Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

Ψεύτικες φωτογραφίες και προπαγάνδα για το πραξικόπημαΠηγές:

Το τελευταίο 24ωρο το διαδίκτυο έχει κατακλυστεί από εκατοντάδες ψευδείς ειδήσεις σχετικά με το πραξικόπημα στην Τουρκία.

Τρανταχτό παράδειγμα η εικόνα του… νεκρού στρατιώτη η οποία ανακυκλώθηκε από όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης του κόσμου. Όπως υποστηρίζουναρκετές πηγές, η φωτογραφία δεν είχε καμία σχέση με το χθεσινό γεγονός, όπως και δεκάδες άλλες περιπτώσεις ψευδών ειδήσεων και πληροφοριών που κατέκλυσαν το διαδίκτυο. Δείτε κάποιες περιπτώσεις πιο κάτω:
1) Fatih Portakal – Φωτογραφία που υποτίθεται απεικονίζει τον άτυχο στρατιώτη που του έκοψαν το κεφάλι.

Καμία σχέση δεν έχει με πραγματικό γεγονός η συγκεκριμένη είδηση.

2) Βομβαρδισμός Αρχηγείου της Αστυνομίας.

Το βίντεο έδειχνε την Γάζα και τον βομβαρδισμό που δέχθηκε το… 2014

3) Η εικόνα με τον κατακρεουργημένο φαντάρο στην γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με αρκετές πληροφορίες ο στρατιώτης που εμφανίζεται στη φωτογραφία σκοτώθηκε μετά από ανατροπή στρατιωτικού οχήματος, όντως στον Βόσπορο, αλλά το… 2006! (Παρόλα αυτά ούτε η εγκυρότητα της δεξιά εικόνας μπορεί να πιστοποιηθεί αφού από τη συγκεκριμένη σελίδα του CNN Turk λείπει πλέον η φωτογραφία – ενώ είναι σχετικά δύσκολο το CNN Turk να είχε δημοσιεύσει μια τόσο σκληρή φωτογραφία στην ιστοσελίδα του).
4) Ψεύτικο προφίλ του Ντόναλντ Τράμπ με διάφορα tweets παρωδία!
5) Αυτή η φωτογραφία σύμφωνα με την Κυβέρνηση της Τουρκίας εικάζεται ότι είναι από την… Αϊγυπτο, ενώ τα διεθνή ΜΜΕ έλεγαν πως πρόκειται για εικόνα έξω από το αεροδρόμιο «Ατατούρκ».
Επίσης


Δεν υπάρχουν σχόλια: