοί σας; Είχαν κατακόρυφη πτώση προς το χάος, προς μονοψήφια πήγαιναν τα ποσοστά το 2010.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όχι, κερδίσαμε τις περιφερειακές εκλογές.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Το κατέγραφαν όλες οι δημοσκοπήσεις αυτό. Οι αρμόδιοι υπάλληλοι της τράπεζας δεν το είχαν εντοπίσει αυτό;
(PE)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​8/3/2013 12:39:00 μμ
61 / 5
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
ΤΟΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
5/7/2016
DN0705PE
(AR)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας ανέφερα ποια ήταν τα κριτήρια, τα οποία έλαβαν υπόψη τους οι αρμόδιοι υπάλληλοι. Τώρα, για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή τις δημοσκοπήσεις του 2010.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τις θυμάμαι εγώ.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έγινε, λέτε, αυτός ο δανεισμός με υποσχετική επιστολή, καθότι η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου κόμματος ήταν εγγύηση για την Αγροτική Τράπεζα. Άλλα σκάνδαλα τερατώδη εκεί! Όμως, εάν έρθει ένας πολίτης με υποσχετική επιστολή, εάν έρθω εγώ και σας πω ότι θα φτιάξω κόμμα και θα πάρω υψηλά ποσοστά, θα μου δώσετε δάνειο; Γιατί εδώ υποκρύπτεται πολιτική παρέμβαση, είναι δεδομένη η πολιτική παρέμβαση. Εάν έρθει ένας πολίτης με υποσχετική επιστολή και πει «είμαι ωραίος και θα πάρω μεγάλα ποσοστά στις εκλογές που θα κατεβάσω κόμμα», θα του δοθεί δάνειο 5 εκατομμυρίων ευρώ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Κασιδιάρη, αξιολογείται ποιος δίνει την υποσχετική επιστολή.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Στην προκειμένη περίπτωση, λοιπόν, τι έγινε; Γιατί το πόρισμα Καλούδη, που αναφέρατε, ασφαλώς και αποδίδει ευθύνες και σε στελέχη τραπεζών. Να σας ενημερώσω, εάν δεν το γνωρίζετε, ότι εάν δεν είχε γίνει η τροπολογία της ντροπής επί Κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου, θα είχε πάει πολύς κόσμος στη φυλακή, και εκπρόσωποι κομμάτων και διευθύνοντες σύμβουλοι τραπεζών. Ποιος δίνει, λοιπόν, την υποσχετική επιστολή στην προκειμένη περίπτωση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Κασιδιάρη, όσον αφορά το πόρισμα Καλούδη, όπως είπα προηγουμένως, δεν έχω δει το περιεχόμενό του, αλλά, απ’ όσα έχω ακούσει, δεν αποδίδεται καμία ευθύνη σε στελέχη της Eurobank. Σας το λέω με την επιφύλαξη αυτών που έχω ακούσει, δεν έχω διαβάσει το πόρισμα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Και εγώ σας ενημερώνω ότι εάν δεν υπήρχε εκείνη η νομοθετική πρωτοβουλία, που πέρασε νύχτα από τη Βουλή, θα πήγαινε κόσμος στο δικαστήριο με κακουργήματα, για κακουργηματική απιστία σε βάρος του Δημοσίου -και πολιτικοί παράγοντες και τραπεζίτες- και θα ήταν κόσμος στη φυλακή σήμερα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν το αμφισβητώ αυτό. Νομίζω, όμως, ότι αφορά στελέχη άλλων τραπεζών και όχι της Eurobank.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Να μεταπηδήσω στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δόθηκαν από την Eurobank 85 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπατε. Τα 16,5 εκατομμύρια ευρώ απ’ αυτό το ποσό είναι μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Ορίστε, σας παρακαλώ, ποια είναι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ποιες είναι οι εταιρείες οι οποίες δεν εξυπηρετούν τα δάνεια τους.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, μου επιτρέπετε μια μικρή παρέμβαση; Θα κρατήσω τον χρόνο σας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όπως με ενημέρωσε τώρα η αρμόδια υπηρεσία, χθες το βράδυ ήρθαν συγκεντρωτικά στοιχεία από την Eurobank για τα δάνεια, για τα οποία τώρα προφανώς θα σας ενημερώσει ο κ. Καραβίας. Ζήτησα μόλις τώρα –γιατί αυτά κοιτούσα- να υπάρχουν πέντε αριθμημένα αντίγραφα, για να τα δούμε τώρα εδώ μέσα –δηλαδή, δεν κυκλοφορούν, δεν θα τα πάρετε μαζί- και αυτά θα μοιραστούν σε λίγο. Θα μοιραστούν πέντε αριθμημένα αντίγραφα των συγκεντρωτικών στοιχείων, αρχικά στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, που πιθανώς να σας βοηθούν σ’ αυτό που ρωτήσατε. Μόλις τώρα ενημερώθηκα και θα μοιραστούν. Παρακαλώ πολύ, όμως, επειδή είναι εμπιστευτικά, να επιστρέψουν και θα είναι μετά στην αίθουσα 162 για όλους.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Απ’ ό,τι φαίνεται, πάντως, ο μάρτυς είναι ενήμερος και μπορεί να απαντήσει στο ερώτημά μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λέω για εσάς, επειδή μπορείτε να κάνετε και διασταύρωση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Κασιδιάρη, όπως θα δείτε στην τελευταία στήλη του σχετικού πίνακα, δίπλα σε κάθε όμιλο υπάρχει το ποσό το οποίο είναι σε καθυστέρηση άνω των ενενήντα ημερών, το οποίο το ονομάζουμε «μη εξυπηρετούμενο».
Τα ποσά τα οποία έχουμε αναφέρει αφορούν τον όμιλο Alpha. Δεν αφορά το τηλεοπτικό κανάλι Alpha, αλλά τον Κοντομηνά, ο οποίος…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Τον όμιλο Κοντομηνά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τον όμιλο Κοντομηνά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιο είναι το ποσό, παρακαλώ, που δεν εξυπηρετείται;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι 3.387.000 ευρώ. Υπάρχουν 13 εκατομμύρια που αφορούν τον Τηλέτυπο. Υπάρχουν 148.000 ευρώ που αφορούν στον όμιλο της Ναυτεμπορικής.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Επειδή οι δύο εταιρείες που αναφέρατε είναι εταιρείες που μετέχουν στον διαγωνισμό ο οποίος «τρέχει» τώρα για αδειοδοτήσεις καναλιών -όπως και άλλες βέβαια, συνολικά είναι έντεκα οι εταιρείες που μετέχουν σ’ αυτόν τον διαγωνισμό- μπορείτε να μας πείτε ποιες απ’ αυτές τις εταιρείες δεν έχουν τραπεζική ενημερότητα; Είναι σημαντικό, αφορά την κοινή γνώμη. Είναι μείζον πολιτικό θέμα. Ενημερώστε, σας παρακαλώ, ποιες από τις έντεκα εταιρείες δεν έχουν τραπεζική ενημερότητα. Ήδη, απ’ ό,τι είπατε, Τηλέτυπος και Alpha έχουν δάνεια που δεν εξυπηρετούνται.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να διευκρινίσω κάτι όσον αφορά τον όμιλο του Alpha. Επειδή ο τρόπος που παρουσιάζουμε τα στοιχεία είναι σε επίπεδο ομίλου, στον όμιλο Alpha βάζουμε και τα στοιχεία του ομίλου Κοντομηνά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Με το ίδιο το κανάλι, με τον Alpha, κατ’ αρχάς δεν έχουμε υπόλοιπα μαζί του, επομένως δεν υπάρχουν και μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Να διευκρινίσω ότι τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον όμιλο Alpha, για την τράπεζά μας, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Όσον αφορά τον Τηλέτυπο, ξέρω ότι η τράπεζά μας δεν έχει δώσει τραπεζική ενημερότητα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν υπάρχει τραπεζική ενημερότητα. Για τις άλλες εννέα εταιρείες που μετέχουν στον διαγωνισμό έχουμε εικόνα ποιοι διαθέτουν τραπεζική ενημερότητα και τι χρωστούν;
(RG)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 12:43:00 μμ
66 / 5
ΤΣΙΛΑΛΗ
ΛΙΟΠΙΑΡΗ
5/7/2016
DO0705RG
(PE)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν το έχω πρόχειρο αυτό.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Επιφυλάσσεσθε, δηλαδή. Είναι σημαντικό το θέμα, παρακαλώ μια απάντηση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Παρακαλώ, μια απάντηση, έστω και γραπτώς, τις επόμενες ημέρες.
Θέλω να πάω στο θέμα της διαφήμισης που δόθηκε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης τα οποία ταυτίζονται με κόμματα. Έχετε δώσει διαφήμιση ως Eurobank σε εφημερίδες οι οποίες είναι όργανα κομμάτων ταυτόχρονα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εξαρτάται τώρα τι εννοείτε με αυτό. Αν καταλαβαίνω εφημερίδες οι οποίες…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Η Χρυσή Αυγή έχει εφημερίδα κομματικό όργανο. Δεν έχει πάρει διαφήμιση από καμία τράπεζα. Ποτέ δεν έχουμε πάρει φράγκο. Υπάρχουν εφημερίδες κομματικά όργανα που να έχουν πάρει διαφήμιση από τη Eurobank. Και πόσο κόστισαν αυτές οι διαφημίσεις; Πόσα χρήματα δόθηκαν, δηλαδή, στα εν λόγω μέσα μαζικής ενημέρωσης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε να δείτε, σας είπα προηγουμένως ποια είναι τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούμε. Το αν είναι κάποια εφημερίδα κομματικό όργανο κάποιου κόμματος –και ο ορισμός του τι σημαίνει κομματικό όργανο δεν μου είναι απολύτως σαφής- δεν είναι ένα από τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούμε. Εάν η εφημερίδα έχει συγκεκριμένο κοινό το οποίο μας ενδιαφέρει, δίνουμε …
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Να γίνω πιο συγκεκριμένος. Ο Ριζοσπάστης λέει ότι είναι όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Έχετε δώσει ολοσέλιδη διαφήμιση στον Ριζοσπάστη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι υπάρχει διαφημιστική συνεργασία της τράπεζας με τον Ριζοσπάστη.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πόσα χρήματα έχουν δοθεί στον Ριζοσπάστη από τη Eurobank;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Παρακαλώ, να λάβω γραπτώς την απάντησή σας.
Στην Αυγή, που είναι κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ –αυτό είναι γνωστό τοις πάσι-, έχει δοθεί διαφήμιση από τη Eurobank; Έχει δοθεί χορηγία από τη Eurobank;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επίσης με την Αυγή επί σειρά ετών έχουμε συνεργασία, ναι.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πόσα χρήματα έχουν δοθεί στην Αυγή από τη Eurobank αυτή τη σειρά ετών που αναφέρετε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω, το 2015 –αν είμαι πρόχειρος- πρέπει να είναι γύρω στις 70.000.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εβδομήντα χιλιάδες ευρώ. Και θεωρείτε ότι το κοινό του Ριζοσπάστη και της Αυγής είναι συμβατό με τους πελάτες που θέλει να προσελκύσει η τράπεζά σας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το δείτε σε συνάρτηση με το ποια είναι η συνολική διαφημιστική δαπάνη της τράπεζας, τι δίνουμε σε άλλα μέσα και τι δίνουμε στα συγκεκριμένα μέσα. Γενικά, προσπαθούμε να έχουμε μια εκπροσώπηση σε όλα τα μέσα. Βέβαια μεγαλύτερη δαπάνη σε μέσα τα οποία θεωρούμε ότι απευθύνονται κυρίως σε τραπεζικό κοινό και μικρότερη σε άλλα που απευθύνονται σε γενικό κοινό.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ξέρετε, τα ποσά τα οποία φέρονται να έχουν δοθεί εδώ, εντάξει, μπορεί για τα δεδομένα της τράπεζας να είναι μικρά, αλλά για την κοινωνία είναι αστρονομικά, όταν μάλιστα έχετε απολύσει υπαλλήλους με 580 ευρώ. Όταν τους απολύει η Eurobank, αλλά δίνει στην Αυγή και στον Ριζοσπάστη, που λέτε ότι μπορεί να έχουν συμβατό κοινό με τους πελάτες σας, όταν στις συγκεκριμένες εφημερίδες δίνετε τόσα χρήματα, εδώ υπάρχει μια πρόκληση και για την κοινωνία και οσμή σκανδάλου βεβαίως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Κασιδιάρη, να διευκρινίσω κατ’ αρχάς ότι δεν έχουμε απολύσει κανέναν εργαζόμενο από την τράπεζα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έκτακτους συνεργάτες. Άνθρωποι που εργάζονταν και παίρνανε 500 ευρώ και φύγανε κλοτσηδόν. Δεν είναι μόνο η δική σας τράπεζα, είναι πολλές τράπεζες, οι οποίες διώξανε έτσι πολύ κόσμο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πάντως ειδικά για τη Eurobank, που με αφορά και έχω την ευθύνη, να διευκρινίσω ότι δεν έχουμε απολύσει κανέναν εργαζόμενο της τράπεζας.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Πάντως, εγώ καταλήγω ότι εσείς θέλατε να κάνετε πωλήσεις μέσω της Αυγής και του Ριζοσπάστη και γι’ αυτό πληρώνατε εκεί διαφήμιση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνω ότι και με τις δύο εφημερίδες υπάρχει συνεργασία.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μη μου απαντήσετε. Εντάξει, ευχαριστώ.
Κύριε Πρόεδρε, επιφυλάχθηκε ότι θα στείλει τα συγκεκριμένα στοιχεία ο μάρτυς και είναι πολύ σημαντικό να τα λάβουμε αυτά τα στοιχεία. Ευχαριστώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, αν θα μπορούσατε συγκεντρωτικά, δεν ξέρω ποιος τα συγκεντρώνει …
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να το δούμε λίγο στο τέλος πώς μπορεί να γίνει αυτό.
Όπως είπα προηγουμένως, στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε επιλέξει να έχει πρόσβαση αποκλειστικά και μόνον ο διευθύνων σύμβουλος στα πρακτικά και να αποδελτιώσει και μόνος με βάση και την άποψη που έχει, τι πρέπει να στείλει στην επιτροπή συμπληρωματικά. Θα βγάλουμε συμπέρασμα στο τέλος τι ακριβώς χρειάζεται και στη δική σας περίπτωση.
Ο κ. Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κατ’ αρχάς να υπενθυμίσω στο Σώμα, γιατί ο προλαλήσας συνάδελφος είπε κάτι που δεν είναι ακριβές, ότι το φθινόπωρο του 2010 το ΠΑΣΟΚ κέρδισε –αναμφισβήτητα κέρδισε- τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ήταν η νικήτρια πολιτική δύναμη εκείνων των εκλογών και επροηγείτο σε όλες τις δημοσκοπήσεις. Συνεπώς, δεν νομίζω ότι στέκουν τα επιχειρήματα που ακούστηκαν αμέσως προηγουμένως.
(AB)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Τσιλαλή Σπυριδούλα
Εκτυπώθηκε:​21/11/2012 11:38:00 πμ
70 / 4
ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
05/07/2016
DP0705AB
(1RG)
Δεν στέκουν, όμως, οι επιφυλάξεις και οι αιτιάσεις που κρύβονταν πίσω από ερωτήσεις του συναδέλφου της Πλειοψηφίας, του κ. Λάππα, στην αρχή, ούτε μάλιστα η επιμονή με την οποία ρωτούσε και ο τρόπος που παρενέβαινε στις απαντήσεις του μάρτυρα -μη αφήνοντάς τον να απαντήσει, δηλαδή- γιατί, όπως αποδεικνύεται σήμερα και από τον κ. Καραβία και από τον κ. Φραγκιαδάκη, κάθε κόμμα -και αυτό το επιχείρημα πρωτίστως ο ΣΥΡΙΖΑ, διά της υπογραφής του Προέδρου του, το έχει μεταχειριστεί τον καιρό που ήταν κόμμα του 3% και του 4%- δανειοδοτείται με κριτήριο την υφισταμένη ή παρελθούσα δύναμή του, όχι του απώτερου παρελθόντος, αλλά του πρόσφατου. Δεν είναι δυνατόν να μην συνεκτιμάται θετικά το γεγονός ότι -όπως στην περίπτωση της Alpha Bank προκύπτει- έχεις πάρει δύο δάνεια, τα έχεις αποπληρώσει και ζητάς και τρίτο όντας το πρώτο πολιτικό κόμμα, Κυβέρνηση που έχει κερδίσει με 45% και κερδίζει και άλλες εκλογές στη συνέχεια.
Συνεπώς, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα. Αν κανένας αυτό το χρησιμοποιεί ως μια κουβέντα μέσα σε στεναχώρια, να το ακούσω. Όμως, μετά Χριστόν προφήτης, άλλο πράγμα. Και αποδεικνύει ο τρόπος της πολιτικής τοποθέτηση, ότι η ρήση πως η εμπειρία δεν φέρνει σοφία κατ’ ανάγκην, είναι και πάρα πολύ σωστή.
Επομένως, δύο μάρτυρες, οι δύο τράπεζες -η Εθνική και η Eurobank- με την ίδια φορά των απαντήσεων. Το σημειώνω. Ανήκει στα δεδομένα της εξετάσεως των μαρτύρων έως σήμερα.
Δεύτερον, κύριε Τζαβάρα -αφορά τον κ. Καραβία και τον κ. Φραγκιαδάκη και τους επομένους- δεν είναι δυνατόν να απαιτούμε πληρότητα στις απαντήσεις από μάρτυρες. Είναι λάθος η σκέψη ότι ένας Γενικός Διευθυντής ελέγχει όλα τα χαρτοφυλάκια και μπορεί να απαντήσει σε οποιοδήποτε ειδικό ερώτημα. Εκείνο, που εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε, είναι να του ζητήσουμε συμπληρωματική κατάθεση. Και όπως ο κ. Καραβίας προσφέρθηκε -νομίζω και ο κ. Φραγκιαδάκης, της Εθνικής, το έχει κάνει-, εάν τα ερωτήματα είναι πολλά -σήμερα δεν είναι τόσα, όσα στην πρώτη συνεδρίαση- συστηματοποιούνται και δεν περιμένουμε γραπτή επιστολή, κύριε Τζαβάρα. Καλείται για δεύτερη φορά ο μάρτυρας.
Και αν δεν κάνω λάθος, κύριε Φάμελλε, για τον κ. Φραγκιαδάκη αυτό είναι δεδομένο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το έχουμε πει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Άρα, δεν νομίζω ότι αυτού του είδους οι αιτιάσεις στέκουν.
Το τρίτο που θέλω να πω είναι το εξής: Είναι προφανές, κύριε Πρόεδρε, ότι μετά τα σημερινά, τα καινούργια δεδομένα -κάθε εβδομάδα, κάθε μήνας που περνάει, θα έχουμε και πιο φρέσκιες ειδήσεις- με τα όσα λένε δύο Υπουργοί της Κυβέρνησης αυτής, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Παππάς, για τη στάση του κ. Βαρουφάκη τον Φεβρουάριο του 2015, το γεγονός ότι δεν έχετε φέρει αίτημα -που έχει τον αριθμό Βουλευτών- για να συζητήσουμε Εξεταστική Επιτροπή και γι’ αυτό, ενώ εμείς είμαστε εδώ και συζητάμε ένα θέμα, το οποίο έχει το δικό μας κόμμα στη θέση του ελεγχομένου και λέμε, ναι, να γίνει η έρευνα, να τα πούμε όλα και έχουμε διάθεση εξετάσεως των πραγμάτων…
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Αυτό δεν είναι θέμα αυτής της Επιτροπής.
(Θόρυβος στην αίθουσα)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, μην με διακόπτετε. Αρκετά με τις διακοπές. Με χαμόγελο τις ξεπερνάω. Όμως, αρκετά.
Το γεγονός να μην θέλει κανείς να τον εξετάζουν, είναι ύποπτο.
Εν πάση περιπτώσει, εμείς ως Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν έχουμε τον απαραίτητο αριθμό Βουλευτών για να καταθέσουμε το αίτημά μας. Έχουμε πει να εξεταστεί όλη η περίοδος. Δεν μπορούμε θεσμικά να προκαλέσουμε τη σχετική συζήτηση.
Όμως, είστε υποχρεωμένοι, κύριε Πρόεδρε, τη συζήτηση για την πρόταση αυτή που έχει κατατεθεί για την περίοδο Βαρουφάκη -εμείς θα τη διευρύνουμε την πρόταση για εξέταση- να τη φέρετε στην Ολομέλεια. Δεν σας αρέσει η εξέταση των πραγμάτων που σας αφορά, γι’ αυτό και ήσασταν τόσο επιθετικοί όταν είπα στην αρχή της σημερινής συνεδρίασης ότι η προχθεσινή επιστολή του Έντιγκερ έχει θέματα …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Στη Βουλή. Όχι εδώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και στη Βουλή και εδώ και παντού. Απορρίψτε το και τελειώσαμε. Δεν χρειάζεται να προπηλακίζετε τους συναδέλφους σας ερεθιζόμενοι.
Νομίζω πως σε ό,τι αφορά και το κόμμα στο οποίο έχω την τιμή να ανήκω, αλλά και γενικά τη δανειοδότηση Eurobank-κόμματα, το θέμα εξαντλήθηκε σε σχέση με τον κ. Καραβία. Μένουν, κύριε Γενικέ, ορισμένα θέματα ως προς τα οποία θέλω τις απαντήσεις σας, στο μέτρο, φυσικά, που είστε σε θέση να τις δώσετε.
Υπήρχε, καθ’ όσον γνωρίζετε ή έχετε ,ακούσει παρέμβαση πολιτικού κόμματος, κυβερνώντος ή μεγάλου, υπέρ της δανειοδότησης συγκεκριμένου μέσου μαζικής ενημέρωσης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι σχετικό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Δεύτερο ερώτημα: Τηρείται, κατά τη γνώση, αίσθηση -δικό σας θέμα- των φακέλων δανειοδότησης των ΜΜΕ από τη Eurobank η νομιμότητα ή υπάρχουν και στην ίδια την τράπεζα αμφιβολίες αν για κάποιο συγκεκριμένο δάνειο ενδεχομένως δεν έχει τηρηθεί η νομιμότητα; Είστε απόλυτος στην απάντησή σας ή είναι σχετική η έκταση της απάντησής σας;
(PH)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
Εκτυπώθηκε:​15/6/2006 1:15:00 μμ
74 / 77
ΧΟΝΔΡΟΥ
5/7/2016
DQ0705PH
(AB)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Από όλους τους ελέγχους που έχουμε κάνει, δεν έχει προκύψει ότι υπάρχει στοιχείο μη νομιμότητας στην έγκριση κάποιου δανείου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Συναφές ερώτημα: Σε σχέση με την πιστοληπτική ικανότητα των ΜΜΕ, υπάρχουν από τη Eurobank επιπρόσθετες εγγυήσεις εξαιτίας της επικινδυνότητας που θα μπορούσαν να έχουν τα δάνεια, λόγω της ρευστότητας που υπάρχει στο χώρο, ρευστότητα που προκύπτει από την πολύ μειωμένη διαφήμιση λόγω κρίσης και από όσα ξέρουμε από τις γενικότερες οικονομικές συζητήσεις;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Λοβέρδο, να διευκρινίσω εδώ πέρα ότι όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά -γιατί τα περισσότερα από τα δάνεια αυτά δεν έχουν δοθεί πρόσφατα, είναι δάνεια τα οποία έχουν δοθεί το 2007, το 2008, 2009, το 2010 κοκ- ήταν διαφορετική η οικονομική δραστηριότητα γενικότερα στη χώρα μας σε σχέση με τώρα, ήταν διαφορετική η διαφημιστική πίτα τότε σε σχέση με τώρα. Επομένως, όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά, είχαμε να κάνουμε με εταιρείες οι οποίες είχαν σχετικά ισχυρές χρηματοροές και σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς. Βέβαια, στην πορεία τα πράγματα, όπως και για άλλες επιχειρήσεις της οικονομίας ευρύτερα, εξελίχθηκαν με έναν δυσμενή τρόπο.
Συνεπώς, πρέπει να βλέπουμε με τα κριτήρια και τα δεδομένα που υπήρχαν τότε και όχι με τα σημερινά, που έχουν αλλάξει πολύ σημαντικά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Γενικέ, διαβάζουμε ότι το 2013 η Τράπεζα της Ελλάδος σας έκανε μια σύσταση για τα δάνεια σχετικά με τις επιχειρήσεις ΜΜΕ. Γνωρίζετε κάτι επ’ αυτού; Υπάρχει κάποιο εξεταζόμενο από την Επιτροπή μας δάνειο που χρονολογείται μετά το 2013 χρονικά ή όλες οι περιπτώσεις των φακέλων που εξετάζουμε είναι πριν τις συστάσεις της Τράπεζας της Ελλάδος;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για τη δεύτερη ερώτησή σας, για το 2013, πρέπει να ανατρέξουμε σε κάθε εταιρεία ξεχωριστά για να σας δώσω μια απάντηση. Δεν θυμάμαι αυτή τη στιγμή να σας πω αν υπάρχουν και περιπτώσεις μετά το 2013.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, αυτό το ερώτημα θα παρακαλούσα να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των εκκρεμοτήτων.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εάν πάμε, όμως, εταιρεία-εταιρεία, θα μπορούσα να σας δώσω περισσότερες διευκρινήσεις.
Τώρα, για τη σύσταση στην οποίαν αναφέρεστε, είπα προηγουμένως ότι έτσι κι αλλιώς η Τράπεζά μας είχε μια ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική όσον αφορά και τα ΜΜΕ και τα κόμματα. Και αυτό αποδεικνύεται από το πολύ χαμηλό ποσοστό δανειοδότησης που είχαμε στους τομείς αυτούς σε σχέση με τη συνολική παρουσία της Eurobank στην αγορά.
Να θυμίσω ότι είχαμε περίπου το 21% των δανείων στην ελληνική αγορά και είχαμε 10% ή χαμηλότερο όσον αφορά τα ΜΜΕ και μόνο 3%, όσον αφορά τα κόμματα. Άρα, η Τράπεζά μας έτσι κι αλλιώς είχε μια πάρα πολύ συντηρητική πολιτική σε σχέση με τους δύο τομείς.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είπατε, νομίζω, απαντώντας στον προηγούμενο συνάδελφο, ότι από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά το μέσο μαζικής ενημέρωσης «χ» δεν εξυπηρετεί το δάνειό του. Τι σημαίνει «μη εξυπηρέτηση δανείου»; Σημαίνει πλήρης διακοπή; Σημαίνει συζήτηση για ρύθμιση; Τι ακριβώς σημαίνει; Εμείς, δηλαδή, τι να καταλαβαίνουμε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συνήθως, η τεχνική παράμετρος την οποία χρησιμοποιούμε για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι να υπάρχει καθυστέρηση τόκων πάνω από ενενήντα μέρες. Εάν ένας δανειολήπτης ξεπεράσει τις ενενήντα ημέρες, το δάνειό του χαρακτηρίζεται ως «μη εξυπηρετούμενο».
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα.
Σε αυτές τις περιπτώσεις σύνηθες είναι οι οφειλέτες να έρχονται και να ζητούν ρυθμίσεις ή κατά κάποιον τρόπο δεν δίνουν σήμα παρουσίας στην Τράπεζα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Έχουμε και τις δύο περιπτώσεις. Έχουμε οφειλέτες, οι οποίοι έρχονται με δική τους πρωτοβουλία…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εννοώ για τα ΜΜΕ, έτσι; Δεν εννοώ γενικά. Εννοώ για τα συγκεκριμένα μέσα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, ισχύει και γενικά και για τα ΜΜΕ.
Έχουμε, λοιπόν, περιπτώσεις που έρχονται από μόνα τους τα ΜΜΕ, που νομίζω ότι είναι και η πλειοψηφία. Επειδή πρόκειται περί ανωνύμων εταιρειών με οικονομικό διευθυντή και πλήρη εταιρική διάρθρωση, όταν υπάρχει καθυστέρηση, υπάρχει και επικοινωνία με την τράπεζα, που έτσι κι αλλιώς είναι συχνή, έτσι ώστε να δούμε τι μπορεί να γίνει για να αναδιαρθρωθεί το δάνειο, προκειμένου να γίνει ξανά εξυπηρετήσιμο. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για τα ΜΜΕ. Ισχύει για όλα τα νομικά πρόσωπα.
(AS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Χόνδρου Παναγιώτα
Εκτυπώθηκε:​9/5/2016 1:16:00 πμ
79 / 82
ΣΕΡΙΦΙΟΥ
5-7-2016
DR0705AS
(PH0
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Καραβία, είναι υπερβολή να σας ζητήσω είτε στο γραπτό κείμενο που θα στείλτε ή αν έρθετε ξανά, να έχετε μια συγκεκριμένη καταγραφή ποιος οφειλέτης έχει «βαρέσει εξαφάνιση» που λέμε στην καθομιλουμένη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω εξαφάνιση δεν έχει…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.
Μπορείτε να μας το πείτε χωρίς το «νομίζω»; Γιατί είναι ένα θέμα αν δεν εξυπηρετώ και προσπαθώ να ρυθμίσω κι ένα άλλο θέμα αν δεν εξυπηρετώ και έχω χαθεί, έχω πάρει θαλασσοδάνειο δηλαδή.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να σας το πω υπεύθυνα, από αυτά που αναφέρονται στο παράρτημα της από 28 Ιουνίου επιστολής σας, που είναι συγκεκριμένος αριθμός δανειοληπτών, δεν υπάρχει εξαφάνιση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, μου επιτρέπετε να διευκρινίσω τι σημαίνει αυτό, για να γίνει κατανοητό και στην υπόλοιπη Επιτροπή;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Βεβαίως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στις τράπεζες στείλαμε μια συμπληρωματική επιστολή για να μας δώσουν πινακοποιημένες οφειλές και δάνεια για τα μέσα ενημέρωσης και τα κόμματα, στα οποία ζητήσαμε με βάση τα πορίσματα να μας κάνουν αναφορά δανείων και οι ίδιοι. Άρα, αν θυμάμαι καλά, είναι οχτώ τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας και τα εκδοτικά συγκροτήματα που ήταν στα πορίσματα. Δηλαδή, τώρα ο κ. Καραβίας αναφέρεται στο συγκεκριμένο κατάλογο των δεκαέξι, εν πάση περιπτώσει, ή δεκαοκτώ εταιρειών που πιθανολογεί ότι δεν γνωρίζει τι γίνεται στις υπόλοιπες εκατό του κλάδου, αν είναι μικρές ή κάποιες που δεν τις γνωρίζει επαρχιακού τύπου, ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό εννοεί, λέγοντας «τον κατάλογο 28 Ιουνίου». Τον κατάλογο των συγκεκριμένων μεγάλων, που εμείς είπαμε για δεύτερη φορά «δώστε μας τα δάνεια με αναλυτική αναφορά». Σε αυτόν αναφέρεται. Είναι αυτός, ο οποίος θα σας μοιραστεί, όπως είπα προηγουμένως, σε όλους για να τον δείτε και εδώ μέσα. Ήρθε εχθές το βράδυ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Στην περασμένη συνεδρίαση έγιναν αρκετές ερωτήσεις και από τον κ. Λάππα και από εμένα -και από άλλους συναδέλφους μάλλον- σχετικά με τις δυνατότητες του συμψηφισμού. Έχω έναν αιτούντα δάνειο, είναι επιχείρηση ΜΜΕ και εγώ έχω μια δέσμη διαφημιστικής δαπάνης. Και θα επιμεριστεί και σε αυτόν ενδεχομένως. Έγινε μια ολόκληρη συζήτηση και από τον κ. Φραγκιαδάκη μας δημιουργήθηκε η βεβαιότητα ότι αυτό απαγορεύεται. Μάλιστα, εγώ έσπευσα να συνηγορήσω υπέρ της ορθότητας της απαγόρευσης, διότι σκέφθηκα εδώ ελευθέρως ότι σε αντίθετη περίπτωση, θα ευνοούνται περισσότερο οι έκνομες συναλλαγές, οι –αν θέλετε- εκτός τύπων δανειοδοτήσης συναλλαγές.
Στην πορεία, όμως, της συζήτησης και με ευκαιρία ερωτήσεις συναδέλφου της Πλειοψηφίας, προέκυψε το στοιχείο -όχι αναντίρρητα, αλλά με κάποια υποψία- ότι η τράπεζα έκανε συμψηφισμό στη συνέχεια σε μια περίπτωση.
Εσείς την περίπτωση του συμψηφισμού τη θεωρείτε ως απαγορευμένη από τη νομοθεσία ή ως ευρισκομένη εκτός της πολιτικής της τραπέζης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρώτον, δεν γνωρίζω η νομοθεσία να απαγορεύει συμψηφισμό ή να αντιμετωπίζει το θέμα. Δεν το έχω υπόψη μου.
Όσον αφορά την πολιτική της τράπεζας, να διευκρινίσω ότι η διαδικασία πιστοδοτήσεων με τη διαδικασία διαφημιστικών δαπανών είναι δύο ξεχωριστές, διακριτές και ανεξάρτητες διαδικασίες. Ωστόσο, τουλάχιστον επί εποχής μου, κατά την κατανομή της διαφημιστικής δαπάνης λαμβάνουμε υπόψη εάν τα δάνεια του μέσου είναι καταγγελμένα ή όχι. Αν έχουν καταγγελθεί από την τράπεζα δάνεια, διακόπτουμε και την διαφημιστική συνεργασία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μάλιστα.
Τελευταία ερώτηση: Στον τρέχοντα διάλογο -δεν γνωρίζω κατά πόσο είναι έγκυρος- ακούγεται το εξής επιχείρημα: Γιατί ενώ κατεύθυνση της τραπέζης είναι -στους υπόλοιπους επιχειρηματίες- να ζητούνται και προσωπικές εξασφαλίσεις, πέραν των εταιρικών, κάνετε την εξαίρεση ως τράπεζες για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Πρώτον, έχετε συστάσεις από την Τράπεζα της Ελλάδος να ζητάτε και προσωπικές εγγυήσεις; Δεύτερον, με ή χωρίς σύσταση της Τράπεζας της Ελλάδος, ποια είναι η πολιτική της τράπεζάς σας; Επιβεβαιώνετε αυτήν την ακουγόμενη επιχειρηματολογία;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καταρχάς, υπάρχουν δεκάδες και ενδεχομένως εκατοντάδες επιχειρήσεις -και κυρίως μεγάλες- για τις οποίες δεν έχουμε ζητήσει προσωπικές εγγυήσεις. Γενικά, για τις ανώνυμες επιχειρήσεις και ειδικά τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο ή τις πολυμετοχικές είναι και τεχνικά δύσκολο ή αδύνατο να ζητήσουμε προσωπικές εγγυήσεις, όταν υπάρχουν πολλοί μέτοχοι.
(ΕΡ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ30​Από: SERIFIOU
Εκτυπώθηκε:​10/2/2010 11:25:00 πμ
83 / 4
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ E.
05-07-2016
DS0705EP
(AS)
Άρα, δεν υπάρχει κάποια υποχρέωση -εποπτική ή άλλη- να ζητάμε κατ’ ανάγκη προσωπικές εγγυήσεις.
Αντίστοιχη πολιτική έχουμε χρησιμοποιήσει και στα μέσα. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι σε ορισμένα μέσα δεν έχουμε πάρει προσωπικές εγγυήσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα μέσα που έκρινε η Επιτροπή ότι για να προχωρήσει στη δανειοδότηση θα ήθελε και την προσωπική εγγύηση των φορέων. Και υπάρχουν τέτοια παραδείγματα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μας επιτρέπεται η λήψη αυτού του στοιχείου;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα μπορούσα να σας αναφέρω ενδεικτικά.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έστω ενδεικτικά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στον όμιλο της «Ναυτεμπορικής», στον όμιλο του «Ελεύθερου Τύπου», στο «Πρώτο Θέμα» έχουμε λάβει και προσωπικές εγγυήσεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, επειδή προκαλέσατε αυτή την ερώτηση –και με συγχωρείτε, κύριοι συνάδελφοι-, μήπως μπορείτε να μας δώσετε μία εικόνα και του ποσοστού των καλύψεων που είναι οι προσωπικές εγγυήσεις; Απλά για να έχουμε μια εκτίμηση. Γιατί ανοίξατε το θέμα και είναι ενδιαφέρον. Δεν είναι απλό θέμα. Δηλαδή, είναι το 5% ή είναι το 60%; Έχει ένα νόημα μιας και το αναφέρατε, γιατί μπορεί να είναι ενδεικτικό απλά. Αν υπάρχει. Αλλιώς, θα το ρωτήσουμε.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι επιπρόσθετη εγγύηση, αλλά να δούμε το εύρος της.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στο «Πρώτο Θέμα», για παράδειγμα, οι προσωπικές εγγυήσεις των φορέων καλύπτουν το σύνολο της δανειακής σχέσης. Στον «Ελεύθερο Τύπο» επίσης έχουμε προσωπικές εγγυήσεις που καλύπτουν το σύνολο του ποσού.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα κάνω ερώτηση μετά στο χρόνο μου. Ας μην τρώω τώρα χρόνο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Καραβία.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Παρακαλώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Καραθανασόπουλος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ορισμένες ερωτήσεις έχω να σας κάνω. Μπορείτε να μας πείτε τι ποσοστό είναι στα επιχειρηματικά δάνεια, στα νομικά πρόσωπα, με εγγυήσεις και τι είναι ανοιχτά; Συνολικά, όχι για τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Συνολικά ως νομικά πρόσωπα, ως επιχειρηματίες.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για το σύνολο του χαρτοφυλακίου της τράπεζας δεν έχω αυτή την πληροφορία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περίπου.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν θα ήθελα να διακινδυνεύσω να σας δώσω ένα ποσοστό το οποίο απέχει από…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Η πλειοψηφία τι είναι; Είναι ανοιχτά δάνεια;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα έλεγα ότι για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις μεγαλύτερες, για τις μεγάλες μιλάμε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για τις μεγάλες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς και ισχυρές χρηματοροές, υπάρχει πολύ μεγάλο ποσοστό που τα δάνεια είναι ανοιχτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα.
Τα στεγαστικά δάνεια είναι με εγγύηση ή είναι ανοιχτά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τα στεγαστικά δάνεια εξ ορισμού είναι δάνεια τα οποία χρηματοδοτούν αγορά πρώτης κατοικίας και είναι με εγγύηση. Αντιστοίχως έχουμε τα καταναλωτικά δάνεια, τα οποία είναι χωρίς καμία εγγύηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σύμφωνοι.
Δηλαδή, ένας δημόσιος υπάλληλος δεν έχει την ίδια πιστοληπτική δυνατότητα με μία επιχείρηση της οποίας μπορεί το πλάνο της να αποτύχει και στη μία δίνετε ανοιχτό δάνειο και από τους άλλους ζητάτε εγγύηση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι λιγάκι πιο σύνθετο από αυτό. Να σας εξηγήσω. Σε ένα στεγαστικό δάνειο στο οποίο η τράπεζα παίρνει ως ενέχυρο την πρώτη κατοικία, κατ’ αρχάς από εποπτικής πλευράς έχει έναν χειρισμό ο οποίος ευνοεί την τράπεζα. Δηλαδή, το ποσό των κεφαλαίων τα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσει, είναι σχετικά χαμηλό. Ως εκ τούτου, η τιμολόγηση, το επιτόκιο που παίρνει ένα στεγαστικό δάνειο, επειδή ακριβώς έχει την εγγύηση, είναι και σχετικά χαμηλό.
Την καλή εποχή να θυμίσω ότι δίναμε στεγαστικά δάνεια με επιτόκιο 1% πάνω από το επιτόκιο της ΕΚΤ. Αντιθέτως, δάνεια τα οποία δεν έχουν εγγυήσεις, ενδέχεται να τιμολογούνται με αρκετά υψηλότερα επιτόκια.
Επομένως, δεν είναι απλά το θέμα ποιος έχει την πιστοληπτική ικανότητα ή όχι. Είναι πιο σύνθετο το θέμα. Έχει να κάνει με το τι κεφάλαια απασχολεί η τράπεζα στη συγκεκριμένη δραστηριότητα, τι τιμολόγηση δίνει η τράπεζα για το συγκεκριμένο δάνειο κοκ.
(ΜΟ)
Εκτυπώθηκε:​23/2/2011 4:23:00 μμ
88 /
ΜΟΣΧΟΒΙΤΗ
05/07/2016
DT0705MO

(ΕP)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, θέλετε να μου πείτε ότι η τιμολόγηση στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τα επιτόκια που δίνατε, είναι υψηλότερη από τα επιτόκια των επαγγελματικών, των αυτοαπασχολούμενων ή τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αναφέρθηκα ειδικά στα στεγαστικά. Θα ήθελα να επιβεβαιώσω ότι τα στεγαστικά δάνεια ήταν από τα δάνεια τα οποία είχαν ιστορικά στις τράπεζες από τη χαμηλότερη τιμολόγηση σε σχέση με τις άλλες κατηγορίες δανείων.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι η πιο χαμηλή κατηγορία ή υπάρχουν και άλλες κατηγορίες με αντίστοιχη λογική;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι τα στεγαστικά δάνεια και διεθνώς αλλά και στη χώρα μας, είναι τα δάνεια τα οποία έχουν από τις πιο ευνοϊκές τιμολογήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν είναι τα μοναδικά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να πω ότι είναι τα μοναδικά, αλλά είναι σίγουρα από τις κατηγορίες δανείων που έχουν…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ποιες είναι οι άλλες κατηγορίες δανείων που έχουν ευνοϊκή αντιμετώπιση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εάν δανειοδοτήσουμε μια εταιρεία, η οποία έχει πάρα πολύ ισχυρό ισολογισμό, μεγάλη κερδοφορία, πολύ υψηλά κεφάλαια, ενδεχομένως και αυτή η εταιρεία να έχει μια πολύ ελκυστική τιμολόγηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα -και αυτό είναι δικό μου συμπέρασμα, δεν θέλω να το επιβεβαιώσετε ή όχι- ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να πάρει ένα πολύ μεγάλο δάνειο, χωρίς εγγυήσεις και με πολύ χαμηλό επιτόκιο, ενώ ένας επαγγελματίας που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά, με ένα μικρό δάνειο ενδεχομένως να βάλει εγγύηση και να πληρώνει μεγαλύτερο επιτόκιο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι σωστό αυτό που λέτε, γιατί είναι και διαφορετικές οι επισφάλειες σε κάθε κατηγορία…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βεβαίως. Γιατί εάν χρεωκοπήσει ένας μεγάλος επιχειρηματικός όμιλος η επισφάλεια θα είναι μερικά δισεκατομμύρια, ενώ εάν χρεωκοπήσει ένας επιχειρηματίας θα είναι κάποια εκατομμύρια.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το βλέπουμε πάντα σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, όχι σε ατομική βάση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστά.
Το δεύτερο ζήτημα που θα ήθελα να σας ρωτήσω: Έκανε αυτή την περίοδο η τράπεζά σας -αν έκανε συγκεκριμένα- αναχρηματοδότηση δανείων που αφορούν μέσα μαζικής ενημέρωσης ή κόμματα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είπα προηγουμένως ότι δεν δίνουμε δάνεια για αναχρηματοδότηση ληξιπρόθεσμων τόκων. Αυτό το επαναλαμβάνω και το επιβεβαιώνω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει γίνει κανένα δηλαδή.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Παρακαλώ, αφήστε με να ολοκληρώσω.
Για ένα δάνειο του οποίου οι τόκοι εξυπηρετούνται κανονικά και λήγει και ζητά ο πελάτης αναχρηματοδότηση, δηλαδή να πάρει νέο δάνειο, τόσο για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία, είναι μέσα στη συνήθη τραπεζική πρακτική.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
Όσον αφορά τα κόμματα, έχετε παράσχει δάνεια, απ’ ό,τι μας είπατε, σε δύο κόμματα ύψους 8,4 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα υπόλοιπο μη εξυπηρετούμενο, σε καθυστέρηση, ύψους 13 εκατομμυρίων, το οποίο χρωστάνε και τα δύο κόμματα. Δηλαδή, φαίνεται ότι είναι «κόκκινα» τα δάνεια και των δύο κομμάτων.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και τα δύο δάνεια τα έχουμε καταγγείλει. Τα υπόλοιπα των δανείων είναι 8,5 εκατομμύρια και μαζί με τους λεγόμενους μη λογιστικοποιημένους τόκους, δηλαδή τους τόκους υπερημερίας που τους λογιστικοποιούμε, ανέρχονται στα 13 εκατομμύρια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Βρίσκεστε σε διαδικασία αναχρηματοδότησης ή αναδιάρθρωσης των συγκεκριμένων δανείων;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ανέφερα προηγουμένως ότι είναι δάνεια, τα οποία τα έχουμε καταγγείλει. Προφανώς, όταν έχει καταγγελθεί η δανειακή σύμβαση, δεν μπορείς να συζητάς για αναχρηματοδότηση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ούτε για αναδιάρθρωση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η καταγγελία είναι το τελευταίο στάδιο πριν ξεκινήσεις όλες τις νομικές ενέργειες για να εισπράξεις ένα δάνειο. Και έχουμε κάνει όλες τις νομικές ενέργειες για τα δύο συγκεκριμένα δάνεια. Δηλαδή, έχουμε στείλει επιστολές όχλησης, εξώδικες επιστολές, έχουμε κάνει έλεγχο σε υποθηκοφυλακεία και έχουμε καταγγείλει το δάνειο.
Αυτές είναι οι ενέργειες που προβλέπονται για οποιοδήποτε δάνειο και τις έχουμε εφαρμόσει και στα συγκεκριμένα δάνεια.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΔΡΟΣ: Είναι «κόκκινα» τα δάνεια, δηλαδή.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι πολύ «κόκκινα», είναι καταγγελμένα!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Σε ό,τι αφορά στη διαφημιστική δαπάνη αφήσατε κάποια θέματα ανοιχτά.
Μπορείτε να μας πείτε το 2015 πόσο ήταν το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης, εφόσον δεν έχετε προγενέστερα στοιχεία;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το 2015, με βάση τα στοιχεία τα οποία έχουμε δημοσιεύσει, το σύνολο της διαφημιστικής δαπάνης ανήλθε σε 7.929.000 ευρώ.
(ΙΚ)
92 / 4
ΚΟΥΡΑΚΗ
5/7/2016
DU0705IK
​​(MO)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα, 7.929.000 ευρώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και σε σχέση με το 2014 εμφανίζεται μειωμένο κατά περίπου 20%.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Έχετε και τα στοιχεία του 2014;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι περίπου 10.000.000 ευρώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Από αυτά πόσα αφορούν τη χρηματοδότηση του «Ριζοσπάστη» ως διαφημιστική δαπάνη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μου έγινε η ερώτηση προηγουμένως και είπα ότι δεν θυμάμαι το νούμερο. Είναι μικρό νούμερο, όμως, ένα πολύ μικρό νούμερο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δηλαδή, περίπου;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρέπει να είναι της τάξεως των 10.000, 20.000 ευρώ. Πρέπει, όμως, να επανέλθω, δεν θυμάμαι ακριβώς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα –δικό μου συμπέρασμα αυτό- για 10.000 ευρώ κάποιος εξαγοράζει την πολιτική του στάση;
Πέρα από αυτά, όμως, εσείς δέχεστε καταθέσεις και αιτήματα δανειοδότησης από αναγνώστες του «Ριζοσπάστη» ή ζητάτε κοινωνικά φρονήματα; Θέλω να ξέρω, επειδή υπήρχαν τέτοια ερωτήματα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να απαντήσω στην ερώτηση αυτή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ ωραία. Άρα, λοιπόν, κάποιος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ότι με μερικά χρήματα μπορεί να πουλάει προστασία σε κάποιους.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Καραβία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώσατε, κύριε Καραθανασόπουλε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ολοκλήρωσα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να ευχαριστήσω και εγώ με τη σειρά μου τον κ. Καραβία για την παρουσία του στην Επιτροπή.
Το Ποτάμι ως κόμμα δεν έχει εμπειρία από τραπεζικό δανεισμό, αλλά, από ό,τι καταλαβαίνουμε, συνήθως για δάνεια σε κόμματα δίνονται ως εγγυήσεις οι μελλοντικές επιχορηγήσεις των κομμάτων. Και αυτές, όπως είναι φυσικό, εξαρτώνται από την πολιτική τους δύναμη. Και αν δεχθούμε ότι για κάποιο βραχυπρόθεσμο διάστημα μπορούμε να κάνουμε κάποιες εκτιμήσεις και προβλέψεις –αν είναι αυτό δυνατόν- για την εκλογική δύναμη, για το μακροπρόθεσμο χρονικό διάστημα είναι δύσκολα τα πράγματα. Και το λέω αυτό, γιατί βλέπουμε να υπάρχουν δάνεια από τη Eurobank σε κόμματα με εγγύηση την κρατική επιχορήγηση του 2019, για παράδειγμα.
Και η ερώτηση είναι η εξής: Είναι συνήθης αυτή η πρακτική σε τόσο απώτερο χρόνο, ας το πούμε έτσι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γενικά, δεν είναι ασυνήθιστο στην τραπεζική πρακτική να «προεξοφλούμε» ή να «λαμβάνουμε»-εντός εισαγωγικών- μελλοντικές ή αρκετά μελλοντικές χρηματοροές. Όμως, όπως ανέφερα και προηγουμένως, το κριτήριο για να χρηματοδοτήσουμε το συγκεκριμένο κόμμα –που είναι η Νέα Δημοκρατία- στο οποίο αναφέρεστε, ή οποιονδήποτε άλλο πελάτη δεν είναι μονοσήμαντο. Δεν είναι ότι παίρνουμε δηλαδή μια εγγύηση, ένα ενέχυρο και λέμε ότι με βάση αυτό θα προχωρήσουμε στη δανειοδότηση.
Αναφέρθηκα προηγουμένως στο ποια ήταν τα κριτήρια για το ΠΑΣΟΚ, επειδή την εποχή εκείνη και τα δύο κόμματα είχαν αντίστοιχες δυνάμεις στην ελληνική πολιτική. Αντίστοιχα ήταν και τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για τη Νέα Δημοκρατία.
Ενδεικτικά να τα επαναλάβω: Ήταν ένα μεγάλο κόμμα. Το ποσοστό το οποίο δώσαμε ήταν μικρό ποσοστό και της επιχορήγησης του 2019. Άρα, αν μου πείτε ότι ήταν αβέβαιη η επιχορήγηση του 2019, σας απαντάω ότι ναι, υπήρχε ένας βαθμός αβεβαιότητος, αλλά και το ποσοστό το οποίο δώσαμε ήταν μικρό. Επίσης, σε σχέση με τα έσοδα της Νέας Δημοκρατίας του 2009, που ήταν περίπου 30.000.000 ευρώ, το δάνειο ήταν ένα μικρό ποσοστό. Συνεκτιμήσαμε όλα αυτά και η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στη δανειοδότηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ευχαριστώ.
Σε σχέση τώρα με τις εγγυήσεις που γίνονται με τις κρατικές μελλοντικές επιχορηγήσεις, πώς διασφαλίζετε ότι δεν δίνεται η ίδια κρατική επιχορήγηση ως εγγύηση σε κάποιο άλλο δάνειο; Αυτό γίνεται μέσω κάποιων διατραπεζικών συνεννοήσεων;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι, όταν υπάρχει ενέχυρο σε μια συγκεκριμένη χρηματοροή, νομικά διασφαλίζεται ότι δεν μπορεί να δοθεί το ίδιο σε κάποιον άλλο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Προηγουμένως στην απάντηση στον κ. Καραθανασόπουλο αναφέρατε σχετικά με τα καταγγελθέντα δάνεια και τις διαδικασίες που έχετε ξεκινήσει.
Η τελευταία μου ερώτηση σχετικά με τα δάνεια των κομμάτων είναι η εξής: Σήμερα θα δανειοδοτούσατε κάποιο πολιτικό κόμμα; Και αν ναι, υπό ποιες συνθήκες θα το κάνατε; Είναι μια υποθετική ερώτηση, αλλά νομίζω ότι θα έχει μια αξία η απάντησή σας μετά από τη συσσώρευση εμπειρίας.
(AG)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Κουράκη Ιωάννα
Εκτυπώθηκε:​23/6/2016 9:52:00 πμ
97/99
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
5/7/2016
DV0705AG
(ΙΚ)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, να δείτε, σίγουρα η εμπειρία…
Να την κάνω πιο γενική την απάντησή μου. Αν έχουμε δανειοδοτήσει έναν συγκεκριμένο κλάδο της οικονομίας και βλέπουμε ότι υπάρχουν μεγάλες επισφάλειες σε αυτόν τον κλάδο, προφανώς γινόμαστε πιο συντηρητικοί από εδώ και πέρα και θα έλεγα ότι το ίδιο ισχύει και για τα κόμματα. Από εκεί και πέρα, κάθε αίτημα το βλέπουμε χωριστά. Βλέπουμε τι ζητάει ο νέος δανειολήπτης, ποια είναι η οικονομική του κατάσταση κ.ο.κ. Σίγουρα, όμως, ισχύει αυτό που σας είπα, ότι θα ήμασταν πιο συντηρητικοί με βάση την προϊστορία την οποία έχουν. Σας λέω, όμως, ότι αυτό ισχύει είτε για τον κλάδο των κομμάτων είτε για τον κλάδο της ακτοπλοΐας ή για οτιδήποτε άλλο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Το βλέπετε δηλαδή ως μια δραστηριότητα οικονομική, η οποία έχει τη δική της, ας το πούμε έτσι, χρονοσειρά από πίσω.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πάντως, κύριε Μαυρωτά, να επαναλάβω ότι και στο παρελθόν η παρουσία της «Eurobank» όσον αφορά τη χρηματοδότηση των κομμάτων ήταν εξαιρετικά μικρή. Ποτέ η τράπεζα δεν ήταν ιδιαίτερα χαλαρή στο θέμα των χρηματοδοτήσεων. Πάντα είχαμε μια συντηρητική πολιτική.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Μάλλον φειδωλή.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να υπενθυμίσω το ποσοστό: Ήταν 3% των συνολικών δανείων στον κλάδο των πολιτικών κομμάτων.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ωραία, αυτό είναι μια ωραία πάσα για να πάω στο επόμενο, για τη διαφημιστική δαπάνη των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Το 2015 που είχαμε τα capital controls –σήμερα έχουμε και την επέτειο του δημοψηφίσματος- οι τράπεζες έδωσαν για διαφήμιση περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ, με την «Πειραιώς» να έχει δώσει περίπου τα μισά και όσα δόθηκαν από τις τέσσερις τράπεζες. Εσείς δώσατε 7,9 εκατομμύρια ευρώ, όπως είπατε, που αποτελούν ένα σχετικά μικρό ποσοστό.
Θεωρείτε αυτήν τη δαπάνη του συνόλου του τραπεζικού κλάδου για το 2015 δόκιμη; Τη θεωρείτε μεγάλη; Μικρή; Υπερβολική; Ποια είναι η δική σας άποψη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να απαντήσω για τη διαφημιστική δαπάνη της «Eurobank».
Είπα προηγουμένως ότι αυτή ήταν μειωμένη σε σχέση με το 2014 κατά 20% περίπου και συγκρινόμενη με τη διαφημιστική δαπάνη άλλων ανταγωνιστών μας, άλλων τραπεζών, δεν ήταν κάτι το οποίο ήταν εκτός αγοράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Γενικά ο τραπεζικός κλάδος;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σε κάθε κλάδο πρέπει να παρακολουθήσεις τι κάνει η αγορά. Δεν μπορεί να είσαι ούτε πολύ χαμηλός ούτε και πάρα πολύ υψηλός. Τώρα, το συνολικό, σας λέω θα προτιμούσα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Για τη συγκεκριμένη χρονιά εννοώ, για το 2015, που ήταν ιδιαίτερη.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σίγουρα το 2015 θα περίμενε κάποιος η συνολική διαφημιστική δαπάνη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά ή χρονιές να είναι μειωμένη. Νομίζω ότι ήταν μειωμένη και στην περίπτωση της «Eurobank» επαναλαμβάνω ότι ήταν μειωμένη κατά 20%.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Η επόμενη ερώτηση είναι αν συνεργάζεστε με γραφεία διαφημίσεων ή αν έχει η τράπεζα το δικό της διαφημιστικό τμήμα για τη διανομή της διαφημιστικής δαπάνης, των δαπανών προώθησης κ.λπ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς έχουμε το δικό μας τμήμα που ασχολείται με την επικοινωνία και τη διαφήμιση, αλλά έχουμε και συνεργασία με εξωτερικούς φορείς, με εξωτερικά γραφεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Όπως αναφέρατε και προηγουμένως, το βασικό κριτήριο για τη διαφημιστική δαπάνη κυρίως σε μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η απήχηση του συγκεκριμένου μέσου. Αν μιλάμε, δηλαδή, για τηλεοπτικά η τηλεθέαση, ραδιοφωνικά η ακροαματικότητα, για site η επισκεψιμότητα, για εφημερίδες η κυκλοφορία.
Για το 2015, για το οποίο δημοσιεύσατε και τα στοιχεία, βλέπουμε, για παράδειγμα, δύο εφημερίδες, ας πάρουμε την «Αυγή» και την «Εφημερίδα των Συντακτών». Η «Εφημερίδα των Συντακτών» έχει περίπου επταπλάσια με οκταπλάσια κυκλοφορία και όμως η «Αυγή» λαμβάνει από την τράπεζά σας για διαφημιστική δαπάνη το 2015 περίπου 106 χιλιάδες ευρώ, ενώ η «Εφημερίδα των Συντακτών», ενώ θα περιμέναμε να έχει πολλαπλάσια σε σχέση με την κυκλοφορία, 84 χιλιάδες ευρώ.
Αυτό έχει να κάνει προφανώς με κάποια κριτήρια τα οποία βάζετε, για παράδειγμα, η δυναμική που φαίνεται να έχει κάποιο μέσο ανάλογα με τις πολιτικές καταστάσεις. Εκτός εάν θεωρείτε ότι η «Αυγή» απευθύνεται περισσότερο σε οικονομικό κοινό σε σχέση με την «Εφημερίδα των Συντακτών», αν και δεν νομίζω ότι εμπίπτει σε αυτή την περίπτωση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι, προφανώς δεν εμπίπτει σε αυτήν την περίπτωση. Νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι κατ’ αρχάς οι διαφορές δεν είναι τεράστιες.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Στην κυκλοφορία ή στη διαφημιστική δαπάνη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στη διαφημιστική δαπάνη. Σίγουρα είπα ότι λαμβάνουμε υπόψη την κυκλοφορία που υπάρχει, αλλά και τη δυναμική της κυκλοφορίας. Η κυκλοφορία δεν είναι ένα στατικό μέγεθος.
(SO)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Γιαννούλη Άννα
Εκτυπώθηκε:​6/11/2015 1:06:00 πμ
102 / 5
ΜΗΛΙΩΣΗ
05/07/2016
DW0705SO
(AG)
Προσπαθούμε να διαβλέψουμε και ποια είναι η δυναμική της κυκλοφορίας και με βάση αυτό το κριτήριο διαμορφώνουμε την πολιτική μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Σωστά.
Και θα κλείσω, λέγοντας το εξής. Πολλές φορές μιλάμε για ένα αμαρτωλό τρίγωνο μεταξύ μέσων μαζικής ενημέρωσης, τραπεζών και κομμάτων. Υπάρχει αυτό στον δημόσιο λόγο. Η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών παρέχει, κατά τη γνώμη σας, τα εχέγγυα, όπως είναι τώρα, ώστε να αποτρέπονται τέτοιες πρακτικές, σε σχέση και με το παρελθόν;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μπορώ να πω τι έχω κάνει εγώ ως διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Σας ανέφερα προηγουμένως ότι δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στην τράπεζα, η οποία, ως επιτροπή, εγκρίνει τις διαφημιστικές δαπάνες. Άρα, δεν είναι απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου ή ενός συγκεκριμένου ατόμου μέσα στην τράπεζα.
Η πορεία της διαφημιστικής δαπάνης αναφέρεται και ενημερώνεται το διοικητικό συμβούλιο σε τριμηνιαία βάση, έτσι ώστε το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας να έχει πλήρη γνώση. Θεσπίζουμε πολιτικές που διασφαλίζουν και κάνουν διαφανή τα κριτήρια τα οποία χρησιμοποιούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Σχετικά με το σύνολο του τραπεζικού κλάδου, θεωρείτε ότι θα ήταν καλό να διαχυθούν κάποιες τέτοιες πρακτικές; Αυτή ήταν η επόμενη ερώτησή μου. Δηλαδή, τι θα προτείνατε, έτσι ώστε να λειανθούν αυτά τα φαινόμενα ως και να εξαφανιστούν και οι τράπεζες να είναι ένα πραγματικό κύτταρο της οικονομικής ζωής και να μην εμπλέκονται μέσα σε πολιτικά παιχνίδια και παιχνίδια με μέσα μαζικής ενημέρωσης;
Προφανώς η δική σας, ας το πούμε, πρακτική θα ήταν και η συνιστώμενη γενικότερα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα ήθελα να σας πω ότι στην Ευρώπη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δίνει πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών. Είναι κάτι για το οποίο μας έχουν κάνει επανειλημμένες συστάσεις…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Και το ζούμε στις ημέρες μας κιόλας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ακριβώς, για το πώς θα ήθελαν διαμορφωθεί η εταιρική διακυβέρνηση.
Οι δικοί μας μέτοχοι δίνουν πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και γενικά, ως τράπεζα και ως οργανισμός, θεωρούμε ότι η διαφάνεια στην εταιρική διακυβέρνηση και οι σωστές διαδικασίες είναι κάτι το οποίο, κατ’ αρχάς, προστατεύει τη διοίκηση και τα στελέχη της τράπεζας. Επομένως, είναι κάτι το οποίο ενθαρρύνουμε, αλλά σας είπα ότι είναι και γενικότερη τάση. Δεν είναι μόνο τι θέλουμε εμείς.
Ο επόπτης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία πλέον εποπτεύει τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και τις τέσσερις ελληνικές, δίνει πάρα πολύ μεγάλη σημασία στο θέμα της σωστής και διαφανούς εταιρικής διακυβέρνησης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Εντάξει. Αυτά από εμένα. Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ. Έχουμε κερδίσει και αρκετό χρόνο. Μπορούμε να συνεχίσουμε. Δεν χρειάζεται ακόμη διάλειμμα. Έχουμε δύο-τρεις παρεμβάσεις ακόμα.
Τον λόγο έχει ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ο κ. Καμμένος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, για δεκαπέντε λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ.
Κύριε Πρόεδρε, αν έχετε την καλοσύνη, να βλέπω το ρολόι για να μην καθυστερήσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, θα σας ενημερώνω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Καραβία, σας καλωσορίζουμε στην Επιτροπή. Ελπίζω να μην σας έχουμε ταλαιπωρήσει πάρα πολύ από το πρωί. Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις, κάποιες από τις οποίες είναι σχετικές και πολλές άλλες είναι άσχετες, με την έννοια ότι εξάγεται πάντα ένα πολιτικό συμπέρασμα απ’ ό,τι συζητούμε και ρωτούμε. Άλλες φορές θα μιλήσουμε τεχνικά και άλλες φορές θα μιλήσουμε και πολιτικά.
Η πρώτη μου ερώτηση, η οποία δεν έχει τεθεί μέχρι τώρα και την έθεσα και στον κ. Φραγκιαδάκη, είναι η εξής.
Εξηγήστε μας εν τάχει ποιος είναι ο εποπτικός ρόλος της Τραπέζης της Ελλάδος πάνω στον έλεγχο των συγκεκριμένων δανειοδοτήσεων -των δύο που συζητά η Επιτροπή μας- των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των κομμάτων. Υπάρχει ειδικός κανονισμός; Κάθε πότε ελέγχει; Υποβάλλετε τους φακέλους για λόγους ελεγκτικούς ή εποπτικούς στην Τράπεζα της Ελλάδος;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν υπάρχει ειδικός κανονισμός για τα δάνεια προς τα ΜΜΕ ή τα πολιτικά κόμματα ή σε κάποιον άλλο κλάδο της οικονομίας.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, ως αρμόδια εποπτική αρχή, κάνει τακτικούς και έκτακτους ελέγχους στις τράπεζες γενικά για το δανειακό τους χαρτοφυλάκιο. Κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους ή κάνει και ελέγχους, όπως αυτούς που ανέφερα προηγουμένως, που αφορούν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως τα χαρτοφυλάκια των μέσων μαζικής ενημέρωσης.
Είπα προηγουμένως ότι, απ’ ό,τι θυμάμαι, έχει κάνει δύο εξειδικευμένους ελέγχους, έναν το 2012 και έναν που είναι ακόμη σε εξέλιξη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Οι εποπτικοί μηχανισμοί, βάσει των διαδικασιών της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης –των τριών που έχουν γίνει αυτά τα χρόνια- τόσο ο SSM όσο πιθανόν κλιμάκια του ΤΧΣ και η BlackRock έχουν βρει στους φακέλους της EUROBANK ή στα δάνεια από τη δειγματοληψία που έκαναν, κάποιες, αν θέλετε, παρατυπίες ή έκαναν κάποιες υποσημειώσεις, σχετικές με τις δανειοδοτήσεις προς κόμματα και μέσα μαζικής ενημέρωσης;
(DE)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​20/3/2015 10:11:00 μμ
106 / 2
ΔΑΥΡΗ
ΜΠΟΥΛΑΞΗ
5/7/2016
DX0705DE
(SO)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι η ακόλουθη. Αυτό που έχει αλλάξει από το 2013 και μετά, που έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, είναι ότι παρών στις επιτροπές δανειοδοτήσεων είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Monitoring Trustee, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο για τις δανειοδοτήσεις και υπάρχει ειδική διαδικασία για τους λεγόμενους συνδεδεμένους πιστούχους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ξέρω αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στους συνδεδεμένους πιστούχους ανήκουν και τα κόμματα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
Υπάρχουν, λοιπόν, ειδικές διαδικασίες, υπάρχουν ειδικές αναφορές τις οποίες συμπληρώνουμε σε τριμηνιαία βάση και αποστέλλουμε στον Monitoring Trustee, ο οποίος ενημερώνει τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και με βάση αυτές τις διαδικασίες πρέπει να προχωρούμε σε δανειοδοτήσεις οι οποίες αφορούν τους συνδεδεμένους πιστούχους.
Επομένως, θα έλεγα ότι υπάρχει ένα πιο σφιχτό εποπτικό πλαίσιο σε σχέση με το παρελθόν. Δεν αφορά μόνο τα ΜΜΕ ή μόνο τα πολιτικά κόμματα. Για παράδειγμα, συνδεδεμένος πιστούχος είναι το ελληνικό δημόσιο, συνδεδεμένος πιστούχος είναι ΔΕΚΟ ή εταιρείες στις οποίες το δημόσιο έχει την πλειοψηφία. Είναι ένας ευρύτερος ορισμός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ.
Εξηγήσατε πριν περιληπτικά και πολύ ορθά τον ορισμό της έννοιας «καταγγέλλω ένα δάνειο». Είναι ένα πολιτικό ερώτημα, το οποίο όμως έχει να κάνει και με τη διαχείριση που θα κάνετε των κόκκινων δανείων των κομμάτων. Εφόσον έχουν καταγγελθεί δάνεια κομμάτων, η διαδικασία είσπραξης ποια είναι; Θα θέλαμε να την γνωρίζουμε.
Η δεύτερη ερώτησή μου, η συμπληρωματική -την οποία έχετε απαντήσει σχετικά- είναι αν υπάρχει κάποια οδηγία ή όχι από τους εποπτικούς μηχανισμούς της Ευρώπης, έτσι ώστε να πληρωθούν ή να μην πληρωθούν αυτά τα δάνεια, να εισπραχθούν ή όχι. Διότι το να εισπράξουμε 270 εκατομμύρια κόκκινα δάνεια ή ανεπίδεκτα είσπραξης από όλα τα κόμματα, από όλες τις τράπεζες, το θεωρώ προσωπικά λίγο αδύνατο να συμβεί, διότι δεν υπάρχουν τα χρήματα. Όμως, σας ρωτώ το εξής: Υπάρχει κάποια πρόβλεψη τι θα κάνουμε με αυτά τα ανείσπρακτα κεφάλαια;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχω υπ’ όψιν μου κάποια οδηγία. Μπορώ, όμως, να σας πω ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η τράπεζά μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αυτό που λέτε είναι αυτό που θα κάνουν όλες οι τράπεζες. Είναι ένας, να το πω -συγγνώμη για την έκφραση- μπούσουλας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πιστεύω ότι όλες οι τράπεζες έχουν αντίστοιχες διαδικασίες. Όμως, για ένα από τα δάνεια, για παράδειγμα, τον Μάιο του 2012 στείλαμε την πρώτη επιστολή όχλησης στο κόμμα όσον αφορά τη μη καταβολή της δόσης. Τον Ιούλιο του 2012 στείλαμε το πρώτο εξώδικο. Τον Ιανουάριο του 2013…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σε ποιο κόμμα αναφέρεστε, αν έχετε την καλοσύνη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στη Νέα Δημοκρατία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όμως και για το ΠΑΣΟΚ είναι αντίστοιχη η διαδικασία που κάναμε.
Τον Ιανουάριο του 2013 και τον Σεπτέμβριο του 2013 στείλαμε εκ νέου εξώδικα. Τον Απρίλιο του 2012 κάναμε ενδελεχή έλεγχο ακίνητης περιουσίας, έτσι ώστε να βρούμε περιουσιακά στοιχεία του κόμματος σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολογικά γραφεία. Χρεώθηκε το κόμμα με επιτόκια υπερημερίας, όπως συμβαίνει σε όλους τους πιστούχους. Το δάνειο μεταφέρθηκε τον Μάρτιο του 2014 στη Γενική Διεύθυνση Ειδικών Χειρισμών, όπου πηγαίνουν όλα τα δάνεια τα οποία θέλουν ειδικούς χειρισμούς λόγω καθυστέρησης και στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2014, καταγγέλθηκε το δάνειο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Διαβάζοντας τους ισολογισμούς των κομμάτων -επειδή τους έχω όλους από το 1993 και μετά- έχω δει ότι στην πλευρά του ενεργητικού και των εσόδων υπάρχουν πολλά έσοδα πέραν των επιχορηγήσεων, από μέλη, εισφορές, δωρεές ή εκμετάλλευση ακινήτων, όπως λέτε, αν βρεθούν σε υποθηκοφυλακεία, ακόμη και κληροδοτήματα ή έσοδα από τόκους, από προφανώς προθεσμιακές καταθέσεις ή οτιδήποτε.
Η ερώτηση είναι η εξής: Οι τράπεζες και η δική σας συγκεκριμένα για τα κόμματα -και επιμένω σε αυτό- στα έσοδά τους, όταν έβλεπαν τον ισολογισμό, έβλεπαν και άλλες χρηματορροές; Δηλαδή, μας υπέβαλαν ισολογισμούς ότι έχει ένα κόμμα 4 εκατομμύρια, για παράδειγμα, μια χρονιά από εισφορές μελών ή 1 εκατομμύριο από τα έσοδα που εμείς οι Βουλευτές δίνουμε στα κόμματά μας, διότι από την αποζημίωσή μας δίνουμε ένα μερίδιο και στο κόμμα. Όλα αυτά, μαζί με την επιχορήγηση, που είναι τακτική και έκτακτη, το τακτικό έσοδο του μέλους εξυπηρετούσε το δάνειο. Εκεί πέρα υπήρχαν προβλέψεις; Μπλοκάραμε λογαριασμούς; Μπορούσαμε να πάρουμε κάποια από αυτά τα χρήματα από τα ταμεία των τραπεζών;
(AD)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​ΜΠΟΥΛΑΞΗ ΕΛΕΝΗ
Εκτυπώθηκε:​29/11/2012 3:13:00 μμ
110 / 4
ΑΤΖΑΡΑΚΗ
5/7/2016
DY0705AD
(DE)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να επαναλάβω –βέβαια, το είπα και προηγουμένως, αλλά μου δίνετε την ευκαιρία- ότι όλα αυτά τα έσοδα τα οποία αναφέρατε, που είναι σωστό ότι είναι και πέραν των επιχορηγήσεων, ήταν έσοδα τα οποία είχαμε λάβει υπ’ όψιν όταν εγκρίναμε το σχετικό δάνειο.
Τώρα, με βάση τις νομικές συμβουλές που λάβαμε από τη Νομική Υπηρεσία της Τράπεζας, κάναμε όλες τις ενέργειες που θα μπορούσαν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Τράπεζας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επόμενη ερώτηση αφορά μπλοκαρισμένα χρήματα κόμματος. Υπάρχουν επιχειρήσεις, φυσικά και νομικά πρόσωπα, στα οποία τα κόμματα χρωστούν χρήματα. Μπορείτε να μας εξηγήσετε ποια είναι η προτεραιότητα πληρωμών οποιουδήποτε έχει απαίτηση προς το κόμμα, όταν μπει επιχορήγηση κόμματος σε μπλοκαρισμένο λογαριασμό από την Τράπεζά σας, τύπου «εις χείρας τρίτων»; Δηλαδή, φαντάζομαι ότι εισπράττετε πρώτα εσείς βάσει της σύμβασης και μετά έρχεται η διαφημιστική εταιρεία, ας πούμε ή ένας που έχει ένα «leasing» αυτοκινήτου ή αυτός που έχει τα ενοίκια ή έρχεται το κράτος με το ΙΚΑ ή τη ΔΕΗ. Έναν μπλοκαρισμένο λογαριασμό χρηματοδότησης –επαναλαμβάνω- πώς τον χειρίζεται η Τράπεζά σας;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για οποιονδήποτε λογαριασμό η Τράπεζα έχει σχηματίσει ενέχυρο, προφανώς η Τράπεζα εξυπηρετείται κατά προτεραιότητα. Προφανώς, αν υπάρξει υπόλοιπο, αφού ικανοποιηθεί η Τράπεζα, το διαθέτει η εταιρεία –ή το κόμμα στη συγκεκριμένη περίπτωση- κατά το δοκούν.
Για να σας απαντήσω στο ερώτημά σας, δεν έχουμε περιπτώσεις όπου εισπράξαμε κάτι, ικανοποιηθήκαμε πλήρως και επομένως…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Δεν έμειναν ρέστα. Αυτό είναι κακό γι’ αυτούς που έχουν απαιτήσεις από τα κόμματα.
Η επόμενη ερώτηση έχει να κάνει με το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Δεν είναι δική σας ευθύνη. Είναι μία εταιρεία η οποία έχει απορροφηθεί –και ορθώς κατά την άποψή μου- από την EUROBANK. Θα ήθελα, επειδή προφανώς δεν θα ήσασταν έτοιμος γι’ αυτήν την ερώτησή μου ή δεν θα έχετε την απάντηση, να είχαμε τη διαφημιστική δαπάνη ως ΑΦΜ «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» προς κόμματα, για να δούμε εκείνη την εποχή, προεκλογικά και μετεκλογικά τότε, πού πήγαιναν τα χρήματα του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου», διότι υπάρχουν εισαγγελικές έρευνες για «θαλασσοδάνεια» του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» κλπ.
Και πάλι λέω ότι δεν απευθύνομαι στην EUROBANK και σε σας, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση. Το ίδιο κάνουμε σε όλες τις τράπεζες που ήρθαν και θα έρθουν στο μέλλον. Απορροφημένες τράπεζες είχαν πολλά ζητήματα, διότι ήταν υπό κάποια παλαιά καθεστώτα και κάποια άλλη διοίκηση.
Θα θέλαμε μια ανάλυση της διαφημιστικής δαπάνης. Κάποια χρόνια –θα δούμε ποια- θα είναι αυτά που θα έπρεπε να δούμε, πιθανόν από το 2004 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες –μέχρι και το 2009, θα ήθελα εγώ, λίγο πριν την απορρόφηση- και να δούμε αν υπήρχαν τότε ευθύνες διοίκησης και για «θαλασσοδάνεια» προς μέσα μαζικής ενημέρωσης ή εφημερίδες ή ραδιόφωνα και άλλα.
Τι θα θέλατε από εμάς; Πείτε μας τη διαδικασία, για να κάνουμε ορθά την ερώτηση, προκειμένου να έχουμε και τις απαντήσεις.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, για τις διαφημιστικές δαπάνες έχουμε ήδη λάβει το αίτημά σας και εντός της εβδομάδας ή το αργότερο την επόμενη εβδομάδα θα λάβετε και για το «Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο» τη διαφημιστική δαπάνη, την οποία είχε.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Και για τα «media shop»…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τα πάντα.
Όσον αφορά τα δάνεια του «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» προς μέσα μαζικής ενημέρωσης, τουλάχιστον για τις εταιρείες που αναφέρονται στο παράρτημα της επιστολής που ανέφερα προηγουμένως δεν υπάρχουν δάνεια «Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου». Όλα αυτά είναι δάνεια της EUROBANK.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Η επόμενη ερώτηση είναι αν σε έναν φάκελο χρηματοδότησης μέσων μαζικής ενημέρωσης –ρώτησα και τον κ. Φραγκιαδάκη- πρέπει να υπάρχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα ως προαπαιτούμενο, για να είναι πλήρης ο φάκελος προς δανειοδότηση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σίγουρα, τα στοιχεία αυτά είναι στοιχεία τα οποία τα ζητούν οι επιτροπές. Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω αν η έλλειψη κάποιου στοιχείου σημαίνει ότι απαγορεύεται η δανειοδότηση, γιατί πολλές φορές κάνουμε δανειοδότηση, για να αποπληρωθούν και οφειλές που υπάρχουν προς το Δημόσιο.
Επομένως, δεν νομίζω ότι η έλλειψη ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας θα σταματήσει το δάνειο –βάζω μια μικρή επιφύλαξη σ’ αυτό το θέμα- αλλά σας λέω ότι νομίζω ότι θα μπορεί να προχωρήσει το δάνειο, γιατί πολλές φορές η δανειοδότηση γίνεται για να διευκολύνει την εταιρεία όσον αφορά τέτοιες υποχρεώσεις.
(ΚΟ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​D.atzaraki
Εκτυπώθηκε:​9/5/2014 2:09:00 μμ
114 / 4
ΚΟΥΡΤΗ
05/07/2016
DZ0705KO
(2AD)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημερώσεως και ειδικά τις εισηγμένες εταιρείες, σαφώς παίρνατε τις εισηγήσεις και τις εκθέσεις από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Είναι τουλάχιστον ένα βασικό σημείο αναφοράς για να ξεκινήσεις και εσύ να δεις τι γίνεται σε μια εταιρεία, γιατί δεν μπορείς να ξέρεις τα πάντα. Οπωσδήποτε βλέπουμε και το ποιόν και το business plan της εταιρείας και το ιστορικό της εταιρείας.
Αυτό που παρατηρήθηκε –και δεν μιλώ για τη Eurobank- είναι ότι υπάρχει πολύ πεσμένη διαφημιστική πίτα. Από 1.500.000.000, φέτος θα πάει στα 145. Δεν θα ξεπεράσει τα 150. Μιλάμε για 1.300.000.000 κάτω. Άρα, το προβλεπόμενο έσοδο που έχει να διαχειριστεί ένα μέσο μαζικής ενημέρωσης για να βγάλει τα ανελαστικά έξοδα του μήνα μαζί με την εξυπηρέτηση των χρεών είναι πολύ δύσκολο να συμβεί.
Η ερώτηση, λοιπόν, είναι αν βλέπατε, αν βλέπουν οι τράπεζες τα επιχειρηματικά πλάνα με λεπτομέρεια. Διότι μπορεί να υπογράφει ένα ορκωτός λογιστής όταν υπογράφει για να κλείσει έναν ισολογισμό, αλλά η πρόβλεψη του προϋπολογισμού του επόμενου έτους –τον οποίο καταρτίζετε κατά το τέλος του τρέχοντος έτους για το επόμενο- έχει πολλές υποθέσεις. Όλα αυτά τα λαμβάνατε υπόψη, έτσι ώστε δούμε το εύρος του ρίσκου; Διότι το βασικότερο απ’ όλα για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ήταν το έσοδο, αφού το μόνο τους έσοδο, τουλάχιστον αυτό που πρέπει να είναι, είναι το διαφημιστικό. Δεν έχουν άλλο έσοδο, άλλη πρόσοδο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα ήθελα να επαναλάβω ότι η πλειοψηφία αυτών των δανείων είχε δοθεί σε εποχές που η διαφημιστική δαπάνη ήταν σημαντικά υψηλότερη, όπως πολύ σωστά αναφέρατε, και η ευρωστία των ισολογισμών πολλών από αυτά τα μέσα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είναι σήμερα. Με αυτά τα κριτήρια δόθηκαν τότε φυσικά αυτά τα δάνεια.
Εάν κάποια εταιρεία που ισχύει έχει μπει σε πρόβλημα και ζητά αναδιάρθρωση του δανείου και όλα τα σχετικά, είναι σαφές ότι ένα από τα στοιχεία τα οποία η Επιτροπή ζητά και αξιολογεί είναι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρείας και πώς αυτή η εταιρεία θα μπορέσει να εξυγιανθεί μέσω περικοπής εξόδων ή άλλων ενεργειών. Και πολλές φορές οι τράπεζες αναθέτουν και σε ανεξάρτητους εκτιμητές, ορκωτούς λογιστές κ.ο.κ, να επιβεβαιώσουν ή να συντάξουν αυτά τα επιχειρηματικά πλάνα, έτσι ώστε να έχουμε και από έναν τρίτο ανεξάρτητο φορέα τα λεγόμενα «επιχειρηματικά πλάνα».
Σίγουρα, λοιπόν, επιβεβαιώνω ότι είναι από τα στοιχεία τα οποία αξιολογούμε πάρα πολύ σοβαρά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και έρχομαι στην τελευταία ερώτηση που αφορά το αν είχατε κάποια απάντηση από τις επιστολές, τις καταγγελίες και τα εξώδικα που κάνατε προς τα κόμματα, των οποίων καταγγέλθηκαν οι δανειακές συμβάσεις.
Επίσης, αν έχετε κάνει την ίδια διαδικασία προς μέσα μαζικής ενημέρωσης, να μας πείτε αν έχετε καταγγείλει δανειακές συμβάσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης κι αν υπήρχε απόκριση σε όποιον στείλατε τις καταγγελίες και τα εξώδικα. Ενδιαφέρει πάρα πολύ να δούμε και το πώς χειρίζεται κάποιος το εξώδικο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Από τη Νέα Δημοκρατία είχαμε πρόσφατα ανταπόκριση και θα υπάρξουν σχετικά άμεσα συναντήσεις με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, έτσι ώστε να συζητηθεί το θέμα του δανείου που έχουμε στη Νέα Δημοκρατία.
Όσον αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, νομίζω ότι είπα σε ερώτηση του κ. Λοβέρδου ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους οικονομικούς διευθυντές των μέσων. Έτσι κι αλλιώς, αυτά ικανοποιούνται σε μεγάλο βαθμό. Στις περιπτώσεις που δεν εξυπηρετούνται, είμαστε σε συνεχή επαφή μαζί τους, έτσι ώστε να βρούμε κάποια λύση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και εμείς ευχαριστούμε.
Πριν δώσω τον λόγο στον κ. Γεωργιάδη, θα ήθελα να κάνω μια επισήμανση. Έχουν διανεμηθεί πέντε αριθμημένα αντίγραφα των καταστάσεων που μας έφερε χθες το βράδυ η Eurobank. Τα αντίγραφα αυτά μόλις αναγνωστούν, παρακαλώ πολύ, να επιστραφούν στη Γραμματεία. Είναι αριθμημένα και δεν μπορούν να εξέλθουν της Αιθούσης «162». Προφανώς μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε όσο χρειάζεστε για τις ερωτήσεις.
Τον λόγο έχει για δεκαπέντε λεπτά ο κ. Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Κατ’ αρχάς καλησπέρα και από εμένα, κύριε Καραβία, και ευχαριστούμε που βρίσκεστε εδώ και εκ μέρους της Ένωσης Κεντρώων.
Θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις μου από το ομολογιακό δάνεια της «Τηλέτυπος Α.Ε.», το οποίο δόθηκε στις 18/12/2012. Ήταν ύψους 98.000.000 ευρώ και μέρος αυτού δόθηκε και από τη δική σας τράπεζα.
(BM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Κούρτη Παρασκευή
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 1:56:00 μμ
117 / 3
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗ
ΑΡΒΑΝΙΤΗ
5/7/2016
EA0705BM.docx
(2KO)
Γι’ αυτό το δάνειο οι εξασφαλίσεις ήταν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον, υπήρχε ενέχυρο επί του σήματος, εκχώρηση απαιτήσεων από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο για τον εξοπλισμό, καθώς επίσης και εκχώρηση δικαιωμάτων επί της ταινιοθήκης, η οποία αποτιμάται στα 125 εκατομμύρια ευρώ.
Ως εκπρόσωπος της Τράπεζας, η οποία συμμετείχε στη χρηματοδότηση και ως ειδικός βέβαια στο αντικείμενο, θα θέλαμε να μας πείτε αν θεωρείτε ότι οι παραπάνω εξασφαλίσεις ήταν επαρκείς. Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση πάνω σ’ αυτό. Και πιο αναλυτικά να μας πείτε, αν μπορείτε, ποιος φορέας ανέλαβε την αποτίμηση της ταινιοθήκης και ποια ήταν η μέθοδος της αποτίμησης. Γιατί καταλαβαίνετε πως, όταν αποτιμάται μια ταινιοθήκη 125 εκατομμύρια ευρώ, θα πρέπει να μπορεί να υποστηριχθεί και αντίστοιχα γι’ αυτό το υψηλό ποσό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως. Να σημειώσω ότι η συμμετοχή της Τράπεζάς μας στο κοινοπρακτικό αυτό δάνειο είναι 12,6 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 14,3% επί του συνολικού κοινοπρακτικού δανείου.
Νομίζω λίγο-πολύ συμφωνούμε στα ενέχυρα, τα οποία αναφέρατε. Οι δικές μου σημειώσεις αναφέρουν ότι η εκτίμηση της ταινιοθήκης είναι 117 εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχει μεγάλη σημασία.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μικρή είναι η διαφορά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είχαμε λάβει εκτίμηση από ανεξάρτητο τρίτο φορέα. Moore Stephens είναι η επωνυμία του τρίτου φορέα που έκανε την εκτίμηση της αξίας της ταινιοθήκης.
Δεν είμαι ειδικός στην εκτίμηση ταινιοθήκης για να σας πω ακριβώς με ποια μεθοδολογία έγινε. Ωστόσο, διεθνώς είναι συνηθισμένο να αποτιμώνται οι ταινιοθήκες που έχουν τηλεοπτικά κανάλια. Είναι εμπορεύσιμο, δηλαδή, στοιχείο αυτό. Γίνονται αγοραπωλησίες πάνω σε ταινιοθήκες. Επομένως, θεωρώ ότι είναι ένα αξιόπιστο ενέχυρο. Τώρα, εάν η αξία του είναι 117, 125 εκατομμύρια ευρώ ή οτιδήποτε, δεν μπορώ να σας απαντήσω στην ερώτηση αυτή.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι τεράστιο το ποσό της αποτίμησης. Αυτό αναφέρω.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς υπάρχουν παραδοχές πίσω από την εκτίμηση αυτή, για τις οποίες δεν είμαι πρόχειρος να σας πω περισσότερα.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έγινε κάποια στιγμή αναφορά στα κόμματα και στις καταγγελίες των δανείων. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω είναι ποιο είναι το χρονικό διάστημα από την τελευταία δόση που δόθηκε μέχρι την καταγγελία τους και αν αυτό είναι μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε πού οφείλεται αυτή η ανοχή;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γενικά θα ήθελα να διευκρινίσω ότι από τη στιγμή που οποιοσδήποτε πιστούχος δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του προς την τράπεζα και μέχρι να γίνει η καταγγελία της δανειακής σύμβασης, μεσολαβεί μεγάλος χρόνος. Γιατί η τράπεζα πάντα προσπαθεί να έρθει σε επαφή με τον δανειολήπτη, με τον πιστούχο και να βρει μια κοινώς αποδεκτή λύση για την αναδιάρθρωση του δανείου. Επομένως, είναι εκτός τραπεζικής πρακτικής σήμερα να μην εξυπηρετείται κάτι, να χάνεται μια δόση και σε σύντομο χρονικό διάστημα να πάμε να καταγγείλουμε το δάνειο.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Καταλαβαίνετε, όμως, ότι αυτό που μου λέτε είναι πολύ γενικό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα γίνω συγκεκριμένος.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Συγνώμη.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ας πάρουμε για παράδειγμα τη Νέα Δημοκρατία, που έλεγα τις ημερομηνίες προηγουμένως. Το 2011 ήταν η τελευταία δόση την οποία λάβαμε από τη Νέα Δημοκρατία, που αφορούσε τόκους που μας πλήρωσε η Νέα Δημοκρατία. Η πρώτη επιστολή όχλησης βγήκε τον Μάιο του 2012. Τον Ιούλιο του 2012 είχαμε εξώδικο. Μετά κάναμε έρευνα στα υποθηκοφυλακεία και τελικά, η εξώδικη καταγγελία κοινοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2014. Το διάστημα που μεσολαβεί δεν είναι ασυνήθιστο και για άλλους δανειολήπτες.
(FT)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Αρβανίτη Κωνσταντίνα – Ελένη
Εκτυπώθηκε:​29/6/2011 1:36:00 πμ
121 / 123
ΦΛΟΥΔΑ ΤATIANH
05/07/2016
EB0705FT
(BM)
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, είναι συνήθης πρακτική. Τα δύο χρόνια, ας πούμε, μέχρι την καταγγελία του είναι μια…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ(Μάρτυς): Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε κάνει καταγγελίες σε συντομότερο χρονικό διάστημα, αλλά και άλλες περιπτώσεις που έχουμε κάνει σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι κοινώς γνωστό ότι δίνετε διαφημιστική δαπάνη σε εταιρείες ΜΜΕ τις οποίες έχετε δανειοδότησει. Αυτή είναι μια πρακτική την οποία θεωρείτε εσείς συνηθισμένη; Και με ποια κριτήρια δίνετε μέρος της διαφημιστικής σας δαπάνης σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στα οποία έχετε εκχωρήσει και κάποιο δάνειο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω απαντώντας σε ερώτηση του κ. Λοβέρδου είχα πει ότι η διαδικασία εγκρίσεων πιστώσεων και η διαδικασία εγκρίσεων διαφημιστικής δαπάνης είναι δύο διαφορετικές διαδικασίες και ανεξάρτητες διαδικασίες μέσα στην Τράπεζα. Ωστόσο, λαμβάνουμε υπ’ όψιν, όταν συνεργαζόμαστε με εταιρείες, αν το δάνειο της εταιρείας, του ΜΜΕ, έχει καταγγελθεί ή όχι, οπότε διακόπτουμε και τη συνεργασία.
Πρώτον, δεν θεωρώ ότι είναι ασυνήθιστο ή εκτός τραπεζικής πρακτικής να έχεις και εμπορική συναλλαγή με κάποιον δανειοδοτούμενο, είτε αυτό είναι μέσο μαζικής ενημέρωσης, από το οποίο αγοράζουμε διαφημιστικό χρόνο, είτε είναι εταιρεία υπολογιστών, από την οποία αγοράζουμε υπολογιστές. Έχουμε, δηλαδή, την εμπορική συνεργασία και έχουμε επίσης και τη δανειακή συνεργασία. Είναι πολλές οι περιπτώσεις…
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Είναι κατανοητό όπως το λέτε, είναι ξεκάθαρο. Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά είναι ξεκάθαρο και δεν χρειάζεται να μου πείτε κάτι παραπάνω πάνω σε αυτό.
Υπάρχει πάντως κάποιο καταγγελμένο δάνειο σε κάποιο μέσο μαζικής επικοινωνίας στο οποίο έχετε δώσει διαφημιστική δαπάνη και δεν έχετε σταματήσει την εκχώρηση αυτού;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όπως ανέφερα, τουλάχιστον όταν ανέλαβα την ευθύνη, βάλαμε διαδικασία έτσι ώστε αν έχει καταγγελθεί δάνειο σε ΜΜΕ, να σταματάμε και την εμπορική συνεργασία μαζί του, τη διαφημιστική συνεργασία.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα, στη δική σας θητεία δεν έχει υπάρξει κάτι τέτοιο και δεν μπορείτε να μου απαντήσετε για το παρελθόν, φαντάζομαι.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ(Μάρτυς): Ναι.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η Τράπεζά σας ή κάποια θυγατρική αυτής, έχει αγοράσει στο παρελθόν μετοχές εισηγμένων εταιρειών ΜΜΕ; Και αν ναι, το έχετε κάνει για επενδυτικούς σκοπούς ή για κάποιους άλλους λόγους;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι πρόχειρο να σας απαντήσω εάν στα πλαίσια διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών της Τράπεζας είχαν περιστασιακά αγοραστεί κάποιες μετοχές ΜΜΕ. Νομίζω πως όχι, αλλά δεν το λέω κατηγορηματικά. Σε καμμία περίπτωση, όμως, δεν είχαμε κάποια σημαντική, έστω και μικρή, συστηματική συμμετοχή σε κάποιο ΜΜΕ.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Θα ήθελα να μας πείτε αν έχετε προσφέρει ποτέ τιμολόγια μειωμένων εργασιών σε κάποιους από τους πελάτες σας, είτε αυτά είναι κανάλια είτε κάποιος επενδυτής και αν ναι, γιατί έχει συμβεί αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε «μειωμένα τιμολόγια»;
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μειωμένα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών, εργασιών.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυξημένα μήπως εννοείτε;
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Δηλαδή, να μην έχετε κόψει το αντίστοιχο ποσό για την εργασία την οποία έχετε κάνει. Ερώτηση σας κάνω και είναι εύλογη η κάθε απάντηση, προς Θεού.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς, όχι.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχει πέσει ποτέ στην αντίληψή σας να έχουν έρθει δυσμενή στοιχεία για κάποιο μέσο μαζικής επικοινωνίας ή για έναν μεγαλομέτοχο μιας εταιρείας; Και αν έχουν πέσει τέτοια στοιχεία στα χέρια σας, πώς έχει αντιδράσει η Τράπεζα σε τέτοιες περιπτώσεις; Αν, δηλαδή, είναι περισσότερο ανθεκτική θα μπορούσα να πω, ή αν έχει σκληρύνει η θέση σας απέναντί τους.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω δουλειά μας είναι, όχι μόνο για τα μέσα, αλλά για όλους τους πελάτες μας, να συγκεντρώνουμε στοιχεία που αφορούν τη δραστηριότητά τους. Είναι η βασική μας εργασία για να αξιολογούμε τα δάνεια τα οποία έχουμε στις εταιρείες ή στους ιδιώτες. Στο πλαίσιο αυτό σίγουρα λαμβάνουμε και επιδιώκουμε να λαμβάνουμε στοιχεία για τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία τα αξιολογούμε φυσικά.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχουν πέσει τέτοιες περιπτώσεις με δυσμενή στοιχεία στα χέρια σας; Αυτό λέω. Και πώς έχετε αντιδράσει;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είμαι βέβαιος. Όταν λέτε «δυσμενή στοιχεία», εννοείτε ότι επιδεινώνεται η οικονομική κατάσταση της εταιρείας, πέφτουν οι πωλήσεις, το EBITDA εμφανίζεται μειωμένο ή αρνητικό, η καθαρή θέση είναι αρνητική κ.ο.κ. Είναι σας λέω η καθημερινή μας δουλειά να λαμβάνουμε αυτά τα στοιχεία και να τα αξιολογούμε.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
125 / 128
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
05/07/2016
EC0705LA
(FT)
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Η στάση σας πως είναι μετά απέναντι σε αυτά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς, όταν βλέπουμε μια ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρείας, προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με την εταιρεία αυτή, είτε είναι ΜΜΕ, είτε οποιαδήποτε άλλη εμπορική, είτε μηχανική εταιρεία και να συζητήσουμε με την εταιρεία αυτή τι σκοπεύει να κάνει, έτσι ώστε να αντιστρέψει την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης. Προφανώς, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι πάντα αυτό εφικτό.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Έχετε αρνηθεί δηλαδή, κάποιο δάνειο επειδή σας έχουν υποπέσει τέτοια στοιχεία στην αντίληψή σας;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς, προφανώς.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Υπάρχει κάποιο παράδειγμα που θα μπορούσατε να μας πείτε; Ή επιφυλάσσεστε για την επόμενη φορά; Φαντάζομαι είναι δύσκολο, το καταλαβαίνω. Απλά αν θα μπορούσατε να μας αναφέρετε κάποιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Μπορεί να είναι απόρρητο.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Μπορεί να είναι απόρρητο, ναι, βεβαίως. Αν μπορείτε να το σημειώσετε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα απαντήσει.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Ναι, ναι, αν υπάρχει τέτοια δυνατότητα.
Δύο ερωτήσεις έχω ακόμη, για να μην σας ταλαιπωρήσω κι εγώ με τη σειρά μου.
Πιστεύετε εν τέλει πως όσα δάνεια δόθηκαν στα κόμματα κατά τα παρελθόντα έτη, ήταν προς όφελος της Τράπεζας; Είχαν ληφθεί όλα τα προσήκοντα δηλαδή και προβλεπόμενα μέτρα, προκειμένου να μην χάσει η Τράπεζα τα χρήματά της;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας. Νομίζω ότι οποιοδήποτε δάνειο, το οποίο τελικά καταγγέλθηκε, εκ του αποτελέσματος ξέρουμε ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας, γιατί είχε απώλεια η Τράπεζα από αυτό. Αν η διαδικασία που ακολουθήθηκε όταν δόθηκε το δάνειο, ήταν σύμφωνα με τη διαδικασία της Τράπεζας, σας είπα και προηγουμένως ότι επιβεβαιωνόταν σύμφωνα με τη διαδικασία της Τράπεζας.
Μέρος της δουλειάς μας είναι να δίνουμε δάνεια, πολλά από τα οποία καταλήγουν να είναι εξυπηρετούμενα και δυστυχώς, ορισμένα είναι μη εξυπηρετούμενα. Δεν υπάρχει τράπεζα στον κόσμο που να δίνει μόνο δάνεια τα οποία να είναι εξυπηρετούμενα και να μην έχει καθόλου επισφάλειες. Είναι μέρος της τραπεζικής εργασίας, το να διαχειριστείς πόσες επισφάλειες θα έχεις. Αλλά μηδενικές επισφάλειες δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Και επεκτείνομαι περαιτέρω. Προφανώς δεν είστε ικανοποιημένος από τα στοιχεία τα οποία λαμβάνετε, βλέποντας την προστασία των συμφερόντων της Τράπεζας αυτήν τη στιγμή, με βάση τα αποτελέσματα που βλέπουμε εν τέλει, ότι δεν είναι προς όφελος της Τράπεζας. Τελικώς, καταλαβαίνουμε ότι η Τράπεζα έχει χάσει κάποια χρήματα. Σε αυτήν την περίπτωση ποια είναι τα μέτρα που θα λάβετε ή έχετε λάβει ήδη, ώστε στο μέλλον να μην έχετε τέτοιες περιπτώσεις;
Αυτή ήταν η τελευταία ερώτηση και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τον χρόνο σας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τα δύο συγκεκριμένα δάνεια στα κόμματα, νομίζω αναφέρθηκα αναλυτικά ποιες είναι οι ενέργειες που έχουν κάνει ήδη, για να μπορέσουμε να εισπράξουμε τα δάνεια αυτά. Όπως ανέφερα, η Νέα Δημοκρατία έχει ήδη ανταποκριθεί και θα συνομιλήσουμε μαζί τους στο εγγύς μέλλον, να δούμε τι είδους λύση μπορούμε να βρούμε στο δάνειο αυτό.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Άρα με την ίδια φιλοσοφία και την ίδια πρακτική θα προχωρήσετε και τις υπόλοιπες αιτήσεις δανείων, είτε αφορά κόμμα, είτε αφορά κάποιον επιχειρηματία, είτε κάποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ξέρετε πολύ καλά ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ως τραπεζικό σύστημα είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και το πώς θα μπορέσουμε να ανακτήσουμε τη μέγιστη αξία μέσα από τα δάνεια αυτά. Είναι προφανές ότι είναι αδύνατον να ανακτήσουμε το σύνολο της αξίας των δανείων αυτών, αλλά είτε μέσω ρυθμίσεων είτε εξασκώντας τα ενέχυρα τα οποία έχουμε στα δάνεια αυτά θα προσπαθήσουμε να ανακτήσουμε το μέγιστο της αξίας που μπορούμε.
ΜΑΡΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ: Σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ κι εγώ.
Κύριοι συνάδελφοι, έχει κλείσει ή τουλάχιστον μέχρι να κάνουμε ένα διάλλειμα και να επικοινωνήσουμε με τον κ. Νικολόπουλο, ο πρώτος κύκλος. Για να κρατήσουμε τη διαδικασία μέχρι τις 13.15΄ θα κάνουμε μια τοποθέτηση για να επικοινωνήσω κι εγώ με τον Ανεξάρτητο Βουλευτή και παρακαλώ στο διάλειμμα να γραφτούν οι υπόλοιποι συνάδελφοι. Πρώτος έχει ζητήσει τον λόγο ο κ. Συρμαλένιος. Για οκτώ λεπτά παρακαλώ.
Θα κάνουμε το διάλειμμα του τετάρτου που έχουμε στο πρόγραμμά μας στις 13.15΄.
Ο κ. Συρμαλένιος για οκτώ λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Καλημέρα κι από εμένα. Να καλωσορίσω κι εγώ τον κ. Καραβία.
Εγώ θα επικεντρώσω τα ερωτήματά μου σε σχέση με το πόρισμα της Ελλάδας που αφορά κυρίως, το πρώτο εξάμηνο του 2012 από τα στοιχεία που έχουμε συλλέξει και μελετήσει -τα στοιχεία της δικής σας τράπεζας, της EUROBANK- και θα καταλήξω στα ερωτήματα, τα οποία θα ήθελα συγκεντρωτικά να απαντηθούν για να κάνουμε και οικονομία χρόνου.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
129 / 4
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
5/7/2016
ED0705PM
(LA)
Θα αναφερθώ σε μεγάλο αριθμό μέσων ενημέρωσης. Υπάρχουν και κάποιοι συνάδελφοι από τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αναφερθούν σε ορισμένα στα οποία δεν θα αναφερθώ εγώ, γι’ αυτό θα παραμείνω στα συγκεκριμένα.
Έτσι, λοιπόν, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το πρώτο εξάμηνο του 2012 η Eurobank ενέκρινε δάνεια σε μέσα μαζικής ενημέρωσης συνολικού ύψους 10,8 εκατομμυρίων, εκ των οποίων 3 εκατομμύρια στην Καθημερινή, 3 εκατομμύρια στον Alpha, 900.000 στο Έθνος, 950.000 στο Πρώτο Θέμα, 970.000 στη Real Media και τα υπόλοιπα σε άλλα μέσα μαζικής ενημέρωσης όπως Sport Plus ΑΕ, Ναυτεμπορική κ.λπ.
Τα ερωτήματα, λοιπόν, που θα σας θέσω και που γεννώνται ακριβώς από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, είναι τα παρακάτω:
Πρώτον, πώς δόθηκαν δάνεια με αρνητική καθαρή θέση -αναφέρομαι στο Πρώτο Θέμα, στη Real Media, στην Pigasos Magazine Publications, στην Sport Plus, στις εκδόσεις Έθνος- ενώ ταυτόχρονα πολλές από τις παραπάνω εταιρείες είχαν ταξινομηθεί ως ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου, δεδομένου ότι είχαν χρόνιες ζημιές, προβλήματα ρευστότητας, υψηλή δανειακή επιβάρυνση και πτώση του κύκλου εργασιών;
Δεύτερη ερώτηση: Για ποιον λόγο, παρά τον πιστωτικό κίνδυνο, δόθηκαν ευνοϊκά επιτόκια -αναφέρομαι στο Πρώτο Θέμα ΑΕ και στη Real Media ΑΕ- δεδομένου ότι το επιτόκιο από 4,5% μέχρι 5,75% χαρακτηρίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ευνοϊκό σε σχέση με τον αναλαμβανόμενο κίνδυνο, ενώ οι δείκτες RAROC –απόδοση κεφαλαίου με στάθμιση κινδύνου- που η ίδια η τράπεζα είχε αποδεχθεί, διαψεύστηκαν, καθώς εμφανίστηκαν ζημιές αντί για κέρδη;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε συνάδελφε, να απαντήσει ο μάρτυς ή θα κάνετε όλες τις ερωτήσεις μαζί;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Όλες μαζί για εξοικονόμηση χρόνου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορεί να τις συγκρατήσει όμως;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μπορώ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία.
Συνεχίστε, κύριε συνάδελφε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Τρίτη ερώτηση: Πώς εγκρίθηκαν χρηματοδοτήσεις καθ’ υπέρβαση διατάξεων της πιστοδοτικής πολιτικής, βάσει των οποίων το ανοικτό όριο των πιστούχων του κλάδου δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% των εγκεκριμένων ορίων; Αναφέρομαι συγκεκριμένα στην Sport Plus ΑΕ, στην Pigasos ΑΕ, στη Ναυτεμπορική ΑΕ, στο Πρώτο Θέμα ΑΕ, στη Real Media AE.
Τέταρτη ερώτηση: Πώς χορηγήθηκε δάνειο ειδικά για το Πρώτο Θέμα, χωρίς τη γνωμοδότηση από τον τομέα πίστης, αλλά μόνο με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων και ταυτόχρονα με ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, αφού πέραν των προσωπικών εγγυήσεων που στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν, απαιτούνται ισχυρά καλύμματα όπως εμπράγματα δικαιώματα, ενεχυρίαση επιταγών και τιμολογίων, εκχώρηση γεγενημένων απαιτήσεων;
Εν πάση περιπτώσει, πώς γίνεται η τράπεζά σας, αλλά και άλλες τράπεζες, να εμπιστεύονται μια εταιρεία που αποτελείται από μετόχους όχι απλώς αφερέγγυους, αλλά υπόλογους τουλάχιστον απέναντι στη δικαιοσύνη, όταν ο ένας εξ αυτών το 2007 έβγαζε παρανόμως και κατέθετε λεφτά σε τράπεζα του εξωτερικού και σήμερα με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υποχρεούται να καταθέσει στο ελληνικό δημόσιο 5 εκατομμύρια ευρώ ως αποτέλεσμα παράνομου πλουτισμού, ενώ έτερος των μετόχων που σήμερα κατέχει λίγο πάνω από το 50% από το σημερινό μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, είχε προφυλακιστεί στο πρόσφατο παρελθόν για σοβαρά φορολογικά κακουργήματα;
Τέλος, με βάση τα παραπάνω, πιστεύετε ότι υφίσταται θέμα για τις διοικήσεις της Eurobank, αλλά και άλλων τραπεζών –βεβαίως αυτό δεν είναι δικό σας θέμα, αλλά συνολικά τοποθετούμενος- σε σχέση με τους τρόπους δανειοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης, αποφάσεις καθ’ υπέρβαση διατάξεων της πιστοδοτικής πολιτικής, όσο επίσης και για τον εποπτικό ρόλο της Τράπεζας της Ελλάδος;
Ευχαριστώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Έχετε θέσει πολλά θέματα. Θα προσπαθήσουμε ένα-ένα να τα απαντήσουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να ξέρετε ότι όσο διαρκεί η απάντηση δεν διακόπτεται ο μάρτυς. Έχετε τον χρόνο αν χρειαστείτε ένα-δυο λεπτά, όμως δεν θα γίνει άλλη ερώτηση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ευχαριστώ πολύ.
(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 1:44:00 μμ
132 / 3
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
05/07/2016
EE0705BS
​AT
Επειδή αναφερθήκατε σε συγκεκριμένα δάνεια, νομίζω ότι είναι πιο σωστό να τα πάρουμε ένα προς ένα και να δούμε τι έχει συμβεί στα δάνεια αυτά. Να εξηγήσω από την «Καθημερινή».
Έχουμε σήμερα ένα δάνειο της «Καθημερινής» 7,5 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουμε μια συμμετοχή στο δανεισμό της «Καθημερινής» γύρω στο 22%. Είναι ένα δάνειο που εξυπηρετείται. Είναι ένα δάνειο το οποίο όταν δόθηκε σε επίπεδο ομίλου η «Καθημερινή» είχε θετική καθαρή θέση. Μπορεί το νομικό πρόσωπο που έλαβε το δάνειο να είχε αρνητική καθαρή θέση, αλλά η μητρική εταιρεία που μας είχε δώσει την εγγύησή της είχε θετική καθαρή θέση. Έχει επίσης και ισχυρούς χρηματοοικονομικούς…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Πότε δόθηκε το δάνειο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το δάνειο αυτό δόθηκε το 2012.
Έχει διάφορες εξασφαλίσεις μεταξύ των οποίων προσημείωση σε ακίνητο. Αυτό που επαναλαμβάνω είναι ότι όταν δόθηκε το δάνειο σε επίπεδο μητρικής εταιρείας η οποία είχε δώσει την εγγύηση τα ίδια κεφάλαια ήταν θετικά και το δάνειο αυτό εξυπηρετείται μέχρι σήμερα χωρίς κανένα πρόβλημα. Δεν ξέρω αν θέλετε να με ρωτήσετε κάτι άλλο. Θεωρώ ότι όσον αφορά στην «Καθημερινή» και η έγκριση η οποία είχε δοθεί τότε, αλλά και η σημερινή…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δεν αναφέρθηκα όμως στην «Καθημερινή». Αναφέρθηκα σε άλλα μέσα. Η «Καθημερινή» δεν είναι μέσα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα τα πάρουμε ένα-ένα. Απλά να κλείσουμε το θέμα της «Καθημερινής».
Πάμε στο θέμα του ALPHA στο οποίο αναφερθήκατε. Σήμερα στον ALPHA έχουμε μηδενικά δανειακά υπόλοιπα. Επομένως, ό,τι δάνειο είχαμε δώσει το 2012 έχει αποπληρωθεί σήμερα. Άρα, κι εδώ νομίζω ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα.
Να πάμε στο επόμενο που μου αναφέρατε. Ήταν το «Έθνος», ο «Πήγασος». Στον «Πήγασο» έχουμε συνολικό δανειακό υπόλοιπο 3.150.000 ευρώ. Το υπόλοιπο αυτό είναι μειωμένο σε σχέση με το αρχικό δάνειο. Είχαμε δώσει δανειοδότηση 4 εκατομμυρίων και έχει αποπληρωθεί ένα μέρος του. Έχετε δίκιο σ’ αυτό που αναφέρατε ότι όταν δόθηκε η δανειοδότηση στον «Πήγασο», ο «Πήγασος» είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια αλλά η μητρική εταιρεία είχε θετικά ίδια κεφάλαια. Είχαμε συμφωνήσει με τους φορείς της εταιρείας να προχωρήσουμε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο μητρικής εταιρείας και συνεκτιμήθηκε τότε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Ποια ήταν η μητρική εταιρεία;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ο Όμιλος Μπόμπολα. Όχι «νομίζω», ήταν ο Όμιλος Μπόμπολα. Προχωρήσαμε και σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Η ευρωστία της μητρικής, ότι ήταν ισχυρός μέτοχος, συνεκτιμήθηκε έτσι ώστε να δοθεί το δάνειο αυτό. Όπως σας είπα το δάνειο αυτό έχει μειωθεί σε σχέση με το αρχικό του ύψος. Συνεχίζει και εξυπηρετείται κανονικά, όσον αφορά στους τόκους. Τον δε Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν και 100.000 ευρώ από το κεφάλαιο του δανείου αυτού.
Συνεχίζω με το «Πρώτο Θέμα». Στο «Πρώτο Θέμα» έχουμε συνολικά δανειακά υπόλοιπα σήμερα κάτω από τις 800.000, όταν το αρχικό δάνειο ήταν 1 εκατομμύριο. Επομένως, έχει υπάρξει ήδη αποπληρωμή μέρους…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Του 2012 όμως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, από το 2012.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δηλαδή, έχει δώσει 200.000 μέσα σε τέσσερα χρόνια και χρωστάει άλλες 800.000.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος στον οποίον έχει συμβεί όχι από πλευράς ΜΜΕ, από πλευράς εταιρειών. Σας λέω όμως ότι η δυναμική του δανείου δείχνει κάτι.
Έχουν, λοιπόν, αποπληρωθεί από το αρχικό δάνειο του 1 εκατομμυρίου, περίπου 200.000.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τόκων.
(PS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Γεωργοπαπαδάκου Κανέλλα
Εκτυπώθηκε:​9/12/2011 1:49:00 μμ
134 / 2
ΨΑΡΡΑ
5.7.2016
EF0705PS
(BS)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το ύψος του δανείου έτσι και αλλιώς είναι χαμηλό. Υπάρχουν οι προσωπικές εγγυήσεις των φορέων που σε αυτό αναφερθήκατε. Επίσης, έχουμε λάβει προς εξασφάλιση επιταγές τρίτων προς το «Πρώτο Θέμα». Επίσης, το δάνειο αυτό από πλευράς τόκων εξυπηρετείται.
Όσον αφορά τη REAL, …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δεν σας επηρεάζει ότι κάποιοι μέτοχοι από το «Πρώτο Θέμα» δεν έχουν καμμία φερεγγυότητα και χρωστάνε στο ελληνικό Δημόσιο κάποια εκατομμύρια και έχουν κληθεί να τα …
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν μπορείτε να μην διακόπτετε άλλο, γιατί έχει περάσει ο χρόνος.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όλα αυτά τα στοιχεία, τα οποία αναφέρατε, είναι στοιχεία τα οποία η Επιτροπή τα έλαβε υπόψη της. Είπα προηγουμένως ότι το ύψος του δανείου είναι πολύ χαμηλό. Είναι ένα δάνειο, το οποίο έχει μειωθεί στη διάρκεια ζωής του από πλευράς κεφαλαίου και είναι ένα δάνειο, το οποίο εξυπηρετείται και σήμερα κανονικά.
Τέλος, όσον αφορά την REAL που είναι επίσης ένα δάνειο κάτω του 1 εκατομμυρίου σήμερα υπάρχουν εκχωρήσεις των εισπράξεων που έχει η εφημερίδα από το πρακτορείο «Ευρώπη», υπάρχουν ενέχυρα που αφορούν επιταγές τρίτων και επίσης ένα δάνειο το οποίο όσον αφορά τους τόκους εξυπηρετείται κανονικά και υπάρχει και μια μικρή αποπληρωμή κεφαλαίου σε τακτική βάση.
Άρα, σε κανένα από αυτά τα δάνεια που μου αναφέρατε, τα οποία νομίζω τα κάλυψα όλα, η τράπεζα δεν έχει χάσει μέχρι σήμερα χρήματα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώσατε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία.
Λοιπόν, κύριοι συνάδελφοι, θα κάνουμε αυστηρά ένα τέταρτο διάλειμμα για να αρχίσουν οι τοποθετήσεις των υπολοίπων μελών. Δεν είναι εδώ ο κ. Νικολόπουλος. Πρέπει να κλείσουμε. Έχουν γραφτεί επτά ομιλητές. Νομίζω ότι θα τελειώσουμε μέχρι τις 14:30΄.
Εν πάση περιπτώσει να κάνουμε το διάλειμμα για ένα τέταρτο, σας παρακαλώ, για να πάρει και μια ανάσα ο κ. Καραβίας. Ελάτε να μου πείτε ποιοι θέλετε να τοποθετηθείτε για να κάνω τον κατάλογο και να είμαστε έτοιμοι.
Διακόπτουμε αυστηρά για ένα τέταρτο.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)
(XS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Γεωργοπαπαδάκου Κανέλλα
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
137 / 3
ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
5/7/2016
EG0705XS
(PS)
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση.
Είναι μαζί μας ο κ. Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της EUROBANK. Ξεκινάμε με τις ερωτήσεις από τα μέλη της Εξεταστικής. Καλό θα ήταν να βάλουμε ένα πλάνο, ώστε μέχρι τις 15:00΄ να έχουμε τελειώσει, ίσως και λίγο νωρίτερα. Νομίζω ότι είναι εφικτό.
Πρώτη έχει τον λόγο η κ. Καββαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ, για οχτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Καραβία, να σας καλωσορίσω κι εγώ με τη σειρά μου. Κρατώ τη δέσμευσή σας ότι εντός των προσεχών ημερών θα έχετε αποστείλει όλα τα στοιχεία που αφορούν τη διαφημιστική δαπάνη. Αναφέρομαι κυρίως στη διαφημιστική δαπάνη μέσω media shop, γιατί είναι από τα στοιχεία τα οποία δεν έχουμε.
Παρ’ όλα αυτά, εγώ θέλω να επιμείνω, παρότι σας έγινε και από άλλους συναδέλφους το ερώτημα: Γιατί δεν επιλέχθηκε η λογική του συμψηφισμού χρεών μέσω της διαφημιστικής δαπάνης; Εννοώ, πώς είναι δυνατόν να δίνονται χρήματα, ζεστό χρήμα σε Μέσα τα οποία δεν ικανοποιούν το δάνειό τους; Είναι σαν να επιβραβεύονται γι’ αυτήν την πρακτική τους.
Κι επειδή δεν μου αρέσει να αιωρούνται και ερωτήματα, θα πρέπει εδώ να πούμε -γιατί ακούστηκε- ότι η διαφημιστική δαπάνη προς την εφημερίδα ΑΥΓΗ, συνολικά ήταν το 0,8% ή 8‰ των ποσών που διαθέσατε εσείς. Προσθετικά σε αυτό, το 2015 είναι η μόνη χρονιά για την οποία έχουμε αναλυτική εικόνα των διαφημίσεών σας προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είπατε κι εσείς -και αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- ότι η διαφημιστική αυτή δαπάνη είναι μειωμένη κατά 20% σε σχέση με προηγούμενα χρόνια και θέλω να σας ρωτήσω εάν θεωρείτε εσείς ότι αυτή η συντηρητική πολιτική την οποία είχε η Τράπεζά σας τόσο προς τις δανειοδοτήσεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης όσο και για τις διαφημίσεις σάς στοίχισε επικοινωνιακά.
Αν δεν σας στοίχισε επικοινωνιακά, θα ήθελα την άποψή σας ως ενός έμπειρου στελέχους του τραπεζικού τομέα: Οι άλλες τράπεζες τι οφέλη περίμεναν και ήταν πιο σπάταλες; Ήταν απλώς μια διαφορετική εκτίμηση σε ό,τι αφορά αυτό που λέμε business opportunity;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κυρία Καββαδία, ευχαριστώ.
Να επιβεβαιώσω ότι εντός των επομένων ημερών, είτε αυτή την εβδομάδα είτε αρχές της επομένης, θα λάβετε τα πλήρη στοιχεία όσον αφορά τις διαφημιστικές δαπάνες της Τράπεζας για την περίοδο 2005 – 2014.
Τώρα, να έρθω στο ερώτημά σας όσον αφορά το γιατί δεν συμψηφίζουμε διαφημιστική δαπάνη με δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνται.
(SM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 2:40:00 μμ
141
ΜΑΣΟΥΡΑΣ
05/07/2016
EH0705SM
(XS)
Είπα προηγουμένως ότι με ομίλους ή με Μέσα στα οποία έχουμε καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση σταματάμε την εμπορική συνεργασία. Σε ομίλους οι οποίοι εξυπηρετούν τα δάνειά τους δεν υπάρχει και συμβατικός λόγος με τον οποίο να μπορούμε να συμψηφίσουμε τη διαφημιστική δαπάνη με τις υποχρεώσεις τους. Έτσι και αλλιώς τα δάνειά τους εξυπηρετούνται.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Άρα, είστε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχουν όμιλοι μέσων μαζικής ενημέρωσης οι οποίοι να έχουν πάρει διαφήμιση ενώ την ίδια στιγμή δεν εξυπηρετούν δάνεια;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το επαναλαμβάνω: Όλες οι δανειακές συμβάσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί, αυτό σημαίνει ότι σταματάμε και τη διαφημιστική δαπάνη.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Σε όσες έχουν καταγγελθεί. Κάποιος ο οποίος δεν αποπληρώνει το δάνειό του, δεν καταγγέλλεται αυτομάτως το δάνειό του. Έτσι δεν είναι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σωστά.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Άρα, υπάρχουν περιπτώσεις –επαναλαμβάνω- που μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν πληρώνουν δόσεις δανείων και την ίδια στιγμή έχουν πάρει διαφήμιση από εσάς; Δεν μιλάω για τις περιπτώσεις που έχουν καταγγελθεί.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σε περιπτώσεις οι οποίες δεν έχουν καταγγελθεί και είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον όμιλο για μία αναδιάρθρωση ενός δανείου που δεν εξυπηρετείται, η διαφημιστική δαπάνη συνεχίζει και καταβάλλεται κανονικά, ναι.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ωραία, είστε σαφής. Είναι ένα ερώτημα το οποίο –ξέρετε- απασχολεί τον κόσμο.
Είπατε προηγουμένως ότι δώσατε δάνειο στο ΠΑΣΟΚ με απλή υποσχετική εκ μέρους του κόμματος αυτού και μας είπατε μάλιστα ότι ρωτήσατε τη Νομική σας Υπηρεσία κατά πόσο κάτι τέτοιο είναι νόμιμο.
Καταλαβαίνω απ’ αυτό που είπατε ότι για να ρωτήσετε τη Νομική σας Υπηρεσία εσείς, ένα τόσο έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, σημαίνει πως σας έκανε εντύπωση, όπως κάνει εντύπωση και σε κάθε νοήμονα άνθρωπο. Θεωρούσατε –το είπατε- ότι η Eurobank ακολούθησε αυτή τη συντηρητική πολιτική γιατί θεωρεί μέσα μαζικής ενημέρωσης και κόμματα επισφαλείς κλάδους.
Σας ρωτώ, λοιπόν: Είναι ασυνήθιστη και προνομιακή μεταχείριση να δίνεται δάνειο με απλή υποσχετική σε κόμμα, όταν αυτό ανήκει σε επισφαλή κλάδο σύμφωνα με την πολιτική της Τράπεζάς σας; Έχετε δώσει κάποιο άλλο δάνειο με τον ίδιο τρόπο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς δεν είπα ποτέ ότι θεωρούμε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης επισφαλή κλάδο. Είπα ότι είχαμε μία συντηρητική πολιτική απέναντι στον κλάδο αυτό, όπως είχαμε μία συντηρητική πιστοληπτική πολιτική απέναντι σε άλλους κλάδους. Αναφέρω ενδεικτικά: δήμους και κοινότητες –η τράπεζα ήταν ιδιαίτερα συντηρητική- αθλητικά σωματεία και αθλητικές εταιρείες, θρησκευτικές οργανώσεις κ.ο.κ.
Θυμίστε μου τι με ρωτήσατε.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Εάν έχετε δώσει δάνειο με τον ίδιο τρόπο, μέσω υποσχετικής, και κάπου αλλού.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όπως σας είπα, η υποσχετική την οποία λάβαμε νομικά είναι ένα ισχυρό κείμενο και θεωρώ ότι δεν είναι η μοναδική φορά που έχουμε χρησιμοποιήσει αυτού του είδους την επιστολή από μία εταιρεία για να δώσουμε δανειοδότηση.
Επαναλαμβάνω ότι δεν υπάρχει ένα μοναδικό στοιχείο το οποίο αξιολογούμε για να δώσουμε μία δανειοδότηση. Η δανειοδότηση αποτελεί συνισταμένη πολλών στοιχείων τα οποία αξιολογούμε για να αποφασίσουμε είτε θετικά είτε αρνητικά.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Συγγνώμη που σας πιέζω λίγο, αλλά είναι επειδή μας πιέζει και ο χρόνος και υπάρχουν δύο-τρία ερωτήματα που θέλω να κάνω ακόμη.
Πάντως σας έκανε και εσάς εντύπωση, γι’ αυτό και ρωτήσατε τη Νομική σας Υπηρεσία.
Είπατε ότι το δάνειο των 5,2 εκατομμυρίων του ΠΑΣΟΚ από το 2010 δεν εξυπηρετείται, όπως και το δάνειο των 3,3 εκατομμυρίων της Νέας Δημοκρατίας. Συνολικά με τους ανεξόφλητους τόκους είναι περίπου –αν δεν κάνω λάθος- στα 13 εκατομμύρια. Έχετε καταγγείλει τα δάνεια από τον Αύγουστο του 2014.
Να σας ρωτήσω, λοιπόν, το εξής: Γιατί δεν πήρατε τα χρήματα αυτά από την κρατική χρηματοδότηση των δύο κομμάτων όλο αυτό το διάστημα; Δεν προηγείστε εσείς έναντι των άλλων πιστωτών των κομμάτων;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η Τράπεζα έκανε όλες τις ενέργειες τις οποίες μπορούσε, ώστε να εισπράξει τα ποσά αυτά. Ανέφερα προηγουμένως ότι κάναμε έλεγχο ακίνητης περιουσίας και δεν βρήκαμε κάτι.
Όσον αφορά το ερώτημά σας, προφανώς τα ποσά αυτά είναι δεσμευμένα σε άλλες τράπεζες και επομένως δεν μπορούμε να τα εισπράξουμε. Έχουμε διερευνήσει όλους τους πιθανούς τρόπους και τους έχουμε μέχρι στιγμής εξαντλήσει. Ωστόσο, δεν έχουμε σταματήσει τις ενέργειές μας. Είμαστε σε επαφή και με τα δύο κόμματα και, όπως ανέφερα, η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε και θα ξεκινήσουμε συζητήσεις ώστε να δούμε πώς θα διευθετήσουμε το ποσό αυτό.
(AR)​
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​S. Masouras
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 2:59:00 μμ
145 / 4
ΓΚΟΥΒΑΣ
05/07/2016
EI0705AR
(SM)
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ανταποκρίθηκε η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ, απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν έχει ανταποκριθεί ακόμη.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μέχρι στιγμής.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Στην περίπτωση που κάποιο από τα εν λειτουργία κανάλια, τα οποία κατέθεσαν και αίτημα για αδειοδότηση, δεν πάρουν τελικά άδεια, τα δάνειά τους προς την Τράπεζά σας χάνονται;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι αναφέρεστε στην υπόθεση του Τηλέτυπου;
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ναι, αλλά όχι μόνο του Τηλέτυπου. Λέω: Αν κάποιο από τα κανάλια δεν πάρει τελικά άδεια και έχει κάποιο ανοικτό δάνειο στην Τράπεζά σας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προφανώς εάν η εταιρεία σταματήσει να λειτουργεί, όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε εταιρεία, η Τράπεζα προχωράει σε εκείνες τις ενέργειες, μεταξύ των οποίων και την καταγγελία και την εξάσκηση των ενεχύρων που έχει, έτσι ώστε να ανακτήσει τα δάνεια τα οποία έχει δώσει.
Για παράδειγμα, εάν έχει κάποιο ακίνητο πάρει ως εξασφάλιση θα προχωρήσει σε πλειστηριασμό και ρευστοποίηση του ακινήτου έτσι ώστε να ανακτήσει τα χρήματα τα οποία έχει δώσει. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι θα χάσουμε το σύνολο του ποσού το οποίο έχουμε δανειοδοτήσει. Ενδεχομένως να έχουμε μία απώλεια, που θα εξαρτηθεί από την τιμή ρευστοποίησης των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Και κάτι τελευταίο.
Μας είπατε ότι η «Καθημερινή» το δάνειό της το εξυπηρετεί. Για την εν λόγω δανειοδότηση έχουν υπάρξει προσημειώσεις ακινήτων, μας είπατε. Θα ήθελα να ξέρω ποια είναι η εκτιμώμενη αξία αυτών των προσημειωμένων ακινήτων.
Επίσης, χαρακτηρίσατε ως αξιόπιστο ενέχυρο τις ταινιοθήκες τηλεοπτικών σταθμών. Παρ’ όλα αυτά έχουμε την εμπειρία του Alter, το οριστικό κλείσιμό του. Το 2013 άφησε τουλάχιστον 293 εκατομμύρια ευρώ χρέος στις τράπεζες που το είχαν δανειοδοτήσει. Έβαζε ως εγγύηση το κανάλι, μεταξύ άλλων, την Ταινιοθήκη του. Παρά ταύτα, όταν το κανάλι πτώχευσε οι τράπεζες δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω άυλη περιουσία του σταθμού. Παρ’ όλα αυτά συνεχίσατε να θεωρείτε τις ταινιοθήκες ως αξιόπιστο ενέχυρο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά την «Καθημερινή» σάς είπα ότι υπάρχει προσημείωση σε ακίνητο αξίας 36 εκατομμυρίων με πιο πρόσφατη αποτίμηση αξίας του ακινήτου 32,4.
Επανερχόμενος στο θέμα της ταινιοθήκης, αυτό που είπα είναι ότι διεθνώς οι ταινιοθήκες είναι ένα εμπορεύσιμο είδος. Δεν έχουμε εμείς, ως τράπεζες, την τεχνική ικανότητα να αξιολογήσουμε την αξία της ταινιοθήκης, γι’ αυτό καταφεύγουμε σε τρίτους, ειδικούς, οι οποίοι δίνουν μία αποτίμηση της ταινιοθήκης, δεν την υπολογίζουμε μόνοι μας. Είναι ένας τρίτος οίκος, ο οποίος αξιολογεί.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Σας ρώτησα εάν εκτιμάτε ότι θα πάρετε τα λεφτά σας, με βάση την εμπειρία του Alter.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι θα ανακτήσουμε με μεγάλη πιθανότητα ένα ποσό από την Ταινιοθήκη του MEGA εάν, ο μη γένοιτο, προχωρήσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Πάντως οι τράπεζες από το Alter δεν πήραν ούτε ένα ευρώ, κύριε Καραβία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ την κυρία Καββαδία.
Τον λόγο έχει η κυρία Κοζομπόλη, για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Κύριε Καραβία, ευχαριστούμε που ήρθατε και συμβάλλετε και εσείς στη διερεύνηση που κάνουμε.
Εγώ μία ερώτηση έχω να σας κάνω, γιατί από τα στοιχεία που περιήλθαν στη γνώση μου πράγματι επιβεβαιώνεται αυτό που λέτε, ότι η Τράπεζά σας ακολούθησε μία συντηρητική τακτική στη δανειοδότηση. Ωστόσο, υπήρξαν περιπτώσεις που φαίνεται -έτσι τουλάχιστον εγώ το εκλαμβάνω- μία διακριτική μεταχείριση στις επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης. Θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, τη δανειοδότηση του Ομίλου Λαμπράκη, του ΔΟΛ, το 2009.
Υπήρχε μία συνεργασία με την Τράπεζά σας και τον συγκεκριμένο Όμιλο. Το 2004 διεκόπη και το 2009 έχουν πάλι μια νέα συνεργασία. Τον Ιούνιο του 2009, λοιπόν, έναντι επιταγών πελατείας έδωσε ένα δάνειο κεφαλαίου κίνησης, ένα όριο, 5 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ως κάλυμμα είχε επιταγές πελατείας για 2,5 εκατομμύρια ευρώ και τα υπόλοιπα 2,5 εκατομμύρια ήταν ακάλυπτα.
Στη σχετική εισήγηση της Υπηρεσίας της Τράπεζάς σας καταγράφηκαν τα επιμέρους αρνητικά στοιχεία της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εν λόγω εταιρείας και απεφάνθη η αρμόδια Υπηρεσία ότι το παρόν αίτημα δεν δύναται να αντιμετωπιστεί ως προτείνεται. Παρ’ όλα αυτά το αρμόδιο όργανο προχώρησε στην έγκριση της εν λόγω χρηματοδότησης -όριο, εν πάση περιπτώσει χρηματοδότησης.
​​​​(PE)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μπακάλη Βασιλική
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 3:28:00 μμ
149 / 4
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΠΕΡΔΑ
5/7/2016
EJ0705PE
(AR)
Ερωτώ: Γιατί παραβιάσατε –η Τράπεζα εννοείται- ευθέως τον Κανονισμό Πιστοδοτήσεων της ​Τράπεζας και προβήκατε σε χρηματοδότηση της εταιρείας, αφού η χρηματοοικονομική κατάστασή της ήταν αρνητική και αφού το ήμισυ του ποσού του ορίου που τέθηκε εκ νέου ήταν ακάλυπτο; Τι μεσολάβησε και παρά την αρνητική εισήγηση του αρμοδίου οργάνου η χρηματοδότηση εγκρίθηκε;
Εν συνεχεία, θέλω να σας πω ότι σ’ αυτή τη συγκεκριμένη χρηματική επιχορήγηση συνεχώς μέχρι τότε που εντάχθηκε αυτό το δάνειο στο κοινοπρακτικό των τριών τραπεζών, όπου εσείς δεν συμμετείχατε, υπάρχει επέκταση του ορίου. Πώς εξηγείται αυτό το γεγονός, αφού υπάρχει συνεχώς αρνητική εικόνα της εν λόγω εταιρείας; Και τι μπορεί να γίνει σήμερα για το υπόλοιπο; Το ρωτώ, παρ’ ότι το είδαμε τώρα στα συγκεντρωτικά του ΔΟΛ από την Τράπεζά σας.
Ευχαριστώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ευχαριστώ πολύ.
Κατ’ αρχάς, να επιβεβαιώσω ότι η Τράπεζα δεν ήταν μόνο γενικώς συντηρητική, αλλά και στο συγκεκριμένο όνομα το οποίο αναφέρατε, τον ΔΟΛ, είχε μία πολύ συντηρητική πολιτική. Ενδεικτικά αναφέρω ότι από το σύνολο του δανεισμού της συγκεκριμένης εταιρείας η Τράπεζα καλύπτει ένα ποσοστό το οποίο είναι κάτω του 3%. Δεν έχουμε συμμετοχή στο κοινοπρακτικό δάνειο της εταιρείας. Επομένως, η Τράπεζα είχε γενικά μία μικρή δανειακή σχέση με τη συγκεκριμένη εταιρεία.
Δεν υπάρχει παραβίαση του Κανονισμού της Τράπεζας, γιατί…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Σε σχέση με το εισηγητικό, σας είπα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, αυτό δεν αποτελεί παραβίαση, αποτελεί μέρος της διαδικασίας της Τράπεζας, ότι η επιτροπή, η οποία έχει την τελική ευθύνη, μπορεί να λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις, θετικές ή αρνητικές και να διαμορφώσει αντίστοιχα την άποψή της, η οποία πρέπει να είναι ομόφωνη. Επομένως, το ότι υπάρχει μία αρνητική εισήγηση σίγουρα τα μέλη της επιτροπής τη λαμβάνουν υπόψη τους, αλλά αξιολογούν γενικότερα τη θέση της εταιρείας και την κατάσταση του κλάδου και προχωρούν στην απόφασή τους. Άρα, δεν υπάρχει παραβίαση, δεν έχει γίνει κάποια ενέργεια η οποία να είναι αντίθετη στη διαδικασία της Τράπεζας. Ήταν μία ομόφωνη απόφαση της επιτροπής, όπως είναι όλες οι αποφάσεις, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις.
Τώρα, όσον αφορά τη συγκεκριμένη απόφαση…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Άρα, ισχυρίζεστε ότι δεν μεσολάβησε κάποιου άλλου είδους παρέμβαση και τελικά η αρνητική εισήγηση μετατράπηκε σε θετική. Το εισηγητικό της Τράπεζας, δηλαδή, έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Αυτό μας λέτε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πολύ σωστά. Η εισήγηση δεν δεσμεύει την απόφαση της επιτροπής. Αλλιώς, δεν θα χρειαζόταν να κάνουμε επιτροπή. Θα παίρναμε την εισήγηση και θα προχωρούσαμε μόνο με την εισήγηση. Είναι γνωμοδότηση την οποία δίνει ο εισηγητής και αξιολογείται από τα μέλη της επιτροπής, τα οποία παίρνουν την τελική απόφαση.
Να αναφέρω ότι, μεταξύ των άλλων, η εταιρεία την εποχή που δόθηκε το δάνειο είχε καθαρή θετική θέση, με ίδια κεφάλαια 73 εκατομμυρίων ευρώ, ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ομίλους ενημέρωσης στη χώρα μας, η διαφημιστική δαπάνη ήταν ακόμη πολύ υψηλή εκείνη την εποχή. Όλα αυτά συνεκτιμήθηκαν και εγκρίθηκε αυτή η γραμμή, η οποία και σήμερα εξυπηρετείται όσον αφορά τόκους. Επομένως, δεν υπάρχει κανένας ιδιαίτερος χειρισμός αυτής της περίπτωσης. Είναι στο πλαίσιο της συντηρητικότητας της Τράπεζας, με πολύ μικρή έκθεση στον συγκεκριμένο Όμιλο, αφού συνεκτιμήθηκαν τα γενικότερα στοιχεία του Ομίλου, δηλαδή η θετική καθαρή θέση, η δεσπόζουσα θέση στον χώρο των ΜΜΕ κοκ. Επαναλαμβάνω, όπως σας είπα, ότι είναι κάτι το οποίο εξυπηρετείται και σήμερα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Καλύφθηκε από την συνάδελφο κ. Καββαδία το θέμα του δανείου του ΠΑΣΟΚ. Εγώ θέλω να διευκρινίσετε τούτο: Επειδή δεν υπήρξε και ανταπόκριση, όπως είπατε, στην πρόσκληση για τη ρύθμισή του, εάν αλλάξει ως οργανισμός το συγκεκριμένο κόμμα, χάνεται το συγκεκριμένο ποσό; Δηλαδή, θεωρείτε πολύ πιθανό ότι μπορεί να το χάσει η Τράπεζά σας αυτό το ποσό που έχει παραμείνει και με τους τόκους ανέρχεται στο ποσό που προαναφέρθηκε, που είναι στα 5,2 το κεφάλαιο, αν θυμάμαι καλά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η Τράπεζά μας έχει σχηματίσει προβλέψεις για το σύνολο του ποσού, κινούμενη στα πλαίσια της συντηρητικότητος. Επομένως, τη ζημιά, την οποία θέτετε λογιστικά, την έχουμε ήδη πάρει. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν θα συνεχίσουμε όλες τις ενέργειες οι οποίες επιβάλλονται, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσουμε την επιστροφή αυτού του ποσού μέσω συζητήσεων, διαπραγματεύσεων με το συγκεκριμένο κόμμα.
(RG)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μπακάλη Βασιλική
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 3:37:00 μμ
154 /
ΤΣΙΛΑΛΗ
ΚΑΛΑΡΩΝΗ
5/7/2016
EK0705RG
(PE)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
Τον λόγο έχει ο κ. Γκιόλας από τον ΣΥΡΙΖΑ για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Ήθελα να σας ρωτήσω -επισημάνω αν -μετά την απάντηση που δώσατε στον αρχικό εισηγητή μας τον κ. Σπύρο Λάππα, υποβαθμίζοντας την επικινδυνότητα, την επισφάλεια που έχουν τα δάνειά σας- επιβεβαιώνετε ότι έχετε συμπράξει ως συμμέτοχοι στο κοινό ομολογιακό δάνειο προς τον ΑΝΤ1, ύψους 162.683.000 ευρώ. Ρωτώ αν πράγματι, λοιπόν, πρώτον, υπάρχει διετής περίοδος χάριτος, δηλαδή από τον Φεβρουάριο του 2005 που συνήφθη και μέχρι τώρα που δεν έχει πληρωθεί ακόμη κάποια δόση και δεύτερον, αν εσείς συμμετέχετε όντως με το 17,21% και 28.000.000 ως συμμέτοχος στο εν λόγω κοινοπρακτικό δάνειο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να επιβεβαιώσω ότι η Τράπεζά μας συμμετέχει με 28.000.000 ευρώ στο συγκεκριμένο κοινοπρακτικό δάνειο. Είναι όντως ποσοστό 17,2% και το δάνειο αυτό εξυπηρετείται κανονικά, με βάση τους συμβατικούς όρους του δανείου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Εσείς το λέτε έτσι κομψά. Εγώ λέω ότι από το 2005 και μέχρι τώρα δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ. Η πρώτη δόση είναι στις 23-9-2016.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αν η πρώτη δόση είναι…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Αυτή είναι η πρώτη δόση του τιμήματος και μάλιστα υποβαθμισμένη 1.750.000, γιατί θα πάμε και παρακάτω και στις υπολειπόμενες δόσεις.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ θέλω να επαναλάβω ότι με βάση τους συμβατικούς όρους, τις υποχρεώσεις της εταιρείας, οι οποίοι είναι με βάση το δάνειο αυτό, το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Κατανοητό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να σημειώσω ότι η εταιρεία έχει ισχυρά ίδια κεφάλαια, αν λάβουμε υπόψη μας και τα ενδοεταιρικά κεφάλαια, τα οποία είναι υποτελή από πλευράς πιστώσεων στο κοινοπρακτικό δάνειο. Επομένως, είναι μια εταιρεία στην οποία δεν μας δημιουργείται ανησυχία στην παρούσα φάση από την εξυπηρέτηση του δανείου της.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Δεν πιστεύω το ίδιο, αλλά θέλω να πάω σε κάποιον όρο της αποπληρωμής. Το δάνειο θα αποπληρωθεί εντός επταετίας, ογδόντα τέσσερις μήνες. Ήδη τα δύο πρώτα χρόνια, όπως είπαμε, δεν καταβάλλεται καθόλου. Τμηματικά θα καταβληθούν ποσά από 1.750.000 έως 3.000.000. Γιατί την τελευταία χρονιά, το 2022 θα καταβάλλεται το 50% του δανείου, ποσό δηλαδή πάνω από 80.000.000; Νομίζετε ότι υπάρχει κάποιος Έλληνας που μπορεί να πιστεύει ότι μπορεί να εξοφληθεί το δάνειο αυτό τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο; Ποιες είναι οι δικές σας εκτιμήσεις;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ μπορώ να σας πω υπεύθυνα ότι δεν είναι το μοναδικό δάνειο που έχουμε δώσει σε ανώνυμη εταιρεία που έχει αντίστοιχους όρους. Δεν είναι ασυνήθιστο αυτό το οποίο μου περιγράφετε. Υπάρχουν πολλά κοινοπρακτικά δάνεια τα οποία έχουμε κάνει σε διάφορους κλάδους της οικονομίας που έχουν αντίστοιχους όρους. Δεν βλέπω κάτι το ιδιαίτερο σε αυτό που μου περιγράφετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Δηλαδή, αυτή η τεράστια διαφορά, κατ’ εμάς τους κοινούς θνητούς, των 1.750.000 μέχρι 3.000.000, που εκτινάσσεται μετά από έξι χρόνια στα 80.000.000, είναι κάτι σύνηθες;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας λέω ότι είναι κάτι σύνηθες, ναι.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ποια είναι η πρόβλεψη; Πώς θα εκτιναχθεί δηλαδή ο κύκλος εργασιών; Πώς προσδοκάτε ότι θα ληφθούν αυτά τα ποσά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τα δάνεια όταν λήγουν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Για να εξοφληθούν κιόλας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τα δάνεια όταν λήγουν δεν σημαίνει ότι αποπληρώνονται στο σύνολό τους. Και ισχύει αυτό όχι μόνο για τις ανώνυμες εταιρείες, ισχύει και για τα κράτη, ισχύει για όλους τους φορείς οι οποίοι λαμβάνουν δάνεια. Στη λήξη ενός δανείου, ενός ομολόγου, ο δανειολήπτης έχει τη δυνατότητα να κάνει τη λεγόμενη αναχρηματοδότηση. Δηλαδή, να πάει στην αγορά και να βρει ένα καινούργιο δάνειο με το οποίο θα αναχρηματοδοτήσει μερικώς το δάνειο που λήγει. Είναι μια πάρα πολύ συνηθισμένη τραπεζική διαδικασία αυτό που περιγράφω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Για σας ανεκτή. Για τους κοινούς θνητούς βέβαια, τους επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά, δεν νομίζω ότι είναι, αλλά εν πάση περιπτώσει ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγνώμη, επειδή το αναφέρατε, για τους επιχειρηματίες είναι πολύ συνήθης πρακτική, επίσης.
(ΑΒ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μπακάλη Βασιλική
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 3:48:00 μμ
158 / 4
ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
ΤΟΡΗ ΔΕΣΠΟΙΝΑ
5/7/2016
EL0705AB
(2RG)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Καλώς.
Μια και αναφερθήκαμε στο κοινό ομολογιακό δάνειο, θα ήθελα να πω το εξής: Διαβάζοντας ό,τι προβλέπει το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, βλέπω ότι στον αρχικό σχεδιασμό, που είχε καταρτιστεί τον Μάρτιο του 2013, προβλεπόταν ενεχύραση απαιτήσεων της εκδότριας εταιρείας, του ΑΝΤ1, σε ποσοστό 30% του δανείου. Στην τελική σύμβαση δεν περιλήφθηκε ο όρος αυτός. Γιατί; Γιατί τέσσερις-πέντε τράπεζες δεν πίεσαν να πάρουν αυτό, που για εμάς, όλους τους υπολοίπους, σημαίνει μια περισσότερη εξασφάλιση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όταν ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση του συγκεκριμένου δανείου, οι τράπεζες -συμπεριλαμβανομένης και της Eurobank- θεώρησαν ότι έχουν λάβει εξασφαλίσεις, οι οποίες υπερκαλύπτουν το ύψος του κοινοπρακτικού δανείου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Αυτά τα άυλα, δηλαδή, ταινιοθήκες κ.λπ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αξιολογήθηκε, λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι υπερκαλύπτουν την αξία του δανείου και θεώρησαν ότι οι εξασφαλίσεις, οι οποίες έχουν πάρει, είναι αρκετές.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Επίσης, βλέπω κάποια άλλη αταξία στο θέμα της τελικής σύμβασης του κοινού, σκανδαλωδώς, για μένα: Ενώ στις προβλεφθείσες εξασφαλίσεις συμπεριλαμβάνονταν και η υποχρέωση ιδίων κεφαλαίων του εκδότη μεγαλύτερη ή ίση του 35% του εκάστοτε ανεξόφλητου υπολοίπου του δανείου, αυτός ο όρος στη συνέχεια δεν τηρήθηκε. Πώς το βλέπετε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι πρόχειρος για τον συγκεκριμένο όρο, αλλά αυτό το οποίο ανέφερα προηγουμένως είναι ότι η καθαρή θέση της εταιρείας, αν λάβουμε υπ’ όψιν τα ενδοεταιρικά κεφάλαια τα οποία έχουν χορηγηθεί ανέρχεται περίπου στα 90 εκατομμύρια ευρώ θετική και είναι από τα υψηλότερα, αν όχι η υψηλότερη, του κλάδου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Μάλιστα.
Στην ερώτηση του κ. Σταμάτη είπατε «ως προς τη δική μας Τράπεζα δεν υπήρχαν πλημμέλειες». Αναφέρομαι στην πορεία των δανειοδοτήσεων. Εγώ διαβάζω πάλι από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος ότι στις 19-7-2013 εγκρίθηκε ενδιάμεση χρηματοδότηση από εσάς, από την Τράπεζά σας ποσού 4,4 εκατομμυρίων ευρώ προς τον ΑΝΤ1 χωρίς εξασφαλίσεις. Πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση, ήταν στα πλαίσια της Επιτροπής και του Κανονισμού που έχετε και από ποιο όργανο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ίσως γίνω κουραστικός με το να επαναλαμβάνω ότι υπάρχουν δεκάδες, εκατοντάδες δάνεια, τα οποία δίνουν σε εταιρείες και τα οποία είναι χωρίς εξασφαλίσεις. Δεν σημαίνει ότι οποιοδήποτε δάνειο, το οποίο δίνει η Τράπεζα, πρέπει απαραιτήτως να έχει εξασφαλίσεις. Η τράπεζα αξιολογεί γενικά τη θέση της εταιρείας, τις χρηματοροές της, το μοντέλο της, το διοικητικό της μοντέλο, το επιχειρηματικό της πλάνο και αποφασίζει αν θα δώσει χρηματοδότηση ή όχι και, ενδεχομένως, επικουρικά σε ορισμένες περιπτώσεις να ζητήσουμε εξασφαλίσεις. Δεν αποτελεί, λοιπόν, παράβαση το ότι δεν έχουμε πάρει εξασφαλίσεις.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ωραία. Αυτό να το δεχτώ αυτό σαν γενικό όρο.
Όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχει η άποψη του τομέα πίστης της Τράπεζάς σας, όπως, επίσης, είναι καταγεγραμμένο, η οποία είπε ότι δεν συνηγορεί ως προς τη χορήγηση αυτού του δανείου. Εδώ τι έχουμε να παρατηρήσουμε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι το έχω ήδη απαντήσει. Τα μέλη της Επιτροπής λαμβάνουν υπ’ όψιν τις γνωματεύσεις, οι οποίες υποβάλλονται στην Επιτροπή, αξιολογούν αυτά τα στοιχεία μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία και λαμβάνουν την τελική απόφαση. Δεν σημαίνει ότι, επειδή υπάρχει αρνητική γνωμάτευση ή θετική γνωμάτευση, το δάνειο πρέπει να εγκριθεί ή απορριφθεί. Αλλιώς δεν θα κάναμε τις Επιτροπές. Θα παίρναμε τις γνωματεύσεις και, με βάση τις γνωματεύσεις, θα ολοκληρώναμε τη διαδικασία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Γκιόλα. Για να τηρούμε τη διαδικασία πρέπει να είμαστε και τυπικοί. Με συγχωρείτε. Έχουν καταγραφεί και μπορείτε να τα βάλετε και στο πόρισμα, αν νομίζετε.
Τον λόγο έχει ο κ. Μπαλωμενάκης από το ΣΥΡΙΖΑ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Καλημέρα σας και από εμένα.
Κύριε Καραβία, έχω πραγματικά εντοπίσει ότι δίνετε γενικές απαντήσεις, οι οποίες προσωπικά εμένα δεν μου φαίνονται επαρκείς. Και με συγχωρείτε που επανέρχομαι στο θέμα του δανείου του ΠΑΣΟΚ. Δεν επρόκειτο για μια απλή ατέλεια ή ένα απλό παραστράτημα. Και αυτό γιατί; Διότι ναι μεν το ποσό μπορεί να μην είναι γιγαντιαίο σε σχέση με το σύνολο των δανείων, που έλαβαν τα παλιά μεγάλα κόμματα, αλλά βλέπω μια κραυγαλέα παρατυπία.
Δεν είναι απλώς μόνο η εγγυητική επιστολή, η υποσχετική επιστολή στην πραγματικότητα, που είπατε εσείς ότι υπό περιστάσεις μπορεί να είναι κριτήριο, αλλά είναι το γεγονός ότι εκείνο το αντικείμενο της υποσχέσεως ήταν ήδη εκχωρημένο. Αυτό νομίζω ότι το έχετε παρασιωπήσει.
(PH)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​ΑΝΝΑ ΜΠΟΥΤΣΙΚΑ
Εκτυπώθηκε:​29/10/2013 8:42:00 μμ
165 / 169
ΧΟΝΔΡΟΥ
5/7/2016
EM0705PH
(AB)
Επανέρχομαι, λοιπόν, λέγοντας ότι είναι δεδομένο ότι η κρατική επιχορήγηση του έτους 2011 δεν μπορούσε να δοθεί σε κανενός είδους ασφάλεια. Διότι είχε δοθεί ως εγγύηση στην ΑΤΕ για τον ίδιο σκοπό, δηλαδή, για να πάρει δάνειο.
Θέλω να ξέρω, λοιπόν, αν ελήφθη υπ’ όψιν, αν το ξέρατε, αν το ήξεραν εκείνοι που λάμβαναν τις αποφάσεις και τι θα κάνατε αν εσείς, ως υπεύθυνος, αν σας καλούσαν σήμερα να δώσετε αυτή την έγκριση, γνωρίζοντας ότι δίδεται ως υπόσχεση ένα ποσόν, το οποίο δεν μπορεί να δοθεί αντικειμενικά, γιατί ανήκει σε άλλον. Το είπατε κι εσείς προηγουμένως, ότι δεν μπορείτε να τις εισπράξετε, γιατί είναι εκχωρημένες αλλού. Δεν βλέπετε, ας πούμε, κάποια παρατυπία εκεί πέρα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρώτον, θα ήθελα να πω ότι προσπαθώ να δώσω όσο το δυνατόν πιο ειδικές απαντήσεις στα ερωτήματα που μου γίνονται και, ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, νομίζω ότι έχω δώσει πολύ ειδικές απαντήσεις. Να τις επαναλάβω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Με συγχωρείτε, αλλά αυτό που σας ρωτάω εγώ είναι συγκεκριμένο. Εσείς, συγκεκριμένα, θα δίδατε αυτό, γνωρίζοντας; Αν μου πείτε ότι δεν το ξέρατε, πως δεν ήξεραν οι συνάδελφοί σας, θα το δεχτώ. Είναι δυνατόν, όμως, να μην το γνωρίζουν;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω αμέσως. Κάθε απόφαση πρέπει να την τοποθετούμε χρονικά τη στιγμή που έχει γίνει, γιατί μετά Χριστόν είμαστε όλοι προφήτες. Πάμε λοιπόν στον χρόνο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Παραπλανήθηκε, δηλαδή, θέλετε να πείτε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επιτρέψτε μου να ολοκληρώσω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει. Ειδική απάντηση, πάντως, να δώσετε για αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ας πάμε, λοιπόν, στον χρόνο που ελήφθη αυτή η απόφαση. Είχαν ήδη προηγηθεί εκείνη τη χρονική στιγμή, το 2010, δύο δανειοδοτήσεις που είχαν γίνει με τον ίδιο τρόπο…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Το είπατε αυτό. Με συγχωρείτε. Μην το επαναλάβουμε. Το έλαβα υπ’ όψιν μου. Με συγχωρείτε, κύριε Καραβία. Δεν θέλω να σας διακόψω. Όμως, η ερώτησή μου είναι συγκεκριμένη. Γνωστού όντως του γεγονότος ότι αυτή η απαίτηση είχε εκχωρηθεί -όχι γενικά ότι ήταν ως τότε συνεπές στο δάνειο αυτό το Κόμμα, αλλά συγκεκριμένα- μπορείτε να μου δώσετε μια συγκεκριμένη απάντηση για το ζήτημα της εκχωρήσεως, της ήδη υπάρχουσας εκχώρησης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προσπαθώ να δώσω τη συγκεκριμένη αυτή απάντηση. Έχω πει πολλές φορές μέχρι τώρα ότι οι απαντήσεις δεν λαμβάνονται μονοσήμαντα, έχοντας υπ’ όψιν μας μόνο ένα στοιχείο. Λαμβάνουμε υπ’ όψιν μας πολλά στοιχεία και, βάσει των στοιχείων αυτών, βγαίνει μια τελική απόφαση.
Επομένως, ένα από τα στοιχεία, βάσει των οποίων ελήφθη η απόφαση, είναι ότι τότε το ΠΑΣΟΚ είχε πάρει ήδη δύο δάνεια με αυτή την υποσχετική, στην οποία αναφέρεστε, τα οποία είχε αποπληρώσει κανονικά. Είναι πολύ βασικό στοιχείο η συμπεριφορά του δανειολήπτη στο παρελθόν.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Θεωρούσατε, δηλαδή, πιθανή την καταβολή της εγγυήσεων του 2011, θέλετε ένα πείτε; Ενδεχόμενη; Αυτή είναι η ερώτηση.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας απαντάω, ναι, γιατί ήδη είχε συμβεί.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Και αφού είχε ήδη εκχωρηθεί στην ΑΤΕ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μα, είχε εκχωρηθεί στην ΑΤΕ και τις προηγούμενες δύο φορές.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, αλλά μιλάμε για το 2010. Με συγχωρείτε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για το 2010 σας λέω κι εγώ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Και φτάσαμε στο 2016 και έχει 13 εκατομμύρια ευρώ άνοιγμα και είπατε κι εσείς προηγουμένως ότι δεν πρόκειται να τα εισπράξετε αυτά τα πράγματα από την επιχορήγηση. Εσείς το είπατε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να επαναλάβω, επειδή εσείς το λέτε αυτή τη φορά, ότι η απόφαση ελήφθη το 2010 με τα δεδομένα του 2010 και όχι τα δεδομένα του 2016.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Αυτό λέτε εσείς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επομένως, πάμε πίσω στο 2010 να δούμε ποια είναι τα στοιχεία τα οποία είχε η Επιτροπή. Με βάση τα στοιχεία αυτά, αποφάσισε το συγκεκριμένο δάνειο. Θεωρώ και μπορώ να τα επαναλάβω επί τροχάδην για να μην γίνω πολύ…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Όχι, με συγχωρείτε, για να μην τρώμε τον χρόνο. Τα έχετε πει, ότι η αποπληρωμή των προηγούμενων σας έδωσε την εικόνα…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι ένα στοιχείο.
Δεύτερο στοιχείο είναι ότι το ποσό του δανείου το οποίο δόθηκε, ως ποσοστό το συνολικών εσόδων του ΠΑΣΟΚ, ήταν μικρό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Το είπατε κι αυτό, εντάξει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τρίτον…
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ξέρετε, το θέμα δεν είναι ποσοτικό, είναι πολιτικό και είναι ζήτημα γενικότερο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τρίτο στοιχείο: Το ΠΑΣΟΚ ήταν το μεγαλύτερο κόμμα της Ελληνικής Βουλής εκείνη την εποχή.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Εντάξει, εντάξει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επομένως, δεν υπάρχει κάτι…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Γνωρίζετε ότι αυτό το συγκεκριμένο δάνειο στο πόρισμα Καλούδη χαρακτηρίζεται ως «τραπεζικό παράδοξο», έτσι πολύ κομψά; Το γνωρίζετε αυτό;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας ανέφερα προηγουμένως ότι δεν έχω δει το…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Δεν το έχετε υπ’ όψιν σας. Σας διαβεβαιώνω, λοιπόν, κύριε Καραβία ότι…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, συγγνώμη…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Αυτό ειδικά το λένε οι εισαγγελείς του οικονομικού εγκλήματος. Ανεξαρτήτως ποσού. Σας λέω και πάλι, ότι μπορεί να είναι το κερασάκι στην τούρτα, αλλά πραγματικά αυτό προκαλεί το κοινό αίσθημα. Γι’ αυτό βλέπετε και επιμένουμε. Δεν έχουμε τίποτα μαζί σας, προφανώς, ούτε με την Τράπεζά σας; Έτσι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αν μου επιτρέπετε, να σας απαντήσω…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Αν το χαρακτηρίζει λοιπόν ο οικονομικός εισαγγελέας «οικονομικό παράδοξο», θα έρθουμε εκ των υστέρων να πούμε ότι έγιναν νόμιμα όλα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Λοιπόν, να σας απαντήσω; Ο εισαγγελέας μπορεί να κάνει αυτόν τον χαρακτηρισμό, τον οποίο δεν έχω υπ’ όψιν μου…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Σας διαβεβαιώνω πάντως ότι υπάρχει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Απ’ όσα γνωρίζω, όμως, αφού έχετε δει το πόρισμα, θα έχετε διαπιστώσει ότι δεν απαγγέλλονται κατηγορίες εναντίον στελεχών της EUROBANK. Νομίζω ότι το επιβεβαιώνετε αυτό
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Είναι σαφές.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επομένως, υπάρχει ένας χαρακτηρισμός. Είναι προσωπική…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Εντάξει, δεν τον υιοθετείτε. Πάμε παρακάτω.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αποτελεί σεβαστή, κατά τα άλλα, άποψη του εισαγγελέα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει, δεν τον υιοθετείτε, προφανώς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχει θεωρηθεί, όμως, μια παράνομη ή παράτυπη πράξη, έτσι ώστε να…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Δεν μου λέτε, παρακαλώ…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, να ολοκληρώσω;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, εντάξει τα είπατε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Έτσι ώστε να απαγγελθούν κατηγορίες εναντίον των στελεχών της Τράπεζας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, ωραία. Μας πιέζει ο χρόνος.
Δεν μου λέτε -άλλη ερώτηση πάντα στο ίδιο θέμα- συνήθως, όταν δίδετε δάνεια σε μια επιχείρηση, σε έναν οργανισμό κ.λπ., λαμβάνετε υπ’ όψιν τη γενικότερη θέση. Μας τα είπατε πολύ αναλυτικά.
(AS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Χόνδρου Παναγιώτα
Εκτυπώθηκε:​9/5/2016 1:16:00 πμ
170 / 170
ΣΕΡΙΦΙΟΥ
5-7-2016
EN0705AS
PH
Τον συνολικότερο τραπεζικό δανεισμό, ως ένα στοιχείο της θέσης αυτού του οργανισμού, της εταιρείας, προφανώς τον λαμβάνετε υπ’ όψιν. Σας λέω, λοιπόν, εγώ ότι ο τραπεζικός δανεισμός του ΠΑΣΟΚ αυξήθηκε από τα 12,3 εκατομμύρια το 2003 στα 135 εκατομμύρια το 2013, δηλαδή 997% αύξηση. Αυτό δεν ήταν μυστικό. Αυτό ήταν ήδη δημοσιευμένο.
Αναρωτιέμαι τώρα και θα ήθελα μια εξήγηση, όχι όμως γενική αλλά ειδική: Αν μου πείτε ότι δεν ελήφθη υπ’ όψιν από αβλεψία, θα το δεχθώ. Αυτό το συντριπτικό στοιχείο δεν θα έπρεπε να σας αποτρέψει;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βεβαίως, ελήφθη υπ’ όψιν και γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο δώσαμε πέντε εκατομμύρια, που αντιστοιχεί στο 4% του συνολικού δανεισμού του ΠΑΣΟΚ.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Εσείς το βάζετε ποσοτικά, εγώ το βάζω γενικότερα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Βλέπετε, λοιπόν, ότι η Τράπεζα τα έχει λάβει όλα υπ’ όψιν και γι’ αυτό ακριβώς κινήθηκε τόσο συντηρητικά, όσο κινήθηκε. Δεν έχετε μπροστά σας μια τράπεζα…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Νομίζω, όμως, ότι δεν παύει να παραμένει και η μεθοδολογία ένα πρόβλημα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχετε μπροστά σας μια τράπεζα η οποία κινήθηκε επιθετικά, να δίνει πολλά εκατομμύρια δανεισμό. Είναι 4% του συνολικού δανεισμού.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Σας ξαναλέω ότι το θέμα δεν είναι ποσοτικό. Εντάξει, μπορεί να είναι σταγόνα στον ωκεανό, αλλά μπορεί να είναι και σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι στην παρούσα περίπτωση, γιατί η κοινή γνώμη ακούσει πέντε εκατομμύρια, αλλά δεν έχει την αντιμετώπιση που έχετε εσείς ή οι άλλες τράπεζες. Είναι πέντε εκατομμύρια. Βλέπετε σήμερα πού έχουν φτάσει, που δεν πληρώνονται.
Να κάνω μια ακόμη ερώτηση, επειδή βλέπω τον χρόνο και περνάει.
Έχουν αναφερθεί πολλοί συνάδελφοι μου –και θα το ξαναπούν, φυσικά, στην πορεία- στο ζήτημα των προσωπικών εγγυήσεων. Εγώ προσωπικά δεν έχω πειστεί ότι οι προσωπικές εγγυήσεις είναι κάτι εντελώς εφεδρικό, γιατί, όπως σας είπα, πολλές εταιρείες πτωχεύουν, χάνουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, απαξιώνονται τα περιουσιακά τους στοιχεία κ.λπ.
Κατ’ αρχάς, δύο σκέλη έχει η ερώτησή μου: Εσείς στο κοινοπρακτικό, ομολογιακό δάνειο του ΔΟΛ δεν μπήκατε. Την ίδια στιγμή, όμως, πάντα διαβάζοντας τα στοιχεία που μας έχουν περιέλθει, ενόψει του δανείου, ρυθμίστηκαν όλες οι προγενέστερες οφειλές του ΔΟΛ στις τράπεζες, δηλαδή την ΕΘΝΙΚΗ, την ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την ALPHA. Ταυτόχρονα, όμως, κι εσείς, η Τράπεζά σας δηλαδή, παρόλο που δεν συμμετείχε στο κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο, ρύθμισε τις οφειλές. Αυτό είναι δεδομένο και καταγεγραμμένο. Τις ρύθμισε τις οφειλές.
Εάν φοβηθήκατε κάτι, είναι δικαίωμά σας ή εάν είδατε ότι είναι επισφαλές το δάνειο, αυτό είναι δική σας εκτίμηση. Το ερώτημα είναι: Δεδομένου ότι πρόκειται για κατ’ ουσίαν νέα πιστοδότηση, ζητήσατε κάποιες πρόσθετες εγγυήσεις, για να κάνετε αυτήν την εξυπηρέτηση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρώτο στοιχείο είναι ότι στο ΔΟΛ ο συνολικός δανεισμός που έχει η τράπεζά μας, τα συνολικά ποσά που έχει εκταμιεύσει η τράπεζά μας στη συγκεκριμένη εταιρεία αφορούν περίπου το 3% των συνολικών δανείων της εταιρείας. Άρα, για άλλη μια φορά, σε άλλη μια περίπτωση, βλέπετε πόσο συντηρητικά έχει κινηθεί η τράπεζα.
Δεύτερον, για το συγκεκριμένο δάνειο η τράπεζα έχει λάβει εξασφαλίσεις. Δεν καλύπτουν το σύνολο του ποσού, αλλά έχει λάβει εξασφαλίσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Από το κείμενο που διαβάσαμε τώρα μόλις, αν δεν κάνω λάθος εγώ, το ύψος των ακάλυπτων κινδύνων για το συγκεκριμένο είναι 42%. Έκανα έναν πρόχειρο υπολογισμό. Εγώ δεν ξέρω αν αυτό το πράγμα στα δικά σας κριτήρια θεωρείται…
Είπαμε ότι δεν είναι θέμα ποσοτικό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η τραπεζική είναι μια ποσοτική δραστηριότητα. Με αριθμούς μιλάμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Εμένα η απορία μου είναι η εξής: Γιατί δεν ζητάτε προσωπικές εγγυήσεις; Χθες, διαβάσαμε σε μια δημόσια τοποθέτηση…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να σας απαντήσω γιατί δεν ζητάμε προσωπικές εγγυήσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Όχι, όχι. Για το συγκεκριμένο δάνειο διαβάσαμε ότι ο Όμιλος, για παράδειγμα, MOTOR OIL έχει διαθέσιμα 650 εκατομμύρια. Ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ έχει τετρακόσια πενήντα. Σε μια αντιδικία δημόσια ειπώθηκαν. Δεν είναι μυστικά αυτά. Το MEGA χρειάζεται μόλις είκοσι, για να πληρώσει τους εργαζόμενους, να συνεχίσει την πορεία του, όπως έχει κάθε δικαίωμα.
Αυτές οι προσωπικές εγγυήσεις για ποιον λόγο δεν ζητήθηκαν; Αυτή είναι μια υπαρκτή, βαθιά απορία του ελληνικού λαού αυτή. Θέλω να το καταλάβετε αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Την έχω απαντήσει νομίζω την ερώτηση αυτή. Θα προσπαθήσω να την απαντήσω ξανά.
Δεν αποτελεί γενικό κανόνα να ζητάμε προσωπικές εγγυήσεις στις δανειοδοτήσεις που κάνουμε -δεν μιλάω για μέσα, μιλάω για άλλου είδους εταιρείες- ειδικά στις μεγαλύτερες εταιρείες, στις οποίες δεν παίρνουν προσωπικές εγγυήσεις.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Διακρίνετε πάντως μια προνομιακή μεταχείριση ή κάνω λάθος; Έχουμε άδικο σε αυτό;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καμμία. Το αντίθετο, θα έλεγα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Αυτό προκύπτει από τις ερωτήσεις που σας έκαναν οι συνάδελφοι μου έως τώρα, ότι δεν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση…
ΕΡ
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ30​Από: SERIFIOU
Εκτυπώθηκε:​10/2/2010 11:25:00 πμ
173 / 3
ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ E.
05-07-2016
EO0705EP
(AS)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ το αντίθετο θα έλεγα. Δεν το εκτιμάτε αυτό; Eντάξει.
Έχετε μπροστά σας μία τράπεζα η οποία έχει κινηθεί πάρα πολύ συντηρητικά στον κλάδο. Ποια είναι η ειδική μεταχείριση στην οποία αναφέρεστε;
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Με ρωτάτε εμένα; Εγώ είμαι ερωτώμενος ή ερωτών; Τι είμαι;
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
Ο κ. Μηταράκης από την Νέα Δημοκρατία έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Καραβία, εκδώσατε μία μελέτη, ως Eurobank, στις 4 Μαΐου 2016, την οποία υπογράφει ο δρ. Πλάτων Μονοκρούσος, επικεφαλής οικονομολόγος της Τράπεζας. Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, το υψηλό ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα όχι τραπεζικών πρακτικών, αλλά αποτέλεσμα μιας μη αναμενόμενης πολύ βαθιάς ύφεσης στην Ελλάδα.
Θέλετε, δηλαδή, να μας πείτε στα θέματα που συζητάει αυτή η Επιτροπή, στα θέματα των κομμάτων και στα θέματα των ΜΜΕ, αν είχαν παραμείνει τα έσοδα των κομμάτων στο επίπεδο που ήταν, όταν πήραν τα δάνεια, και το μέγεθος της διαφημιστικής αγοράς στο μέγεθος που ήταν, όταν πήραν τα δάνεια, δεν θα υπήρχε πρόβλημα εξυπηρέτησης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να πω κατηγορηματικά ότι δεν θα υπήρχε πρόβλημα εξυπηρέτησης, αλλά σίγουρα η κατάσταση, όχι μόνο στα ΜΜΕ και στα κόμματα αλλά γενικότερα στην οικονομία, θα ήταν πάρα πολύ καλύτερη.
Το να χάσει μια οικονομία σε διάρκεια έξι ετών το 25% του ΑΕΠ, παγκοσμίως είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν έχουμε πολλά ιστορικά παραδείγματα, όπου οι οικονομίες χάνουν τόσο μεγάλο ποσοστό του ΑΕΠ. Επομένως, και το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως περιγράφει και η μελέτη στην οποία αναφέρεστε, εξηγείται πλήρως από τη σημαντική μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θέλετε, δηλαδή, να μου πείτε ότι όταν δίνατε δάνειο το 2005, το 2006, το 2007, το 2008, το 2009, δεν υπήρχε στο μοντέλο σας η εκτίμηση μείωσης 25% της ύφεσης ως σενάριο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα κατηγορηθώ πάλι ότι θα κάνω ερώτηση αντί να δώσω απάντηση, αλλά πιστεύετε ότι τα έτη εκείνα υπήρχε κάποιος ή έχετε διαβάσει εσείς κάτι που να προέβλεπε τόσο μεγάλη μείωση του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος; Νομίζω ότι δεν υπήρχε αυτό τα σενάριο ακόμη και στις πιο ακραίες υποθέσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Νομίζω ότι εκείνη την εποχή δεν μιλούσε κανείς για ύφεση, όχι στην Ελλάδα, μιλάω γενικότερα για την Ευρώπη.
Να σας πω κάτι, για τα δάνεια των ΜΜΕ και για τα δάνεια των κομμάτων νομίζω έχετε ερωτηθεί, αλλά θέλω απλώς να επαναλάβω την ερώτηση. Γνωρίζετε συγκεκριμένες περιπτώσεις που να ασκήθηκε πολιτική πίεση από οποιοδήποτε πολιτικό κόμμα, από οποιοδήποτε πολιτικό πρόσωπο, για να δώσετε κάποιο δάνειο κατά παρέκκλιση διαδικασιών ή σε κόμμα ή σε ΜΜΕ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τουλάχιστον δεν έχει πέσει κάτι στη δική μου αντίληψη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Να σας κάνω δύο ερωτήσεις που αφορούν τα μίντια. Υπάρχουν κάποια κανάλια τα οποία διεκδικούν αυτή τη στιγμή να πάρουν νέα άδεια με το υπάρχον καθεστώς αδειοδότησης. Αν κάποιο από τα κανάλια που λειτουργούν σήμερα δεν αδειοδοτηθεί, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορεί να αποπληρώσει υποχρεώσεις που άλλος θα μπορούσε να πληρώσει, όχι μόνο προς τη Eurobank, αλλά γενικότερα προς το τραπεζικό σύστημα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω η απάντηση είναι ότι οποιαδήποτε εταιρεία για οποιονδήποτε λόγο σταματάει τη δραστηριότητά της, προφανώς, δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Δηλαδή, κατά κανόνα όταν δανειοδοτείτε οποιονδήποτε θεωρείτε ότι θα λειτουργεί εσαεί, θα είναι «going concern» -συγγνώμη για τον αγγλικό όρο- που εφαρμόζεται.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτός είναι ο τεχνικός όρος. Προφανώς, η παραδοχή που κάνουμε είναι ότι η εταιρεία θα συνεχίσει τη λειτουργεία της με κανονικό ρυθμό. Αν είχαμε οποιαδήποτε αμφιβολία ότι υπήρχε κίνδυνος να διακόψει τη λειτουργεία της η εταιρεία, προφανώς δεν θα προχωρούσαμε σε δανεισμό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν δανειοδοτείται οποιοδήποτε μέσο μη εισηγμένο, επιδιώκετε να γνωρίζετε μέχρι φυσικού προσώπου τους βασικούς του μετόχους, σε περίπτωση που χρησιμοποιούν εταιρικά σχήματα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είμαι βέβαιος ότι αυτή ήταν η πρακτική στο παρελθόν, αλλά τουλάχιστον πρόσφατα οι εποπτικές οδηγίες είναι πολύ αυστηρές σε αυτό το θέμα και πρέπει να γνωρίζουμε τον λεγόμενο «beneficial owner» μέχρι τελευταίου φυσικού προσώπου για κάθε μέτοχο που είναι σε ΜΜΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ.
Έγινε μία συζήτηση περί αναχρηματοδοτήσεων δανείων και αντιλαμβάνομαι ότι όχι μόνο η δική σας τράπεζα, αλλά όλες οι τράπεζες αναχρηματοδοτούν δάνεια, για να μπορέσουν να βοηθήσουν επιχειρήσεις να επιβιώσουν.
Στα κόμματα προσφέρατε κάποια συμφωνία αναχρηματοδότησης που να αλλάξει τις δόσεις, να τις μεταφέρει στο μέλλον, όπως κάνετε σε άλλες εταιρείες του ιδιωτικού τομέα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και με τα κόμματα έχουμε επιδιώξει να έρθουμε σε επαφή.
(ΑΜ)
Εκτυπώθηκε:​23/2/2011 4:23:00 μμ
176 / 4
ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
05.07.2016
EP0705AM
(EP)
Ανέφερα προηγουμένως ότι η Νέα Δημοκρατία ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και προφανώς η συζήτηση που θα έχουμε με τη Νέα Δημοκρατία ή με το ΠΑΣΟΚ, όταν προσέλθει σ’ αυτήν τη συζήτηση, είναι να βρούμε μια αποδεκτή λύση, που θα επιτρέψει την πλήρη αποπληρωμή του δανείου.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Πάντως, είναι αλήθεια να πούμε ότι κανένα κόμμα μέχρι στιγμής δεν έχει δεχθεί το ευεργέτημα της αναχρηματοδότησης για τα δάνειά του από τη EUROBANK, σε αντίθεση με άλλες εταιρείες, οι οποίες έχουν δεχθεί πολλαπλές αναχρηματοδοτήσεις. Γιατί αυτή η δυσμενής αντιμετώπιση των κομμάτων;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα έλεγα ότι καμμιά εταιρεία, στην οποία έχουμε καταγγείλει το δάνειο, δεν έχει δεχθεί το ευεργέτημα, όπως το ονομάζετε, της αναχρηματοδότησης. Δυστυχώς, φτάνουμε στην κατάσταση της καταγγελίας, αφού έχουμε εξαντλήσει όλες τις ενέργειες, τις οποίες μπορούμε. Δυστυχώς, είναι μια κατάσταση, την οποία θα θέλαμε να αποφύγουμε, αλλά οδηγούμεθα εκεί μην έχοντας άλλη επιλογή.
Προφανώς, ακόμη και σ’ αυτήν την περίπτωση, αν μια εταιρεία ή οποιοδήποτε άλλο νομικό ή φυσικό πρόσωπο έλθει και ζητήσει μια αναδιαπραγμάτευση, η Τράπεζα είναι έτοιμη να αναδιαπραγματευτεί και να βρει έναν τρόπο αποπληρωμής του δανείου της οφειλής και ισχύει, όπως είπα, τόσο για φυσικά πρόσωπα όσο και για νομικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχω δύο τελευταίες ερωτήσεις.
Η προτελευταία ερώτησή μου είναι η εξής: Κατά την άποψη της Τράπεζας, στα έτη προ κρίσης, προ μνημονίου, δηλαδή, η ασφάλεια των χρηματοροών του δημοσίου, που λαμβάναν τα κόμματα, θεωρείτο υψηλό επίπεδο εγγύησης, δηλαδή ήταν εγγυημένες οι χρηματοροές από το ελληνικό δημόσιο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι ο τρόπος που βλέπαμε το δημόσιο πριν και μετά την κρίση είναι εντελώς διαφορετικός.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όμως, στην εποχή που δώσατε τα δάνεια θεωρούσατε τότε ότι οι χρηματοροές του δημοσίου είναι υψηλή εγγύηση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το 2010 που δόθηκε το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το τρίτο δάνειο του ΠΑΣΟΚ, είναι αλήθεια ότι η χώρα είχε ήδη μπει στο μνημόνιο. Όμως, η εντύπωση, η οποία υπήρχε, είναι ότι η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη και με την υποστήριξη του μνημονίου, η χώρα θα μπορούσε σύντομα να βγει εκτός προβλήματος.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η τελευταία μου ερώτηση έχει να κάνει με τις διαφημιστικές δαπάνες. Θα ήταν εύλογο να περιμένουμε μια αναλογικότητα στις διαφημιστικές δαπάνες προς ίδια μέσα; Παραδείγματος χάριν, αν μια εφημερίδα πουλάει εκατό χιλιάδες φύλλα σε σχέση με μια που πουλάει χίλια φύλλα, θα περιμέναμε την πρώτη να έχει εκατό φορές περισσότερη διαφημιστική δαπάνη από τη δεύτερη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η σχέση δεν είναι ένα προς ένα, γιατί δεν είναι και το μοναδικό κριτήριο, το οποίο χρησιμοποιούμε, για να δώσουμε τη διαφημιστική δαπάνη.
Θα δώσω ένα παράδειγμα: Εάν το μέσο που έχει τη χαμηλή κυκλοφορία είναι οικονομικό μέσο, απευθύνεται σε οικονομικό κοινό, ενώ το μέσο το οποίο έχει την υψηλή κυκλοφορία είναι γενικής ύλης, είναι προφανές ότι αναλογικά μεταξύ ίδιων, γενική εφημερίδα με γενική εφημερίδα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να περιμένουμε μια αναλογικότητα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα υπάρχει μια αναλογικότητα, αλλά όχι με το υποδεκάμετρο, γιατί λαμβάνουμε υπ’ όψιν διάφορα κριτήρια.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα έπρεπε να περιμένουμε μεγάλη μεταβολή σε διαφορά πενταετίας στη διαφημιστική δαπάνη σε ίδια μέσα, όταν αυτά δεν έχουν αλλάξει την κυκλοφορία τους; Σημαντική μεταβολή εννοώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, σχετική μεταβολή. Δεν μπορώ να το αποκλείσω, γιατί μεταβάλλεται πολλές φορές σε βάθος χρόνου και η πολιτική της τράπεζας όσον αφορά την επικοινωνία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ ευχαριστώ και για τον χρόνο και για τη συνέπεια.
Ο κ. Σαντορινιός έχει τον λόγο για οχτώ λεπτά και να ετοιμάζεται ο κ. Παπαηλιού.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Να σας χαιρετήσω κι εγώ, κύριε Καραβία, και να σας ευχαριστήσω που είστε εδώ.
Αλήθεια, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι; Εάν έχω μια επιχείρηση, η οποία έχει καλή συναλλακτική εικόνα στην Τράπεζά σας, αλλά και γενικότερα, θα μου δώσετε δάνειο 5 εκατομμύρια με υποσχετική και καμία άλλη εγγύηση;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ενδέχεται να σας δώσω και δάνειο χωρίς τίποτα, χωρίς καθόλου υποσχετική.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Α, ωραία, γιατί υπάρχουν κάποιες επιχειρήσεις που ψάχνουν να διευρύνουν τον κύκλο των εργασιών τους. Να έρθουν στη EUROBANK να πάρουν με 5 εκατομμύρια δάνειο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εάν η εταιρεία έχει τον αντίστοιχο ισολογισμό, τις αντίστοιχες πωλήσεις, χρηματοροές κ.ο.κ., μπορεί να δώσει η τράπεζα δάνειο, όπως έχει δώσει ήδη δάνειο η τράπεζα, χωρίς καμμιά εξασφάλιση, μόνο με την εταιρική εγγύηση.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Αυτό που λέτε το κρίνει η αγορά μάλλον.
Μια που είπε ο κ. Μηταράκης ότι είναι δυσμενής η αντιμετώπισή σας απέναντι στα κόμματα, όταν λέτε ότι πήρατε προβλέψεις 5,2 εκατομμύρια για το ΠΑΣΟΚ και 3,3 για τη Νέα Δημοκρατία, για να το κάνουμε λιανά να το καταλάβει ο κόσμος, τα έχετε «γράψει στον πάγο», τα ξεχάσατε. Αυτό σημαίνει. Παίρνω προβλέψεις σημαίνει «τα ξέχασα τα λεφτά».
(MO)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Σκότη Δέσποινα
Εκτυπώθηκε:​15/10/2015 5:55:00 μμ
181 /
ΜΟΣΧΟΒΙΤΗ
05/07/2016
EQ0705MO

(AM)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν ισχύει αυτό. Πρέπει να πάρουμε προβλέψεις στα πλαίσια της συντηρητικότητας, που πρέπει να διέπει τον ισολογισμό μιας τράπεζας, αλλά η τράπεζα έχει υποχρέωση να συνεχίσει όλες εκείνες τις ενέργειες, νομικές ή όχι, για να ανακτήσει το ποσό αυτό.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, «παίρνω προβλέψεις» σημαίνει ότι θεωρώ ότι τα λεφτά είναι χαμένα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): «Παίρνω προβλέψεις» σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να είναι χαμένα τα χρήματα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Ωραία.
Ένα άλλο θέμα είναι ότι απαγορεύεται εκ του νόμου η χορήγηση δανείου χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, εκτός και εάν το συγκεκριμένο δάνειο αποπληρώνει τις οφειλές αυτές με δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου ή του ασφαλιστικού φορέα.
Σας ρωτώ ευθέως: Έχετε δώσει δάνειο χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Απαντώντας ευθέως, μπορώ να σας πω ότι η τράπεζα δεν έχει κινηθεί ποτέ εκτός του νόμου.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Η ερώτηση είναι σαφής: Έχετε δώσει δάνειο χωρίς φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επειδή δεν γνωρίζω τον συγκεκριμένο νόμο και επομένως δεν μπορώ να σας δώσω την απάντηση, αυτό που μπορώ να σας πω υπεύθυνα είναι ότι η τράπεζα δεν έχει κινηθεί ποτέ εκτός του νόμου.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Μας είπατε πριν ότι η εταιρεία «Πήγασος» είναι θυγατρική άλλης εταιρείας και ότι η μητρική εταιρεία έχει τα credits για να μπορέσει να πάρει δάνειο. Ωστόσο, δεν έχει μητρική εταιρεία η «Πήγασος». Είναι holding και έχει από κάτω άλλες εταιρείες. Δεν είναι σαφές αυτό που είπατε.
Ας πάμε παρακάτω. Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου «Πήγασος» βρίσκεται ουσιαστικά σε ελεύθερη πτώση. Το 2010 ο κύκλος εργασιών έκλεισε με 162 εκατομμύρια και το 2015 έφτασε στα 43,9 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει μια μείωση τη τάξης του 73%. Ταυτόχρονα, η καθαρή θέση του Ομίλου είναι αρνητική διαρκώς από το 2013.
Το σύνολο των οφειλών προς την τράπεζά σας, όπως μας διανείματε πριν από λίγο, είναι 3,15 εκατομμύρια ευρώ και οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 2,9 εκατομμύρια ευρώ.
Για ποιον λόγο με αυτά τα δεδομένα δεν προβαίνετε σε αύξηση των καλυμμάτων και των εξασφαλίσεων; Και για ποιον λόγο αντ’ αυτού το 2015 αυξήσατε το όριο πίστωσης από 1 εκατομμύριο στα 2,5 εκατομμύρια για τις εκδόσεις «Έθνος»;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, έχουμε διαφωνία σε ό,τι αφορά στα στοιχεία και στο θέμα της μητρικής εταιρείας, αλλά και στα οικονομικά στοιχεία, τα οποία παραθέσατε.
Εγώ μπορώ να σας πω ότι η σχέση μας με τον «Πήγασο» ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 με συνολικά όρια 4 εκατομμυρίων. Από τότε έχει μειωθεί η έκθεση στον Όμιλο από 4 εκατομμύρια στα 3.150.000. Το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά από πλευράς τόκων και –όπως ανέφερα προηγουμένως- τον Δεκέμβριο αποπληρώθηκαν επίσης και 100.000 ευρώ κεφαλαίου.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Σας μιλάω για όριο πίστωσης, το οποίο αυξήθηκε το 2015 από 1 εκατομμύριο σε 2,5 εκατομμύρια για το «Έθνος».
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας είπα ότι τα δικά μου στοιχεία είναι διαφορετικά. Επαναλαμβάνω ότι η συνεργασία ξεκίνησε τον Μάιο του 2012 με συνολικά όρια 4 εκατομμυρίων, τα οποία σήμερα είναι μειωμένα στα 3.150.000 ως εκταμίευση.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Εγώ σας μιλάω για το όριο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και το όριο έχει μειωθεί. Από 4 εκατομμύρια είναι στα 3.600.000 σήμερα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Καλώς. Τα στοιχεία πάντως που έχουμε εμείς λένε άλλα από αυτά που λέτε εσείς. Θα φανεί στο τέλος ποια είναι τα σωστά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ένα τελευταίο στοιχείο είναι το εξής: Αναφέρθηκε προηγουμένως ότι ο συνολικός δανεισμός στον «Πήγασο» είναι γύρω στα 150 εκατομμύρια. Ο δανεισμός που έχουμε και είπατε και εσείς είναι 3.150.000.
Άρα, για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται αυτό το οποίο έχω αναφέρει πολλές φορές σήμερα, δηλαδή το πόσο συντηρητική ήταν η τράπεζα.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Παρ’ όλα αυτά, οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 2,9 εκατομμύρια στα 3.150.000.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επανέρχεστε ξανά στο ίδιο θέμα.
Έχω πει πολλές φορές ότι τα δάνεια, τα οποία δίνουμε δεν είναι κατ’ ανάγκη καλυμμένα. Αυτό είναι εντός της διαδικασίας της τράπεζας.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Πάντως με ιδιαίτερη χαρά θα ακούσουν οι άνθρωποι της αγοράς που θέλουν να πάρουν δάνειο από εσάς ότι μπορούν να έρθουν με υποσχετικές να πάρουν!
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι ευπρόσδεκτοι!
(ΙΚ)
186 / 5
ΚΟΥΡΑΚΗ
5/7/2016
ER0705IK
​​(MO)
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Επίσης, το 2012 οι Εκδόσεις «Έθνος», μέλος του Ομίλου «Πήγασος», λαμβάνουν από την τράπεζά σας αυτό που είπαμε πριν, πίστωση με όριο το 1.000.000 ευρώ με εξασφάλιση-ενεχυρίαση καταθέσεις.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ορθώς.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Όμως, από τον φάκελο που στείλατε στην Εξεταστική Επιτροπή προκύπτει ότι ο καταθετικός λογαριασμός και το 2012 και το 2015 είχε υπόλοιπο 0 ευρώ. Είναι συνήθης πρακτική της τράπεζάς σας -και είναι σύμφωνη προς τον κανονισμό της- η χορήγηση δανείου με εξασφάλιση ενέχυρο σε έναν καταθετικό λογαριασμό με μηδενικό υπόλοιπο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ μπορώ να σας πω για τα σημερινά ενέχυρα που έχουμε στον «Πήγασο», τα οποία περιλαμβάνουν εκχώρηση των εισπράξεων που έχει από το Πρακτορείο «Ευρώπη»…
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Θα έρθω σε αυτό αμέσως μετά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): …επιταγές τρίτων αξίας περίπου 600.000 ευρώ.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Σας ρώτησα για καταθετικό λογαριασμό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν το έχω πρόχειρο και δεν μπορώ να σας απαντήσω.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Προκύπτει από τα έγγραφα που έχετε στείλει στην Εξεταστική Επιτροπή.
Και μια που αναφερθήκατε, λοιπόν, στο Πρακτορείο «Ευρώπη», τον Μάρτιο του 2015 όντως ενεχυριάσατε κάθε είδους απαίτηση της εταιρείας κατά του Πρακτορείου «Ευρώπη». Τρεις μήνες μετά, τον Μάιο του 2015, τροποποιήσατε την εξασφάλιση αυτή και την περιορίσατε στις πωλήσεις από διανομή στην επαρχία, αποδεσμεύοντας ουσιαστικά τα έσοδα από Αθήνα και Πειραιά.
Πρώτον, γνωρίζετε για ποιο λόγο έγινε αυτό; Δεύτερον, μήπως αυτό έγινε για να γίνει χρήση αυτών των εσόδων για λήψη νέου δανείου από την εταιρεία; Και τρίτον, γνωρίζετε πόσα είναι τα έσοδα από την πώληση των εφημερίδων στην επαρχία και πόσα είναι στην Αθήνα και τον Πειραιά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δυστυχώς, δεν έχω πρόχειρα όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία με ρωτάτε.
Εγώ θέλω να επανέλθω στο σημείο που έχω επαναλάβει πολλές φορές, ότι τα υπόλοιπα που έχουμε στον «Πήγασο» και στο «Έθνος» σήμερα είναι πτωτικά και εξυπηρετούνται από πλευράς τόκων και κεφαλαίου με αποπληρωμή…
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Ναι, εμείς μιλάμε για τις εξασφαλίσεις και το γεγονός ότι μια εξασφάλιση μέσα σε τρεις μήνες άλλαξε και πήγε στο μισό στην καλύτερη των περιπτώσεων ή και στο καθόλου.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν είναι η μοναδική περίπτωση που έχει συμβεί αυτό.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Εντάξει, είναι μια προνομιακή μεταχείριση.
Τέλος πάντων, θα ήθελα να κλείσω και με ένα σχόλιο, αν μου επιτρέπετε, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ορίστε, κύριε Σαντορινιέ.
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΙΟΣ: Φαίνεται ότι η κρίση επηρεάζει τα ποσοστά των κομμάτων και άρα και τη χρηματοδότηση. Μια που η Νέα Δημοκρατία περιμένει άνοδο, γιατί δεν παίζει τις μετοχές της στο Χρηματιστήριο;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Νικολόπουλος έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούμε και ανέκδοτα, λοιπόν, όχι όπως αυτό που είπε ο τελευταίος συνάδελφος. Ακούσαμε καλύτερο ανέκδοτο, αυτό που είπε εδώ ο εκπρόσωπος της «Eurobank», που μάλλον δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης των όσων λέει και δεν γνωρίζει πού μπορούν να τον οδηγήσουν. Διότι είπε το ανέκδοτο ότι μπορεί να δίνει δάνεια η τράπεζα και χωρίς καμμία εγγύηση. Τι λέει η «Βασιλεία I»; Τι λέει η «Βασιλεία II»; Τι μπορεί να λένε οι πράξεις του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος; Τα γράφει στα παλιά του τα παπούτσια!
Μπράβο, κύριε διοικητά μου! Μπράβο!
Εκτός, λοιπόν, από το ότι αυτό θα ακουστεί, όπως ακούγεται τώρα, εγώ θα ζητήσω –και σας το λέω- να έρθουν όλα αυτά, για να σας δω κατηγορούμενο. Να σας πω; Έχετε διαβάσει γιατί πάει κατηγορούμενος ο ομότεχνός σας του ΤΤ για τα δάνεια του κ. Κοντομηνά; Ή και αυτά τα γράφετε στα παλιά σας τα παπούτσια; Και είχαν πάρει και εξασφαλίσεις εκεί.
Το πόρισμα Καλούδη το έχετε διαβάσει, που σας καθιστά κατηγορούμενους; Έχετε διαβάσει γιατί σας καθιστά κατηγορούμενους; Για όλα αυτά για τα οποία κάνετε πλάκα σήμερα εσείς εδώ, που λέτε ότι έτσι συμβαίνει!
Ήμουν προϊστάμενος χορηγήσεων στην «Τράπεζα Επαγγελματικής Πίστεως». Ο τελευταίος υπάλληλος, όταν ερχόταν ο πελάτης και ζητούσε δάνειο –τον καιρό εκείνο, όχι τώρα- έλεγε «θέλω ενημερότητα» και εσείς μας είπατε πριν από λίγο ότι δεν ξέρετε εάν έπρεπε να έχει ασφαλιστική, φορολογική ενημερότητα. Μα, καθόλου δεν ντρέπεστε; Εμάς δεν μας ντρέπεστε, αλλά τον εαυτό σας δεν τον ντρέπεστε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, συγγνώμη!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ε, όχι, κύριε Μηταράκη! Εσείς τι είσαστε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κάνετε θέατρο!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε τα αυτά τα «κάνω θέατρο»!
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κάνετε θέατρο!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά κάνω!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Λίγο πιο σιγά, κύριε συνάδελφε!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, ησυχία!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εσύ τι είσαι; Συνήγορός του είσαι;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όχι, αλλά έχω…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε παρακαλώ πάρα πολύ…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, εμείς μεταξύ μας να κρατήσουμε το επίπεδο και το κλίμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούστε, λοιπόν: Αν δεν προσβάλλεται ο Μηταράκης, καλά κάνει. Εγώ προσβάλλομαι και μόνο με αυτά που λέει και θα δούμε ποιος έχει δίκιο!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, στην εξέταση…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω κάτι. Τι μας είπατε πριν, ότι με κανονικούς ρυθμούς θα τα εξοφλούσαν και ότι αν δεν πάρουν άδεια, δεν θα τα εξοφλήσουν; Γιατί, τα εξοφλούσαν; Σας ερωτώ. Όσο είχαν, λοιπόν και λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα, εξοφλούσαν τα δάνειά τους στα ΜΜΕ;
(AG)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Κουράκη Ιωάννα
Εκτυπώθηκε:​23/6/2016 9:52:00 πμ
193/257
ΓΙΑΝΝΟΥΛΗ
5/7/2016
ES0705AG
(ΙΚ)
Πώς απαντήσατε στον κ. Μηταράκη, που τον έπιασε ο πόνος; Για πείτε μου, ικανοποιούσαν τα δάνειά τους;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ολοκληρώσατε; Μπορώ να απαντήσω;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι. Ικανοποιούσαν τα δάνειά τους;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να απαντήσω;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σχετικά με το πόρισμα Καλούδη το οποίο αναφέρατε, δεν το έχω διαβάσει, αλλά δεν νομίζω να υπάρχει κατηγορούμενος στέλεχος της «Eurobank» από το πόρισμα αυτό. Το λέω αυτό επειδή αναφέρθηκε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για τις πράξεις της δανειοδότησης των κομμάτων και για τις αποφάσεις σας πείτε μας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επαναλαμβάνω: Δεν υπάρχει στέλεχος της «Eurobank», απ’ ό,τι ξέρω, που να κατηγορείται από το πόρισμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε διαβάσει το πόρισμα Καλούδη;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είπα «όχι».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί, λοιπόν, επροτάθησαν αυτοί να πάνε κατηγορούμενοι, έχετε διαβάσει; Για όσα είπατε σήμερα εσείς, κύριε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να έχω λίγο χρόνο να απαντήσω στις ερωτήσεις, γιατί διακόπτομαι συνεχώς.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει. Ξέρετε ότι ο ερωτών αναλαμβάνει και την ευθύνη του δεκαπεντάλεπτου. Σας το είπα εξαρχής. Αν καταναλώνει τον χρόνο σε ερώτηση είναι επιλογή του. Μπορεί να το ρωτήσει. Εγώ να καταθέσω εδώ, με διακοπή του χρόνου, κάτι που είχαμε πει και στον κ. Φραγκιαδάκη…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχεις βάλει έντεκα λεπτά σε μένα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τρία και τριάντα οκτώ, κύριε Νικολόπουλε.
Για να επιβεβαιώσουμε, το πόρισμα Καλούδη είναι στη δική μας διάθεση γιατί έχει αποσταλεί από τον αρμόδιο εισαγγελέα. Μπορεί ο διευθύνων σύμβουλος της «Eurobank» να μην το γνωρίζει, αλλά υπάρχει στη δημοσιότητα ατύπως. Εγώ θέλω, όμως, να καταθέσω στην Επιτροπή ποια είναι η πραγματικότητα. Έχουμε γνώση του πορίσματος Καλούδη. Μπορείτε, αν θέλετε, να αναφερθείτε στο περιεχόμενο όχι στον τύπο για να τα μεταφέρετε. Νομίζω όμως ότι απαντάει και εν γνώσει του όρκου και της θέσης του.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, έτσι είναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως
Συνεχίζω τον χρόνο. Με συγχωρείτε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους; Αυτό είναι το ερώτημα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ολοκληρώνω την απάντησή μου για το πόρισμα Καλούδη. Απ’ όσο ξέρω εγώ δεν υπάρχει στέλεχος της τράπεζας «Eurobank»…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν σας ρώτησα αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το αναφέρατε προηγουμένως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν γνωρίζετε το πόρισμα και αν γνωρίζετε με ποιο σκεπτικό παραπέμπονται οι τραπεζίτες, για ποιες πράξεις.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μπορώ να μιλήσω μόνο για στελέχη της «Eurobank». Απ’ ό,τι ξέρω, δεν παραπέμπεται κανένα στέλεχος της «Eurobank».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά το επόμενο ερώτημά σας, εάν τα δάνεια αποπληρώνονταν, έχω αναφέρει πολλές φορές σήμερα στην Επιτροπή σας παραδείγματα που τα δάνεια αποπληρώνονταν. Τα περισσότερα δάνεια από αυτά στα οποία αναφέρθηκα, που αφορούν το παράρτημα της από 28 Ιουνίου επιστολής σας, είναι ενήμερα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τι εννοείτε «ενήμερα», λοιπόν; Για να δούμε τώρα τι εννοούμε «ενήμερα».
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ενήμερα είναι.
​ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για καθίστε τώρα! Σας παρακαλώ πάρα πολύ, γιατί μας παρακολουθεί ο κόσμος τώρα! Ενήμερα είναι όταν εγώ έναν χρόνο, δύο χρόνια δεν είμαι συνεπής με τις υποχρεώσεις μου; Και τίθεται ευθέως το ερώτημα εσείς, όταν πέρναγε η πρώτη, η δεύτερη, η τρίτη δόση και το μέσο ενημέρωσης ή το κόμμα δεν πλήρωνε, το στέλνατε στον «Τειρεσία»;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ενήμερο δάνειο σημαίνει ότι καταβάλλονται κανονικά οι τόκοι και αποπληρώνει κεφάλαιο. Υπάρχουν λοιπόν πολλά…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σας ερωτώ συγκεκριμένα: Τους στείλατε στον «Τειρεσία», όπως στέλνετε τον κάθε φουκαρά που στη δεύτερη, τρίτη δόση που δεν πληρώνει;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θέλετε να μου δώσετε ένα παράδειγμα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ένα παράδειγμα ιδιώτη που τον στέλνετε στον «Τειρεσία»;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν στην πρώτη ή στη δεύτερη δόση ή στην Τρίτη δόση δεν είναι συνεπής τον στέλνετε ή όχι στον «Τειρεσία»;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Λοιπόν, εγώ αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι όπως κάνουμε για όλους τους πελάτες είτε ιδιώτες είτε ανώνυμες εταιρείες είτε κόμματα είτε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στείλατε τα μέσα ενημέρωσης; Δεν θέλω γενικά. Αν θέλετε απαντάτε ειδικά. Στείλατε, λοιπόν, όσους ήσαν καθυστερημένοι στον «Τειρεσία»; Ευθεία είναι η ερώτησή μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Ας απαντηθεί με αυτόν τον τρόπο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μα προσπαθώ να απαντήσω και διακόπτομαι συνεχώς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μα απαντάτε γενικώς. Πείτε μου «δεν απαντώ». Στείλατε κανένα από αυτά;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η τράπεζα έχει ακολουθήσει όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καλά. Ωραία το ποίημα! Θα το δούμε, όταν γίνει συγκεκριμένο, όμως, αυτό που σας λέω. Να σας πω κάτι, όταν οι ορκωτοί λογισταί σάς δίνουν εκθέσεις, όταν οι αποκάτω υπηρεσίες σάς λένε «δεν πρέπει να χρηματοδοτήσουμε», όταν οι πράξεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος σάς λέει πώς πρέπει να χρηματοδοτήσετε, με ποιους όρους, η «Βασιλεία Ι», η «Βασιλεία ΙΙ», εσείς έχετε το δικαίωμα όλα αυτά να τα προσπερνάτε και να δίνετε δάνεια;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Φοβάμαι ότι είστε κακά πληροφορημένος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μου απαντήσατε λίγο πριν ότι «ακόμα και αν είχαμε αρνητικές εισηγήσεις, εμείς μπορούσαμε να δώσουμε δάνειο». Εσείς το είπατε πριν μισή ώρα.
(SO)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Γιαννούλη Άννα
Εκτυπώθηκε:​6/11/2015 1:06:00 πμ
197 / 4
ΜΗΛΙΩΣΗ
05/07/2016
ET0705SO
(AG)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Φοβάμαι ότι είστε κακά πληροφορημένος και κακά ενημερωμένος για τη ΒΑΣΙΛΕΙΑ Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, στην οποία αναφέρεστε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τώρα που θα τα καταθέσω στα Πρακτικά, θα τα διαβάσουν οι συνάδελφοι και θα τα διαβάσετε κι εσείς, λοιπόν!
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γιατί όλα αυτά τα οποία λέτε είναι σε μεγάλο βαθμό ανακριβή.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πολύ ωραία! Για πάμε, λοιπόν, να δούμε τα ανακριβή του κυρίου «ακριβούς».
Κοινό ομολογιακό δάνειο, 18-12-2012, και από τη EUROBANK, συνολικού ύψους 98.000.000 ευρώ –να ακούει ο κόσμος- προς ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ MEGA CHANNEL, με εγγύηση την ταινιοθήκη, δηλ. «Στρουμφάκια» και λοιπά άλλα. Λέει ο δικηγόρος Κωνσταντινίδης –θα τα καταθέσω όλα αυτά για τον κύριο εδώ που νομίζει ότι μπορεί να λέει ό,τι θέλει, όταν πεινάει ο κόσμος έξω- ως εκπρόσωπος της εταιρείας ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ MEGA CHANNEL σε επιστολή με ημερομηνία 27-5-2016 προς την Εξεταστική Επιτροπή, στην πρώτη κιόλας σελίδα: «Σκοπός του δανείου ήταν η αναδιάρθρωση του υφισταμένου βραχυπρόθεσμου και μακροπρόθεσμου δανείου που έως τότε» άκου, κύριε Μηταράκη, «ήταν χωρίς εξασφαλίσεις για τις τράπεζες»! Ψέματα λέει κι αυτός μάλλον! «Δεύτερον, το ομολογιακό δάνειο εξασφαλίζεται με ενεχυρίαση, εκχώρηση δικαιωμάτων επί της ταινιοθήκης συνολικής αξίας 124.000.000 ευρώ, αποτιμωμένης σε αξία όχι κατώτερης των 115.000.000 ευρώ». Αυτά λένε τα έγγραφα που θα σας καταθέσω.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση ελέγχου του ανεξάρτητου ορκωτού ελεγκτή στις 10-3-2014 για την οικονομική θέση της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ –να ακούει ο κύριος που βάζει την υπογραφή του και όποιοι άλλοι- μέχρι 31-12-2013 τούς λέει: «Εφίσταται η προσοχή και η αμφιβολία για την ικανότητα της εν λόγω εταιρείας να συνεχίζει τη δραστηριότητά της».
Μέχρι τις 18-12-2012 χορηγούσατε δάνεια δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ MEGA χωρίς εξασφαλίσεις και μετά τις 18-12-2012 με εξασφάλιση την ταινιοθήκη, όπως, μετά λόγου γνώσεως προφανώς, αναφέρει προς την Εξεταστική Επιτροπή ο κ. Κωνσταντινίδης.
Γιατί δεν έχετε, λοιπόν, μέχρι σήμερα εκποιήσει την ταινιοθήκη του εν λόγω τηλεοπτικού σταθμού, ώστε να καλυφθεί η τεράστια ζημιά προς το δικό σας πιστωτικό ίδρυμα, δηλαδή προς τους μετόχους σας, τους εγχώριους και διεθνείς; Η ταινιοθήκη αυτή από ποια έκθεση εμπειρογνωμόνων –παρακαλώ να τη ζητήσετε, κύριε Πρόεδρε, γιατί προφανώς δεν θα την έχει πάνω του- προκύπτει ότι αξίζει όχι λιγότερο από 115.000.000 ευρώ;
Κι εσείς προσωπικά ή κάποιο άλλο εγκριτικό κλιμάκιο εγκρίνατε τη χορήγηση τόσο μεγάλου δανείου σε αυτή την εταιρεία, παρά τις αρνητικές επισημάνσεις των ορκωτών ελεγκτών λογιστών;
Οι μεγαλομέτοχοι της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ MEGA CHANNEL μήπως διοχέτευσαν τα χορηγηθέντα από την τράπεζά σας κεφάλαια σε εταιρείες που βρήκαμε offshore σχετικές εκτός Ελλάδος, τις οποίες θα σας καταθέσω;
Αυτό τώρα το κοινοπρακτικό δάνειο της 19-2-2015 και από τη δική σας τράπεζα και από άλλες, συνολικού ύψους 162.000.000 ευρώ, προς τον ΑΝΤ1, με βασικούς μετόχους Μηνά Κυριακού, Θεόδωρο Κυριακού, Ξενοφώντα Κυριακού και Αθηνά Κυριακού, με εγγύηση πάλι την ταινιοθήκη, που εμφανίζεται με αρχική λογιστική ημερομηνία 31-12-2013, ποσού 199.000.000 ευρώ και στη συνέχεια, με ημερομηνία 30 Ιουνίου, εν μέσω λιτότητας και μνημονίων, μείωσης τζίρου του ΑΝΤ1 και ζημιών εντός μόλις έξι μηνών, εμφανίζεται να έχει η ταινιοθήκη εμπορική αξία –θυμάστε πόσο σας είχα πει ότι είχε στην αρχή; – ύψους 444.000.000 ευρώ! Ανέβηκε η αξία! Είναι φυσιολογικά αυτά για τον κύριο διευθύνοντα προφανώς!
Κύριε διευθύνοντα, ποιος εσωτερικός ελεγκτής της τραπέζης σας ή επιθεωρητής ή διαχειριστής χρηματοπιστωτικών κινδύνων εκτίμησε το ύψος της αξίας της ταινιοθήκης του δανειολήπτη ΑΝΤ1 σε εμπορική αξία ύψους 444.000.000 ευρώ; Προσωπικές εγγυήσεις της οικογένειας Κυριακού πήρατε; Γιατί τα μέλη της οικογένειας παρουσιάζονται να έχουν δραστηριότητα σε όλα τα μήκη της υφηλίου. Θα καταθέσω σχετικό.
Και ακόμη, οι μεγαλομέτοχοι της ΑΝΤ1 διοχέτευσαν τα χορηγηθέντα από την τράπεζά σας κεφάλαια προς εταιρείες, όπως αυτές που είδαμε ότι έχει στα νησιά Μάρσαλ; Και αυτά θα τα καταθέσω, κύριε Πρόεδρε.
Ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης, Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος ΛΑΟΣ, με μια επιστολή του με αριθμό πρωτοκόλλου 43/23-5-2016 προς την Εξεταστική μας Επιτροπή λέει, ως εκπρόσωπος της εταιρείας CITY NEWS ΑΡΤ TV, τα εξής αποκαλυπτικά επί λέξει:
(DE)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​20/3/2015 10:11:00 μμ
201 / 4
ΔΑΥΡΗ
ΛΙΟΠΙΑΡΗ
5/7/2016
EU0705DE
(SO)
«Ας σημειωθεί ότι ο σταθμός μας είναι εκ των παλαιοτέρων που εκπέμπουν από τον Μάρτιο του 1990, αυτόνομος, αυτοδύναμος κ.λπ., κ.λπ. και δεν έχει καμιά τραπεζική ενίσχυση, κανενός είδος ούτε και μπλοκ επιταγών. Η υπερχρηματοδότηση όλων των υπολοίπων καναλιών επί σειρά ετών συνιστούσε αθέμιτο ανταγωνισμό. Τιμωρείται ο αθέμιτος ανταγωνισμός εις βάρος μας με χρήματα του ελληνικού δημοσίου;». Τα γράφει αυτός, όπως και τώρα, για τον διαγωνισμό.
Η ερώτηση είναι η εξής: Ενεργούσατε, συμμετείχατε και εσείς σε ένα τέτοιο καρτέλ, όπως καταγγέλλει ενυπογράφως, με τις λοιπές συστημικές τράπεζες και έτσι και εσείς βοηθούσατε τον αθέμιτο ανταγωνισμό;
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 2577/9-3-2006 πράξη του Διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, εκτός αν και αυτή σας είναι αδιάφορη, κάθε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα -γιατί είπατε λίγο πριν ότι δεν είναι έτσι, ότι δεν τα ξέρω καλά, να δούμε εσείς τώρα που τα ξέρετε καλά!- πρέπει να διαθέτει σύστημα εσωτερικού ελέγχου, μονάδα εσωτερικής επιθεώρησης, επιτροπή στο ΔΣ για διαχείριση κινδύνων, για έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των πάσης φύσεως χρηματοδοτικών κινδύνων, ώστε να λαμβάνει χώρα πρόληψη και αποφυγή λανθασμένων ενεργειών και παρατυπιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη και τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος, των μετόχων και των συναλλασσόμενων με αυτό. Έχω το σχετικό που θα σας καταθέσω.
Την κ. Σακελλαρίου τη θυμάστε, έτσι δεν είναι; Είναι αυτή που βγήκε ο κ. Στουρνάρας και την κάλυπτε. Κατηγορούμενη είναι. Νόμιζε ότι θα γλυτώσει, όπως εσείς.
Ήθελα να σας πω, κύριε Διευθύνοντα το εξής: Οι εσωτερικοί σας ελεγκτές, οι επιθεωρητές, οι διαχειριστές χρηματοδοτικών κινδύνων σάς διαβεβαίωναν ότι οι χρηματοδοτήσεις της Τράπεζάς σας προς τον ANT1, προς τον ΣΚΑΪ, προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ, προς τον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη, προς τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, προς το MEGA CHANNEL, προς τον ΠΗΓΑΣΟ, είναι εξασφαλισμένες. Να μας καταθέσετε και εσείς τώρα, λοιπόν, αυτό.
Να το ζητήσουμε, για να δούμε ποιος από τους δυο μας είναι ακριβής. Σύμφωνα με τις εκθέσεις των ορκωτών λογιστών που σας προανέφερα, τις οποίες θα καταθέσω όλες μαζί, θα δείτε ότι όλοι σας βαρούσαν το καμπανάκι του κινδύνου. Δεν είναι ότι δεν ξέρατε, δεν είναι ότι δεν σας είπε κανείς τίποτα. Συνειδητά το κάνατε και αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, όπως και συνειδητά τώρα θέλετε να μας εξαπατήσετε.
Έχω, λοιπόν, στα χέρια μου τα πιστοποιητικά, που σας είπα ότι θα καταθέσω. Είχατε υποχρέωση να καταγγείλετε άμεσα τις δανειακές τους συμβάσεις, να κινήσετε άμεσα εναντίον τους τις ίδιες ακριβώς δικαστικές ενέργειες που με μεγάλη ευκολία κινείτε κατά των δύσμοιρων δανειοληπτών που δεν είναι διαπλεκόμενοι, όπως οι άλλοι; Σας ερωτώ γιατί δεν το κάνατε. Σας ρώτησε και άλλος: Υπήρξαν οδηγίες από τη διοίκηση της Τράπεζας, προκειμένου να παρανομήσετε; Υπήρξαν πολιτικές παρεμβάσεις και αν ναι, από ποιους; Είπατε ότι δεν υπήρξαν. Σας άκουσα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να κλείσετε με ερώτηση, κύριε συνάδελφε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κλείνοντας, κύριε Πρόεδρε, η πορεία των μετοχών όλων αυτών των εταιρειών, όπως θα σας δείξω με αυτά που θα καταθέσω, είχαν από τον Ιούλιο του 2011 καθοδική πορεία, μηδενική αξία ανά μετοχή -ας ακούει ο κόσμος- και με ζημιογόνα αποτελέσματα που έβγαζαν μάτι. Θα τα δείτε τώρα. Πόσες ζημιές άνω των 30 εκατομμυρίων ευρώ, που είναι κακούργημα, θα κληθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός από τα προαναφερθέντα θαλασσοδάνεια;
Εκτός από τα πολιτικά κόμματα, ως προς το ομολογιακό δάνειο ύψους 36 εκατομμυρίων, στις 21-1-2015, προς τις «Καθημερινές Εκδόσεις Αλαφούζος», με εγγυητή την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και από τη δική σας Τράπεζα, πώς έγινε αυτή η δανειοδότηση τόσο μεγάλου ύψους, με αρνητικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας, πτώση τζίρου εργασιών, ζημιές και επισήμανση του ορκωτού λογιστού για περίπτωση μη συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας;
Από όλα αυτά, λοιπόν, παίρνει και τις απαντήσεις ο κ. Μηταράκης, που ανησυχεί αν αυτές είχαν πεθάνει από καιρό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συντομεύετε, σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Άρα, λοιπόν, αυξήθηκε η κερδοφορία της εταιρείας σας, κύριε Διευθύνοντα, με όλες αυτές τις δανειοδοτήσεις; Δηλαδή, δώσατε και μερίσματα στους μετόχους.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να το κλείσετε λίγο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σήμερα σε ποια επίπεδα βρίσκεται η αξία της μετοχής της Τραπέζης σας; Μπορείτε να μας πείτε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, δεν θα έχετε δυνατότητα να κάνετε άλλη παρέμβαση. Ο χρόνος ολοκληρώθηκε.
Είχα εγγυηθεί ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος μπορεί να απαντήσει και εκτός χρόνου. Έχει ζητήσει τον λόγο και ο κ. Μηταράκης για λίγο. Θα τον έχει, μετά όμως από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Έχουν τεθεί διάφορα θέματα και θα προσπαθήσω να τα απαντήσω όλα, ένα προς ένα.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από το τελευταίο το οποίο έθεσε ο κ. Νικολόπουλος, που είναι το δάνειο προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, λέγοντας ότι η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια.
(AD)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​ΛΙΟΠΙΑΡΗ
Εκτυπώθηκε:​21/11/2012 11:38:00 πμ
207 / 6
ΑΤΖΑΡΑΚΗ
5/7/2016
EV0705AD
(DE)
Παρέλειψε, όμως, να αναφέρει ότι η μητρική της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ έχει θετικά ίδια κεφάλαια και έχει παράσχει την εταιρική της εγγύηση για το δάνειο της εταιρείας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Α.Ε. Επομένως…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάνετε λάθος. Διάβασα ποιος ήταν ο εγγυητής. Άρα, δεν με προσέχατε εσείς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επομένως, με βάση τη μεθοδολογία και τις διαδικασίες της Τράπεζας, ορθώς έχει εγκριθεί αυτό το δάνειο προς την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, το οποίο -σημειωτέον- είναι πλήρως ενήμερο και αποπληρώνει…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Πόσο καιρό είχε να σας δώσει δόση; Είναι αλήθεια ή ψέματα ότι για ενάμιση χρόνο δεν σας έδινε δόση;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αποπληρώνει τόκους και κεφάλαιο. Η Τράπεζα έχει ακολουθήσει πλήρως και ορθώς τη διαδικασία που έπρεπε να ακολουθήσει όσον αφορά αυτό το δάνειο.
Θα αναφερθώ τώρα στο δάνειο του ANT1, το οποίο επίσης είναι ενήμερο δάνειο, αντίθετα απ’ αυτά που ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος. Όσον αφορά το θέμα της βιβλιοθήκης του ANT1, υπάρχει έκθεση ανεξάρτητου οίκου, της «Deloitte» -νομίζω ότι είναι γνωστή διεθνώς η εταιρεία- την οποία η Επιτροπή σας θα μπορούσε επίσης να ζητήσει, η οποία αποτιμά τη βιβλιοθήκη στο ύψος που ανέφερε ο κ. Νικολόπουλος. Όμως, το δάνειο…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στο ύψος των 440 εκατομμυρίων ευρώ;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι η τελευταία εκτίμηση…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μήπως έχετε ημερομηνία;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι το 2014 η αποτίμηση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει. Μπορούμε να καλέσουμε και την «Deloitte».
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προπαντός θα το βγάλουν και «στο σφυρί» για να δουν και πόσο θα πιάσουν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι έχετε δίκιο, κύριοι συνάδελφοι και κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Για να δούμε ποιος θα δώσει 444 εκατομμύρια ευρώ για τα στρουμφάκια! Εκτός αν την πάρει η Eurobank!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε μάρτυς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το δάνειο του ANT1 πάντως, όπως ανέφερα και προηγουμένως, είναι ενήμερο.
Επίσης, τα ίδια κεφάλαια του ANT1, λαμβάνοντας υπόψη και τα ενδοεταιρικά κεφάλαια τα οποία έχουν παρασχεθεί, τα οποία είναι υποτελή στο κοινοπρακτικό δάνειο, είναι θετικά περίπου κατά 90 εκατομμύρια ευρώ.
Άρα, ο ισχυρισμός ότι ο ANT1 έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και ως εκ τούτου η επιτροπή θα έπρεπε να έχει απορρίψει το δάνειο, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Γιατί δεν τα είπατε στους ορκωτούς λογιστές; Είναι αγράμματοι και οι ορκωτοί λογιστές! Λένε ψέματα οι ορκωτοί λογιστές!
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε. Στο πόρισμα και οι απόψεις σας, όποτε νομίζετε, γραπτά.
Κύριε Καραβία, έχετε κάτι άλλο να πείτε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι ολοκλήρωσα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μηταράκη, θέλετε τον λόγο. Να κρατήσουμε, όμως, το κλίμα…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θα ήθελα τον λόγο για ένα λεπτό μόνο, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει. Αναφέρθηκε σε σας, αλλά νομίζω συναδελφικά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριοι συνάδελφοι, είμαστε όλοι σ’ αυτήν την Επιτροπή με τον ίδιο στόχο, δηλαδή να βρούμε την αλήθεια για το τι έγινε στο θέμα των δανείων των ΜΜΕ και των κομμάτων.
Κύριε Νικολόπουλε, ξέρετε ότι η Νέα Δημοκρατία ψήφισε υπέρ της σύστασης αυτής της Εξεταστικής Επιτροπής. Μάρτυράς μου είναι ο Πρόεδρος, ο κ. Φάμελλος, ότι συνεργαζόμαστε πλήρως μ’ αυτήν την Επιτροπή από την πρώτη ημέρα.
Πρώτον, δέχομαι ότι είναι απόλυτα δικό σας δικαίωμα το πώς θα αξιοποιήσετε τον χρόνο σας ως προς τον μάρτυρα. Αν από τα δεκαπέντε λεπτά θα μιλάτε τα δώδεκα ή τα δύο και θα μιλάει αντίστροφα ο μάρτυρας, σέβομαι, κύριε συνάδελφε, ότι είναι απόλυτα δικό σας προνόμιο. Όμως, νομίζω ότι δεν βοηθά το έργο της Επιτροπής -και αυτό νομίζω ότι πρέπει να αφορά όλους τους Βουλευτές και της Συμπολίτευσης, αλλά και της Αντιπολίτευσης- ούτε το κύρος της Επιτροπής ούτε το κύρος του Κοινοβουλίου να υπάρχουν αναίτιες προσωπικές επιθέσεις απέναντι όχι προς τον κ. Καραβία συγκεκριμένα, αλλά σε οποιονδήποτε μάρτυρα απ’ όπου κι αν προέρχεται.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μηταράκη, εσείς επειδή ξέρετε τι λέει ο κ. Καραβίας, γιατί έχετε κάνει αυτή τη δουλειά…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Νικολόπουλε, κι εσείς την έχετε κάνει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: …καλύτερα να μην τα λέτε, γιατί ξέρετε τι έλεγε τώρα. Άρρητα ρήματα έλεγε. Δεν κάνει ο Μηταράκης να τα λέει αυτά, γιατί τον ξέρει η αγορά…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: …ότι ο Μηταράκης καταλαβαίνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Νικολόπουλε, κι εσείς την έχετε κάνει αυτή τη δουλειά…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κι επειδή καταλαβαίνει ο Μηταράκης, ας ξέρει και ο Καραβίας ότι κι εμείς καταλαβαίνουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και οι δύο συνάδελφοι είστε παλαιοί κοινοβουλευτικοί και έχετε σχέση με τράπεζες. Παρακαλώ…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ήθελα απλώς να πω το εξής: Δεν υπάρχει κανένας λόγος –και νομίζω ότι αυτό είναι και δικό σας θέμα, κύριε Πρόεδρε- όχι για το συγκεκριμένο μάρτυρα, αλλά για οποιονδήποτε μάρτυρα, απ’ όπου και αν έρθει, να υπάρχουν προσωπικές επιθέσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ούτε χαρακτηρισμοί.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ας μείνουμε στην ουσία και φυσικά, στο τέλος θα υπάρχει και η έκθεση της Επιτροπής.
Μόνο αυτό το σχόλιο ήθελα να κάνω, κύριε Νικολόπουλε.
(ΚΟ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​D.atzaraki
Εκτυπώθηκε:​9/5/2014 2:09:00 μμ
212 / 5
ΚΟΥΡΤΗ
05/07/2016
EW0705KO
(3AD)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε δίκιο. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά διαδικασία προσωπικής προσβολής κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Συμφωνώ απολύτως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν θεωρώ ότι ήταν προσωπική επίθεση του κ. Νικολόπουλου. Δεν γνωριζόμαστε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακριβώς!
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τη δουλειά του προσπαθεί να κάνει και είναι απολύτως σεβαστή η προσπάθειά του να αποκαλύψει κάποια στοιχεία. Εγώ σέβομαι τόσο τον ρόλο της Επιτροπής όσο και την προσπάθεια του κυρίου Προέδρου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ πολύ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και εγώ, κύριε μάρτυρα. Όμως, ξέρετε, όταν με προσβάλλουν, δεν μπορώ να τους λέω «ευχαριστώ πολύ, τι ωραία που τα λέτε». Τους λέω, «αυτά που λέτε είναι προσβλητικά, γιατί δεν είναι ακριβή». Και επειδή γνωρίζω ότι και εσείς ξέρατε τι λέγατε, γιατί ξέρω ποιος είστε, γι’ αυτό, λοιπόν, καλύτερα εγώ να σας τα πω έτσι, παρά να δεχτούμε εκείνο που είπε ο χθεσινός, ότι δεν ήξερε τι έλεγε. Εσείς ξέρετε τι λέτε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κύριε Νικολόπουλε, εγώ δεν είχα καμμία πρόθεση να προσβάλλω ούτε την Επιτροπή ούτε, πολύ περισσότερο, εσάς.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά αν δεν μας λέτε όλη την αλήθεια…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε!
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όλα αυτά τα οποία έχω πει, ανταποκρίνονται πλήρως στην αλήθεια και στην κατανόηση των πραγματικών γεγονότων που έχω εγώ προσωπικά.
Σας ευχαριστώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα τον λόγο έχει ο κ. Παπαηλιού.
Έχουν μείνει τέσσερις συνάδελφοι που θα μιλήσουν από οκτώ λεπτά ο καθένας. Όμως, πρέπει να έχουμε τελειώσει οπωσδήποτε μέχρι τις 15.30΄.
Ορίστε, κύριε Παπαηλιού, έχετε τον λόγο, αλλά τηρώντας το πολύ σφιχτό χρονοδιάγραμμα.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, ο κύριος Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank απαντώντας στον κ. Μηταράκη είπε ότι η κρατική επιχορήγηση που δόθηκε, της οποίας η απαίτηση ενεχυριάστηκε σε κόμματα και μάλιστα για πολύ μεταγενέστερο χρονικό διάστημα, είναι ασφαλής εγγύηση, γιατί πηγή της είναι το δημόσιο χρήμα.
Θα έλεγα, όμως, ότι ξεχάσατε το άλλο μισό, δηλαδή ότι η απομείωση της εγγύησης οφείλεται σήμερα όχι μόνο στην ύφεση, αλλά και στο ύψος της κρατικής επιχορήγησης. Επομένως, το ύψος της κρατικής επιχορήγησης συναρτάται, κύριε Καραβία, από τα ποσοστά που θα λάβουν τα κόμματα στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, αν μάλιστα τα συγκεκριμένα κόμματα υπάρχουν τότε. Μιλάμε ότι δόθηκε εγγύηση για κρατική επιχορήγηση του έτους 2019 και του 2020.
Επομένως, διερωτώμαι πώς υπολογίζατε για μετά από οκτώ, εννέα χρόνια πρώτα-πρώτα τα ποσοστά των κομμάτων αλλά και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης.
Μία δεύτερη…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μπορώ να απαντήσω σε αυτήν την ερώτηση;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Βεβαίως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, εγώ δεν είπα ποτέ ότι θεωρούσαμε εξασφαλισμένες τις επιχορηγήσεις του δημοσίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είπατε -το συγκράτησα- ότι είναι ασφαλής εγγύηση. Αυτό είπατε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν θυμάμαι να το έχω πει αυτό. Η ερώτηση του κ. Μηταράκη, την οποία και απάντησα, ήταν αν έχει μεταβληθεί ο τρόπος που βλέπουμε τις εξασφαλίσεις που παρέχει το δημόσιο πριν και μετά την κρίση. Και του είπα ότι προφανώς πριν από την κρίση υπήρχε ένας πολύ μεγαλύτερος βαθμός βεβαιότητας όσον αφορά ποσά τα οποία προέρχονται από το δημόσιο.
Επίσης, έχω πει επανειλημμένως ότι δεν χρησιμοποιούμε ένα μοναδικό κριτήριο. Ως εκ τούτου, δεν χρησιμοποιούμε ως μοναδικό κριτήριο την επιχορήγηση για να αποφασίσουμε για τη χορήγηση ενός δανείου. Και συγκεκριμένα ξανά όσον αφορά στο δάνειο της Νέας Δημοκρατίας…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ζητήσατε κι άλλη εγγύηση από τα κόμματα, και μάλιστα από τα συγκεκριμένα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα σας απαντήσω. Ειδικά στο θέμα της Νέας Δημοκρατίας, επειδή -όπως ορθά λέτε- ήταν δύσκολο να προβλέψουμε το 2019 ποια θα ήταν η επιχορήγηση του δημοσίου, το ποσό το οποίο ασφαλίζαμε -τα 3,3 εκατομμύρια του δανείου- ήταν ένα μικρό ποσοστό της επιχορήγησης, όπως τα 3,3 εκατομμύρια ήταν και ένα μικρό ποσοστό των συνολικών εσόδων που είχε το 2009 και το 2010 η Νέα Δημοκρατία, περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ τη χρονιά.
Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το 2010 -όχι το σήμερα- επαναλαμβάνω ότι δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κρίνουμε τις αποφάσεις του 2010 και του 2009. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν ένα κόμμα με υψηλά ποσοστά και ότι ήταν Αξιωματική Αντιπολίτευση με σημαντικά έσοδα, η Επιτροπή θεώρησε την εποχή εκείνη ότι το δάνειο αυτό έπρεπε να δοθεί.
Εκ του αποτελέσματος, δεν υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι το δάνειο αυτό αποδείχθηκε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Όμως, εκ του αποτελέσματος δεν μπορούμε να κρίνουμε τις αποφάσεις οι οποίες έχουν ληφθεί σε προγενέστερο χρόνο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κρατώ αυτό που λέτε, ότι δηλαδή είναι ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο. Όμως, παρά ταύτα, επιμένω ότι οι εγγυήσεις που δόθηκαν τότε και επειδή αφορούσαν οκτώ, εννέα χρόνια μετά, δεν ήταν ασφαλείς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν ισχυρίστηκα ότι ήταν ασφαλείς οι εγγυήσεις. Είπα ότι επειδή ακριβώς υπήρχε αυτό το θέμα, δώσαμε ένα ποσό δανείου, το οποίο ήταν ένα μικρό ποσοστό της επιχορήγησης του δημοσίου.
(FT)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Κούρτη Παρασκευή
Εκτυπώθηκε:​15/12/2015 9:05:00 μμ
216 / 257
ΦΛΟΥΔΑ ΤATIANH
05/07/2016
EX0705FT
(KO)
Συνεκτιμώντας όλα αυτά τα στοιχεία τα οποία λέτε, συνολικά η έκθεσή μας στη Νέα Δημοκρατία αντιστοιχεί μόνο στο 2,5% του συνολικού δανεισμού της Νέας Δημοκρατίας και συνολικά στα κόμματα το 3% του συνολικού δανεισμού. Η Τράπεζα, αν μη τι άλλο…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πρόκειται, όμως, περί ενός δανείου αρκετά μεγάλου ύψους.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, να ολοκληρώσω.
…έχει επιδείξει μια ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική τόσο απέναντι στα πολιτικά κόμματα όσο και απέναντι στα ΜΜΕ. Νομίζω ότι αυτό η Επιτροπή σας θα πρέπει να το λάβει υπόψη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πάντως, η συντηρητική πολιτική δεν διαφαίνεται από τον τρόπο που χειριστήκατε και διαχειριστήκατε το θέμα των δανείων προς τα δύο κόμματα του πάλαι ποτέ δικομματισμού.
Επιπλέον, θέλω να τονίσω ότι υπήρχε μια σύμβαση στις 20/1/2011 ενεχυρίασης της απαίτησης από τη Eurobank. Το ξέρετε, φαντάζομαι. Υπήρξε, λοιπόν, εκχώρηση της απαίτησης από την τακτική κρατική χρηματοδότηση του έτους 2019, παρότι η ίδια απαίτηση είχε συμφωνηθεί βάσει πρόσθετης σύμβασης με την Αγροτική Τράπεζα. Είχε προηγηθεί, μάλιστα, τον Ιούλιο του 2010 και παρά το γεγονός ότι η ίδια απαίτηση είχε εκχωρηθεί με την από 20/12/2010 στην Εθνική Τράπεζα. Κάνατε έλεγχο; Έχετε μηχανισμό που να εξασφαλίζει ότι δεν λαμβάνεται ως εγγύηση εκχώρηση απαίτησης, ότι αυτή η απαίτηση δεν έχει εκχωρηθεί και αλλού;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι ότι προφανώς η Τράπεζα έχει όλους αυτούς τους μηχανισμούς, έτσι ώστε να εξασφαλίζει αν η εκχώρηση αυτή έχει εκχωρηθεί και αλλού. Όπως ξέρετε, είναι στην τραπεζική πρακτική κάποιος να παίρνει πρώτη προσημείωση σε κάποιο ακίνητο ή δεύτερη προσημείωση σε ένα ακίνητο ή τρίτη προσημείωση σε ένα ακίνητο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν μιλάμε για ένα ακίνητο, κύριε Διευθυντά.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σας αναφέρω ένα συναφές παράδειγμα, για να σας δείξω ότι…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μιλάω για το συγκεκριμένο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): …δεν είναι απίθανο στην τραπεζική πρακτική να υπάρχουν πολλαπλές εκχωρήσεις με σειρά πρώτη, δεύτερη και τρίτη, ενός ποσού ή μιας εμπράγματης ασφάλειας.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αρκεί να έχει αξία αυτό.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Το ερώτημα, όμως, είναι εάν εσείς το είχατε ελέγξει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Απάντησα ότι το είχαμε ελέγξει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Δεν απαντήσατε. Τέλος πάντων.
Κάτι ακόμα σχετικά με τον χρόνο. Αλήθεια, υπάρχει εξασφάλιση μετά από δέκα χρόνια, τόσο μεταγενέστερη; Ενέχει για την Τράπεζά σας ή δεν ενέχει ένα μεγάλο ρίσκο μια εξασφάλιση -και μάλιστα ενός ποσού, θα έλεγα, μη προβλεπόμενου- για απαίτηση με προσδοκία αποπληρωμής πάνω από δώδεκα μήνες, σύμφωνα με την κοινή τραπεζική πρακτική και σύμφωνα, υποθέτω, με τον Κανονισμό Πιστοδότησης της Τράπεζάς σας, παρότι τον Κανονισμό Πιστοδότησης της Τράπεζάς σας δεν τον έχουμε λάβει; Εσείς γιατί δεχτήκατε, λοιπόν, να λάβετε εξασφάλιση για απαίτηση μετά από εννέα χρόνια;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ολοκληρώστε με την απάντηση αυτή.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ακόμα μία ερώτηση έχω, κύριε Πρόεδρε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι έχω απαντήσει στη συγκεκριμένη ερώτηση πάρα πολλές φορές. Τη διαδικασία πιστοδοτήσεων την έχουμε αποστείλει στην Επιτροπή. Και όσον αφορά την εκχώρηση της συγκεκριμένης επιχορήγησης, έχω απαντήσει πολλές φορές για ποιον λόγο την αποδεχτήκαμε, για ποιον λόγο η Τράπεζα αποφάσισε να είναι δανειστής της Νέας Δημοκρατίας σε ποσοστό μόνο 2,5% -επαναλαμβάνω 2,5%!- του συνόλου των δανείων της Νέας Δημοκρατίας, 3% του συνόλου των δανείων στα κόμματα. Η Τράπεζα είχε μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική όσον αφορά αυτές τις δανειοδοτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα θέματα τα οποία αναφέρετε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εκ του αποτελέσματος, αλλά και εκ των δεδομένων όταν συνήφθησαν αυτές οι δανειακές συμβάσεις, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο.
Θέλω, να κάνω μία μόνο, τελευταία ερώτηση. Σε έγγραφο της Τράπεζάς σας της 26ης Απριλίου του 2013 βεβαιώνετε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την είσπραξη των απαιτήσεων με όλα τα πρόσφορα μέσα.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
222 / 257
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
05/07/2016
EY0705LA
(FT)
Διερωτώμαι ποια ήταν αυτά τα πρόσφορα μέσα, όταν σήμερα μάθαμε -γιατί και αυτό δεν μας το έχετε αποστείλει- την καταγγελία των συμβάσεων δανείων με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ. Και καταλήγει το έγγραφο της Τράπεζάς σας -και θα έλεγα ότι είναι ένα σημείο που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση- ότι ως πιστωτικό ίδρυμα η Τράπεζα δεν εμπλέκεται στην πολιτική ζωή του τόπου. Ξέρετε, αυτό μου θυμίζει ότι κάποιος έχει τη μύγα και μυγιάζεται.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, κύριε Καραβία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Της δικής σας Τράπεζας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγνώμη, ποια είναι η ερώτηση διότι δεν ήταν σαφές σε μένα;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Λέω το εξής: Ποια είναι τα πρόσφορα μέσα, τα οποία επρόκειτο να ενεργοποιήσετε, ούτως ώστε να εξασφαλίσετε την είσπραξη των δανείων, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποπληρωμή.
Δεύτερον -επαναλαμβάνω- σήμερα μαθαίνουμε ότι έγινε καταγγελία -αν θυμάμαι καλά, είπατε τον Μάιο του 2014- για τα δάνεια και των δύο κομμάτων. Έτσι δεν είναι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τον Ιούλιο του 2014.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Ναι, τον Ιούλιο του 2014.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχάς, το τελευταίο στοιχείο αποτελεί μέρος του υλικού, το οποίο σας έχουμε ήδη αποστείλει. Και αν το διαβάσετε με μεγαλύτερη προσοχή, είμαι βέβαιος πως θα το βρείτε.
Λοιπόν, ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Τράπεζα, έτσι ώστε να εξασφαλίσει την αποπληρωμή των δανείων. Οι ενέργειες αυτές δεν διαφέρουν σε τίποτα από ό,τι θα κάναμε σε οποιονδήποτε άλλο δανειολήπτη. Γίνομαι πιο συγκεκριμένος:
Μάιος του 2012: Αποστείλαμε επιστολή οχλήσεως στη Νέα Δημοκρατία και ζητήσαμε την καταβολή της δόσης. Ιούλιος του 2012: Αποστείλαμε εξώδικο στη Νέα Δημοκρατία, με το ίδιο θέμα. Ιανουάριος του 2013: Επανήλθαμε με νεότερο εξώδικο στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο επαναλήφθηκε τον Σεπτέμβριο του 2013. Απρίλιος του 2012: Διενεργήσαμε έλεγχο ακίνητης περιουσίας στα Υποθηκοφυλακεία Αθηνών, Αμαρουσίου, Κηφισιάς, Περιστερίου, Καλλιθέας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου Κρήτης και ….
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Και στου κ. Μητσοτάκη τα ακίνητα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι εκτός…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αφήστε με να ολοκληρώσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να καταλάβουμε. Και στου κ. Μητσοτάκη τα ακίνητα ή μόνο…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, καταγράφονται στα Πρακτικά αυτά που λέει ο κ. Καραβίας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Το εξώδικο είναι η ασπιρίνη του γιατρού τώρα. Επί δύο χρόνια στείλατε δύο εξώδικα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Έχουμε βγει εκτός διαγράμματος.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ηρακλείου Κρήτης και Πατρών. Χρεώσαμε τη Νέα Δημοκρατία με αυξημένα επιτόκια, ύστερα από την καθυστέρηση, όπως προβλέπεται από τη διαδικασία της Τράπεζας. Μεταφέρθηκε το δάνειο της Νέας Δημοκρατίας τον Μάρτιο του 2014 στη Διεύθυνση Ειδικών Χειρισμών και στη συνέχεια στη Γενική Διεύθυνση Επισφαλών Πελατών. Και τέλος, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που σας έχουμε ήδη υποβάλει, τον Ιούλιο του 2014 έγινε εξώδικη καταγγελία του δανείου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικές εγγυήσεις γιατί δεν ζητήσατε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικές εγγυήσεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καραβία, έχετε ολοκληρώσει την απάντησή σας;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι δεν έχω ολοκληρώσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, ολοκληρώστε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και μετά την εξώδικη καταγγελία, συνεχίσαμε την επικοινωνία μας με τη Νέα Δημοκρατία. Κι όπως ενημέρωσα το Σώμα πολλές φορές ήδη, η Νέα Δημοκρατία αποδέχτηκε την πρόσκλησή μας, να ξεκινήσουμε εκ νέου συζητήσεις για την αποπληρωμή αυτού του δανείου.
Επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά, ότι οι ενέργειες που έχουμε κάνει, είναι οι ίδιες ενέργειες που θα κάναμε για οποιονδήποτε άλλον….
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Προσωπικές εγγυήσεις δεν ζητάτε για τον κόσμο; Γιατί μας λέτε είναι ίδιες;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ζητάτε της μάνας του, του πατέρα του, του πεθερού του και μας λέτε ότι κάνετε τα ίδια;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, σας παρακαλώ. Δεν έχετε τον λόγο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι δεν έχω τον λόγο, αλλά δεν μας προσβάλει όταν λέει ότι κάνουν τα ίδια; Αν ήταν ο κόσμος εδώ, τι θα του έλεγε, οι δανειολήπτες;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, έχει καταθέσει ενόρκως. Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θα του έλεγε «λίγο ντροπή»;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε ολοκληρώσει, κύριε Καραβία;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, ο κ. Μπαλλής παρακαλώ για οκτώ λεπτά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, κύριε Παπαηλιού, ήταν καθ’ υπέρβαση η ερώτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Εγώ θέλω να ρωτήσω πότε την τελευταία φορά κατεβλήθη η δόση από τη Νέα Δημοκρατία και πότε από το ΠΑΣΟΚ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, πότε ήταν η τελευταία πληρωμή δόσης, τόκων κ.λπ. Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Γιατί καταγγείλατε τη δανειακή σύμβαση και των δύο τον Ιούλιο του 2014.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εντάξει, κύριε Παπαηλιού. Αυτό μπορούσατε να το κάνετε από την αρχή. Είναι μια ερώτηση που μπορεί να απαντηθεί.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι τουλάχιστον η τρίτη φορά που θα απαντήσω στην ίδια ερώτηση και πολύ ευχαρίστως να το κάνω. Ήταν το 2011 που έπρεπε να καταβληθεί η δόση. Δεν καταβλήθηκε και ακολούθησαν οι ενέργειες από το 2012 μέχρι το 2014 που ανέφερα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
227 / 5
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
5/7/2016
EZ0705PM
(LA)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τότε δεν είχατε αλλάξει μετοχές…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πάρει ο Λάτσης τις μετοχές…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε. Θα τα βρείτε εσείς αυτά, κύριε Νικολόπουλε, στην έρευνα την οποία κάνετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είχε πάρει ο κ. Λάτσης τότε τις μετοχές και κρατήσαμε εμείς της Eurobank;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Κατεγράφη. Το 2011 ήταν η τελευταία πληρωμή των κομμάτων, της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, προς την Τράπεζα και μετά ακολούθησαν διαπραγματεύσεις κ.λπ. και καταγγέλθηκε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Η «τράμπα» των μετοχών έγινε πριν ή μετά το 2011;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το γνωρίζω, κύριε Νικολόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς κρατήσαμε τα «σαπάκια» για να δώσουμε τις καλές.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Μπαλλής έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Καραβία, καλώς ήλθατε. Περισσότερο διευκρινίσεις θα ζητήσω επί απαντήσεων που έχετε δώσει.
Θα ξεκινήσω, όμως, με ένα σχόλιο με αφορμή κάποια απάντηση που δώσατε στην αναφορά του συναδέλφου κ. Μηταράκη ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση της τράπεζάς σας του 2016 όπου λέει ότι για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια κυρίως φταίει η ύφεση. Και σχολιάσατε, αναφέροντας ποιος μπορούσε τότε να προβλέψει αυτήν την ύφεση στην οικονομία.
Το σχόλιό μου είναι ότι προφανώς δεν μπορούσατε να προβλέψετε ούτε την ύφεση στα εκλογικά ποσοστά κάποιων κομμάτων και γι’ αυτό θεωρούσατε ως δεδομένα και για την επόμενη δεκαετία και τα εκλογικά τους ποσοστά και την κοινοβουλευτική τους θέση, άρα και το ύψος της κρατικής επιχορήγησης. Σχόλιο είναι αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αν έχετε την καλοσύνη, θα ήθελα να απαντήσω στο σχόλιο, γιατί το σχόλιο είναι πολύ εύλογο. Επειδή όντως -συμφωνώ απολύτως μαζί σας- δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τα ποσοστά των κομμάτων και ούτε μπορούμε να τα προβλέψουμε σήμερα, γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο η Τράπεζά μας κινήθηκε τόσο συντηρητικά -το έχω πει πολλές φορές σήμερα στο ακροατήριο- όσον αφορά το θέμα αυτό.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Ως αναλογία είχε μικρό ποσοστό. Αυτό θέλετε να μας πείτε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι. Συμφωνώ, λοιπόν, ότι ήταν εξαιρετικά δύσκολο, εάν όχι αδύνατο, να προβλέψουμε τα ποσοστά των κομμάτων και γι’ αυτό η συνολική μας έκθεση στον κλάδο αντιστοιχεί μόνο στο 3% του συνολικού δανεισμού. Το έχω πει πολλές φορές.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Μάλιστα.
Θα παραμείνω λίγο στα δάνεια των κομμάτων. Πράγματι, εάν λάβουμε ως συγκριτικό στοιχείο το χρηματικό ύψος, τα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια που καθημερινά διαχειρίζεται και διακινεί μια τράπεζα -και η Eurobank- τα 5,2 εκατομμύρια του δανείου προς το ΠΑΣΟΚ μπορεί κάποιος να πει ότι είναι μικρό ποσό. Δεν είναι, όμως, στην πραγματικότητα έτσι.
Θέλω να σας ρωτήσω: Με την ίδια ευκολία που δώσατε αυτά τα 5,2 εκατομμύρια -με τους όρους και τις διασφαλίσεις- θα δίνατε το ίδιο ποσό στην αντιστοιχία των εξήντα, εξηνταπέντε περίπου αιτήσεων για δανειοδότηση για εργατικές κατοικίες; Διότι καμιά εξηνταριά δάνεια για εργατική κατοικία αντιστοιχούν περίπου στα 5 εκατομμύρια που με μεγάλη ευκολία δώσατε στο ΠΑΣΟΚ. Με την ίδια ευκολία, λοιπόν, θα δίνατε αυτά τα δάνεια για την ανέγερση ή την αγορά κάποιων εργατικών διαμερισμάτων, με τους ίδιους όρους, τις ίδιες ανύπαρκτες ουσιαστικά διασφαλίσεις;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Η απάντηση είναι ότι η Τράπεζά μας στο χώρο της στεγαστικής πίστης ήταν ιδιαίτερα δραστήρια όλα αυτά τα χρόνια και προφανώς οποιοδήποτε αίτημα ερχόταν ή έλθει στην τράπεζά μας, ακόμα και για εργατική κατοικία την οποία αναφέρατε, προφανώς θα το αξιολογήσουμε με βάση τα πιστωτικά κριτήρια της τράπεζας τα οποία δεν διαφέρουν από τα πιστωτικά κριτήρια τα οποία έχουμε χρησιμοποιήσει για το ΠΑΣΟΚ, τη Νέα Δημοκρατία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή οποιονδήποτε άλλο δανειολήπτη-φυσικό πρόσωπο.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Θα έλθουμε στα ΜΜΕ αμέσως μετά. Πάντως εάν τα 5,2 εκατομμύρια φαντάζουν λίγα για τα ποσά που διαχειρίζεστε, φαντάζομαι ότι συμφωνείτε ότι σε επίπεδο πραγματικής οικονομίας και καθημερινότητας δεν είναι καθόλου αμελητέο και μικρό αυτό το ποσό.
Θα παραμείνω στα κόμματα. Είπατε ότι τα κριτήρια του δανεισμού είναι οι θετικοί ισολογισμοί γενικά, το ύψος και το επίπεδο των εσόδων και τα χρέη και η σύνθεση των χρεών που υπάρχουν.
Σ’ ό,τι αφορά τα κόμματα, υπάρχει κάποια αναλογία του χρέους προς την αναμενόμενη ή την υπαρκτή κρατική επιχορήγηση που να καθιστά ασφαλή αυτή τη δανειοδότηση; Παράδειγμα: Εάν το συνολικό χρέος του κόμματος υπερβαίνει το 50% της αναμενόμενης –υπερτιμημένης, λέω εγώ- κρατικής επιχορήγησης, η δανειοδότησή του θεωρείται ασφαλής και την εγκρίνετε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Μου κάνετε μία ερώτηση η οποία είναι πολύ ειδική.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Δεν είναι ειδική, διότι θα σας πω ότι από το 2008 όλοι οι ισολογισμοί των κομμάτων είναι ελλειμματικοί και το χρέος τους -τα έσοδά τους μάλλον- έχουν ήδη απομειωθεί από εκείνη τη χρονιά και μετά τουλάχιστον κατά 60% από τις …
(ΑΤ)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
231 / 257
ΤΣΙΤΑΣ
05/7/2016
FA0705AT
(PM)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ, για να απαντήσω στην ερώτησή σας, θα επαναλάβω αυτό που είπα: Τα ποσά των δανείων τα οποία δώσαμε και στα δύο κόμματα ως ποσοστό των συνολικών εσόδων που είχαν τα κόμματα -νομίζω ότι ένας συνάδελφος σας ανέφερε προηγουμένως ότι δεν προέρχονταν μόνο από τις επιχορηγήσεις του Δημοσίου, αλλά είχαν και άλλα έσοδα- ήταν μικρά ποσά. Ενδεικτικά αναφέρω –αν δεν κάνω λάθος- ότι το 2009 η Νέα Δημοκρατία είχε συνολικά έσοδα 31 εκατομμύρια ευρώ. Σε σχέση με τα 3,3 εκατομμύρια ευρώ δάνειο το οποίο δώσαμε, αντιστοιχούσε σε ποσοστό περίπου 10% των εσόδων μίας χρονιάς μόνο.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Δεν σας ανησύχησε η συνεχής πτώση κάθε έτους αυτών των εσόδων; Διότι το 2009 είχε ήδη φτάσει σε μείωση 60% των εσόδων των προηγούμενων ετών.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι θεωρούσαμε ότι έπρεπε να κινηθούμε συντηρητικά στον χώρο αυτό. Και αυτό κάναμε με μεγάλη επιμέλεια. Κινηθήκαμε πολύ συντηρητικά.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Να περάσουμε λίγο στα ΜΜΕ. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση προηγουμένως άλλου συναδέλφου κατάλαβα -και διορθώστε με αν κάνω λάθος- ότι και τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ τις εντάσσετε στην ίδια κατηγορία με την οποία αντιμετωπίζετε τις αιτήσεις δανειοδότησης όλων των ανωνύμων εταιρειών ή έχετε κάποιο ξεχωριστό κλάδο με διαφορετική ανάλυση κινδύνου γι’ αυτά τα δάνεια;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όχι. Πήγαινε σε αντίστοιχες επιτροπές, λαμβάνοντας βέβαια υπ’ όψιν την απόφαση της Τράπεζας εκείνη την εποχή ότι ήθελε να κινηθεί με συντηρητικό τρόπο όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, σε αντίθεση με άλλους κλάδους που η Τράπεζα είχε αποφασίσει να κινηθεί με πιο επιθετικό τρόπο.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Κατάλαβα. Αντιλαμβανόμενοι μάλλον ότι υπήρχε ένα αυξημένο ρίσκο ως προς τις επιχειρήσεις των ΜΜΕ.
Όταν δανειοδοτούσατε τηλεοπτικά ΜΜΕ, γνωρίζατε ότι δεν είχαν άδεια λειτουργίας, άρα υπαρκτό περιουσιακό στοιχείο; Δεν ήταν ρίσκο η δανειοδότηση με την έλλειψη νόμιμης άδειας λειτουργίας;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι επιτροπές εκείνες της εποχής είχαν λάβει υπ’ όψιν τους το στοιχείο το οποίο αναφέρετε. Ήταν ένα από τα στοιχεία τα οποία ελήφθησαν υπ’ όψιν. Μην ξεχνάτε, όμως, για πόσα έτη οι τηλεοπτικοί σταθμοί συνέχισαν να έχουν τη λειτουργία τους και να έχουν μεγάλες εισπράξεις από τη διαφήμιση. Βέβαια αυτό ήταν μια αβεβαιότητα.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Η συνέχιση μιας παρανομίας δεν σημαίνει και διασφάλιση των χρημάτων που είχατε δανειοδοτήσει πάντως. Συνέχιση μιας παράνομης κατάστασης ήταν.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ μιλάω για βεβαιότητα. Δεν είμαι βέβαιος ότι πρόκειται περί παρανομίας. Δεν είμαι ειδικός να σας πω ότι πρόκειται περί παρανομίας.
Τέλος πάντων, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την αβεβαιότητα αυτή –δυστυχώς θα γίνω κουραστικός και θα το επαναλάβω για άλλη μια φορά- συνεκτιμώντας όλα αυτά τα στοιχεία και την αβεβαιότητα, την οποία πολύ ορθώς αναφέρατε, η Τράπεζα αποφάσισε να έχει μια συντηρητική πολιτική. Επαναλαμβάνω ότι σε σχέση με το συνολικό δανεισμό στα μίντια, η Τράπεζά μας έχει ποσοστό χαμηλότερο του 10%, όταν το συνολικό μερίδιο αγοράς που έχει στις δανειοδοτήσεις όσον αφορά τις επιχειρήσεις, τις ανώνυμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΟΕ, είναι 21%.
ΣΥΜΕΩΝ ΜΠΑΛΛΗΣ: Για την τελευταία ερώτηση μου αρκεί ένα «ναι» ή ένα «όχι». Απαντώντας σε δύο συναδέλφους και στον κ. Σταμάτη και στον κ. Λοβέρδο που σας ρώτησαν εάν υπήρξε παρέμβαση από κάποιο κόμμα για να δοθούν δάνεια σε επιχειρήσεις ενημέρωσης, είπατε «δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου». Θα μου αρκούσε ένα «ναι» ή ένα «όχι». Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το αποκλείετε κιόλας. Έτσι δεν είναι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι η απάντησή μου ήταν σαφής. Δεν υπέπεσε στην αντίληψή μου, ό,τι σημαίνει αυτό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε πολύ.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να κάνω μια πολύ σύντομη παρέμβαση, επειδή περίμενα μέχρι τέλους για να δω εάν ο κ. Καραβίας θα απαντούσε, αλλά από τις σημειώσεις μου βλέπω ότι δεν απάντησε σε ένα συγκεκριμένο ερώτημα και στο οποίο εγώ θα ήθελα μια απάντηση.
Με βάση το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας και κάποια στοιχεία από εκεί βλέπουμε ότι υπήρξε δανειοδότηση συγκεκριμένα προς το «Πρώτο Θέμα» χωρίς γνωμοδότηση από τον Τομέα Πίστης της Τράπεζάς σας παρά μόνο με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής Πιστοδοτήσεων. Αυτή είναι μια συνηθισμένη πρακτική;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Προβλέπεται από την πολιτική της Τράπεζας. Εάν δεν κάνω λάθος, στη συγκεκριμένη απόφαση συμμετείχε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διαχείρισης Κινδύνων της Τράπεζας στον οποίο υπάγεται ο Τομέας Πίστης.

(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
235 / 4
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
05/07/2016
FB0705BS
​(AT)
Λόγω της συμμετοχής του και της γνώσης του περί του αντικειμένου, γι’ αυτό δεν υπήρξε γνωμοδότηση του τομέα πίστης. Επομένως, προβλέπεται από τη διαδικασία.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελλος): Ο κ. Τζαμακλής έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά αυστηρά.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Μ’ εμένα θα είστε μόνο αυστηρός;
ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Σωκράτης Φάμελλος): Όχι. Και με τον εαυτό μου, που ακολουθώ τελευταίος.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Καραβία, να σας καλησπερίσω κι εγώ. Ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας στην Επιτροπή μας.
Είχα ετοιμάσει κάποιες ερωτήσεις που θα αφορούσαν μόνο το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά από τα λεχθέντα σας προκύπτουν κι άλλες δυο. Θα μου το επιτρέψετε.
Ξεκινάω απ’ αυτό που προκύπτει από τα λεχθέντα σας. Απαντήσατε στον κ. Σαντορινιό κυρίως αλλά και στον κ. Νικολόπουλο ότι δεν γνωρίζετε την ύπαρξη νόμου που να απαιτεί προσκομιδή φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας σε περίπτωση δανειοδοτήσεων. Ανεξάρτητα από τη γνώση σας ή μη του νόμου, που είναι δεδομένο, δεν είναι θέμα βασικής πρόνοιας για μια τράπεζα, εκ των ων ουκ άνευ υποχρέωσή της να ζητάει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ενώ μάλιστα μέχρι πρότινος, πριν από την αλλαγή δηλαδή που ισχύει από 1/1/2016, το ελληνικό δημόσιο, οι ασφαλιστικοί οργανισμοί κλπ, προηγούνταν των τραπεζών;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτό που απάντησα είναι ότι θεωρώ βέβαιο ότι η τράπεζα σε οποιεσδήποτε δανειοδοτήσεις έχει κάνει έχει λάβει υπόψη της όλες τις νομικές απαιτήσεις, μεταξύ των οποίων κι αυτές που αναφέρατε. Επομένως, δεν υπάρχει περίπτωση η τράπεζα να έχει προχωρήσει σε οποιαδήποτε δανειοδότηση παραβιάζοντας τον νόμο.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν είναι όμως η απάντηση στην ερώτησή μου αυτή. Είναι γενική απάντηση. Εγώ σας ρωτώ. Στα συγκεκριμένα δάνεια…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι γενική, επειδή, όπως καταλαβαίνετε, δεν μπορώ να έχω γνώση όλων των περιπτώσεων.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα μπορούσατε να μας τα προσκομίσετε ή να μας τα αποστείλετε;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πολύ ευχαρίστως.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Να δούμε, δηλαδή, κι αυτή την παράμετρο. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πάντως εκ των προτέρων σας λέω ότι αποκλείεται να υπάρχει οποιαδήποτε νομική παράβαση της τράπεζας όσον αφορά το θέμα αυτό. Αλλά πολύ ευχαρίστως να επανέλθω.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν θα είναι μόνο νομική παράβαση. Θα είναι τραπεζική παράλειψη μεγάλου μεγέθους. Τέλος πάντων, αποστείλτε τα μας να ξέρουμε και γι’ αυτό.
Πάω στη δεύτερη ερώτηση, κύριε Καραβία. Δηλώνετε κατ’ επανάληψη σήμερα –το εκτιμώ και το σέβομαι- ότι η τράπεζά σας ήταν απολύτως συντηρητική -αντιλαμβάνομαι τι εννοείτε με τον όρο συντηρητική- σε ό,τι αφορά στη χορήγηση των δανείων. Ευθέως ρωτώ. Υπονοείτε ότι οι υπόλοιπες τράπεζες, που ήταν πιο γαλαντόμες, ας το πούμε έτσι, έχουν κάποιο πρόβλημα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Είναι προφανές ότι δεν μπορώ να αναφερθώ…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Το λέω λόγω της συνεχούς αναφορά σας στον όρο «συντηρητική».
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το «συντηρητική» προκύπτει από τα νούμερα. Είναι αντικειμενικό αυτό που λέω. Όταν κάποιος έχει το 10% του μεριδίου αγοράς στα δάνεια όσον αφορά στα ΜΜΕ, το 3% όσον αφορά στα κόμματα, νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι ήταν συντηρητικός, κινήθηκε συντηρητικά. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Αυτή είναι γενική πολιτική της τράπεζάς σας ή στις συγκεκριμένες δανειοδοτήσεις;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Υπάρχουν ορισμένοι τομείς… Ανέφερα προηγουμένως ότι αντίστοιχη πολιτική συντηρητικότητας έχουμε για δάνεια προς δήμους και κοινότητες, προς αθλητικές…
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Τα άκουσα αυτά. Ειδικά για κόμματα και τα ΜΜΕ…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Υπάρχει μια σειρά κατηγοριών όπου η τράπεζα στο παρελθόν είχε λάβει την απόφαση να μην επεκταθεί σε μεγάλο βαθμό όσον αφορά τις δανειοδοτήσεις και να κινηθεί πιο συντηρητικά. Αυτό είναι ένα πραγματικό στοιχείο το οποίο σας αναφέρω.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Άρα, δεν αφήνετε κανένα υπονοούμενο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν αφήνω κανένα υπονοούμενο. Και δεν σημαίνει ότι για άλλες τράπεζες οι οποίες κινήθηκαν με μεγαλύτερα ποσά υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό σε αυτή τους την πρακτική.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Είναι θέμα πολιτικής τους επομένως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Η τράπεζά μας έχει αποφασίσει από το παρελθόν στο θέμα του τουρισμού να έχει μια πιο μεγάλη συμμετοχή. Τώρα αν ο τουρισμός για τον οποιονδήποτε λόγο δεν πάει καλά τα επόμενα χρόνια, δεν σημαίνει ότι είναι λανθασμένη η σημερινή μας πολιτική. Σε εκτιμήσεις βασίζονται αυτά.
(PS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​E.stavropoulou
Εκτυπώθηκε:​9/12/2011 1:49:00 μμ
239 / 4
ΨΑΡΡΑ
5/7/2016
FC0705PS
(BS)
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Πάμε λιγάκι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφέρεται εκεί συγκεκριμένα ότι οι εταιρείες και ο κλάδος των ΜΜΕ στο σύνολό τους εμφανίζουν πτώση του κύκλου εργασιών, ζημιές, προβλήματα, υψηλή δανειακή επιβάρυνση κλπ. Η τράπεζά σας, όμως, όπως και οι άλλες, παρά την αρνητική αυτή κατάσταση, έδινε και νέα δάνεια χωρίς να εξοφλούνται κεφάλαια και τόκοι προηγουμένων δανείων. Εγώ θεωρώ ότι αυτό σημαίνει παραβίαση και του δικού σας κανονισμού πιστοδοτικής πολιτικής.
Η ερώτηση είναι: Ποια όργανα αποφάσιζαν αυτές τις δανειοδοτήσεις και αν ο εκάστοτε διευθύνων σύμβουλος -δεν είναι προσωπικό για εσάς- συμμετέχει σε αυτό το όργανο που αποφασίζει έτσι και αν όχι σε ποιο ελεγκτικό σώμα ή όργανο συμμετέχει ο διευθύνων σύμβουλος;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Στην τράπεζά μας η πολιτική είναι ο διευθύνων σύμβουλος να μην συμμετέχει στις Επιτροπές εγκρίσεως πιστοδοτήσεων ακριβώς για να μην επηρεάζει λόγω της θέσεως του την κρίση της Επιτροπής. Ο διευθύνων σύμβουλος απλά υπογράφει κάποιες δανειοδοτήσεις πάνω από ένα ποσό -αν δεν κάνω λάθος επάνω από 50 εκατομμύρια- και το καλώς έχειν, ότι λαμβάνει γνώση.
Τώρα επανέρχεστε στο θέμα ότι τα δάνεια αυτά ήταν αυξημένου κινδύνου. Από τα στοιχεία τα οποία παρέθεσα στην Επιτροπή και είπα ότι τα 85 εκατομμύρια τα οποία αναφέρονται στις εταιρείες του παραρτήματος της από 28/6 επιστολής σας έχουμε ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων 19,2%. Αυτό δεν συνάδει με αυτό που λέτε ότι παραβήκαμε οποιονδήποτε κανονισμό.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Καραβία, συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ένα λεπτάκι.
Στο σύνολο του χαρτοφυλακίου μας οι επισφάλειες είναι πολύ μεγαλύτερες. Επομένως, δεν προκύπτει ότι στον συγκεκριμένο κλάδο κινηθήκαμε και είχαμε επισφάλειες ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Συνεπώς, διαφωνείτε με τα περιεχόμενα στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν διαφωνώ. Σας λέω αντικειμενικά στοιχεία, τα οποία τα έχουμε προσκομίσει και στην Επιτροπή κιόλας.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Η εκ των υστέρων, όμως, εξυπηρέτηση των δανείων δεν σημαίνει ότι κατά τον χρόνο χορήγησης θα το γνωρίζατε αυτό.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατά τον χρόνο χορήγησης λάβαμε υπόψη μας όλα τα διαθέσιμα στοιχεία και με αμιγώς τραπεζικά κριτήρια δώσαμε τα δάνεια αυτά.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Για το ίδιο θέμα πάλι από το πόρισμα σάς ρωτώ για τα επιτόκια, να μην ξαναπώ πάλι το περιθώριο κλπ. Θέλω να μου απαντήσετε ευθέως αν με τα αρνητικά αποτελέσματα που έχουμε για πολλά ΜΜΕ, «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ», «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» κλπ, ενώ έχουμε πιστοποιημένα αρνητικά αποτελέσματα, θεωρείτε ότι αυτό συνάδει με την χορήγηση των δανείων με ευνοϊκά επιτόκια.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Καταρχάς, δεν συμφωνώ με τον χαρακτηρισμό «ευνοϊκά επιτόκια». Επιτόκια, τα οποία νομίζω ο κ. Νικολόπουλος τα ανέφερε προηγουμένως και παρέλειψα να του απαντήσω, της τάξεως του 4,5%, 5%, 5,5% και 6% δεν είναι εκτός αγοράς….
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνετε, όμως, έτσι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, σε σχέση με το ρίσκο που αναλαμβάνουμε. Είναι επιτόκια τα οποία είναι εντός αγοράς. Ειδικότερα για το δάνειο της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ» που αναφέρατε πριν από λίγα λεπτά, επαναλαμβάνω ότι είναι ένα δάνειο το οποίο εξυπηρετείται κανονικά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Τελειώσαμε; Μπορώ να κάνω μια τελευταία ερώτηση ακόμη; Ελπίζαμε σε καλύτερη αντιμετώπιση, γιατί είμαστε φιλοξενούμενοι στην Επιτροπή.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάντε μια τελευταία ερώτηση.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ερωτηθήκατε και από άλλους συναδέλφους, αλλά επιμένω: Γιατί δεν ζητήσατε προσωπικές εγγυήσεις των βασικών μετόχων αυτών των εταιρειών, όταν μάλιστα η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος στο πόρισμά της αυτό το θεωρεί ως πλημμέλειά σας; Πάλι βάσει του πορίσματος, έτσι;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Και αυτό το έχω απαντήσει πολλές φορές. Και σας απάντησα ότι στην πολιτική της τράπεζας δεν προβλέπεται η αίτηση προσωπικών εγγυήσεων σε όλα τα δάνεια τα οποία δίνουμε. Ιδιαίτερα δε για τις μεγαλύτερες εταιρείες, πολυμετοχικές εταιρείες, εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η συνήθης πρακτική είναι να μην λαμβάνουμε προσωπικές εγγυήσεις και σας έδωσα ακριβώς τα στοιχεία για ποιες εταιρείες έχουμε λάβει προσωπικές εγγυήσεις.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Μάλιστα, ευχαριστώ.
(XS)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
243 / 4
ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
5/7/2016
FD0705XS
(PS)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κι εγώ, κύριε Τζαμακλή.
Κύριε Καραβία, θα μου επιτρέψετε κι εμένα να σας ρωτήσω ως μέλος της Επιτροπής. Συγχωρήστε με για το καθ’ έδρας λόγω της απουσίας του Αντιπροέδρου. Δεν έχει σημασία. Παρακαλώ να εκλάβετε τις ερωτήσεις μου ως μέλους της Επιτροπής κι όχι ως Προέδρου, όχι εκπροσωπώντας το σύνολο της Επιτροπής.
Κύριε Καραβία, σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος το 2013, το οποίο έχει η Επιτροπή στα χέρια της, έχουν γίνει παραβιάσεις των κανόνων της πιστωτικής πολιτικής της Τράπεζας. Κι αυτό είναι ρητό στην έκθεση την οποία έχουμε και είναι από τον ελεγκτικό φορέα των τραπεζών. Δεν αμφισβητείται. Οι παραβιάσεις έχουν γίνει πρώτα απ’ όλα –ως παράδειγμα το θέτω- γιατί δόθηκε δάνειο χωρίς γνώμη του τομέα πίστης. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι βέτο στις τράπεζες, κύριε Καραβία, απ’ ό,τι λέει η έκθεση τουλάχιστον κι επίσης γιατί πέντε πιστούχοι έχουν λάβει δάνεια καθ’ υπέρβαση του κλάδου. Επίσης αυτό είναι γραμμένο μέσα στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος. Αναφέρομαι μόνο σε ρητά στοιχεία του ορίου ακριβώς. Απ’ αυτό προκύπτει –με βάση τα στοιχεία που εσείς μας στείλατε- ότι υπήρχε δικό σας σημείωμα, το οποίο μας είχατε στείλει το 2013 που αναγνωρίζει ορισμένα θέματα και μάλιστα γράφει ότι πρέπει να ζητηθούν πρόσθετες εγγυήσεις. Κι έχω και τις εταιρείες από τις οποίες επιδιώκετε να πάρετε πρόσθετες εγγυήσεις. Είναι γραμμένο μέσα στο δικό σας κείμενο, το οποίο μας στείλατε και πολύ καλά κάνατε και υπήρχε τέτοια εκτίμηση. Λέει για τον ΠΗΓΑΣΟ, τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ, τον ΔΟΛ. Εσείς τα εκτιμάτε. Άρα, υπήρχε παραβίαση, υπήρχε υστέρηση, υπήρχαν πρόσθετα μέτρα. Εξάλλου αυτό αποδεικνύεται και από το κοκκίνισμα του δανείου του ΠΑΣΟΚ, ότι υπήρχαν κάποιες εκτιμήσεις οι οποίες κατέληξαν στο να μην εξυπηρετούνται κάποια δάνεια. Υπήρξε, λοιπόν, παραβίαση, τουλάχιστον με βάση την Τράπεζα της Ελλάδος.
Εγώ αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Αναφέρατε ότι δεν υπάρχει όριο του κλάδου των μέσων ενημέρωσης. Στο δικό σας έγγραφο, το οποίο εσείς μας στείλατε, ρητά το 2013 αναφέρει η EUROBANK ότι υπάρχει όριο του κλάδου 100 εκατομμύρια, exposure το λέει. Είναι ρητό. Υπάρχει ή όχι τελικά όριο του κλάδου των μέσων ενημέρωσης; Είναι γραπτό σε κείμενό σας.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ισχύει αυτό το οποίο σας απάντησα προηγουμένως, ότι ενδεχομένως είναι ενδεικτικό το όριο στο όποιο αναφέρεστε. Η πολιτική της τράπεζας είναι να κινηθεί σε συντηρητικά επίπεδα, όπως και κινήθηκε. Τώρα, υπάρχει μια σύγχυση ανάμεσα στις παραβιάσεις στις οποίες αναφέρετε και στο τελικό αποτέλεσμα του δανείου. Δεν σημαίνει ότι όποιο δάνειο αποφασίζεται με τραπεζικά κριτήρια θα έχει ευτυχές τέλος και όποιο δάνειο…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Συμφωνώ. Για τις παραβιάσεις μόνο ρώτησα που λέει η Τράπεζα της Ελλάδος.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη να ολοκληρώσω. Και όποιο δάνειο καταλήγει να είναι μη εξυπηρετούμενο ότι έχουν γίνει παραλείψεις στην εγκριτική διαδικασία. Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Στατιστικά δουλεύει το θέμα των δανειοδοτήσεων. Δεν υπάρχει τραπεζικό ίδρυμα διεθνώς το οποίο να μην έχει επισφαλή δάνεια. Υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες, όπως αυτοί που αναφέραμε επανειλημμένως, οι οποίοι επιτείνουν το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων όταν συντρέχουν οι εξωτερικές αυτές συνθήκες. Εγώ αυτό το οποίο έχω επαναλάβει, για να γίνω σαφής…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει όριο για τα μέσα ενημέρωσης ή δεν υπάρχει στην τράπεζά σας; Διότι είναι γραμμένο σε κείμενο που μας έχετε στείλει εσείς μέσα στις κούτες.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ισχύει αυτό το οποίο σας είπα προηγουμένως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι 100 εκατομμύρια ευρώ. Το έχετε γράψει εσείς.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εγώ σας είπα το εξής: Ότι αυτό το οποίο γνωρίζω εγώ σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει αυτό το όριο. Τώρα αν στο παρελθόν υπήρχε το όριο αυτό, ενδεχομένως να μην θυμάμαι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι γραμμένο σε έκθεση ελέγχου της Τράπεζας. Έχετε όριο, κύριε Καραβία. Το ερώτημα που θέλω εγώ να κάνω είναι το εξής…
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη να ολοκληρώσω. Το βέβαιο είναι ότι το ποσό το οποίο σας ανέφερα σήμερα, τα 85 εκατομμύρια που αφορούν το παράρτημα του εγγράφου σας, είναι ένα ποσό το οποίο, είτε έχει σχέση με το όριο είτε δεν έχει, είναι ένα αντικειμενικά χαμηλό ποσό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προσέξτε λιγάκι. Έρχεται, λοιπόν, η Τράπεζα της Ελλάδος, κάνει παρατηρήσεις σε δέκα περίπου εταιρείες των μέσων ενημέρωσης, χώρια τα κόμματα. Ενώ εσείς έχετε σε γραπτό κείμενο όριο 100 εκατομμύρια, το λογικό ή το αναμενόμενο για την ασφάλεια των καταθέσεων και της τράπεζάς σας δεν ήταν να μειώσετε το όριο αυτό και να κάνετε πιο συντηρητική την πολιτική σας ή να αυξήσετε τις εξασφαλίσεις;
Γιατί σας το λέω αυτό; Θα σας πω νούμερα: Στην ίδια τη δική σας έκθεση το 2013 αναφέρετε ότι το σύνολο των εκκρεμοτήτων σε δάνεια των μέσων ενημέρωσης είναι 55,6 εκατομμύρια. Κι έρχεστε σήμερα και μας λέτε ότι, παρά την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, παρότι είστε συντηρητικοί, είστε 85 εκατομμύρια, δηλαδή 30 εκατομμύρια πάνω τα τρία τελευταία χρόνια της εντονότατης κρίσης. Αυτό είναι προφύλαξη της τράπεζας και του καταθέτη;
(SM)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
249
ΜΑΣΟΥΡΑΣ
05/07/2016
FE0705SM
(XS)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πρέπει να επανέλθω σε αυτό. Τα δικά μου στοιχεία δεν συμπίπτουν με αυτά που μου λέτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καραβία, εγώ ρητά σας λέω –και το λέω προφανώς μετά λόγου γνώσης- ότι έχετε έγγραφο εσείς μέσα στις κούτες σας το οποίο μας δηλώνει ότι είναι 55,6 τα εκατομμύρια των δανείων προς τα μέσα ενημέρωσης. Το όριο είναι 100.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ποιο έτος;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το 2013.
Σήμερα μας δηλώνετε ότι έχετε 85 εκατομμύρια και μάλιστα μόνο στις εταιρείες που είναι στη λίστα της 28/6. Μπορεί να είναι και παραπάνω δηλαδή, γιατί πράγματι είναι μόνο στα μεγάλα εκδοτικά και τηλεοπτικά συγκροτήματα.
Άρα, λοιπόν, υπάρχει ένα ερώτημα τι έχουν πει οι monitoring trustees, εφόσον εσείς έχετε ανεβάσει τα δάνεια προς τα μέσα ενημέρωσης από το 2013, τι έχουν πει οι εκπρόσωποι του δημόσιου και πώς διασφαλίζεται το συμφέρον του δημοσίου εφόσον οι Έλληνες πολίτες έχουμε βάλει 47 δισεκατομμύρια για να ανακεφαλαιοποιήσουμε τις τράπεζες που σήμερα είναι σταθερές από την κοινωνία και όχι από το τραπεζικό σύστημα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω. Νομίζω ότι είναι απίθανο να έχει συμβεί αυτό. Προφανώς δεν αμφισβητώ αυτό που μου λέτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα πάμε μετά μαζί στην αίθουσα να δείτε τα έγγραφα της Eurobank, κύριε Καραβία. Εγώ επιμένω να τα δούμε. Είναι δικά σας έγγραφα.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θα μου επιτρέψετε να επανέλθω σε αυτό το σημείο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Θεωρώ εντελώς απίθανο παρουσία του monitoring trustee της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να έχει αυξηθεί η δανειοδότηση των κομμάτων από τα 55 εκατομμύρια στα 85 εκατομμύρια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να τα δούμε λίγο μαζί, γιατί και εγώ αναρωτιέμαι.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κρατάω, λοιπόν, μία επιφύλαξη, να επανέλθω στο θέμα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το κείμενο λέει –δεν μπορώ να το έχω εδώ γιατί είναι μέσα στην αίθουσα που φυλάσσονται- όπως έχω σημειώσει ότι το ύψος των πιστοδοτήσεων της τράπεζας προς τα μέσα ενημέρωσης ανέρχεται σε 55,6 εκατομμύρια, όταν το επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο είναι 14,1 δισεκατομμύρια. Σας δίνω και ένα συγκριτικό για να καταλάβετε σε τι αναφέρεται.
Θα το δούμε μαζί, κύριε Καραβία.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη, μου αναφέρατε ένα δεύτερο στοιχείο. Γι’ αυτό λέω –νομίζω- ότι αναφερόμαστε σε διαφορετικά πράγματα. Το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας είναι 20,7 δισεκατομμύρια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας λέω το πρώτο εξάμηνο του ’13 στην Τράπεζα της Ελλάδος. Θα τα δούμε μαζί.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι: Από το ίδιο πόρισμα εσωτερικού ελέγχου εσείς οι ίδιοι ζητάτε πρόσθετες εξασφαλίσεις από μια σειρά εταιρείες. Επιλέγετε, δηλαδή, την μέθοδο αυτή. Τις πήρατε; Λάβατε πρόσθετες εξασφαλίσεις;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε λάβει πρόσθετες εξασφαλίσεις, βεβαίως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στο ίδιο έγγραφο, το δικό σας –και αυτό είναι κάτι συνταρακτικό, γιατί πρώτη φορά αναγράφεται, το βρήκαμε μέσα διαβάζοντας- αναφέρεται ότι το 2013 ο κλάδος των μέσων μαζικής ενημέρωσης έχει ύψος δανειοδότησης 1,4 δισεκατομμύρια από τις τράπεζες.
Αυτό είναι δικό σας έγγραφο. Υπερβαίνει τα 900 εκατομμύρια, που γνωρίζαμε. Ήθελα να σας ρωτήσω εάν το επιβεβαιώνετε και εάν έχετε σήμερα στοιχεία για το ποιο είναι το ύψος δανεισμού, των εκκρεμοτήτων δανεισμού προφανώς, των μέσων ενημέρωσης στις τράπεζες.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Τα 1,4 δισεκατομμύρια αναφέρονται σε ποιο έτος;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι το έγγραφο που έχω στην αίθουσα 162 είναι για το 2013. Μπορούμε να το δούμε.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το νούμερο το οποίο έχω εγώ σήμερα κατ’ εκτίμηση είναι γύρω 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα τα ελέγξουμε και εγγράφως και εσείς προφανώς μπορείτε να επανέλθετε.
Όσον αφορά τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης, θα ήθελα να κάνω μια τεχνική ερώτηση. Γνωρίζουμε ότι πολλά απ’ αυτά αναδιαρθρώθηκαν. Έγινε ρύθμιση, έγινε παράταση, έγινε αναχρηματοδότηση. Θα ήθελα να σας ρωτήσω το εξής για την Eurobank και μόνο.
Γνωρίζετε ένα δάνειο μέσου ενημέρωσης το οποίο δεν αναδιαρθρώθηκε; Και θέλω να μου πείτε ποιο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιο δάνειο μέσου το οποίο δεν έχει αναδιαρθρωθεί.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέλετε να μας στείλετε ένα δάνειο το οποίο δεν αναδιαρθρώθηκε, δεν διευκολύνθηκε δηλαδή ο δανειολήπτης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πολύ ευχαρίστως. Δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί εμείς απ’ ότι έχουμε καταλάβει, όλα αναδιαρθρώθηκαν, κύριε Καραβία. Ευχαρίστως, όμως, να μου αποδείξετε το αντίθετο.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Αυτό το οποίο λέτε –ότι τα δάνεια έχουν αναδιαρθρωθεί- δυστυχώς ισχύει για το σύνολο της οικονομίας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η δική μου εμπειρία δεν είναι αυτή, αλλά επιτρέψτε μου να μην πω την εμπειρία μου εδώ. Θα την πω ως ομιλητής αργότερα ή όταν έρθει η ώρα.
Θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Πώς γίνεται ένας όμιλος ο οποίος έχει μια εταιρεία σε κερδοφορία ή έναν μέτοχο με καταθέσεις, να έχει μια εταιρεία μέσων ενημέρωσης σε πτώχευση και αυτή να παίρνει συνέχεια βελτιωτικές ρυθμίσεις;
Και αυτό το λέω γιατί σήμερα υπάρχουν δημοσιεύματα για έναν μέτοχο μεγάλου εκδοτικού συγκροτήματος ο οποίος έχει διαφορά στον προσωπικό καταθετικό λογαριασμό μεταξύ δηλωθέντος και πραγματικού 10 εκατομμύρια ευρώ. Άρα, πολλά εκατομμύρια σε καταθετικούς λογαριασμούς, αλλά τα δάνεια ακάλυπτα και πολλές φορές οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.
Εσείς δεν ελέγχετε λιγάκι τι λογαριασμούς και τι καταθέσεις έχουν οι μέτοχοι; Δίνετε δάνεια στις εταιρείες τους, ενώ έχουν καταθέσεις; Γιατί υπάρχει και ένα τέτοιο παράδειγμα όπου ο κ. Γκιόλας κατέθεσε για πώληση περιουσιακού στοιχείου, που δεν χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη δανείων.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ρωτάτε κάτι γενικό, χωρίς να μου δίνετε περισσότερα στοιχεία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Λέω για τη δική σας τράπεζα. Όταν στον όμιλο ο μέτοχος ή άλλη εταιρεία του ομίλου έχουν καταθέσεις στην τράπεζά σας ή διαχειρίζονται αμοιβαία κεφάλαια και τζιράρουν τα λεφτά τους σε χρηματοοικονομικά προϊόντα, δέχεστε να τους δίνετε άλλα δάνεια για να αναδιαρθρώνουν τα ελλείμματά τους και τα χρέη τους σε μια εταιρεία των ομίλων η οποία υποθηκεύει τους εργαζόμενους ή εκβιάζει και την κοινωνία, γιατί λέει «Τι θα κάνουμε; Θα φαλιρίσουμε. Δώστε μας λεφτά». Είναι ένα περίεργο σπιράλ εκβιασμού αυτό μεταξύ μέσων ενημέρωσης και τραπεζών.
(AR)​
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​S. Masouras
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
253 / 4
ΓΚΟΥΒΑΣ
05/07/2016
FF0705AR
(SM)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, μου κάνετε μία γενική ερώτηση και δεν έχω συγκεκριμένα στοιχεία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν έχετε εσείς τέτοιο παράδειγμα.
Στον όμιλο ΔΟΛ, παραδείγματος χάριν, γιατί οι καταθέσεις σήμερα που βγήκαν στη δημοσιότητα είναι για τον όμιλο ΔΟΛ.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν τα έχω σε γνώση μου. Ξέρετε στον όμιλο ΔΟΛ έχουμε περίπου το 3% του συνολικού δανεισμού.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, είναι ένα παράδειγμα που βγήκε στη δημοσιότητα σήμερα. Δεν αναφέρεται στην Τράπεζά σας. Αν έχετε κάτι άλλο στην Τράπεζά σας, όμως;
Μπορεί ο μέτοχος να έχει καταθέσεις και εσείς να του δίνετε δάνειο για ένα ζημιογόνο μέσο ενημέρωσης;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Εάν ο μέτοχος έχει καταθέσεις στην τράπεζα θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα από τα θετικά στοιχεία που αξιολογεί η επιτροπή, έτσι ώστε να δώσει το δάνειο ή να μη το δώσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Και γιατί δεν πληρώνει το δάνειο και αφήνει απλήρωτους τους εργαζόμενους;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Γιατί το να έχει περιουσία ο μέτοχος και η περιουσία να είναι και κατάθεση είναι από τα στοιχεία τα οποία αξιολογούμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί δεν του ζητάτε να πληρώσει ένα διαμαρτυρημένο δάνειο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Πολλές φορές υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ζητάμε η κατάθεση αυτή να μπει ως ενέχυρο στο δάνειο που θα δώσουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως, και να δεσμευτεί. Αλλά δεν μπαίνει.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Επομένως, το να υπάρχει μία κατάθεση είναι στοιχείο το οποίο το αξιολογούμε. Αλλά, αν δεν μου δώσετε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα; Ο ΔΟΛ, που αναφέρατε, είναι μια περίπτωση που η Τράπεζά μας είχε ελάχιστα υπόλοιπα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, σας είπα ότι είναι στη δημοσιότητα σήμερα. Το ξεκαθάρισα.
Να σας ρωτήσω κάτι για τους ακάλυπτους κινδύνους. Μας έχετε δώσει έναν πίνακα στον οποίο αναφέρεστε, όπου αφαιρούνται οι καλύψεις από τις απαιτήσεις και τις μη λογιστικοποιημένες –συγγνώμη για την έκφραση αν κάνω λάθος. Κάνετε μία διαφορά από το λογιστικοποιημένο υπόλοιπο μείον τις καλύψεις και βγάζετε από εκεί τις προβλέψεις.
Το ερώτημα είναι: Στις καλύψεις περιλαμβάνετε και τις άυλες εξασφαλίσεις, όπως την ταινιοθήκη; Γιατί έχετε πολύ μικρό, πράγματι, ακάλυπτο κίνδυνο σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες. Δηλαδή, η Εθνική εδώ μας είπε ότι έχει ακάλυπτο κίνδυνο 65% στα Μέσα. Εσείς μας δηλώσατε ότι έχετε ένα μικρό ποσοστό, 16% ή 18% -δεν θυμάμαι- αλλά μήπως έχετε μέσα στις καλύψεις και τις άλλες εξασφαλίσεις οι οποίες δεν ρευστοποιούνται; Μήπως, δηλαδή, κάτι διαφορετικό κρύβεται στο λογιστικό σας πρότυπο;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Όντως, επιβεβαιώνω ότι οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, τους οποίους σας έχουμε στείλει, ανέρχονται σε 18,1 εκατομμύρια ευρώ ή ποσοστό 21%. Για να υπολογίσουμε το ποσοστό αυτό, έχουμε λάβει υπόψη μας όλες τις εξασφαλίσεις τις οποίες έχουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακόμα και τις άυλες, την ταινιοθήκη, δηλαδή.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ακόμα και τις άυλες.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ε, άρα, επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό αποδείχτηκε ότι δεν είναι έτσι, όμως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Συγγνώμη. Την ίδια τακτική ακολουθούν όλες οι τράπεζες. Είναι κοινός ο τρόπος που αποτυπώνουμε τις εξασφαλίσεις αυτές. Είπα προηγουμένως, επειδή έχει γίνει πολλή συζήτηση για τις ταινιοθήκες, ότι διεθνώς οι ταινιοθήκες είναι ένα περιουσιακό στοιχείο το οποίο διαπραγματεύεται, πωλείται και αγοράζεται.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο ούτε για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι του Mega ούτε όταν φαλίρισε το Alter, επιτρέψτε μου να πω, και το κανόνι στην αγορά ήταν μεγάλο. Αυτή είναι η άποψή μου, όμως.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Για το Mega δεν έχουμε προχωρήσει καμία διαδικασία.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Οι εργαζόμενοι, όμως, είχαν κάνει κινητοποίηση γιατί ήταν πέντε μήνες απλήρωτοι, αν δε κάνω λάθος. Αυτό δεν είναι κάτι το οποίο ενδιαφέρει την τράπεζα;
Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι τελευταίο. Επιτρέψτε μου, κύριοι συνάδελφοι, δεν θέλω να καταχραστώ τον χρόνο.
Οι ακάλυπτοι κίνδυνοι, μας αναφέρατε ότι, είναι 18,1 εκατομμύρια, πράγματι. Οι προβλέψεις είναι μόνο 6,7, δηλαδή, μικρότερες από τους ακάλυπτους κινδύνους, όταν μας είπατε ότι στους καλυπτόμενους κινδύνους είναι και οι άυλες εξασφαλίσεις, άρα πολύ πιο μεγάλη ανασφάλεια. Δεν έχετε βάλει, βέβαια, το Mega μέσα. Αυτή είναι η κατάσταση. Έτσι ακριβώς δεν την περιγράψατε; ​​​​(PE)
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​8/3/2013 12:39:00 μμ
255 / 3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
05/07/2016
FG0705PE
(AR)
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Ναι, είναι πολύ σωστά όπως τα περιγράφετε, γιατί σχεδόν το σύνολο των δανείων που περιγράφονται στη σχετική έκθεση που σας έχουμε υποβάλει εξυπηρετούνται. Είναι δάνεια τα οποία εξυπηρετούνται, αποπληρώνουν τόκους και όπως είχα την ευκαιρία να αναφέρω στην Επιτροπή σας, υπάρχουν παραδείγματα που αποπληρώνουν και κεφάλαιο.
Επομένως, όταν ένα δάνειο εξυπηρετείται, είναι προφανές ότι οι προβλέψεις τις οποίες θα πρέπει να πάρουμε -προβλέψεις τις οποίες ελέγχουν και ορκωτοί λογιστές, ελέγχει και η Τράπεζα της Ελλάδος, ελέγχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γιατί να μην ξεχνάμε ότι αυτά τα δάνεια έχουν περάσει δύο διεθνείς ελέγχους, το Asset Quality Review του 2014 και του 2015, που έκανε ένας διεθνής οργανισμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα- είναι συγκεκριμένες. Επομένως, το ότι το ύψος των προβλέψεων είναι το σωστό δεν είναι κάτι το οποίο σας λέω εγώ σήμερα, αλλά έχουν έρθει τρίτοι φορείς, οι ορκωτοί ελεγκτές της Τράπεζας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το έχουν επιβεβαιώσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πάρα πολύ για τις απαντήσεις. Δεν θέλω να επεκταθώ άλλο, για να μην καταχραστώ τον χρόνο, διότι και από τα νούμερα μπορούμε και μαζί να τα επιβεβαιώσουμε. Εάν αυξήθηκαν κατά 30 εκατομμύρια τα δάνειά σας τα τελευταία τρία χρόνια προς τα ΜΜΕ, είναι πολύ σημαντικό. Θα το δούμε μαζί στα έγγραφα που μας στείλατε.
Το τελευταίο μου ερώτημα είναι μόνο εάν δώσατε τραπεζική ενημερότητα σε κάποιους από τους υποψήφιους ομίλους για τις τηλεοπτικές άδειες σ’ αυτόν τον διαγωνισμό που γίνεται.
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Το μόνο που γνωρίζω και ανέφερα προηγουμένως είναι ότι στο MEGA δεν δώσαμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για τους υπόλοιπους εννέα-δέκα;
ΦΩΚΙΩΝ ΚΑΡΑΒΙΑΣ (Μάρτυς): Δεν ξέρω εάν μας ζητήθηκε, δεν είμαι πρόχειρος να σας απαντήσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επιφυλασσόμεθα γι’ αυτό, μπορείτε να μας το στείλετε και εγγράφως.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αφού ευχαριστήσουμε τον κ. Καραβία, που ήταν σήμερα εδώ μαζί μας, να λύσουμε τη συνεδρίαση. Νομίζω ότι είμαστε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και θα συνεχίσουμε την Πέμπτη στις 10.30’.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, η Τράπεζα της Ελλάδος πότε θα κληθεί;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το ανακοίνωσα και προηγουμένως, ότι μέχρι την άλλη Πέμπτη, που έχουμε την τελευταία συνεδρίαση με διευθύνοντα σύμβουλο, θα πρέπει να κάνουμε σε συνεννόηση των εκπροσώπων των κομμάτων και τις προσκλήσεις των υπολοίπων που έχουμε ήδη αναφέρει.
Ευχαριστούμε τον κ. Καραβία και τους συνεργάτες. Λύεται η συνεδρίαση.
Ώρα λήξης: 15.50’
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Παρασκευοπούλου Ευαγγελία
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 4:18:00 μμ
255 / 3
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΕΦΑΛΟΠΟΥΛΟΥ
05/07/2016
FG0705PE
Τελευταία Αποθήκευση:​5/7/2016 5:16:00 μμ​Από:​Παρασκευοπούλου Ευαγγελία
Εκτυπώθηκε:​5/7/2016 4:18:00 μμ


https://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: