Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2016

ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΤΩΝ ΜΜΕ – ΠΛΗΡΗΣ Αποσιώπηση Απο Παντού

 

 
ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΙΖ΄ – ΣΥΝΟΔΟΣ Α΄

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
ΠΡΑΚΤΙΚΟ
Στην Αθήνα σήμερα, 7 Ιουλίου 2016 και ώρα 10.51΄, στην αίθουσα «Προέδρου Γιάννη Νικ. Αλευρά» (151) του Μεγάρου της Βουλής, συνεδρίασε η Εξεταστική Επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων, καθώς και των ιδιοκτητριών εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας, υπό την προεδρία του Προέδρου αυτής, κ. Σωκράτη Φάμελλου, με θέμα ημερήσιας διάταξης: Εξέταση μάρτυρα.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αφού διαπίστωσε την ύπαρξη απαρτίας, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, καλημέρα.
Αρχίζει η συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής. Σήμερα έχει προσκληθεί ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, κ. Δημήτριος Μαντζούνης.
(Στο σημείο αυτό εισέρχεται στην αίθουσα της Επιτροπής ο μάρτυς κ. Δημήτριος Μαντζούνης)
Καλημέρα σας, κύριε Μαντζούνη.
Θα ξεκινήσει σε λίγο η τυπική διαδικασία της εξέτασης. Θα ζητήσω να μιλήσετε κι εσείς.
Θέλω να ενημερώσω την Επιτροπή για τα διαδικαστικά που έχουν προκύψει. Να σας υπενθυμίσω ότι την άλλη Τρίτη έχουμε την εξέταση του Διευθύνοντα Συμβούλου της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ και την άλλη Πέμπτη του Διευθύνοντα Συμβούλου της Attica Bank.
Μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και ο προγραμματισμός των επόμενων δύο εβδομάδων, ώστε να είστε ενήμεροι. Θεωρώ ότι πρέπει εντός του Ιουλίου να έχουμε ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα εξετάσεων μαρτύρων, για να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία αυτή πριν από οποιαδήποτε διακοπή –αν γίνει- μετά τις 4 με 5 Αυγούστου, που έχει ανακοινωθεί, της λειτουργίας της Βουλής. Θα προσπαθήσουμε να είναι πυκνό το πρόγραμμα, για να είναι αποτελεσματική και η λειτουργία της Επιτροπής. Θα το κάνουμε μαζί έτσι κι αλλιώς αυτό. Δεν χρειάζεται να πω κι άλλα.
Όσον αφορά το τι έχει προκύψει από προχθές, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και θα ήθελα να το ανακοινώσω, για να λάβετε και τις απαραίτητες πρόνοιες:
Έχουν έλθει δύο νέα πορίσματα της Τράπεζας της Ελλάδος για δύο νέα συγκροτήματα μέσων ενημέρωσης χθες το μεσημέρι σχετικά αργά, εν πάση περιπτώσει, μετά τις 14.00΄, αν δεν κάνω λάθος. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό. Σημασία έχει ότι σας ενημερώνω, διότι είναι πορίσματα. Δεν ανακοινώνω πάντα τα ονόματα των μέσων ενημέρωσης. Θα μου επιτρέψετε να τα δείτε στην αίθουσα 162. Δεν υπάρχει καμμία διάκριση εδώ μεταξύ των μέσων, γι’ αυτό και δεν το κάνω.
Ταυτόχρονα, έχουν αρχίσει και έρχονται τα συγκεντρωτικά των τραπεζών για τους επιπλέον πίνακες που ζητήσαμε, τους πίνακες συστηματικής απεικόνισης όλων των δανειακών υποχρεώσεων και των διακριτών μέσων ενημέρωσης, αυτών που έχουμε ξεχωρίσει, όπου υπάρχουν πορίσματα, δηλαδή, και γίνεται ο έλεγχος κατά προτεραιότητα, αλλά και των κομμάτων. Αν δεν κάνω λάθος, έχουμε ήδη πίνακες από την Εθνική Τράπεζα, την Πειραιώς και τη Eurobank. Της Eurobank μας τα έφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος προχθές και τα βλέπαμε.
Έχω κάνει μια πρόχειρη συζήτηση με τον κ. Μαντζούνη. Θα μας πει και ο ίδιος έτσι κι αλλιώς για τους πίνακες της δικής του Τράπεζας. Δεν θα πάρω εγώ τον λόγο γι’ αυτό. Θα μας πείτε εσείς. Πάντως θεωρώ ότι έτσι θα ολοκληρωθεί η οποιαδήποτε συστηματική εικόνα, η οποία θα έχετε με πολύ καλύτερο τρόπο. Πρέπει όλα αυτά μέχρι τις 15 Ιουλίου να έχουν τελειώσει, για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην τελευταία φάση της εξέτασης των μαρτύρων και της απαρχής σύνταξης των πορισμάτων.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα, εγώ έχω ετοιμάσει ένα έγγραφο, το οποίο θα στείλω στον κ. Δένδια, για τα ψηφιακά συνδρομητικά μέσα, όπως δεσμεύτηκα προχθές. Υπάρχει αυτό που έθεσε ο κ. Λοβέρδος προχθές. Υπάρχουν δύο επιστολές που ζητούν τα γραπτά Πρακτικά.
Εδώ θα ήθελα να ζητήσω, κατ’ αρχάς, από τη μεριά των Βουλευτών –τα λαμβάνετε αυθημερόν τα Πρακτικά- να υπάρχει στη διαχείριση των Πρακτικών εμπιστευτικότητα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Μέχρι στιγμής.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ διαπίστωσα κάτι, κύριε Λοβέρδο, δεν αφορά εσάς, σε καμμία περίπτωση. Είδα ότι σε έναν ιστότοπο είναι όλο το Πρακτικό της Τρίτης. Το ίδιο βράδυ στις 23.00΄.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αλήθεια;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν αφορά, όμως, τους Βουλευτές. Εγώ το ζητώ από τους Βουλευτές. Μπορεί να αφορά κοινοβουλευτικούς συντάκτες, γιατί κοινοποιούνται. Εμείς θα κοιτάξουμε, εκ μέρους μας τουλάχιστον, να υπάρχει η μέγιστη δυνατή δεοντολογία.
Δεν υπάρχει θέμα εμπιστευτικότητας, εφ’ όσον οι συνεδριάσεις μας είναι δημόσιες. Το καταλαβαίνετε. Δεν μπορώ να βάλω θέμα τέτοιο ούτε αντιστοιχεί. Εγώ απλώς λέω ότι τα Πρακτικά είναι για τη λειτουργία της Επιτροπής. Είναι σε όλους τους Βουλευτές το ίδιο βράδυ, για τα πορίσματα, για την επεξεργασία και αλίμονο θα είναι.
Όσον αφορά τα αιτήματα που έχουμε δεχτεί, υπάρχει ένα θεσμικό αίτημα που είναι από την Τράπεζα της Ελλάδος και υπάρχει και ένα προσωπικό αίτημα που είναι από μία νομικό. Το ανέφερε και ο κ. Λοβέρδος. Παρ’ ότι είναι δημόσιες οι συνεδριάσεις και στο κανάλι της Βουκλής και στη σελίδα της Βουλής μπορεί κανείς να βρει τη βιντεοσκοπημένη συνεδρίαση, θα πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν θα ικανοποιήσουμε αυτά τα δύο αιτήματα.
Κατ’ αρχάς, νομίζω ότι, εφόσον το αίτημα έχει έρθει και γραπτώς από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία έχει και ελεγκτικό χαρακτήρα και άρα μπορεί να λάβει γνώση και στοιχεία που προκύπτουν από τη συζήτηση –βέβαια, μπορεί να έλθει και η ίδια η Τράπεζα της Ελλάδος εδώ στη συζήτηση, αλλά είναι ήδη δημόσιες οι συνεδριάσεις μας- νομίζω ότι σε θεσμικό επίπεδο η εισήγηση-πρόταση μου είναι ότι θα πρέπει να αποσταλούν.
Όσον αφορά το δεύτερο αίτημα εγώ προσωπικά είχα ζητήσει να βρω το γραφείο άσκησης της κυρίας που έχει αιτηθεί. Εγώ δεν το έχω βρει. Ο κ. Λοβέρδος προηγουμένως είπε άτυπα -θα το πει και ο ίδιος- ότι το έχει βρει. Νομίζω, όμως, ότι σε ένα τέτοιο προσωπικό αίτημα προς το παρόν για τη λειτουργία της Επιτροπής θα περιμένουμε το πόρισμα, για να δημοσιοποιηθεί και να έχει οποιοσδήποτε άλλος θέλει το κείμενο.
Εγώ δεν έχω κάτι άλλο να προτείνω. Σας λέω μία δική μου σκέψη για την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να το κλείσουμε αυτό γρήγορα, για να προχωρήσουμε στην εξέταση.
Αν θέλει κάποιος τον λόγο, μπορεί να τον πάρει για ένα λεπτό μόνο για να πει κάτι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θα ήθελα τον λόγο, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κι εγώ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει πρώτα ο κ. Λοβέρδος και μετά ο κ. Μηταράκης, με τη σειρά που ζήτησαν τον λόγο. Δεν είναι θέμα κοινοβουλευτικής δεοντολογίας.
Παρακαλώ, κύριε Λοβέρδο, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχω δύο θέματα, κύριε Πρόεδρε. Το ένα είναι σχετικό με αυτό που είπατε, το άλλο δεν είναι. Φοβάμαι ότι θα μας δημιουργήσει και ένταση, γι’ αυτό θα το μόνο ως τίτλο, συνάδελφοι, για να μην θεωρείτε ότι στρεψοδικώ.
Είμαστε μια Εξεταστική Επιτροπή που έχει ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο και το πηγαίνουμε μέχρι στιγμής όσο μπορούμε καλύτερα. Θα αξιολογήσουμε στο τέλος τη δουλειά μας και τη χρησιμότητά της. Ωστόσο, είμαστε μάρτυρες, ως πολιτικά πρόσωπα, γεγονότων, καταθέσεων, δηλώσεων, βιβλίων που γράφονται, που αφορούν τα μεγάλα.
Κύριε Πρόεδρε, είστε Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής. Ξέρω ότι έχετε όρια στην αρμοδιότητά σας και ξέρω και την πολιτική σας τοποθέτηση. Δεν σας ζητώ, λοιπόν, τρελά πράγματα. Σας ζητώ, όμως, να ενημερώσετε και την Κοινοβουλευτική σας Ομάδα και τον Πρόεδρο της Βουλής με την ιδιότητα που έχετε ότι ναι μεν και τοῦτο ποιεῖν κἀκεῖνο μὴ ἀφιέναι, αλλά έχουμε τόσο έντονα θέματα που αφορούν την περίοδο Βαρουφάκη και πριν, που είναι πολύ λογικό το αίτημά μας για μία εξέταση των πραγμάτων, όχι προσώπων, από το 2002 και μετά.
Δεύτερον, σε ό,τι αφορά το θέμα των Πρακτικών. Θέλω να κάνω μία διάκριση, η οποία είναι νομίζω πάρα πολύ λογική. Τα Πρακτικά τα ζητάς για κάποιον λόγο. Ο πρώτος λόγος είναι πολιτικοδημοσιογραφικός, ο δεύτερος λόγος μπορεί να είναι νομικός, για να τα χρησιμοποιήσεις. Εγώ έχω ζητήσει Πρακτικά στον καιρό της κοινοβουλευτικής μου θητείας, για δικαιϊκή χρήση και μάλιστα τα ζήτησα και τα πήρα με σφραγίδα. Κάθε Πρακτικό που χορηγείται γι’ αυτήν τη χρήση πρέπει να βεβαιώνει τον παραλήπτη του ότι είναι έγκυρο. Οπότε πρέπει να το υπογράψετε εσείς.
Κάθε άλλο πολιτικοδημοσιογραφικό μπορεί να είναι και αυτό που αναρτήθηκε και οτιδήποτε. Όταν έρχεται δικηγορικό γραφείο με ασκούμενη δικηγόρο, δηλαδή με ένα ύφος, και ζητάει Πρακτικά, δεν θα τα δώσετε, κύριε Πρόεδρε. Ας τα πάρουν από όποια sites θέλουν και να κάνουν ό,τι θέλουν. Μην τα δώσετε. Αν σας τα ζητήσουν με ένα τρόπο που σας πείθει ότι μας σέβονται –εγώ το δικηγορικό γραφείο το ξέρω, είναι καλό, γνωστό, δικηγορικό γραφείο, αλλά όχι έτσι, σιγά, τι είμαστε;- θα σεβαστούν τον χώρο, θα τα ζητήσουν λέγοντας μας γιατί τα θέλουν και θα σκεφτείτε αν θα τα δώσετε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μαζί θα το δούμε αυτό.
(BM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​L.Spiliotopoulou
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
17 / 9
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗ
ΛΙΟΠΙΑΡΗ
8/7/2016
DB0707BM
(1LS)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Γιατί υπάρχει η πολιτικοδημοσιογραφική ενημέρωση και υπό την έννοια αυτή και στο δικηγορικό επίπεδο μπορούμε να μάθουμε τι ειπώθηκε, για να έχουμε μία εικόνα. Υπάρχει το βίντεο.
Αυτή είναι η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Νομίζω, κύριε Πρόεδρε, ότι είναι λογική και πρέπει να τη δεχθείτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Λοβέρδο.
Ο κ. Μηταράκης έχει τον λόγο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Άκουσα με προσοχή τον κ. Λοβέρδο. Εμείς έχουμε λίγο αντίθετη άποψη με την εξής έννοια: Αφού η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι συζητήσεις είναι δημόσιες και υπάρχει το βίντεο, νομίζω ότι αυτό δημιουργεί και μια ασφάλεια στην Επιτροπή, καλύτερο είναι τα Πρακτικά της Εξεταστικής –όπως όλων των Επιτροπών- να αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Επιτροπής από το να προσπαθεί ο καθένας από το βίντεο να βάλει έναν δακτυλογράφο να τα γράψει μόνος τους και να γίνουν παρερμηνείες και να βγούνε λάθος δημοσιεύματα, επειδή κάποιος δεν το άκουσε καλά. Αφού το βίντεο είναι δημόσιο, δεν υπάρχει καμμία λογική στην ιστοσελίδα δίπλα στο βίντεο να μην είναι και το κείμενο. Αυτό συμβαίνει σε όλες τις Επιτροπές.
Αν είχαμε αποφασίσει –κάτι που εμείς δεν ζητήσαμε- να είναι κλειστή η Επιτροπή, θα το καταλάβαινα. Από τη στιγμή που είναι ανοιχτή και το βίντεο υπάρχει, καλό είναι να υπάρχει καθαρογραμμένο κείμενο από τους πρακτικογράφους της Βουλής, που είναι επαγγελματίες, από το να υπάρξουν κάποια κείμενα από κάποιον που έκανε κάποιο λάθος, ίσως εσκεμμένο, ίσως μη εσκεμμένο.
Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κι εγώ.
Κατ’ αρχάς, το θέμα της Τράπεζας της Ελλάδος το έθεσα εγώ. Για το δεύτερο είπα ότι κάνω μία έρευνα. Κρατείται.
Όσον αφορά το άλλο ζήτημα, κύριε Λοβέρδο, δεν θα πάρω επί της ουσίας τον λόγο. Σας είπα την προηγούμενη φορά την άποψή μου, ότι ήταν εκτός θέματος. Όσον αφορά την ίδια την πρότασή σας για την Εξεταστική, έχω πει στη δημόσια σφαίρα την άποψή μου. Δεν θα την πω εδώ ως Πρόεδρος της Επιτροπής, γιατί δεν είναι αυτός ο ρόλος μου.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν θα συζητήσουμε στην Ολομέλεια;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, σας παρακαλώ. Εγώ προσπάθησα να μην μπω στην ουσία γι’ αυτό. Σας είπα ότι η άποψή μου είναι ευχαρίστως στην Ολομέλεια. Όλες οι ευθύνες…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το εισηγηθείτε, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας είπα ότι δεν θέλω αυτή τη στιγμή να υπερβώ. Είναι εκτός θέματος.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ξεκινάμε την εξέταση του μάρτυρα, ο οποίος είναι σήμερα εδώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, με συγχωρείτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, δεν έχετε τον λόγο. Σας παρακαλώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Θέσατε ένα θέμα τώρα, κύριε Πρόεδρε. Το δέχομαι. Είναι εκτός θέματος. Όμως, αν μου επιτρέπετε, θα ήθελα τον λόγο για δέκα δευτερόλεπτα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ δεν έχω πρόβλημα να στερήσω τον λόγο από κανέναν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε. Θα ήθελα τον λόγο για δέκα δευτερόλεπτα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Για δέκα δευτερόλεπτα. Τα μετράω, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Λέτε ότι είναι εκτός θέματος. Το είπα και μόνος μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το κρατώ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εάν, όμως, σέβεστε το θεματολόγιο, θα πρέπει να αφαιρείτε τον λόγο από συναδέλφους που κάνουν ερωτήσεις εκτός θέματος. Δεν θα σας το υποδεικνύω εγώ, για να μην λέτε ότι δεν θέλω να γίνονται οι ερωτήσεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν έχει ωραία και άσχημα, κύριε Πρόεδρε. Έχουν γίνει πάνω από δέκα ερωτήσεις, που είναι εκτός θέματος. Δεν θέλω να σας κάνω υποδείξεις, όταν προεδρεύετε, ούτε θέλω, κύριε Πρόεδρε, να σας προσβάλω. Θα πρέπει, όμως, κι εσείς, αφού νοιάζεστε για το θεματολόγιο της Εξεταστικής Επιτροπής, όταν οι ερωτήσεις είναι εκτός θέματος, να τις σταματάτε. Και ξέρετε τι εννοώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λοβέρδο, επειδή δεν σας σταμάτησα, δεν θα ασκήσω αυτό το δικαίωμα της λογοκρισίας και σε άλλους συναδέλφους. Θα κρατήσω το δικαίωμα του Προέδρου να κρίνει αν είναι εντός θέματος ή όχι και να το τοποθετήσει στην Επιτροπή, χωρίς άλλα διοικητικά μέτρα. Αυτό έκανα. Δεν αφαιρώ τον λόγο από συναδέλφους και δεν παρεμβαίνω στην ελεύθερη διαδικασία του ελέγχου και της δημιουργίας πορισμάτων και συμπερασμάτων.
Κύριε Δημήτριε Μαντζούνη, σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστούμε που ήρθατε. Παρακαλώ πολύ, θέλω να αναφέρετε για τα Πρακτικά το ονοματεπώνυμό σας, τη θέση στην οποία υπηρετείτε και το λειτούργημα, το αξίωμα που ασκείτε, καθώς και τον τόπο κατοικίας και επίσημης αλληλογραφίας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ονομάζομαι Δημήτριος Μαντζούνης, είμαι Διευθύνων Σύμβουλος της ALPHA BANK από το 2005 –στην Τράπεζα είμαι από το 1973- και ο τόπος της επίσημης κατοικίας μου είναι Σταδίου 40 -είναι η διεύθυνση της Τραπέζης- Αθήνα, 102 57.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ πολύ.
Θα πω πολύ γρήγορα δυο λόγια για την πληροφόρησή σας, σχετικά με τη διαδικασία που ακολουθούμε.
Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών, καθώς και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών και ενεργούν κάθε αναγκαία κατά την κρίση τους έρευνα για την επίτευξη του σκοπού, για τον οποίο συστάθηκαν. Οι εξουσίες των εξεταστικών επιτροπών ασκούνται σύμφωνα με τους όρους και τις διατυπώσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και του Κανονισμού της Βουλής.
Η Επιτροπή έχει το δικαίωμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, να καλεί και να εξετάζει μάρτυρες, να ενεργεί αυτοψίες, να διατάσσει πραγματογνωμοσύνες. Και βέβαια, τα άρθρα 224 και 225 του Ποινικού Κώδικα χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται για τους μάρτυρες που καταθέτουν και εξετάζονται στην Επιτροπή.
Εδώ, σύμφωνα με αυτά τα άρθρα, εσείς υποχρεούστε να αποκαλύπτετε όσα γνωρίζετε και να αποκαλύπτετε και πώς μάθατε όσα καταθέτετε. Αν πρόκειται για γεγονότα που ακούσατε από άλλους ή που πληροφορηθήκατε, θα πρέπει να μας ενημερώνετε και να κατονομάζετε ταυτόχρονα και τα πρόσωπα, από τα οποία έχετε αυτές τις πληροφορίες.
Ο κάθε μάρτυρας εξετάζεται χωριστά. Στην περίπτωση, λοιπόν, τη δική σας, αν προκύπτει ανάγκη, πρόταση για την εξέταση κάποιου άλλου συνεργάτη, θα πρέπει αυτό να κατατίθεται στην Επιτροπή. Και η Επιτροπή αυτόνομα και αυτόβουλα αποφασίζει εάν θα τον καλέσει στη συνέχεια της δικής σας εξέτασης.
Η Εξεταστική Επιτροπή, όσον αφορά το θέμα, για το οποίο έχετε κληθεί, αφορά και διερευνά το ειδικό ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος για τη δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης. Στα πλαίσια αυτών έχετε ήδη εγγράφως ερωτηθεί και έχετε αποστείλει στοιχεία που αφορούν τις δανειακές συμβάσεις, τον σκοπό δανειοδότησης ή αναχρηματοδότησης, την εκτίμηση πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, τις εξασφαλίσεις και τις εγγυήσεις, το σημερινό ύψος των δανείων και την πορεία εξυπηρέτησης. Και βέβαια, στα ερωτήματα που έχουν τεθεί είναι και οι πιθανές καταγγελίες, η διερεύνηση ευθυνών, ευθύνες οι οποίες υπάρχουν, όσον αφορά αυτά τα δάνεια, αυτούς που δανειοδοτήθηκαν ή αυτούς που δανειοδότησαν.
Η εξέταση θα εξελιχθεί ως εξής: Ο κάθε εκπρόσωπος Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο κάθε αρχικός αγορητής, θα έχει τον λόγο για 15 λεπτά. Σε αυτά τα 15 λεπτά θα σας απευθύνει ερωτήσεις και εντός του 15λεπτου θα χρονομετρούνται και οι απαντήσεις σας. Άρα, ο χρόνος εξέτασης είναι 15 λεπτά για τον εκπρόσωπο της κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε κάνει καμμία διακοπή κατά τη διάρκεια απάντησης. Μπορεί, δηλαδή, να περιορίζουμε την επόμενη ερώτηση, να μην ξεκινάει, αλλά θα έχετε χρόνο να ολοκληρώνετε την απάντησή σας, ακόμα και αν λήξει ο χρόνος. Δεν θέλω να έχετε πίεση όσον αφορά την απάντηση, γιατί είναι μαρτυρικό στοιχείο που κατατίθεται και το χρειαζόμαστε.
Στη συνέχεια θα κάνουμε ένα διάλειμμα. Αυτό υπολογίζουμε ότι θα γίνει περίπου κατά τις μία η ώρα -το συντομότερο, βέβαια, αυτό- και θα ακολουθήσουν ερωτήσεις των υπολοίπων μελών της Επιτροπής. Τότε ο χρόνος θα είναι περίπου οκτώ λεπτά. Θα είναι ερωτήσεις και απαντήσεις με όποια σειρά κρίνει ο Βουλευτής. Μπορεί να γίνονται όλες μαζί οι ερωτήσεις και όλες μαζί οι απαντήσεις ή να γίνονται μία προς μία και να υπάρχει ένα διαλεκτικό στοιχείο στη διαδικασία.
Εγώ θα παρακολουθώ τον χρόνο. Θα κρατήσω το δικαίωμα του ερωτώντα τελευταίου. Έτσι κι αλλιώς, θα υπάρχουν οι εκπρόσωποι των κομμάτων. Προφανώς, οτιδήποτε άλλο χρειάζεται –κάποιο διάλειμμα ή νερό- θα είναι στη διάθεσή σας.
Πριν ξεκινήσουμε, θα κάνουμε τη διαδικασία όρκισης του μάρτυρα. Γι’ αυτό τον λόγο θα ήθελα να σας ρωτήσω, κύριε Μαντζούνη, τι όρκο επιθυμείτε να δώσετε. Δικαιούστε να επιλέξετε πολιτικό ή θρησκευτικό όρκο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θρησκευτικό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ, βάλτε το χέρι σας στο Ευαγγέλιο και επαναλάβετε μετά από εμένα: «Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Την ώρα της όρκισης, κύριε Δένδια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Ναι, για να μην γίνει η όρκιση επί του συνόλου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τι εννοείτε, κύριε Δένδια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα με συγχωρήσει ο παριστάμενος μάρτυς, αλλά εδώ συμβαίνει το εξής και είναι εις κοινή γνώσιν πάντων:
Κατά δέκα ατόμων, στα οποία συμπεριλαμβάνεται ο κ. Μαντζούνης, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για τμήμα πράξης -δεν τη χαρακτηρίζω ως αδίκημα, γιατί αυτό θα κριθεί στο τέλος της διαδικασίας- που αφορά το αντικείμενο της Επιτροπής. Κατά συνέπεια, δεν πρέπει να επιτραπεί στον κ. Μαντζούνη από εσάς, για να προστατευθούν τα δικαιώματά του, να ορκιστεί επί του αντικειμένου αυτού. Θα πρέπει η Επιτροπή να αυτοπεριοριστεί, προ της όρκισης του κ. Μαντζούνη, ως προς το αντικείμενο, για το οποίο εξετάζεται ο κ. Μαντζούνης.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​ΛΙΟΠΙΑΡΗ
Εκτυπώθηκε:​21/11/2012 11:38:00 πμ
25 / 29
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
07/07/2016
DC0707LA
(BM)
Νομίζω ότι υπάρχουν νομικοί εδώ, δεν χρειάζεται να αναπτύξω το νομικό θέμα. Είναι προφανές, πρόδηλο, προβλέπεται από το ελληνικό δίκαιο, από τη σύμβαση δικαιωμάτων του ανθρώπου, από σωρεία διατάξεων του διεθνούς δικαίου.
Κατά συνέπεια, παρακαλώ, κατ’ αρχάς, εμείς να εξαιρέσουμε από το έργο μας αυτό το οποίο προστατεύει τα δικαιώματα του παρόντος μάρτυρος στην παρούσα ιδιότητα και από εκεί και πέρα ο ίδιος θα κρίνει πώς θα προστατεύσει τον εαυτό του.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, ναι. Γνωρίζω τη διαδικασία και τον Κώδικα Δικονομίας. Προφανώς και ως επιστημονικό πεδίο είναι πολύ πιο συγγενές σε αρκετούς συναδέλφους. Αν υπάρχει αυτή η συμφωνία εκ μέρους των…
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να προσθέσω κάτι;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Τζαβάρα, θα σας δώσω τον λόγο, μην ανησυχείτε. Έχει ζητήσει τον λόγο κι άλλος συνάδελφος. Μπορεί να γίνει μια συζήτηση επί αυτού. Προφανώς, εμείς πρέπει να προφυλάξουμε και το έργο της Επιτροπής και τη θέση του μάρτυρα, με βάση ακριβώς το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει και τον Κανονισμό της Βουλής. Αν πρέπει να γίνει κάποια ολιγόλεπτη τοποθέτηση από κάποιους συναδέλφους που μπορούν να βοηθήσουν το έργο της Επιτροπής και τη θέση του κ. Μαντζούνη, βεβαίως και θα γίνει.
Κύριε Τζαβάρα, αν θέλετε, θα ακούσουμε γνώμες.
Ορίστε, έχετε τον λόγο.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Αποτελεί πάγια αρχή στην ποινική δικονομία, με βάση την οποία γίνεται η εξέταση, όπως προείπατε, κύριε Πρόεδρε. Μάλιστα, ρητώς αναφέρεται στον Κανονισμό ότι ισχύει το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπει ως ποινικό αδίκημα την ψευδορκία.
Εδώ, λοιπόν, στο πεδίο της ποινικής δικονομίας, ο μάρτυρας έχει το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης. Δηλαδή, έχει το δικαίωμα να μην καταθέσει πραγματικά περιστατικά, τα οποία αμέσως ή εμμέσως συνδέονται με πράξη για την οποία ήδη έχει λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Και επ’ αυτού ακριβώς του ζητήματος προβλέπει και η διάταξη του άρθρου 223 παράγραφος 4, όπου ρητά το λέει. Όμως, όπως είπε και ο κ. Δένδιας, υπάρχει και από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, όπου συνάπτεται με το άρθρο 6 για δίκαιη δίκη, καθώς επίσης και με το Διεθνές Σύμφωνο για τα Πολιτικά και Ατομικά Δικαιώματα, υπάρχει εκεί η διάταξη, την οποία την έχουμε κυρώσει το 1997 με τον ν.2462, με την οποία κανένας δεν υποχρεούται να καταθέτει εναντίον του εαυτού του.
Εδώ, λοιπόν, στη συγκεκριμένη περίπτωση από τη στιγμή που ήδη έχει λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο μάρτυρας, είναι προφανές ότι πρέπει να σεβαστούμε, αν βεβαίως ο ίδιος το επιθυμεί και το δηλώσει, το δικαίωμα της σιωπής. Και είναι αυτό αναγνωρισμένο. Ξέρουν οι συνάδελφοι που ασχολούνται και με το συνταγματικό και με το ποινικό δίκαιο ότι το δικαίωμα της σιωπής του κατηγορούμενου συνάπτεται με την έννοια και τη λειτουργία της δίκαιης δίκης.
Υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι θα πρέπει να έχει μια μεταχείριση ανάλογη με τις παραδόσεις του νομικού πολιτισμού και κυρίως του διεθνούς πλέον πλαισίου, μέσα στο οποίο τοποθετούνται τα ατομικά και ανθρώπινα δικαιώματα, εφόσον, βεβαίως, και η χώρα μας τα έχει κυρώσει με τον τρόπο που σας είπα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα δώσω τον λόγο με τη σειρά που έχει ζητηθεί.
Κύριε Λάππα, έχετε τον λόγο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Γενικά έτσι είναι τα πράγματα, περίπου όπως είπε ο κ. Δένδιας και ο κ. Τζαβάρας. Εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια, κύριε Πρόεδρε. Ο κ. Μαντζούνης δεν έχει λάβει ακόμα μέχρι σήμερα την ιδιότητα του κατηγορουμένου. Υπάρχει ένα πόρισμα που προτείνει ο Εισαγγελέας Γαληνός Μπρης να απαγγελθούν κατηγορίες, διαβίβασε το πόρισμα στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα, δεν πήγε στον εισαγγελέα υπηρεσίας, δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, δεν συντάχθηκε κατηγορητήριο και δεν επιδόθηκε ποτέ στον κ. Μαντζούνη.
Εν πάση περιπτώσει, όμως, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, επειδή τα θέματα των ατομικών δικαιωμάτων του οιονδήποτε, ακόμα και του υπόπτου κυριαρχούν, υπερισχύουν και υπερέχουν έναντι οποιασδήποτε άλλης εκδοχής, θα έλεγα ότι είναι καλύτερο να μην ορκιστεί ο μάρτυρας. Παρά το γεγονός ότι αν θα θέλαμε να είμαστε τυπολάτρες, κύριε Βορίδη, δεν έχει λάβει την ιδιότητα του κατηγορουμένου ο κ. Μαντζούνης. Αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι λέει η ποινικοδικονομική αντίληψη.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Μπορούμε, όμως, από άλλα αποδεικτικά μέσα να πάρουμε τις πληροφορίες που θέλουμε.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Έτσι είναι, κύριε Τζαβάρα, δεν θα διαφωνήσουμε. Σας λέω ότι αν θέλαμε να είμαστε τυπολάτρες, σύμφωνα με το κείμενο του νόμου. Κατηγορούμενος ο κ. Μαντζούνης δεν είναι. Παρ’ όλα αυτά, όμως, εγώ συμφωνώ με την άποψη και την πρόταση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας συνηγορήσουμε στο δια ταύτα, παρακαλώ πολύ.
Τον λόγο έχει ο κ. Κασιδιάρης.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Στο δια ταύτα. Κατ’ αρχάς, ο συγκεκριμένος μάρτυς δεν είναι κατηγορούμενος. Επομένως, έχει υποχρέωση να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις για να διαφωτίσει και να δώσει την αλήθεια στη συγκεκριμένη Επιτροπή.
Από εκεί και πέρα σε ό,τι αφορά την ALPHA BANK, δεν είναι μόνο η συγκεκριμένη υπόθεση που αναφέρθηκε. Υπάρχει σωρεία σκανδάλων. Υπάρχει η άμεση αυτουργία τεσσάρων στελεχών της ALPHA BANK, για απιστία για την υπόθεση 57 εκατομμυρίων που δόθηκαν δάνειο στον Ψυχάρη. Εγώ θα έλεγα αν και εφόσον ο συγκεκριμένος μάρτυς έχει την πρόθεση να απαντά ότι δεν μπορεί να απαντήσει, λόγω ανοιχτής δικογραφίας η οποία υπάρχει, να προσέλθει κάποιος άλλος ο οποίος δεν είναι κατηγορούμενος ή δεν υπάρχει περίπτωση να κατηγορηθεί άμεσα. Διότι έχουμε πάρα πολύ συγκεκριμένες ερωτήσεις να θέσουμε και σκοπός της παρούσης Επιτροπής είναι η διερεύνηση της αλήθειας.
Επομένως, εφόσον αυτήν τη στιγμή υπάρχει υποψία ότι μπορεί να υπεκφύγει ο μάρτυρας σε συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τη διερεύνηση της αλήθειας και συγκεκριμένων σκανδάλων -γιατί έχουν πάει στον εισαγγελέα και είναι κατηγορούμενοι συγκεκριμένοι παράγοντες της Τράπεζας ALPHA BANK- να το δηλώσει από τώρα, να καλέσουμε κάποιον άλλον διευθύνοντα σύμβουλο, στέλεχος ή οποιονδήποτε, ούτως ώστε να αποκομίσουμε συγκεκριμένα στοιχεία από την εξέτασή του.
Παρ’ όλα αυτά, επιμένω ότι ο συγκεκριμένος δεν είναι κατηγορούμενος. Σύμφωνα με εμάς, δεν έχει το δικαίωμα να επικαλεστεί την ιδιότητα αυτή του κατηγορουμένου, για να αποφύγει την απάντηση σε ερωτήματά μας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Βορίδης έχει τον λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω ενημέρωση για το πού βρίσκεται και σε ποιο στάδιο είναι εκκρεμής αυτή η συγκεκριμένη δικογραφία. Άρα, καλό θα ήταν να ακούσουμε από τον ίδιο πού βρίσκεται αυτή η δικογραφία, αν βρίσκεται στην ανάκριση, αν έχει ασκηθεί η ποινική δίωξη ή όχι.
Ανεξαρτήτως, όμως, τούτου, θα μου επιτρέψετε να πω ότι το άρθρο 223 εφαρμόζεται και στην περίπτωση της προκαταρκτικής, όπως ξέρετε. Και γιατί εφαρμόζεται στην περίπτωση της προκαταρκτικής; Γιατί ακριβώς, κάποιος εκεί έχει την ιδιότητα του υπόπτου. Ακόμα και ο ύποπτος εδώ προστατεύεται. Μπορεί μεν τυπικώς να μην έχει ασκηθεί in personam η ποινική δίωξη και η έρευνα να είναι in rem ακόμα, όμως όταν καλείται κάποιος ως ύποπτος, ουσιαστικά έχει πλήρη τα δικαιώματα που έχουν οι κατηγορούμενοι.
Άρα, και εδώ υπάρχει η εφαρμογή. Δεν ερίζει αυτό. Δεν είναι ζήτημα γνώμης. Αυτό είναι έτσι. Άρα, λοιπόν, προσέξτε δεν είναι μόνο το ζήτημα της εξετάσεως με όρκο ή άνευ όρκου. Αυτό είναι δευτερεύων.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Της εξαίρεσης.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Εδώ το ερώτημα είναι κατά πόσον είναι κάποιος υποχρεωμένος να απαντήσει, τη στιγμή που ο ίδιος ερευνάται ως ύποπτος. Και η απάντηση εδώ είναι ότι, όχι δεν είναι υποχρεωμένος να απαντήσει. Γιατί; Γιατί υπάρχει η βασική αρχή της μη αυτοενοχοποιήσεως. Είναι στοιχείο των δικαιωμάτων του κατηγορουμένου.
Άρα, από την στιγμή που υπάρχει προς διερεύνηση η ποινική υπόθεση στην οποία ο κύριος μάρτυς εδώ είναι εμπλεκόμενος, για τα ζητήματα αυτά έχει το δικαίωμα να πει ότι δεν θέλει να απαντήσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Θεοφύλακτος.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Λάππα, μετά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι, κύριε Βορίδη μόνο για τα ζητήματα, για τα πραγματικά περιστατικά, για τα οποία υπάρχει στο πόρισμα του εισαγγελέα. Όχι για τα υπόλοιπα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι για άλλα, μόνο γι’ αυτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γι αυτό, κύριε Πρόεδρε, πρέπει να μας διευκρινιστεί, γιατί κι εγώ προσωπικά δεν γνωρίζω ποια είναι αυτά που διερευνώνται και σε ποιο στάδιο βρίσκονται, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα και πιθανόν να έχουμε και τη δυνατότητα να ζητήσουμε άλλα στοιχεία, αποδεικτικά είτε μαρτυρικά είτε τα έγγραφα που έρχονται.
Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Υπάρχει κάποιος άλλος συνάδελφος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Καμμένος, ο Αντιπρόεδρος έχει τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ακούω πολύ προσεκτικά τις εισηγήσεις και τις απόψεις των ειδικότερων εμού στα νομικά. Θέλω να πω το εξής: O μάρτυς ο κ. Μαντζούνης μας έχει κάνει την τιμή και έχει έλθει και έχει καλεστεί, όπως έχει καλεστεί, να απαντήσει στις ερωτήσεις μας.
Θα παρακαλούσα τον ίδιο σεβασμό που θα δείξει σε οποιαδήποτε εισαγγελική αρχή, αν ποτέ καλεστεί και είναι ως κατηγορούμενος, να δείξει και προς την Επιτροπή μας. Εμείς ως ερωτώντες Βουλευτές να δείξουμε τον προσήκοντα σεβασμό που απορρέει από την ποινική δικονομία, όπως μας τα εξήγησαν οι ειδικοί. Δεν θα ήθελα να βγουν λάθος συμπεράσματα, ότι είτε εμείς δεν κάνουμε σωστές ερωτήσεις είτε ο μάρτυρας δεν απαντά σωστά, διότι κρύβεται κάτι. Εδώ πρέπει να σεβαστούμε τη διαδικασία πολύ απλά, να διευκολύνει και ο μάρτυρας και εμείς τη διαδικασία. Διότι έχει να κάνει και με τις ερωτήσεις. Ξέρετε η απάντηση έχει να κάνει με το τι ρωτάμε και πως. Αν πιέσουμε τον οποιονδήποτε μάρτυρα να απαντήσει κάτι το οποίο θα έλθει σε κόντρα με αυτά που εξηγούμε για το αν είναι κατηγορούμενος ή όχι, τότε θα φθάσουμε σε έναν τοίχο και δεν θα βγει κάποιο συμπέρασμα και τα σημερινά Πρακτικά, πέρα απ’ αυτά που λέγαμε με τον Ανδρέα πριν, δεν θα έχουν και καμμία ουσία.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Παπακωνσταντίνου Αναστασία
Εκτυπώθηκε:​7/7/2016 1:16:00 μμ
34 / 9
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
8/7/2016
DD0707PM
(LA)
Θα παρακαλούσα τον μάρτυρα καλή τη πίστει, όπου νομίζει και όπως έχει συμβουλευτεί –φαντάζομαι- τους νομικούς συμβούλους, να απαντήσει και να διευκολύνει τη διαδικασία, αλλά θα παρακαλούσα και τους συναδέλφους να σεβαστούν αυτά που είπαν και οι νομικοί, οι συνάδελφοι που είναι ειδικοί εδώ πέρα, έτσι ώστε να μην πιέσουμε τον μάρτυρα, για να έχουμε και μια ουσία.
Ευχαριστώ πολύ.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε …
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ορίστε, κύριε Λοβέρδε.
​ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ καλύπτομαι από την τοποθέτηση του κ. Καμμένου. Έχει απολύτως δικαίωμα ο μάρτυς να προστατεύσει τον εαυτό του, όπως έχει πει. Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι σ’ ό,τι αφορά την συγκεκριμένη υπόθεση, όπως είπε ο κ. Λ​άππας, να αποφύγουμε τις ερωτήσεις. Νομίζω ότι αυτή είναι μια καλή διαδικασία που πρέπει να τη δεχθείτε.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τώρα, κύριοι συνάδελφοι, με την παρέμβαση που έκανε ο κ. Δένδιας όσον αφορά τη διαδικασία της όρκισης, προέκυψαν και άλλα ζητήματα όσον αφορά στην απόδοση απαντήσεων επί θεμάτων που περιλαμβάνονται στην εξέταση. Εδώ, όμως, τώρα πρέπει να τα πάρουμε με τη σειρά –επιτρέψτε μου- για να τα λύσουμε και να γνωρίζω κι εγώ τι συνηγορεί το Σώμα να εκτελέσουμε.
Το πρώτο είναι αν θα προτείνουμε και είναι θέμα επιλογής του μάρτυρα αν θα ορκιστεί ή όχι, ή θα ζητήσουμε εμείς να είναι ανωμοτί η εξέταση. Αυτό είναι μία επιλογή.
Το δεύτερο είναι ότι είναι προφανές ότι ο μάρτυς για θέματα για τα οποία έχει προταθεί από την προανακριτική διαδικασία η άσκηση δίωξης –δεν έχει ασκηθεί δίωξη- μπορεί να προφυλάξει τον εαυτό του και τα δικαιώματά του δηλώνοντας ότι για το ζήτημα αυτό δεν θέλει να απαντήσει. Είναι κάτι το οποίο καταγράφεται. Προφανώς και γι’ αυτό μπορούμε να τον ενημερώσουμε και νομίζω ότι αυτό το κάνουμε και καταγράφεται στα Πρακτικά.
Θα ήθελα να εκφράσω το σύνολο της Επιτροπής. Προσπαθώ να συνδυάσω όλα όσα έχουν ειπωθεί. Εμείς θέλουμε απαντήσεις και δηλώσεις και πληροφορίες εκ μέρους του, διότι το έργο το οποίο έχει αναλάβει η Επιτροπή δεν αφορά μόνο τον μάρτυρα, αλλά αφορά πολλά ευρύτερα ζητήματα και είναι πολύ χρήσιμες και αναγκαίες οι πληροφορίες, όχι απλά χρήσιμες. Είναι μια υποχρέωσή μας, δεν είναι απλά μια διαδικασία εμπιστοσύνης και τιμής που κάνει ο ένας στον άλλον. Είναι μια κοινοβουλευτική υποχρέωση για μας απέναντι στο θεσμικό πλαίσιο της χώρας για τον κ. Μαντζούνη. Έχουμε όλοι μας και τυπικές υποχρεώσεις ως πολίτες και αυτό υπηρετούμε. Προφανώς έχουμε όλους τους καλούς τρόπους ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αλλά είναι και τυπική υποχρέωση.
Θα ήθελα, λοιπόν, να είναι απολύτως διευκρινισμένο. Ζητάμε από τον μάρτυρα –και θέλω να το αποφασίσει η Επιτροπή αυτό- την όρκισή του πριν την εξέταση, ακόμα και αν έχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει την απάντησή του για ζητήματα που θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματά του; Εγώ δέχομαι αυτό που είπαν και ο κ. Βορίδης και ο κ. Λοβέρδος και ο κ. Καμμένος και ο κ. Δένδιας γιατί το ζήτησαν, αλλά επειδή το έθεσε ο κ. Δένδιας στην αρχή και θεωρώ ότι σωστά έθεσε το θέμα της ανωμοτί κατάθεσης, θα ήθελα να έχει θέση η Επιτροπή για το αν θα ορκιστεί ή όχι ο μάρτυς.
​Κύριε Λάππα, έχετε τον λόγο. Προσπαθήστε να τα συνθέσετε όλα αυτά.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, για να βοηθήσω στην ολοκληρωμένη πρόταση που θα κάνετε στο Σώμα, πρέπει να πω κάτι στην Επιτροπή. Πρέπει να αποκαλύψω ένα στοιχείο. Ό,τι υπάρχει το έχω μελετήσει, κύριε Πρόεδρε, το έχω διαβάσει αναλυτικά. Είναι εξίμισι χιλιάδες σελίδες. Τις μελέτησα όλες. Η πρόταση απαγγελίας κατηγορίας κακουργηματικής απιστίας εις βάρος του κ. Μαντζούνη και άλλων εννιά στελεχών της τράπεζας αφορά μόνο ένα δάνειο, ένα περιστατικό, ένα μόνο, κανένα άλλο.
Επομένως, η πρότασή σας προς το Σώμα θα είναι: Ορκίζεται για όλα τα πραγματικά περιστατικά που θέλουμε να ρωτήσουμε όπου υπάρχουν τα στοιχεία στην 162 και μόνο για το ένα δάνειο των δεκατεσσάρων οκτακοσίων για το οποίο τού απαγγέλλεται κατηγορία, αν θέλει απαντάει, αν δεν θέλει, προστατεύει τον εαυτό του.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είμαστε σύμφωνοι; Θέλω να εκφράζω το πνεύμα της Επιτροπής. Κύριε Μαντζούνη, συμφωνείτε κι εσείς;
​ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως προς τι;
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό ρωτάω. Πρώτα θέλω να έχουμε θέση ως Επιτροπή και την απευθύνω στον μάρτυρα. Προσπαθώ να…
​ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, εγώ δεν είμαι νομικός, αλλά με βάση ένα σημείωμα του δικηγόρου μου, έχει ασκηθεί ποινική δίωξη εις βάρος μου και διεξάγεται κύρια ανάκριση.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν έχουμε …
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Άρα, λοιπόν, η όρκιση αφορά όλα τα ζητήματα πλην της άσκησης ποινικής δίωξης.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, εφόσον ασκήθηκε ποινική δίωξη και πλέον έχει πάρει την ιδιότητα του κατηγορουμένου, η ποινική δίωξη ασκήθηκε σύμφωνα με την πρόταση του πορίσματος πριν; Αυτό είναι το ερώτημα.
​ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Μαντζούνη, ξέρετε τι αφορά η ποινική δίωξη;
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πρέπει να δούμε τι αφορά η ποινική δίωξη, γιατί η πρόταση ήταν μόνο για ένα περιστατικό, για ένα γεγονός.
​ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι αφορά η ποινική δίωξη;
​ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αφορά το δάνειο των 14,8 εκατομμυρίων.
​ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όπως έγινε το πόρισμα, κύριε Μαντζούνη;
​ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αφορά το δάνειο των 50 εκατομμυρίων που είχε δοθεί το 2005 και αφορά και τα δύο δάνεια των 7,5 εκατομμυρίων το καθένα τα οποία δόθηκαν το 2010.
​ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Άρα επ’ αυτών…
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι, λοιπόν, τα τρία δάνεια στον κ. Ψυχάρη, αν δεν κάνω λάθος –για να ξέρει η Επιτροπή- για την υπόθεση την οποία …
​Παρακαλώ, κύριε Δένδια.
​ΝΙΚΟΛΑΟΣ-ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν μου επιτρέπετε, καταρχήν είναι απολύτως επαινετέα η ομόφωνη στάση της Επιτροπής –περίπου ομόφωνη- όσον αφορά στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι το οποίο είναι εξαιρετικό.
​Θα πρότεινα το εξής: Επειδή δεν είναι εύκολο να διαχωρίσουμε, δεν μπορούμε να ξέρουμε πού και πώς ακριβώς, θα πρότεινα κατόπιν της τοποθέτησης και του συναδέλφου κ. Λάππα και του κ. Μαντζούνη να εξαιρέσουμε συνολικά ό,τι αφορά το ΔΟΛ και τον κ. Ψυχάρη και να ερωτηθεί επί των υπολοίπων.
​ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Kύριε Πρόεδρε …
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, μισό λεπτό. Θα σας δώσω τον λόγο.
​Θέλω εδώ να συμβάλω με μία γνώμη στην Επιτροπή. Η Επιτροπή μας, όπως το διάβασα εξάλλου, έχει όλη την αρμοδιότητα των ανακριτικών αρχών και του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, τουλάχιστον σύμφωνα με τον Κανονισμό που έχω διαβάσει. Πράγματι, στις υποθέσεις στις οποίες υπάρχουν ήδη φάκελοι στον οικονομικό εισαγγελέα ή στον εισαγγελέα κατά της διαφθοράς, προκύπτει ένα σοβαρό θέμα πολιτικής ευθύνης και δεοντολογίας το οποίο με απασχόλησε.
Θέλω, λοιπόν, να σας πω τη γνώμη μου. Πρέπει να σεβαστούμε και το αποτέλεσμα της Επιτροπής, αλλά και τα δικαιώματα που προβλέπονται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπως ακριβώς τα περιγράψατε. Η Επιτροπή μπορεί να συμβάλει και να λειτουργήσει παράλληλα και συμπληρωματικά με τις ανακριτικές αρχές και όχι αυτοαποκλειόμενη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι πρέπει να υπάρχει ένας αυστηρός προσδιορισμός του θέματος για το οποίο έχει ασκηθεί ποινική δίωξη, διότι μπορεί για άλλα πρόσωπα ή για άλλες εταιρείες του ίδιου ομίλου να υπάρχουν άλλα θέματα που χρειάζονται εξέταση και δεν μπορούμε να τα αποκλείσουμε. Θα πρότεινα, συμβάλλοντας κι εγώ ως μέλος της Επιτροπής, να περιορίσουμε την προστασία των δικαιωμάτων στο θέμα που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη με την διεσταλμένη ερμηνεία, γιατί εγώ νόμιζα ότι ήταν μόνο για τα 14,8, αλλά αφού είναι και για τα 50 και για τα δύο δάνεια των 14,8 που, αν δεν κάνω λάθος, είναι προσωπικά δάνεια αυτά –δεν ξέρω αν είναι επιχειρηματικά, κύριε μάρτυς …
​ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τα οποία πλέον έχουν μεταφερθεί στον ΔΟΛ.
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τα οποία μεταφέρθηκαν μέσω μιας άλλης εταιρείας και μετά από συγχώνευση. Αυτά, όμως, είναι θέματα που δεν έχουν απασχολήσει τον εισαγγελέα διότι είναι πρότερη η άσκηση από τη συγχώνευση και τα υπόλοιπα ζητήματα. Επειδή κι αυτά είναι σημαντικά ερωτήματα, δεν θέλω να προλέγω της Επιτροπής.
Θα έλεγα να περιοριστούμε με την τοποθέτηση του μάρτυρα -που κι αυτή είναι αξιόλογη- σ’ αυτά τα ζητήματα, αλλά προφανώς θα πάρω και τη γνώμη σας γιατί με απασχόλησε προσωπικά ως δεοντολογία, κύριε Δένδια, επειδή ασκώντας τα καθήκοντα του Προέδρου ήθελα να μην εμποδίσω ή να μην παραθλάσω οποιαδήποτε δικαστική και ανακριτική έρευνα. Ο κανόνας δικαίου είναι αυτός που είναι πολύ σημαντικός να υπερασπιστούμε όλοι και προς την κοινωνία που μας παρακολουθεί. Έτσι, θα έλεγα να είμαστε πολύ ακριβείς στο τι προστατεύουμε και τι εξαιρούμε από τη διαδικασία της κατάθεσης.
​Κύριε Κασιδιάρη, έχετε τον λόγο.
​ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Όπως καταλαβαίνετε, είναι αδιανόητο και αδύνατο να εξαιρεθεί ο ΔΟΛ από την εξέταση της Alpha Bank. Από τα 245 εκατομμύρια που έχουν δώσει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης οι παράγοντες της συγκεκριμένης τράπεζας, τα 100 είναι στο ΔΟΛ, η υπόθεση την οποία συζητάμε με τα προσωπικά δάνεια του Ψυχάρη. Πρόκειται για ηθική αυτουργία, άμεση αυτουργία σε κακουργηματική απιστία. Θα μου επιτρέψετε να θέσω ερωτήματα στον μάρτυρα και σ’ ό,τι αφορά αυτήν την υπόθεση και εν συνεχεία μπορεί ο ίδιος να επικαλεστεί την ιδιότητα του κατηγορουμένου και να μην απαντήσει.
Πρέπει, όμως, να καταλήξει σ’ ένα πόρισμα αυτή η Επιτροπή. Μιλάμε για βαρύτατα εγκλήματα και εγώ έχω κάθε δικαίωμα να θέσω ερωτήματα για οτιδήποτε αφορά τα συμφέροντα του δημοσίου. Φυσικά δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο ΔΟΛ συνολικά. Αυτά τα πράγματα που ακούγονται είναι τρομερά και φοβερά. Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο ΔΟΛ κι εγώ προσωπικά δηλώνω ότι θα κάνω ερωτήματα και για τα προσωπικά δάνεια Ψυχάρη, γιατί δεν είναι μόνο ο συγκεκριμένος μάρτυς. Απ’ ό,τι φαίνεται, όλη η ηγεσία, όλο το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας πάνε κατηγορούμενοι για κακουργήματα, δηλαδή και να ζήταγα να έλθει κάποιο άλλο στέλεχος, θα έπρεπε να στείλουν υποχρεωτικά κάποιο κατώτερο στέλεχος που δεν θα εξυπηρετούσε τον ρόλο του, δηλαδή τη διαφώτιση της συγκεκριμένης Επιτροπής.
Να προχωρήσουμε, λοιπόν, στην εξέταση του μάρτυρα, να τεθούν ερωτήματα απ’ όλους για τον ΔΟΛ γιατί ο ΔΟΛ είναι η «πέτρα του σκανδάλου» στις δανειοδοτήσεις, στα «θαλασσοδάνεια» της Alpha Bank.
Από κει και πέρα, εγώ δηλώνω ότι θα θέσω ερωτήματα και για τα προσωπικά δάνεια του Ψυχάρη για τα οποία υπάρχουν διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και μπορεί ο μάρτυς να επικαλεστεί την ιδιότητα του κατηγορουμένου και να αποφύγει να απαντήσει.
​Ευχαριστώ.
​ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε …
​ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ. Θα μιλήσετε με τη σειρά που έχετε σηκώσει τα χέρια. Θα κάνουμε έναν τελευταίο κύκλο.
Να επαναλάβω και να συνοψίσω πού βρίσκεται η πρόταση αυτή τη στιγμή;​
(ΑΤ)


Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​7/7/2016 12:39:00 μμ
42 / 46
ΤΣΙΤΑΣ
07/7/2016
DE0707AT
(PM)
Είχαμε καταφέρει να κάνουμε μια συμφωνία ότι θα γίνει όρκιση πλην του θέματος άσκησης ποινικής δίωξης, θα προταθεί στον μάρτυρα –για εμάς είναι μάρτυρας, με αυτόν τον όρο έχει κληθεί- και ότι έχει το δικαίωμα, το οποίο σεβόμαστε εμείς, να δηλώνει προς την Επιτροπή σε κάποια ερώτηση ότι δεν θέλει να απαντήσει. Το είχαμε πει από τον πρώτο κύκλο αυτό, αλλά μπορεί να γίνει ερώτηση. Ο περιορισμός όρκισης αφορά μόνο την άσκηση ποινικής δίωξης, τα τρία δάνεια που ανέφερε ήδη. Αναφερόμαστε σε δύο χρονικές στιγμές, των 50 εκατομμυρίων ευρώ και των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Νομίζω ότι έχουμε συμφωνήσει σε αυτά. Επ’ αυτού να κρίνουμε και να ολοκληρώσουμε.
Το λόγο έχει η κ. Κοζομπόλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Εγώ νομίζω πως πρέπει να ρωτήσουμε τον μάρτυρα χωρίς να ορκιστεί έτσι ακριβώς όπως ειπώθηκε η πρόταση και αν τελικά δεν λυθούν τα ερωτήματά μας, πρέπει να καλέσουμε κάποιον άλλον ο οποίος δεν είναι στον κατάλογο των υπόπτων. Να προσπαθήσουμε με τον κ. Μαντζούνη να λύσουμε όσα ερωτήματα μπορούμε και να επιφυλαχθούμε για να καλέσουμε εκ νέου από την Alpha Bank άλλο στέλεχος που δεν έχει αυτήν την ιδιότητα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι εξαρχής είπαμε πως ό,τι προκύψει και ονόματα, μπορούν να προκύψουν ως συμπέρασμα της Εξεταστικής Επιτροπής και να κληθούν στη συνέχεια.
Κύριε Βορίδη, έχετε τον λόγο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Να απλοποιήσουμε λίγο τα πράγματα. Εδώ πρώτα από όλα εξετάζουμε μάρτυρες. Οι μάρτυρες δεν μπορούν να έχουν διπλή ιδιότητα και μάρτυρα και κατηγορουμένου. Δεν γίνεται αυτό. Μια ιδιότητα θα έχουν. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να εξετάσουμε κατηγορουμένους ή με τον χαρακτήρα των υπόπτων. Δεν μπορούμε σε αυτήν τη φάση.
Εδώ έχουμε πλέον έναν άνθρωπο για συγκεκριμένες πράξεις, αυτές που συζητάμε τώρα. Εγώ δεν ξέρω αν έχει και άλλες ο ΔΟΛ ή δεν έχει, λέω τις συγκεκριμένες πράξεις. Για αυτές τις συγκεκριμένες πράξεις έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Έχει ιδιότητα κατηγορουμένου. Για αυτές δεν μπορεί να απαντήσει τίποτα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπαμε αυτό. Ούτε θα περιληφθεί στον όρκο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Εγώ το λέω και για την οικονομία του χρόνου μας. Μπορούμε να κάνουμε πεντακόσιες ερωτήσεις, αλλά δεν μπορεί να απαντήσει τίποτα. Επομένως τελείωσε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι απόλυτα σαφές για αυτές τις τρεις πράξεις. Προσπάθησα να είμαι συγκεκριμένος.
Κύριε Λοβέρδο, έχει τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εγώ νομίζω ότι με την τοποθέτησή του ο κ. Καμμένος έχει δώσει τη λύση. Αν ο κ. Κασιδιάρης θέλει να ρωτάει, ο μάρτυρας δεν θα απαντάει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπαμε αυτό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ας τα απλοποιήσουμε τα πράγματα. Βέβαια, εγώ κατανοώ τις συνάφειες. Με ρωτάς για κάτι άλλο, αλλά με ρωτάς για αυτό τελικά. Δεν θέλω να μπλέξω της Εξεταστική Επιτροπή με αυτό. Είναι στη διακριτική ευχέρεια του μάρτυρα να κατανοεί και να κάνει αυτό που πιστεύει καλύτερο και για την αποκατάσταση της αλήθειας περί τα πράγματα αλλά και για τα θέματά του.
Όμως, σας καλώ να σκεφτείτε -διότι εμείς συνάδελφοι έχουμε κατασταλάξει τουλάχιστον από την μέχρι τώρα εμπειρία- τι κάνουμε εδώ. Έχουμε την Τράπεζα της Ελλάδος που είναι κατά τεκμήριο αρμοδιοτέρα να κάνει τον έλεγχο, έστω και τώρα, σε ό,τι αφορά τα δάνεια των τραπεζών προς τα μέσα ενημέρωσης και τα λοιπά θέματα και από την άλλη πλευρά έχουμε και τη δικαιοσύνη που έχει επιληφθεί και όχι μόνο για την περίπτωση αυτή. Εμείς τι κάνουμε εδώ τώρα; Με λιγότερες τεχνικές δυνατότητες από τις τράπεζες, από την Τράπεζα της Ελλάδος και με φυσικά λιγότερες δυνατότητες από την αρμόδια δικαιοσύνη. Προβληματιστείτε για το τι κάνουμε εδώ! Εγώ αυτό ήθελα να πω.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριοι συνάδελφοι. Έχω ήδη προαπαντήσει κατά κάποιον τρόπο στην ανησυχία του κ. Λοβέρδου σχετικά με το τι κάνουμε. Πράγματι με πολλή μεγάλη προσοχή πρέπει να τα διαχειριστούμε έτσι ώστε να έχουμε συμπληρωματικό και παράλληλο αποτέλεσμα με αυτό που ζητάει ο κανόνας δικαίου. Να βοηθήσουμε τη συζήτηση και τις ανακριτικές αρχές και να συμπληρώσουμε χωρίς να παραβιάσουμε τα δικαιώματα του εξεταζόμενου. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε.
Προφανώς υπάρχει η δεοντολογία και η προσωπικότητα του κάθε Βουλευτή και το δημοκρατικό του δικαίωμα ως εκπρόσωπος των πολιτών και το δικαίωμα του μάρτυρα. Θα τα προφυλάξουμε και εγώ θα το κάνω αυτό. Αλλά μπορεί να χρειαστεί να δώσουμε και μπορεί να έχουμε τη δυνατότητα να δώσουμε πληροφορίες στην κοινωνία και στις ανακριτικές αρχές. Θα το κάνουμε. Θα προστατεύσουμε και τη δεοντολογία και τους ρόλους.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Αυτή είναι η δουλειά μας; Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε, αλλά έτσι όπως το λέτε…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Διάβασα ακριβώς, κύριε Λοβέρδο, τις δικές μας αρμοδιότητες.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι είμαστε, δημοσιογράφοι;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω: Οι εξεταστικές επιτροπές έχουν όλες τις αρμοδιότητες των ανακριτικών αρχών και των εισαγγελέων πλημμελειοδικών. Το πόρισμά μας είναι πληροφόρηση και είναι στοιχεία τα οποία δίνονται και στην κοινωνία και στις ανακριτικές αρχές. Αυτό ακριβώς εννοώ. Νομίζω ότι έχουμε κοινή κατανόηση και κοινή στόχευση.
Το λόγο έχει ο κ. Καμμένος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Να διευκολύνω και να προσθέσω κάτι σε αυτά που είπε και ο κ. Λοβέρδος και σε σχέση με την πρώτη εισήγησή μου. Θα ήθελα να ρωτήσω και τους συναδέλφους και το Προεδρείο εάν προβλέπεται για τα ζητήματα τα οποία δεν μπορούμε -όπως είναι ξεκάθαρο- να ρωτήσουμε το μάρτυρα ως κατηγορούμενο, να στείλουμε ένα υπόμνημα στην Τράπεζα και να μας απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις μας γραπτώς και τεκμηριωμένα. Και αυτό θα πρέπει να γίνει γιατί πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας. Δεν θα παρακάμψουμε τη δουλειά του εισαγγελέως. Όταν βγει και αν βγει το πόρισμα και βρεθούν κάποιοι άνθρωποι κατηγορούμενοι, θα το μάθουμε όλοι, είτε είμαστε σε επιτροπή είτε δεν είμαστε, θα ασκηθούν διώξεις άρα δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω. Αλλά ό,τι δεν μπορούμε να ρωτήσουμε, θα πρότεινα και θα ήθελα μια σύμφωνη γνώμη να σταλούν οι ερωτήσεις και να απαντηθούν αρμοδίων από την Τράπεζα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Όπως είπε ο κ. Κασιδιάρης, μπορεί να καλέσεις -αν το κρίνεις- και κατώτερο στέλεχος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θέλουμε, όμως, κάποια αξιοπιστία και κάποια βαρύτητα γνώσης. Γιατί το «επιφυλάσσομαι» πάλι δεν θα βοηθήσει την Επιτροπή.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κ. Καββαδία.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Νομίζω ότι είναι σαφής η εικόνα. Ο κ. Μαντζούνης εκτιμώ ότι μπορεί να ερωτηθεί για τα πάντα εκτός των τριών περιπτώσεων για τις οποίες έχει ασκηθεί δίωξη. Από εκεί και πέρα, θα ήθελα να κάνω ένα σχόλιο. Αυτή η πρόταση για συνολική εξαίρεση ερωτήσεων για τον ΔΟΛ και τον κ. Ψυχάρη ξέρετε ότι κάποιος κακόπιστος θα μπορούσε κάποιος και να την παρεξηγήσει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Παπαηλιού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Θέλω να διευκρινίσω το εξής και που βέβαια δεν αφορά την πρόταση την οποία υποβάλλατε, κύριε Πρόεδρε, για το πώς θα γίνει η εξέταση του κ. Μαντζούνη.
Δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν ερωτήσεις για τον ΔΟΛ ή για τις δανειακές συμβάσεις τις οποίες έχει συνάψει ο ΔΟΛ με την Alpha Bank. Ο κ. Μαντζούνης έχει το δικαίωμα να μην απαντήσει. Ερωτήσεις θα γίνουν. Θα πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό.
Δεύτερον, επειδή είπε κάτι προηγουμένως ο κ. Λοβέρδος, θα έλεγα ότι το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής είναι αυτό που περιλαμβάνεται στης απόφαση της Βουλής, της Ολομέλειας και η οποία ελήφθη ομόφωνα.
Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος και κλείνουμε.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι υπάρχει κίνδυνος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μισό λεπτό. Ο κάθε συνάδελφος παίρνει τον λόγο και λέει κάτι. Ποιο είναι το συμπέρασμα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το έχω πει ήδη το συμπέρασμα, αλλά δεν υπάρχει συμβολή σε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Αυτό που είπε ο συνάδελφος πριν από λίγο δεν στέκει δικονομικά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Παπαδόπουλε, έχετε τον λόγο.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Εμείς μεταξύ των άλλων κρίνουμε και λειτουργίες των τραπεζών, όχι μόνο μόνο ατομικές ευθύνες των συγκεκριμένων στελεχών. Με αυτήν την έννοια μας ενδιαφέρουν και τα κριτήρια και η πρακτική. Ο κ. Μαντζούνης έχει μακρά θητεία στην Τράπεζα ενώ ο κ. Φραγκιαδάκης λίγους μήνες. Παρ’ όλα αυτά τις ίδιες ερωτήσεις που κάναμε στον κ. Φραγκιαδάκη με έξι μήνες θητεία θα κάνουμε και στον κ. Μαντζούνη με έντεκα χρόνια θητεία.
Τουλάχιστον στο κομμάτι που αφορά την πρακτική της Τράπεζας, τα κριτήρια της Τράπεζας, ανεξάρτητα της ποινικής κατάληξης, είναι υποχρεωμένος να τα απαντήσει. Και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τα θέσουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άρα, λαμβάνοντας υπόψιν αυτό που μας ενημερώσατε για την άσκηση ποινικής δίωξης και την εξαίρεση αυτών των υποθέσεων με βάση τις διατάξεις του κώδικα –αναφέρομαι σε σχέση με τη διαδικασία της όρκισης- και διατηρώντας το δικαίωμα σας για την απάντησή σας στις ερωτήσεις που θα αφορούν το τμήμα αυτό και τα δικά σας δικαιώματα, παρακαλώ πολύ να προχωρήσουμε στη διαδικασία της όρκισης για το υπόλοιπο τμήμα της κατάθεσης και για τις λειτουργίες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Έχουμε μπέρδεμα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Νομίζω ότι συνηγορήσαμε, κύριε Σταμάτη σε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Τι συμφωνήσαμε; Ο ανακριτής έχει υποχρέωση –όχι δικαίωμα- να αποφεύγει να παγιδεύσει τον ερωτώμενο. Δηλαδή, το «ρωτώ για να ρωτώ» δεν υπάρχει. Δεν υπάρχει τέτοια διαδικασία «ρωτώ για να ρωτώ». Δουλειά του ανακριτικού οργάνου δεν είναι να παγιδεύει ή να αφήνει εντυπώσεις για τον μάρτυρα.

(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​7/7/2016 12:39:00 μμ
50 / 8
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
07/07/2016
DF0707BS
​AT
Δεύτερον, ο κ. Μαντζούνης απ’ ό,τι φαίνεται, έχει κατηγορηθεί για τρία περιστατικά, για τρία θέματα. Ό,τι έχει σχέση μ’ αυτά τα τρία, είτε ευθέως είτε πλαγίως, αποκλείεται από το σκέλος των ερωτήσεων και των απαντήσεων.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω. Ως πρόεδρος της Εξεταστικής και λαμβάνοντας υπόψη όλη τη συζήτηση, τις υποχρεώσεις που έχουμε έναντι του Κοινοβουλίου, τις αρμοδιότητες της ανακριτικής αρχής και την προστασία των δικαιωμάτων του μάρτυρα και πληροφορώντας τον ίδιο αλλά και ορίζοντας εκ των προτέρων το πλαίσιο της όρκισής του, δηλώνω το εξής. Η όρκιση δεν αφορά και δεν περιλαμβάνει τα θέματα για το οποία έχει ασκηθεί δίωξη για τα οποία και δικαιούστε να καταθέσετε ότι δεν απαντάτε με τον τρόπο που εσείς κρίνετε.
Αν επίσης, εσείς κρίνετε -που εμείς θα το θέλαμε- να συμβάλετε στο έργο της επιτροπής για άλλες πληροφορίες, για πρόσωπα που μπορούν να δώσουν πληροφορίες σας το είπα εξ αρχής, πριν την όρκιση, ότι αυτά θα αξιολογηθούν από την επιτροπή. Θέλουμε ταυτόχρονα να προστατεύσουμε και το αποτέλεσμα που αφορά το κράτος δικαίου της χώρας μας και την κοινοβουλευτική λειτουργία, όσον αφορά στην εξεταστική επιτροπή και τα δικαιώματά σας έναντι του κώδικα ποινικής δικονομίας. Θα προσπαθήσω κι εγώ προσωπικά και καλώ και όλα τα μέλη να προστατεύσουν αυτά τα δικαιώματα.
Νομίζω ότι έτσι δημιουργούμε ένα πλαίσιο που μας δίνει τη δυνατότητα να έχουμε αποτελέσματα. Το ζητώ και από όλα τα μέλη της επιτροπή αυτό να συμβεί. Μπορούμε να προχωρήσουμε; Θέλετε κάτι άλλο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι. Θα ήθελα να πω μακράν από μένα κάθε σκέψη να αποφύγω αυτά που πρέπει να πω και να διευκολύνω το έργο της επιτροπής. Αυτό που με κάνει πολύ διστακτικό είναι αυτό που ανεφέρθη ότι ναι μεν είναι τρία τα θέματα για τα οποία κατηγορούμεθα ,αλλά επειδή είναι ένας όμιλος ο οποίος έχει πολλές διακλαδώσεις –ας το πω έτσι- όχι υπό την κακή έννοια, δεν ξέρω πως κατά τη διάρκεια της ανακρίσεως μπορούν να συνδεθούν αυτά.
Από πλευράς κριτηρίων γιατί εδόθηκαν τα δάνεια, πότε δόθηκαν, ο σκοπός που δόθηκαν και πως εξυπηρετούνται, αυτό το λέω και είμαι απολύτως καθαρός ότι δόθηκαν όπως όλα τα άλλα δάνεια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ας προχωρήσουμε τη διαδικασία και θα το πείτε, όταν έρθει η ώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ θέλω να διευκολύνω. Προς Θεού, δεν θέλω να βάλω εμπόδια τα οποία να ερμηνευθούν και ως υπεκφυγή δική μου, αλλά δεν θέλω, με όλον τον σεβασμό, να βρεθώ αυτοκατηγορούμενος κάποια στιγμή για κάτι που μου έχει ξεφύγει που, αν ήμουν νομικός, θα το είχα προσέξει περισσότερο ή θα είχα αποφύγει να το απαντήσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γι’ αυτό επιτρέψτε μου να σας πω και τα δικά μας τα λόγια προσπαθούμε να είναι περιορισμένα και συγκεκριμένα. Και η δική σας τοποθέτηση παρακαλούμε να είναι συγκεκριμένη και να μην υπερβαίνουμε τη διαδικασία της κατάθεσης. Δεν θα ήθελα να ειπωθεί ποτέ ότι σε μια κατάθεση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής λέμε λόγια που μας ξεφεύγουν. Είμαστε ήρεμοι, συγκεκριμένοι για να βοηθήσουμε στο αποτέλεσμα. Εμείς όλοι έχουμε ένα κοινό καθήκον που ομόφωνα η Βουλή μας ανέθεσε.
Με τις εξαιρέσεις που ήδη ανέφερα που αφορούν τα θέματα άσκησης ποινικής δίωξης και με την προστασία των δικαιωμάτων σας όπως ακριβώς κατατέθηκαν από όλους τους συναδέλφους και με τη δυνατότητά σας να εξαιρέσετε απαντήσεις, παρακαλώ να προχωρήσουμε στη διαδικασία.
Αν θέλετε, θα συνεχίσουμε την όρκιση. Παρακαλώ επαναλαμβάνετε:
«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω τίποτα».
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να πω όλη την αλήθεια και μόνον την αλήθεια χωρίς να προσθέσω ή να αποκρύψω τίποτα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ.
Να ξεκινήσουμε τη διαδικασία.
Κύριοι συνάδελφοι, παρακαλώ, επειδή υπάρχει κι αυτό το πλαίσιο, το οποίο καλά έκανε και εισήχθη και από τον κ. Δένδια και τους άλλους συναδέλφους, να τηρήσουμε όλα αυτά που συζητήσαμε, να είναι κτήμα μας. Μας ενδιαφέρουν οι πληροφορίες, οι οποίες ενδιαφέρουν κι όλους.
Ο στόχος μας είναι και να δούμε ακριβώς τη διαδικασία της δανειοδότησης αλλά δεν θα ήταν άσχημο να προκύψουν και συμπεράσματα για τη βελτίωση της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Σ’ αυτό νομίζω ότι στοχεύουμε σαν κράτος δικαίου και σε μια οικονομία που χρειάζεται την ανάπτυξη.
Ο κ. Λάππας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ έχει τον λόγο.
Για δεκαπέντε λεπτά, κύριε Λάππα, με το πλαίσιο που έχουμε πει.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Καλώς ήρθατε, κύριε Μαντζούνη. Καλή ακρόαση.
Πρώτη ερώτηση, γενική. Μπορείτε να μας πείτε ποιο είναι το σύνολο των δανείων όλων των τραπεζών προς επιχειρήσεις ΜΜΕ; Και ποιο είναι το σύνολο των δανείων της τράπεζάς σας προς τα ίδια;
Αυτά κατ’ αρχήν. Θα ερωτάσθε, θα απαντάτε. Δεν θα τα πω όλα μαζί. Για να είμαστε σύντομοι, να τελειώνουμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, ναι. Θα απαντάτε μια-μια στον κ. Λάππα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι εκτιμά η τράπεζά σας γι’ αυτά τα δυο ερωτήματα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το σύνολο των δικών μας δανείων είναι γύρω στα 300 εκατομμύρια. Για την ακρίβεια 311 εκατομμύρια.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εκτιμούμε ότι τα δάνεια των τραπεζών κυμαίνονται γύρω στο ένα δισεκατομμύριο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μάλιστα.
Μπορείτε να μου πείτε σε τι ποσοστό από τα δάνεια αυτά, αν μπορείτε να μας πείτε κατ’ αρχήν, για το σύνολο του 1 δις και πόσα είναι ακάλυπτα από τα δικά σας δάνεια των 300 εκατομμυρίων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κατ’ αρχήν τα δικά μας δάνεια είναι καλυμμένα περίπου στο 50%.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σε ποσοστό 50%. Μάλιστα. Κατ’ απόλυτο αριθμό είναι γύρω στα 150 εκατομμύρια καλυμμένα, περίπου, αφού 300 είναι το σύνολο.
Τώρα, πείτε μου κάτι. Τα δάνεια αυτά της τράπεζάς σας προς τα ΜΜΕ έχουν αναδιαρθρωθεί ευνοϊκά ή όχι ευνοϊκά απέναντι σε επιχειρήσεις ΜΜΕ; Με ποιο τρόπο έχουν αναδιαρθρωθεί τέλος πάντων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η πολιτική μας είναι να συνεννοούμεθα με τον πελάτη και εφόσον είναι συνεργάσιμος δανειολήπτης και η επιχείρησή του είναι βιώσιμη, να προχωρούμε σε αναδιάρθρωση. Η αναδιάρθρωση όμως έχει πάντα το πνεύμα, αν θέλετε, της εξαντλήσεως της στηρίξεως από τον μέτοχο, με ό,τι μέσα μπορεί. Δηλαδή, ή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το οποίο έχει συμβεί τις περισσότερες φορές, ή καταθέσεις μετόχων, αλλά συγκεκριμένα για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σε τι ποσοστό τα δάνεια αυτά είναι ενήμερα και εξυπηρετούνται, κύριε Μαντζούνη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όλα τα δάνεια είναι ενήμερα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όλων των επιχειρήσεων ΜΜΕ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μέχρι τώρα εξυπηρετούνται όλα ή εξυπηρετούντο όλα κατά τόκους, τουλάχιστον.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι εννοείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Οι τόκοι εξοφλούντο.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Α, στους τόκους. Πολύ ωραία.
Για τα ίδια δάνεια κάνατε προβλέψεις; Και τι προβλέψεις κάνατε; Σε τι ποσοστό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε κάνει προβλέψεις νομίζω γύρω στα 160 εκατομμύρια. Δηλαδή, κάπου τα μισά.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Άρα, αντιλαμβάνομαι ότι τα μισά περίπου είναι ακάλυπτα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): ¨Έχουν καλύμματα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το είπατε και προηγουμένως.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Είπατε και τι καλύμματα έχουν σε άλλη ερώτηση. Μου είπατε 160 εκατομμύρια.
Η τράπεζά σας θέτει όρια στην έκθεσή της απέναντι στις επιχειρήσεις των ΜΜΕ, συνολικά κατ’ αρχήν; Τι όριο θέτετε; Σε τι όριο μπορεί να είναι εκτεθειμένη η τράπεζά σας; Ποια είναι τα όρια των δανείων που μπορείτε να δώσετε συνολικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να το πω ανάποδα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τι λέει ο κανονισμός σας; Τι λέει η πιστωτική σας πολιτική. Τι λέει ένα κείμενό σας, τέλος πάντων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θα έλεγα ότι δεν υπάρχουν όρια αλλά έχουμε περίπου στις μεγάλες κατηγορίες πιστούχων…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για τα ΜΜΕ. Περιοριστείτε στα ΜΜΕ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το ποσοστό είναι στο μερίδιο αγοράς μας. Είναι γύρω στο 25% το μερίδιο αγοράς μας των δανείων…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σε απόλυτο ποσό σε ευρώ δεν μπορείτε να μου πείτε για τα σύνολο των ΜΜΕ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν έχω…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το όριο για κάθε πιστούχο ΜΜΕ, για κάθε επιχείρηση χωριστά; Έχετε στοιχεία ποιο είναι το όριο δανειοδότησής τους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ένα λεπτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σας το ρωτώ, κύριε Μαντζούνη γιατί το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας, που έχει έρθει, λέει ότι παραβιάζεται συστηματικά το όριο και ως προς το σύνολο των ΜΜΕ και για κάθε ένα ξεχωριστά ΜΜΕ. Έτσι λέει η έκθεση της Τράπεζας.
(PS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​E.stavropoulou
Εκτυπώθηκε:​9/12/2011 1:49:00 μμ
59 / 9
ΨΑΡΡΑ
8/7/2016
DG0707PS
(BS)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Υπάρχουν όρια για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ σαράντα έξι, για τον ANTENNA είκοσι πέντε, για το STAR έξι, «Καθημερινές Εκδόσεις» πέντε. Αυτά είναι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Τα όρια αυτά ξεπεράστηκαν ποτέ, ιδίως μετά το 2008, μέχρι σήμερα; Μπήκαν τα όρια στις δανειοδοτήσεις έστω και σε ένα, δύο ή στο σύνολο των ΜΜΕ, των επιχειρήσεων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αν εννοούμε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κατ’ απόλυτο αριθμό με ενδιαφέρει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Για τον ΔΟΛ τι όριο είχατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ο ΔΟΛ έχει σήμερα ενενήντα επτά από εμάς.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όριο; Μπορείτε να μου πείτε το 2015 ποιο ήταν το σύνολο της δανειοδότησης του ΔΟΛ, το σύνολο όλων των δανείων του;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν το έχω, αλλά μπορώ να το στείλω αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν το έχετε. Ωραία. Θα το δούμε αυτό παρακάτω.
Πείτε μου κάτι. Το 2013 υπήρχε ένα ομολογιακό δάνειο, κοινοπρακτικό με την Τράπεζά σας, την Εθνική και την Πειραιώς, 96 εκατομμύρια. Η Τράπεζά σας ήταν διαχειρίστρια των πληρωμών, όπως και εκπρόσωπος των ομολογιούχων. Η Τράπεζά σας συμμετείχε με 31%. Λέτε στα εισηγητικά σημειώματα και οι τρεις τράπεζες: Πρώτον, ο σκοπός του δανείου είναι η αναχρηματοδότηση υφιστάμενου παλαιού δανείου ύψους 82 εκατομμυρίων και δεύτερον, η κάλυψη αναγκών κεφαλαίων κίνησης με νέα χρηματοδότηση ύψους 15, 5 εκατομμυρίων. Και γίνεται αυτό το δάνειο, διότι στα εισηγητικά σας σημειώματα -και των τριών τραπεζών- επισημαίνεται, «Αισιόδοξες εκτιμήσεις και θετική προοπτική της οικονομικής κατάστασης του ΔΟΛ».
Επιβεβαιώθηκαν ποτέ από το 2009 και μετά αυτές οι αισιόδοξες εκτιμήσεις και η θετική προοπτική για την τράπεζα, που δανειοδοτήσατε με 96 εκατομμύρια, κύριε Μαντζούνη; Πείτε μας ρητά και συγκεκριμένα. Και αν επιβεβαιώθηκαν, πείτε μας για ποιο έτος επιβεβαιώθηκαν. Ακόμα και ένα εξάμηνο μπορείτε να πείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά με αυτές τις εκτιμήσεις δόθηκε και η βοήθεια στην Ελλάδα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Με αυτές τις εκτιμήσεις δόθηκε το δάνειο των 96 εκατομμυρίων όμως. Μπορείτε να μου πείτε από πότε αρχίζουν οι εκτιμήσεις να μην επιβεβαιώνονται για τον συγκεκριμένο δανειοδότη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι δεν μπορώ να σας το πω.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος και το δικό σας εισηγητικό κείμενο λέει ότι από το πρώτο εξάμηνο του 2009 υπήρχε πτώση του κύκλου εργασιών κατά 18 εκατομμύρια, αύξηση των υποχρεώσεων προς τις τράπεζες 13 εκατομμύρια και αρνητική καθαρή θέση συνεχώς μέχρι σήμερα. Πόσα δάνεια δόθηκαν μετά το 2009, λοιπόν; Με ποιες εκτιμήσεις δόθηκαν; Απορούμε όλοι. Αφού έχετε από το 2009 αρνητική καθαρή θέση, αρνητικά σημειώματα, αρνητικές εισηγήσεις, γιατί … χρηματοδοτήσετε την επιχείρηση αυτή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό το περί αρνητικών…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Από το 2009 και μετά, κύριε Βορίδη, όλες οι εκτιμήσεις και της Τράπεζας και της ALPHA και της Τράπεζας της Ελλάδος είναι αρνητικές. Γιατί δηλαδή τόσα πολλά δάνεια στην μια επιχείρηση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό θα ήθελα να το δω το περί αρνητικών εκτιμήσεων.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Σημειώστε το παρακαλώ.
Διαβάζω το εισηγητικό σημείωμα της τράπεζάς σας όπου λέει το εξής, κύριε Μαντζούνη και να σας βοηθήσω. Τον Μάρτιο του 2013, λέτε, συνεχιζόμενη πτώση κύκλου εργασιών μετά το 2009 28%, .. ζημιές με… 9,8 εκατομμύρια, υψηλές ζημιές προ φόρων 21 εκατομμύρια, αρνητικά ίδια κεφάλαια από το 2009 μέχρι το 2013.
Σας ερωτώ ευθέως και θέλουμε να μάθουμε και εμείς και ο ελληνικός λαός πώς χρηματοδοτείτε συνεχώς από το 2009 μέχρι το 2014 αυτήν την εταιρεία;
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Ποια εταιρεία είναι αυτή;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Η ΔΟΛ.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Αυτά είναι μέσα στα δάνεια που συζητάμε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι καμμία σχέση. Είναι με το κοινό ομολογιακό δάνειο.
Πώς, κύριε Μαντζούνη, συμμετέχει η τράπεζά σας σε αυτό το ομολογιακό δάνειο, το οποίο για εμένα που είμαι και νομικός είναι πρόκληση, πραγματικά δηλαδή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το ομολογιακό δάνειο είναι κοινό ομολογιακό δάνειο
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κοινό, κοινοπρακτικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Λοιπόν, θα μου επιτρέψετε να το δω και εγώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Να το δείτε. Μιλάμε για το δάνειο των 96 εκατομμυρίων. Και να δείτε και τα εισηγητικά σημειώματα και της τράπεζάς σας και της Τράπεζας της Ελλάδος.
Πέστε μου κάτι, κύριε Μαντζούνη, για ένα πράγμα το οποίο δεν μπορούμε να το χωνέψουμε, το 2006 δίνετε στην θυγατρική εταιρεία των συμφερόντων Σταύρου Ψυχάρη BRIOΝΤE LTD δάνειο 3,5 εκατομμύρια για να ανεγείρει κτήρια σε ιδιόκτητο ακίνητο στο Πόρτο Χέλι. Ανεγέρθηκαν ποτέ τα κτήρια για την ανέγερση των οποίων δόθηκε το δάνειο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν σας απαντώ σε αυτό.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν υπάρχει δεν μου απαντάτε. Δεν αφορά καταρχήν την κατηγορία. Αφορά το 2005. …. Γιατί δώσατε δάνειο για ανέγερση κτηρίων στο Πόρτο Χέλι με δύο πράγματα: δεν παρακολουθείτε το αν υλοποιείται ο σκοπός των δανείων, δεν εγγράφεται στο ακίνητο προσημείωση και συνεχίζεται το χρέος αυτό τελικά και …. το 2014. Πέστε μου γιατί δώσατε δάνειο για έναν σκοπό που δεν πραγματοποιήθηκε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχει γραφεί η προσημείωση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Γράψατε προσημείωση, κύριε Μαντζούνη, το 2016 μετά από εννιά χρόνια, Β΄ προσημείωση, αφού είχε προλάβει να γράψει η Πειραιώς, πρώτη προσημείωση. Αυτό το θεωρείτε διασφάλιση μετά από εννιά χρόνια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το θεωρώ…
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, δύο λεπτά. Συγγνώμη…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Παρακολούθησε η τράπεζά σας, κύριε Μαντζούνη, τον σκοπό για τον οποίο δόθηκε το δάνειο;
Σας ερωτώ, κύριε Μαντζούνη. Κύριε Μαντζούνη, θέλω απάντηση για το θέμα του Πόρτο Χέλι. Δεν υπάρχει κατηγορία μην ανησυχείτε. Δεν είστε κατηγορούμενος. Σας ερωτώ για το Πόρτο Χέλι. Η τράπεζά σας γιατί δεν παρακολούθησε την υλοποίηση και το σκοπό του δανείου για το οποίο δώσατε; Θα δίνατε δάνειο σε οποιονδήποτε Έλληνα πολίτη να ανεγείρει κάτι το οποίο δεν ανεγείρεται; Ποιος το παρακολουθεί; Ποιος έχει την ευθύνη τελοσπάντων; Θέλω μια απάντηση και εγώ και ο ελληνικός λαός. Επιτέλους!
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το δάνειο αυτό δόθηκε όταν δόθηκε …
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δόθηκε την 1/8/2006, όταν δόθηκε κύριε Μαντζούνη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Λάππα, πρέπει να ολοκληρώσετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θα το δω. Δόθηκε τηρουμένων όλων των κανόνων. Τώρα αν η προσημείωση δεν εγράφη τότε και εγράφη μεταγενέστερα…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Μετά από εννέα χρόνια.
Να σας πω, λοιπόν, τι είπε ο υπεύθυνος της τράπεζάς σας όταν ανακλήθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος. Είπε ότι δεν έγινε ποτέ τεχνικός έλεγχος και δεν προσκομίστηκαν ποτέ παραστατικά που να αποδεικνύουν την εκτέλεση των εργασιών που αποτελούσαν το αντικείμενο της χρηματοδότησης.
Και ερωτάστε για αυτό το δάνειο που δεν γράψατε προσημείωση και που δεν υλοποιήθηκε ποτέ πώς εξοφλήθηκε το δάνειο αυτό και τι διασφαλίστηκε; Ήταν ένα δάνειο για να κτιστούν κτίσματα στο Πόρτο Χέλι. Ποτέ δεν χτίστηκαν. Τι έγινε αυτό το δάνειο, κύριε Μαντζούνη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, πάλι μπαίνουμε στην υπόθεση…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν μπαίνουμε σε καμμία υπόθεση. Δεν αφορά καθόλου, δεν αναφέρεται καν το Πόρτο Χέλι στο πόρισμα, κύριε Μαντζούνη. Αν δεν θέλετε να απαντήσετε, μην απαντάτε. Δικό σας δικαίωμα είναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ ξέρω ότι αυτά τα δάνεια ήταν όλα ενήμερα.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία. Ήταν όλα ενήμερα.
Σας ερωτώ, λοιπόν, για αυτό το δάνειο και θέλω να καταγραφεί στα Πρακτικά. Ήσασταν υποχρεωμένοι να παρακολουθήσετε την διάθεση του δανείου για τον σκοπό που δόθηκε. Δεν τον παρακολουθήσατε. Έχει κάποιος ευθύνη;
Δεύτερον, ποιος φέρει την ευθύνη;
Τρίτον, ποιοι υπάλληλοι, στελέχη και κλιμάκια ήταν υπεύθυνα να παρακολουθούν συνεχώς την υλοποίηση και την πορεία των εργασιών που ουδέποτε ξεκίνησαν για αυτό το δάνειο, κύριε Μαντζούνη;
Θα το κάνατε για οποιαδήποτε επιχείρηση άλλου κλάδου ή Έλληνα πολίτη, ιδιώτη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ είμαι βέβαιος ότι αυτό το δάνειο εδόθη όπως εδόθη. Οι εργασίες έγιναν. Και εδώ σταματάω να απαντώ για τα θέματα που αφορούν τον Ψυχάρη και τον ΔΟΛ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Ωραία. Θα σας κάνω και μια τελευταία ερώτηση, γιατί βλέπω ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.
Σας είπα πριν ότι από το 2009 και μετά -από το πρώτο εξάμηνο του 2009 και μετά- κύριε Μαντζούνη, και η Τράπεζα της Ελλάδος και η δική σας Τράπεζα εκτιμά όλα αυτά τα αρνητικά που σας είπα πριν, πτωτική πορεία, ζημιές, αρνητική θέση της εταιρείας, πτώση κύκλου εργασιών, υπερχρέωση των τραπεζών. Στις 12/11/2009, τον ίδιο χρόνο, εγκρίνεται και επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων του ΔΟΛ -που δεν έχει σχέση με την κατηγορία, είναι άλλο δάνειο- και μεταθέσατε και κατά ένα χρόνο την καταβολή των δόσεων. Πρώτο αυτό. Και λέτε από κάτω: Η αξία των είναι 61 εκατομμύρια. Και πριν στεγνώσει το μελάνι της εκτίμησης των 61.500.000 το Νοέμβριο του 2009, έρχεστε μετά από δέκα μήνες και λέτε ότι η αξία έπεσε στα 24 εκατομμύρια, κάτω από το μισό δηλαδή. Και τι κάνετε; Δίνετε νέα παράταση, παρατείνετε την δόση των τόκων και κάνετε και κεφαλοποίηση των τόκων. Το 2010 παρατείνετε πάλι για άλλους είκοσι επτά μήνες, χωρίς να πληρωθεί ούτε ένα ευρώ έναντι δανείου και τόκων. Στις 30/09 κάνετε πάλι το ίδιο. Στις 7/11 κάνετε πάλι το ίδιο. Και παρατείνατε γενικώς για τρία χρόνια.
Σας ερωτώ: Αυτές οι συνεχείς κεφαλαιοποιήσεις των τόκων και παρατάσεις των δόσεων ωφελούν ή βλάπτουν την Τράπεζά σας; Έτσι εξασφαλίζετε και προστατεύετε την τραπεζική υπηρεσία ή μήπως ωφελείτε απλώς και μόνο τον δανειολήπτη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν απαντώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε χρόνο για άλλη μια ερώτηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Μαντζούνη, μπορείτε να μου πείτε η Τράπεζά σας, σε δική της αναφορά και έγγραφο, πού προσδιορίζει το 2015 το συνολικό ύψος δανείων απέναντί στην Τράπεζά σας όλων των εταιρειών του ομίλου ΔΟΛ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν απαντώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν το ξέρετε; Αφού το έχετε μπροστά σας. Πριν θέλατε να μου το πείτε…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν απαντώ. Σταματάω εδώ.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Δεν θέλετε να πείτε κάτι άλλο;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν θέλετε να απαντήσετε. Αυτό θα το στείλετε και εγγράφως. Σας το έχουμε ζητήσει, κύριε Μαντζούνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό θα το έχετε…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κύριε Πρόεδρε, έξι δευτερόλεπτα έχω και ρωτάω: Κύριε Μαντζούνη, για όλα αυτά που σας είπα και άλλα πολλά, αναλαμβάνετε κανένα ποσοστό ευθύνης -όχι ποινική ή άλλη- απέναντι στον ελληνικό λαό; Αισθάνεστε την ανάγκη να πείτε ότι, «Έχουμε και εμείς μια ευθύνη»;
(XS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
66 / 7
ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
8/7/2016
DH0707XS
(PS)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε την ευθύνη να σεβόμαστε τη λειτουργία της Τραπέζης και τα χρήματα που μας εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, αλλά και αυτά τα οποία έχουμε λάβει ως βοήθεια κρατική, τα οποία είναι τα λιγότερα απ’ όλες τις άλλες τράπεζες. Οι διάφοροι έλεγχοι που έχουν γίνει και από την Τράπεζα της Ελλάδος και από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το SSM, έχουν καταλήξει ότι η δική μας διαχείριση είναι η πιο συνετή απ’ όλες τις τράπεζες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Και για να κλείσουμε, αυτά που σας είπα δεν είναι από το μυαλό μου, κύριε Μαντζούνη, είναι από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, την ειδική έρευνα που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε, κύριε Λάππα.
Θα περάσουμε στη μεριά της Νέας Δημοκρατίας.
Τον λόγο έχει ο κ. Νότης Μηταράκης για δεκαπέντε λεπτά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Να κάνω μια παρατήρηση εντός του χρόνου μου: Βλέπω ότι υπάρχουν δυσκολίες στο να κρατήσουμε διακριτές τις ερωτήσεις προς τον κύριο μάρτυρα μεταξύ υποθέσεων τα οποία είναι αντικείμενα ποινικής διαδικασίας και όχι. Αυτό το σημειώνω απλώς ως μέλος της Επιτροπής.
Κύριε Μαντζούνη, κατ’ αρχάς καλημέρα σας. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που είστε σήμερα μαζί μας.
Θα ρωτήσω κατ’ αρχάς το εξής: Η Τράπεζά σας έχει συνάψει δάνεια προς πολιτικά κόμματα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτή ήταν μια συνειδητή επιλογή της Τράπεζας ή απλώς δεν έτυχε κατά την εκτέλεση των εμπορικών σας δραστηριοτήτων; Αυτή η απόφασή σας είχε καθόλου επιπτώσεις στη λειτουργία της Τράπεζας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εξ όσων γνωρίζω δεν μας ζητήθηκε ποτέ από πολιτικό κόμμα να δώσουμε δάνειο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Σε σχέση με την έκθεσή σας ως Τράπεζα σε δάνεια προς μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε σχέση με το μερίδιο που έχουν αυτές οι εταιρείες στην πραγματική οικονομία, θεωρείτε ότι έχετε μια υπερέκθεση ή μια υποέκθεση ως κλάδος στα μέσα μαζικής επικοινωνίας; Και αυτό συνέβη για λόγους επιλογής ρίσκου ή για λόγους των εταιρειών, οι οποίες είχαν κάνει αιτήματα προς εσάς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι ως απόλυτα νούμερα είμαστε οι τρίτοι στο ύψος δανείων που έχουν δοθεί από τις ελληνικές τράπεζες σε μέσα μαζικής επικοινωνίας.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Είχατε μια ειδική άποψη, μια γνώμη ως Τράπεζα για τον κλάδο, η οποία επηρέαζε θετικά ή αρνητικά τις δανειοδοτικές σας επιλογές;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, όσον αφορά τα μέσα μαζικής επικοινωνίας η δική μας πολιτική ήταν να δανειοδοτούμε ομίλους, οι οποίοι είχαν οικονομική ευρωστία. Μπορεί η εταιρεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης να μην ενεφάνιζε καμμία φορά αρνητική καθαρά θέση, αλλά οι μέτοχοι ήταν πάντα δυνατοί και ισχυροί οικονομικά και υποστήριζαν τις εταιρείες τους ή με αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή με καταθέσεις, τις οποίες προόριζαν για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Όμως, όπως σας είπα, η πολιτική μας ήταν να μην απλωνόμαστε σε όλη τη χώρα, σε μικρές εταιρείες ΜΜΕ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχουν παρέμβει τα τελευταία χρόνια στις επιλογές σας, τις δανειοδοτικές, πολιτικά πρόσωπα ή κόμματα, τα οποία σας πίεσαν θετικά ή αρνητικά να δανειοδοτήσετε κάποιο μέσο μαζικής επικοινωνίας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Απ’ όσο γνωρίζω όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι αλλαγές που έχουν επέλθει φέτος στο αδειοδοτικό πλαίσιο για τις τηλεοπτικές άδειες, επηρεάζουν την ποιότητα του χαρτοφυλακίου σας ως προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας θετικά ή αρνητικά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Το γεγονός ότι επαναδειοδοτούνται τα κανάλια, αυτό δημιουργεί θέμα ή κίνδυνο για δάνεια τα οποία έχετε ήδη δώσει ως Τράπεζα σε μέσα μαζικής επικοινωνίας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η υπόθεση, ποιοι θα πάρουν τις άδειες. Όμως, κατ’ αρχάς όχι, δεν νομίζω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Με τι τραπεζικά κριτήρια δανείζατε τα μέσα μαζικής επικοινωνίας; Διέφερε αυτό με τα δανειοδοτικά κριτήρια που είχατε στη δανειοδότηση μεγάλων ομίλων σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας και τι εγγυήσεις κατά κανόνα ζητούσατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας χωρίζονται: Όσον αφορά τις εφημερίδες πάντα ήταν το θέμα της κυκλοφορίας, το θέμα των εσόδων των διαφημίσεων, το τι ύλη είχαν. Δεν δανειοδοτούμε ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας, το οποίο έχει ύλη η οποία δεν είναι πολύ σοβαρή, ας το πω έτσι. Από πλευράς ραδιοφώνου είναι η ακροαματικότητα η οποία μετράει και από πλευράς τηλεοπτικών σταθμών είναι θέμα τηλεθέασης. Και βέβαια τα έσοδα από την διαφήμιση. Στα site μετράται η επιρροή που έχουν και πόσα χτυπήματα δέχονται. Όμως, δεν νομίζω να είμαστε πολύ ενεργοί σε αυτά τα site.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όταν κοιτούσατε χρηματοοικονομικούς δείκτες για τις εταιρείες μέσων μαζικής επικοινωνίας, χρησιμοποιούσατε τα ίδια κριτήρια που χρησιμοποιούσατε για άλλες επιχειρήσεις ίδιου μεγέθους που δραστηριοποιούνται σε άλλους τομείς της οικονομίας ή είχατε ειδικούς κανόνες -αυστηρότερους ή λιγότερο αυστηρούς- για τα μέσα μαζικής επικοινωνίας ως προς τη χρηματοοικονομική τους συμπεριφορά και απόδοση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, το θέμα να μετράει κανείς τα οικονομικά στοιχεία ανά κλάδο διαφέρει. Αλλιώς χτίζονται τα έσοδα του ενός τομέα της οικονομίας αλλιώς του άλλου. Το κριτήριο ήταν αυτό. Τα μέσα βασίζονται πάρα πολύ στις διαφημίσεις, στα έσοδα εκ των διαφημίσεων. Άλλοι κλάδοι έχουν άλλες πηγές εσόδων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Όσον αφορά την πολιτική εγγυήσεων, τι εγγυήσεις ζητούσατε -προσωπικές ή άλλου είδους- στα δάνεια που δίνατε προς μέσα μαζικής επικοινωνίας και πώς πάλι αυτό διέφερε από την αντίστοιχη πολιτική σας που είχατε με ομοειδούς μεγέθους ομίλους που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της ελληνικής οικονομίας;
Προσπαθώ γενικά με τις ερωτήσεις, κύριε Μαντζούνη, να καταλάβω πώς συμπεριφερόσασταν διαφορετικά -αν συμπεριφερόσασταν διαφορετικά- σε αυτές τις εταιρείες που σήμερα είναι αντικείμενο της Επιτροπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Στις εταιρείες των μέσα μαζικής επικοινωνίας ζητάμε αυτά που ζητάμε και αλλού. Δηλαδή και εμπράγματες ασφάλειες, εξασφαλίσεις, ενεχυριάσεις άλλων στοιχείων, προσωπικές εγγυήσεις καμμιά φορά.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Οι ρυθμιστικοί κανόνες της Τράπεζας της Ελλάδος απαιτούν προσωπικές εγγυήσεις;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, είναι κατά την κρίση της τράπεζας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτά τα δάνεια που έχετε δώσει σήμερα προς μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε τι βαθμό εξυπηρετούνται και σε τι βαθμό δεν εξυπηρετούνται και πώς αυτό διαφέρει από τη συμπεριφορά άλλων δανείων που έχετε δώσει σε αντίστοιχου μεγέθους επιχειρήσεις, σε άλλους κλάδους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τα δάνεια των μέσα μαζικής επικοινωνίας μέχρι πρότινος εξυπηρετούντο κανονικά και κατά κεφάλαιο και κατά τόκους. Τώρα, αυτό που επιδιώκαμε με την κρίση ήταν να πιέσουμε και να συνεννοηθούμε βέβαια με τους φορείς, να συμβάλουν ουσιωδώς, βάζοντας φρέσκα χρήματα στις επιχειρήσεις τους. Τα τελευταία χρόνια η συμβολή των μετόχων στις επιχειρήσεις ανήλθε σε 300 εκατομμύρια….
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Προς τα μέσα μαζικής επικοινωνίας…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για τα μεγάλα μέσα μαζικής επικοινωνίας.
…έναντι του δανεισμού ο οποίος ήταν κάτω από 100 εκατομμύρια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό και είναι πολύ ανώτερο ως ποσοστό έναντι των συνολικών δανείων από τους μετόχους εταιρειών άλλων κλάδων της οικονομίας. Είναι σχεδόν διπλό.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε μια ειδική πολιτική αναδιαρθρώσεων αυτών των δανείων των μέσων μαζικής επικοινωνίας που διαφέρει από τη γενικότερη πολιτική που έχετε για την αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων δανείων άλλων κλάδων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η ιεράρχηση είναι να βάλουν χρήματα οι μέτοχοι -αυτό είναι το πρώτο- γιατί ενισχύεται και η ρευστότητα στην οποία ποντάρουμε για να πάρουμε πίσω τα χρήματά μας. Το άλλο είναι, βέβαια, η ενίσχυση των καλυμμάτων με ακίνητα ή άλλα στοιχεία και -όσο μπορεί να μετρήσει αυτό- η συνεχής παρακολούθηση των εργασιών της εταιρείας αυτής, ώστε να είμαστε εις θέση, αν χρειαστεί, να επέμβουμε, να αλλάξουμε τους όρους, να αλλάξουμε αν θέλετε τις δόσεις, το δοσολόγιο και όλα αυτά για να διευκολυνθεί η λειτουργία της εταιρείας.
(GA)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
73 / 4
ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
07/07/2016
DI0707GA
(XS)
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Έχετε εικόνα για την επίπτωση που έχει στις πωλήσεις διαφήμισης ή άλλων συναπτών υπηρεσιών η οικονομική κρίση των τελευταίων ετών, συγκρινόμενη με την αντίστοιχη πτώση του μέσου όρου πωλήσεων άλλων κλάδων της ελληνικής οικονομίας;
Δηλαδή, σε απλά ελληνικά, τα μέσα έχουν χτυπηθεί περισσότερο ή λιγότερο από άλλες επιχειρήσεις από την οικονομική κρίση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Από τις διαφημίσεις σαφώς έχει υπάρξει μία τεραστία μείωση των εσόδων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τα οποία από εκεί, βέβαια, τροφοδοτούνται.
Αυτό που είναι ενδιαφέρον -γιατί έχει ακουστεί αρκετές φορές- είναι το θέμα των ταινιοθηκών, οι οποίες εκτιμώνται από εταιρείες οι οποίες έχουν ειδική γνώση. Επειδή έχει ακουστεί ότι αυτές δεν έχουν καμία αξία, τα δύο τελευταία χρόνια που μελετήσαμε το θέμα, οι ταινιοθήκες αυτές, οι οποίες δεν έχουν ανανεωθεί και επαναχρησιμοποιούνται, έχουν «γεννήσει» έσοδα περί τα 60.000.000 με 70.000.000, τα οποία είναι ένα πολύ μεγάλο ποσό. Άρα, έχουν μία αξία.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Κύριε Ματζούνη, στα δάνεια στα οποία παρατηρείται σήμερα καθυστέρηση ως προς μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε το αμέσως προσεχές διάστημα για την προάσπιση των συμφερόντων της Τράπεζας; Ποια είναι η πολιτική σας γι’ αυτές τις καθυστερήσεις;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η πολιτική μας είναι να έρθουμε σε επαφή με τους επιχειρηματίες, να πιέσουμε, όπως σας είπα, να μπει φρέσκο χρήμα στην εταιρεία αυτή, να διευκολύνουμε όσο μπορούμε τη λειτουργία της εταιρείας, εφόσον είναι συνεργάσιμος ο μέτοχος και, βέβαια, να καταστρωθεί ένα σχέδιο αναδιαρθρώσεως το οποίο θα βοηθάει την εταιρεία να επιβιώσει, για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις δύσκολες αυτές περιστάσεις.
Βεβαίως, όμως, ζητάμε ό,τι μπορεί να βρούμε σε καλύμματα να προσκομιστούν στην τράπεζα. Δηλαδή, ενεχυριάζεται όλο το ενεργητικό το οποίο μπορεί να βρεθεί.
Από εκεί και πέρα, συνεργαζόμαστε και παρακολουθούμε στενά την πορεία τους σχεδίου αναδιαρθρώσεως.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Στις επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται, θα προβείτε σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε ήδη προβεί σε ενέργειες για επιχειρήσεις που δεν συνεργάζονται. Έχουμε καταγγείλει τις συμβάσεις και προχωράμε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Μία τελευταία ερώτηση. Χωρίς να μπείτε επί της ουσίας, μπορείτε να διευκρινίσετε στην Επιτροπή, επειδή έγινε πολλή συζήτηση στην αρχή, για ποιες υποθέσεις ελέγχεται σήμερα η ALPHA BANK από τις δικαστικές αρχές;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν θα ήθελα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Τελείωσα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κι εγώ.
Ο κ. Κασιδιάρης από τη Χρυσή Αυγή έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ο μάρτυς ανέφερε προηγουμένως ότι οι δανειοδοτήσεις προς εκδοτικούς οργανισμούς γίνονται με βάση την κυκλοφορία των εντύπων εκάστου οργανισμού. Γνωρίζει ο μάρτυς πόσα φύλλα πουλάνε οι εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ»; Σε γενικές γραμμές έχετε εικόνα των πωλήσεων των συγκεκριμένων εντύπων στα οποία έχετε δώσει δάνεια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, το Κυριακάτικο «ΒΗΜΑ» είναι μεταξύ ογδόντα κι εκατό χιλιάδων φύλλων, νομίζω, την εβδομάδα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχετε δώσει 98 εκατομμύρια δάνειο στον Δημοσιογραφικό Οργανισμό Λαμπράκη. Καλύπτεται αυτό το δάνειο με αυτές τις εγγυήσεις αυτών των συγκεκριμένων πωλήσεων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν απαντώ σε θέματα…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ουδεμία σχέση η ερώτηση που έθεσα -να τονιστεί αυτό- με την κατηγορία που φέρεται να έχει απαγγελθεί στον συγκεκριμένο μάρτυρα. Δεν αναφέρθηκα στα προσωπικά δάνεια Ψυχάρη. Έθεσα ένα ερώτημα για δανειοδοτήσεις προς τον ΔΟΛ.
Κι ερωτώ τον μάρτυρα και πάλι και επιμένω να λάβω μία απάντηση -και οφείλει να απαντήσει ο μάρτυς, γιατί ο ίδιος δήλωσε ότι είναι εδώ για να οδηγηθούμε στην αλήθεια και η Βουλή υπερασπίζεται τα συμφέροντα του πολίτη και του δημοσίου- το εξής: Οι πωλήσεις που κάνουν οι εφημερίδες «ΒΗΜΑ» και «ΝΕΑ» μπορούν, σε οποιαδήποτε περίπτωση, να δικαιολογήσουν τραπεζικό δανεισμό ύψους 98 εκατομμυρίων ευρώ; Καλύπτουν, δηλαδή, τα συμφέροντα της Τράπεζας ή είναι σε βάρος των συμφερόντων της Τράπεζας και του δημοσίου, εν γένει, αυτή η δανειοδότηση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αν αναφερθούμε σε πωλήσεις μέσων μαζικής επικοινωνίας και ξεχάσουμε το θέμα των τίτλων που είπατε -τα «ΝΕΑ» και το «ΒΗΜΑ»-, οι πωλήσεις δεν είναι το μόνο στοιχείο. Υπάρχουν έσοδα από διαφημίσεις, που παίζουν μεγάλο ρόλο.
Επομένως, το αν δικαιολογούν ή όχι είναι κατά περίπτωση.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Οι εγγυήσεις, λοιπόν, εν γένει, που η συγκεκριμένη εταιρεία, ο συγκεκριμένος δημοσιογραφικός οργανισμός, ο ΔΟΛ, παρέχει προς την τράπεζα, είναι επαρκείς για τη δανειοδότηση του συγκεκριμένου αστρονομικού ποσού; Βάλτε και τις διαφημίσεις, όχι μόνο τις πωλήσεις, τις ανεμικές πωλήσεις που κάνουν οι συγκεκριμένες εφημερίδες, με μονίμως καθοδικές τάσεις. Βεβαίως, τα έχουμε όλα αυτά τα στοιχεία και γνωρίζουμε ότι οι πωλήσεις αυτές είναι ελάχιστες και συνεχώς μειώνονται. Βάλτε, λοιπόν, και τις διαφημίσεις κι ό,τι άλλο επιθυμείτε ως εγγύηση. Καλύπτουν το δάνειο αυτό που δόθηκε στο συγκεκριμένο δημοσιογραφικό οργανισμό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πάλι θα σας πω ότι αφορά θέμα για το οποίο δεν απαντώ. Όμως, τα δάνεια τα οποία δοθήκαν σε αυτά τα μέσα για τα οποία ρωτάτε, είναι πολύ παλαιά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εξυπηρετούνται; Έχετε υποχρέωση να απαντήσετε. Ουδεμία σχέση η συγκεκριμένη ερώτηση με την ποινική σας υπόθεση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εξυπηρετούνται πλήρως.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις εταιρείες οι οποίες αυτή τη στιγμή έχουν θέσει φάκελο προς αδειοδότηση για τηλεοπτική συχνότητα, ποιες από τις εταιρείες αυτές δεν εξυπηρετούν δάνεια; Ποιες από τις εταιρείες αυτές έχουν δανειστεί από την ALPHA BANK και δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Την ερώτηση δεν την καταλαβαίνω. Τι σχέση έχει με την ALPHA BANK;
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Έχει. Ερωτώ: Έχει δώσει δάνεια η ALPHA BANK στις εταιρείες οι οποίες έχουν καταθέσει φάκελο προς αδειοδότηση για τη λήψη τηλεοπτικής συχνότητας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε καμία από τις εταιρείες αυτές;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Σε καμία.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα.
Ποιο είναι το ποσό του συνόλου των δανείων που έχουν δοθεί σε μέσα μαζικής ενημέρωσης από την ALPHA BANK;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είπαμε, 300 εκατομμύρια.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποιο ποσό εξυπηρετείται; Δηλαδή, ποιες εταιρείες σήμερα, από όσες έχουν λάβει κάποιο ποσό ως ιδιοκτήτριες μέσων μαζικής ενημέρωσης, δεν εξυπηρετούν το ποσό που έχουν λάβει από την ALPHA BANK;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 όλα εξυπηρετούντο. Υπάρχει ένα θέμα με μία εταιρεία, με την οποία είμαστε σε συνεχή επαφή, για να βρούμε έναν τρόπο να εξυπηρετηθεί και να ενισχυθεί από τους μετόχους της με νέα κεφάλαια.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ποια είναι η εταιρεία αυτή και ποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης κατέχει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι η εταιρεία «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» και το «MEGA».
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Προηγουμένως, μάρτυς, σας ρώτησα εάν εξυπηρετούνται τα δάνεια των εταιρειών που έχουν καταθέσει φάκελο για να λάβουν άδεια για τηλεοπτική συχνότητα. Το «MEGA» ζητά τηλεοπτική συχνότητα. Μου είπατε ότι δεν υπάρχει κάποιος που δεν εξυπηρετεί τα δάνειά του. Τώρα μου λέτε ότι η «ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ» αυτή τη στιγμή δεν εξυπηρετεί δάνειο και ψάχνετε να βρείτε τι θα γίνει. Τι συμβαίνει τελικά;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν καταλαβαίνω την ερώτηση. Με ρωτάτε αν δώσαμε…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ναι, σας ρώτησα αν έχετε δώσει δάνειο σε αυτούς που ζητούν άδεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Στο «MEGA» δεν δώσαμε.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Το «MEGA» δεν έχει δάνειο από την τράπεζά σας;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ λίγο. Μισό λεπτό.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, είναι σαφής η ερώτηση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Κασιδιάρη, μισό λεπτό. Επειδή διέκοψα τον χρόνο, παρακαλώ διατυπώστε ξανά -δεν μετράει ο χρόνος- διότι μπορεί ο μάρτυρας να χρειαστεί να καταλάβει καλύτερα. Σας παρακαλώ να επαναλάβετε. Ο χρόνος απλά διεκόπη για τα δευτερόλεπτα που σας μίλησα.
Ευχαριστώ.
(SM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Γερονικολός Άγγελος
Εκτυπώθηκε:​14/4/2016 11:02:00 πμ
81
ΜΑΣΟΥΡΑΣ
07/07/2016
DJ0707SM
(GA)
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Απ’ ότι αντιλαμβάνομαι τώρα, η εταιρεία «Τηλέτυπος» έχει λάβει δάνειο από την Alpha Bank, το οποίο δεν εξυπηρετείται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Στο παρελθόν.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν εξυπηρετείται. Χρωστάει δηλαδή. Η «Τηλέτυπος» χρωστάει στην Alpha Bank.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ο «Τηλέτυπος» ήταν ενήμερος μέχρι το 2015.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα. Αυτή τη στιγμή τι θα κάνετε; Θα προβείτε σε κατασχέσεις; Πώς θα λυθεί το ζήτημα του χρέους της εταιρείας «Τηλέτυπος»; Πώς σκοπεύετε να λύσετε το ζήτημα αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε καταγγείλει τη σύμβαση και προβαίνουμε στις ενέργειες οι οποίες ακολουθούν μιας καταγγελία συμβάσεως. Έχουμε ζητήσει από τους μετόχους να συμμετάσχουν με 17 εκατομμύρια ευρώ. Μας απήντησαν με μια επιστολή, την οποία δεν αποδεχθήκαμε, γιατί ναι μεν το δέχθηκαν, αλλά υπό αίρεση και την αίρεση δεν την δεχθήκαμε εμείς. Οπότε είμαστε σε συνεχείς…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό που σας ρωτάω είναι πολύ σημαντικό, διότι υπάρχουν εταιρείες οι οποίες ζητούν άδεια για τηλεοπτικό κανάλι και πρέπει να ξέρουν και οι πολίτες, πρέπει να ξέρει η κοινή γνώμη ποιοι είναι αυτοί που ενώ χρωστάνε, ζητάνε νέα άδεια για τηλεοπτικό κανάλι. Γι’ αυτό επιμένω σε αυτό το ζήτημα του «Τηλέτυπου» και άλλων εταιρειών.
Έρχομαι σε άλλο ζήτημα τώρα. Εάν εγώ ως πολίτης λάβω ένα δάνειο για την ανέγερση ακινήτου, τι κάνει η τράπεζα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των υπαλλήλων της τράπεζας, ώστε να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της τράπεζας; Τι πρέπει να κάνουν; Πρέπει να διεξάγουν τεχνικούς ελέγχους; Πρέπει να παρακολουθούν τις πορείες των εργασιών, εάν εγώ προχωρώ ως δανειολήπτης στην ανέγερση του ακινήτου; Τι κάνετε για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα της τράπεζας σε μια τέτοια περίπτωση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρώτα-πρώτα, κοιτάμε ποιος ζητάει το δάνειο και τι τραπεζική ιστορία έχει, να το πω έτσι. Δεύτερον, ζητάμε τους τίτλους του ακινήτου να δούμε εάν είναι καθαροί. Τρίτον, βλέπουμε εάν αυτό το ακίνητο, για το οποίο θέλει να δανειοδοτηθεί ο επίδοξος πελάτης, έχει την αξία που έχει. Και από εκεί και πέρα, παρακολουθούμε -εφόσον χτίζεται- την πορεία των εργασιών ή εφόσον είναι έτοιμο το ακίνητο αυτό, εάν εξυπηρετείται στην ώρα του το δάνειο.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εάν ενόσω παρακολουθείτε την πορεία των εργασιών αντιληφθείτε ότι δεν πραγματοποιούνται εργασίες, ποιες είναι οι υποχρεώσεις σας έναντι του δανειολήπτη για να διασφαλίσετε τα συμφέροντα της τράπεζας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Φαντάζομαι, τον καλούμε να τον ρωτήσουμε γιατί σταμάτησαν οι εργασίες, τι σκοπούς έχει, εάν θα συνεχίσει, εάν άλλαξε γνώμη και εάν θέλει να το πουλήσει και να το πάρει κάποιος άλλος. Υπάρχουν διάφορα που ρωτάει κανείς.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Σε ό,τι αφορά το δάνειο που δόθηκε το 2005 για ακίνητα στο Πόρτο Χέλι του ιδιώτη Ψυχάρη, για ποιον λόγο όλα αυτά τα οποία αναφέρατε δεν τηρήθηκαν σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος; Για ποιον λόγο δεν τηρήθηκαν; Αυτό το οποίο θα ετηρείτο έναντι κάθε πολίτη ο οποίος θα ελάμβανε δάνειο.
Η ερώτηση που θέτω δεν έχει να κάνει με την δικογραφία στην οποία εμπλέκεται ο μάρτυς.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχω την εντύπωση ότι έχουν τηρηθεί.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει άλλη εντύπωση. Με τα στοιχεία που έχει λάβει η Επιτροπή από την Τράπεζα της Ελλάδος έχει εντελώς διαφορετική εντύπωση. Δεν έχουν τηρηθεί τα νόμιμα. Και ερωτώ για ποιον λόγο δεν τηρήθηκαν τα νόμιμα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εσείς λέτε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος λέει αυτό. Εγώ έχω άλλη εντύπωση. Θα το εξετάσω εάν ισχύει αυτό που λέει η Τράπεζα της Ελλάδος.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό που σας αναφέρω ισχύει ασφαλώς. Και επαναλαμβάνω ότι εδώ πρόκειται για μια υπόθεση συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Υποχρέωση της Βουλής είναι η περιφρούρηση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου. Σε αυτήν την περίπτωση η Alpha Bank δεν έχει κάνει τα πρέποντα εις ό,τι αφορά τη δανειοδότηση ενός πολίτη. Υπάρχει βεβαίως και ο φάκελος όπου τέσσερα στελέχη της τράπεζάς σας παραπέμπονται -εγώ δεν γνώριζα ούτε γνωρίζω εάν είστε και εσείς εις εκ των κατηγορουμένων- για άμεση αυτουργία σε κακουργηματική απιστία. Αυτό δεν το γνωρίζω.
Θα θέσω γι’ αυτό το θέμα μια ερώτηση τεχνοκρατικής φύσεως. Εάν αρνηθεί να απαντήσει ο συγκεκριμένος μάρτυς, παρακαλώ να αποσταλούν εγγράφως τα στοιχεία από την τράπεζα. Εις ό,τι αφορά, λοιπόν, τα 50 εκατομμύρια συν τα 7 εκατομμύρια δάνειο που έχει λάβει ο Ψυχάρης –και διώκονται αυτή τη στιγμή απ’ ότι μάθαμε στελέχη της τράπεζας- ερωτώ: Με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν τα συγκεκριμένα δάνεια των 57 εκατομμυρίων; Ποιες ήταν οι εγγυήσεις για να δοθούν τα συγκεκριμένα δάνεια;
Και επαναλαμβάνω, εάν αρνηθεί την απάντηση, να σταλούν από την τράπεζα τα στοιχεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε…(Δεν ακούστηκε)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα πείτε ότι δεν απαντάτε και η τράπεζα θα πρέπει να στείλει τα στοιχεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν απαντώ, αλλά ήταν πλήρως καλυμμένα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ζητώ, λοιπόν, να σταλούν όλα τα συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν…
Παρακαλώ;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, κύριε Κασιδιάρη, απλώς θα ήθελα να πω ότι και με την βοήθεια συνεργατών μπορούμε να ελέγξουμε και τις δανεικές συμβάσεις που είναι στην 162 και μετά να καταφύγουμε σε έγγραφο ερώτημα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ανέφερε ο μάρτυς ότι σύμφωνα με τον SSM η Alpha Bank ασκεί συνεπή διαχείριση. Αυτό δεν είπατε; Ότι σύμφωνα με τον SSM έχει κριθεί συνεπής η διαχείριση της Alpha Bank εις ό,τι αφορά τα δάνεια προς δημοσιογραφικούς οργανισμούς. Το επιβεβαιώνετε αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είπα ότι οι έλεγχοι στους οποίους έχουμε υποβληθεί ως τράπεζα κατέδειξαν ότι η διαχείρισις εις την Alpha Bank είναι συνετή. Και η απόδειξις είναι ότι έχει πάρει από την αρχή τη λιγότερη κρατική βοήθεια, έχουμε αποπληρώσει 940 εκατομμύρια των προνομιούχων μετοχών και άλλα κεφάλαια και ότι στην τελευταία ανακεφαλαιοποίηση δεν κάναμε χρήση κρατικής βοήθειας. Αυτό είπα ως απόδειξη της συνετής διαχειρίσεως.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Εγώ διαβάζω στον Τύπο -και θέλω να επιβεβαιώσετε ή να διαψεύσετε το γεγονός το οποίο θα αναφέρω- ότι σε ακρόαση που είχατε από την επικεφαλής του SSM κ. Ντανιέλ Νουί υπήρξε μείζον ζήτημα αντιπαράθεσης που σας έφερε σε δύσκολη θέση. Απ’ ό,τι διαβάζω στον Τύπο, βρεθήκατε σε πολύ δύσκολη θέση εις ό,τι αφορά τις ερωτήσεις της επικεφαλής του SSM για τα δάνεια του ΔΟΛ και του Ψυχάρη. Ο Τύπος γράφει ότι «ο κ. Μαντζούνης έφτασε ένα βήμα πριν τον παροξυσμό». Αυτό διαβάζω. Αληθεύουν αυτά τα δημοσιεύματα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εάν είχα φτάσει ένα βήμα πριν τον παροξυσμό, θα το θυμόμουν, διότι δεν μου συμβαίνει συχνά.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν αληθεύουν τα δημοσιεύματα. Θα μηνύσετε προφανώς τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες που αναφέρουν τις συγκεκριμένες ειδήσεις.
Κατά την ακρόασή σας από την κ. Νουί του SSM σας είπε δηλαδή ότι η διαχείριση ήταν συνεπής.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν είχα ακρόαση από την κ. Νουί. Για να μην κουράζεστε, δεν την έχω δει τετ α τετ που θα λέγαμε και στα γαλλικά, εφόσον είναι Γαλλίς η κ. Νουί. Και δεν θα επιθυμούσα…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Μάλιστα. Οπότε να υποθέσω ότι θα προβείτε σε συγκεκριμένες νομικές ενέργειες σε βάρος αυτών που διαδίδουν τις συγκεκριμένες ειδήσεις.
Εις ό,τι αφορά τη διαφήμιση προς εφημερίδες υπάρχει ένα ζήτημα που ούτε ο κ. Καραβίας, ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κατάφερε να διευκρινίσει. Έχουν δοθεί διαφημίσεις και στα έντυπα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Γνωρίζετε τα ποσά που έχουν δοθεί από την Alpha Bank ως διαφήμιση στα συγκεκριμένα έντυπα, δηλαδή στην Αυγή και στον Ριζοσπάστη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν τα θυμάμαι. Αλλά, αν θέλετε, -δεν μιλάμε για πολιτικές πεποιθήσεις- για εμένα τόσο ο Ριζοσπάστης όσο και η Αυγή είναι ιστορικά έντυπα, κύριε Κασιδιάρη, και γι’ αυτό…
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Αυτό είναι το κριτήριο με το οποίο μοιράζετε κάποιες χιλιάδες ευρώ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι ακριβώς το κριτήριο γι’ αυτές τις δύο εφημερίδες που δίδουμε διαφήμιση.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Δεν σκοπεύετε δηλαδή σε αύξηση του πελατολογίου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μπορεί –δεν το ξέρω, ενδέχεται, μακάρι να είναι- το κοινό του Ριζοσπάστη ή της Αυγής να μην είναι πελάτης μας, αλλά για εμάς είναι συνειδητή επιλογή.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Είναι συνειδητή επιλογή της Alpha Bank να δίνει κάποιες χιλιάδες ευρώ διαφήμιση στα έντυπα Αυγή και Ριζοσπάστη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.
ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ: Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να συνεχίσουμε με την Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Ορίστε, κύριε Λοβέρδο, έχετε τον λόγο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Μαντζούνη, πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια της Alpha Bank συνολικά; Όχι για τα μίντια, αλλά συνολικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι περίπου το 45% όλων των δανείων.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Πόσα είναι τα κόκκινα δάνεια, το «κόκκινα» είναι ένας όρος επικοινωνίας, δεν είναι ούτε οικονομικός ούτε νομικός όρος…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι 38%.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Το 38% των συνολικών δανείων.
Πόσα εξ αυτών είναι των μίντια, δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν υπάρχουν μη εξυπηρετούμενα επί του παρόντος τουλάχιστον. Υπάρχουν καθυστερήσεις, αλλά εξυπηρετούνται. Εκτός από μία περίπτωση που ανέφερα πριν, η οποία και αυτή φαντάζομαι ότι με κάποιον τρόπο θα βρεθεί μία λύση για να εξυπηρετηθεί.
​(AR)​
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​S. Masouras
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
88 / 7
ΓΚΟΥΒΑΣ
07/07/2016
DK0707AR
(SM)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, ο μάρτυς μου απήντησε ότι τα «κόκκινα», δηλαδή μη εξυπηρετούμενα, δάνεια της Alpha Bank είναι το 38% των χορηγηθέντων δανείων. Καλά το λέω;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και εξ αυτών η στατιστική που αφορά μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς μέσα μαζικής ενημέρωσης δείχνει αριθμό μηδέν, πλην μιας περιπτώσεως για την οποία συζητείται ρύθμιση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, όχι. Λάθος έκανα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν πειράζει, μπορεί ο κ. Μαντζούνης να κοιτάξει τα έγγραφά του και να μας απαντήσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Μπορώ να το δω και να σας το πω κάποια άλλη στιγμή.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Τι είναι αυτό που θέλετε να ξαναδείτε; Το 38% ή σε σχέση…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Το 38% είναι έτσι.
Πάντως τα δάνεια των ΜΜΕ είναι το 1,1% του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων, άρα είναι πολύ μικρό.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εξυπηρετούμενα και μη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
Δηλαδή, τα δάνεια σε επιχειρήσεις πάσης φύσεως είναι 29 δισεκατομμύρια επί 52 δισεκατομμυρίων συνολικών δανείων, άρα είναι το 55%. Τα δάνεια σε ΜΜΕ είναι 300, που είναι το 1,1%.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Και απ’ αυτά τα εξυπηρετούμενα –θα μας φέρετε τα μη εξυπηρετούμενα- είναι σε ποσοστό ανυπόληπτο, καταλαβαίνω εγώ, έναντι του συνολικού, αλλά θα μας το πείτε με συγκεκριμένο αριθμό τον οποίο θα μας αποστείλετε γραπτώς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, γραπτώς.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το κρατάμε και στα Πρακτικά έτσι και αλλιώς αυτό, κύριε Λοβέρδο.
Κύριε Μαντζούνη, θα πάρετε και εσείς τα Πρακτικά και θα δείτε τις επισημάνσεις, μην ανησυχείτε.
Παρακαλώ, συνεχίστε, κύριε Λοβέρδο.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είστε, κύριε Μαντζούνη, ένας έμπειρος περί τα τραπεζικά, είστε έντεκα χρόνια επικεφαλής της τράπεζας αυτής. Στην τράπεζα είστε από το 1973 διαβάζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Μάλιστα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Έχει υποπέσει στην αντίληψή σας αυτά τα χρόνια κάποια περίπτωση άσκησης πολιτικής πίεσης για τη χορήγηση δανείων προς μέσο μαζικής ενημέρωσης; Γιατί αυτό είναι το θέμα για το οποίο έχουμε ευαισθησίες εμείς εδώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Εξ όσων γνωρίζω και από προσωπική εμπειρία εμένα, τουλάχιστον, δεν μου έχουν πει. Αν είχαν πει σε κανένα άλλον, προφανώς θα ερχόταν σ’ εμένα να μου πει «Έγινε αυτό και αυτό. Τι να κάνουμε;» Αλλά δεν υπάρχει. Δεν έχουμε κανένα δάνειο σε κόμμα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σας έχει απασχολήσει το ζήτημα τυπικά στην τράπεζα εν γένει ή ειδικά εσάς, ως επικεφαλής, ενός ενδεχόμενου συμψηφισμού διαφημιστικής δαπάνης της τραπέζης και αιτήσεως περί δανείου από μέσο μαζικής ενημέρωσης; Το ρωτάμε όλους τους μάρτυρες αυτό, διότι αποτέλεσε ένα ζήτημα για το οποίο έχουμε προβληματιστεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν το συνδέουμε. Αν υπάρξει καταγγελία συμβάσεως με δανειοδοτούμενο Μέσο, εκεί θα σταματήσει η διαφήμιση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σταματάει και η διαφήμιση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Θα σταματήσει η διαφήμιση.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Δεν το συνδέετε γιατί αυτό προκύπτει από τη δεοντολογία και την πολιτική της τράπεζάς σας ή γιατί στον κανονισμό λειτουργίας σας το έχετε καταγράψει ως απαγορευμένο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, είναι λίγο περίεργη η απάντηση που θα σας δώσω, αλλά το ότι ένα μέσο μαζικής επικοινωνίας μπορεί να έχει προβλήματα δεν σημαίνει ότι έχει άμεσα μείωση της κυκλοφορίας, το οποίο είναι ένα στοιχείο το οποίο λαμβάνουμε υπ’ όψιν όταν διαφημίζουμε. Το λέω θεωρητικά. Αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι αν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει διαφήμιση, δεν συμψηφίζεται.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Καταλαβαίνω ότι το λέτε ως πρακτική, ως εμπειρία.
Έχουμε, όχι από τη λειτουργία της Εξεταστικής Επιτροπής, την κοινωνική εμπειρία για εξυπηρετούμενα δάνεια αφενός και αφετέρου για μη εξυπηρετούμενα, ως προς τα οποία όμως ποικίλει η συμπεριφορά των οφειλετών. Το έχουμε συζητήσει και με την ευκαιρία σχεδίων νόμου για τα δάνεια με πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Από τις περιπτώσεις που είναι εδώ, δηλαδή ΜΜΕ και Alpha Bank, θα ήθελα να μου πείτε αν υπάρχει περίπτωση οφειλέτη του οποίου η συμπεριφορά είναι τελείως έξω από τη λογική της σχέσης δανειστή και δανειζόμενου, δηλαδή που έχει εξαφανιστεί, που δεν θέλει να ρυθμίσει τις υποχρεώσεις, που είναι απολύτως αρνητικός σε σχέση με την τράπεζα, μη συνεργάσιμος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν θα έλεγα ότι είναι μη συνεργάσιμος κάποιος. Άλλωστε, εμείς, όπως σας είπα, δανειοδοτούμε μεγάλους ομίλους που δεν μπορεί να εξαφανιστεί κανείς εύκολα και να μην συνεργάζεται. Ότι υπάρχει, βέβαια, δυστροπία, υπάρχει και τάσεις να μην πληρώνουνε. Αλλά ότι έχει εξαφανιστεί κάποιος και δεν τον βρίσκουμε δεν υπάρχει κανένα.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Να το πω λίγο αλλιώς: Εγώ, συνάδελφοι, είχα προτείνει, όταν ο κ. Παππάς εισηγήθηκε το σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, να μην μπορεί να αιτηθεί αδείας ο μη έχων ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του προς τις τράπεζες. Δεν το δέχθηκε ο κ. Παππάς αυτό. Και δεν αποτελεί τυπική προϋπόθεση σήμερα με ευθύνη του κ. Παππά.
Να το ρωτήσω, λοιπόν, υπό αυτήν την έννοια. Εγώ δεν λέω για καινούριους ή παλιούς, λέω γι’ αυτά τα οποία έχετε ως δάνεια με τα προβλήματα που προείπατε απαντώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ-ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ: Η ασφαλιστική ενημερότητα…
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Το ίδιο πράγμα είναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το πείτε στις τοποθετήσεις σας.
Κύριε Λοβέρδο, με συγχωρείτε, έχω διακόψει τον χρόνο, επειδή κάνατε μια τοποθέτηση.
Συνάδελφοι, δεν θα τον διακόπτετε. Αν έχετε κάτι να αντιτείνετε, στη δική σας τοποθέτηση μπορείτε να το καταθέσετε, όπως και ο κ. Λοβέρδος. Μπορεί να έχω και εγώ άποψη περί αυτού, αλλά…
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Σωστά, ευχαριστώ πάρα πολύ, κύριε Πρόεδρε, πραγματικά.
Υπάρχει κάποιος δανειολήπτης, επιχείρηση μέσων μαζικής ενημέρωσης που ενώ έχει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανείων του, δεν το έχει ρυθμίσει ή είναι στην περίπτωση εκείνη όπου η τράπεζα οδηγείται με απόλυτη ακρίβεια στην καταγγελία και στις συναφείς ενέργειες;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Έχει γίνει καταγγελία σε έναν όμιλο. Υπάρχει.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Είναι μία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Απ’ αυτά που ξέρω, ναι, υπάρχει μία καταγγελία.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ως πρακτική -αν υπάρχει, το ρωτώ- φαντάζομαι ότι και στις επιχειρήσεις ΜΜΕ, όπως σε όλες τις επιχειρήσεις, η τράπεζα έχει τη δυνατότητα να προσπαθήσει να της δώσει φιλί ζωής, για να μην κλείσει δηλαδή, αν υπάρχει κάποιο project αναδιάρθρωσης και επιβίωσης. Είναι έτσι; Έτσι φαντάζομαι ότι είναι. Πότε τραβάτε την πρίζα; Πότε δεν μπορείτε πια να σκεφθείτε έτσι και η τράπεζα τραβά πια την πρίζα και η επιχείρηση σβήνει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Τι εννοείτε «τραβάμε την πρίζα»;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Εννοώ ότι σταματάτε να σκέφτεστε τις συγκεκριμένες προτάσεις που κάνει ο οφειλέτης και προχωρείτε στις δέουσες ενέργειες;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όταν αυτά που έχει υποσχεθεί δεν έχουν τηρηθεί, όταν αυτά που προτείνει δεν μπορεί να εφαρμοστούν.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Υπάρχει περίπτωση αιτήματος περί αναδιαρθρώσεως που έχετε απορρίψει σε επιχειρήσεις ΜΜΕ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε ξαναστείλει πίσω ή συνεργαστεί, για να βελτιωθούν και εφόσον είναι βιώσιμη η εταιρεία. Είναι μια πρακτική.
​​​​(AD)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​8/3/2013 12:39:00 μμ
96 / 8
ΑΤΖΑΡΑΚΗ
8/7/2016
DL0707AD
(AR)
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Η τελευταία ερώτησή μου είναι η εξής: Από την εμπειρία που έχετε στα συγκεκριμένα δάνεια, τα δάνεια των επιχειρήσεων ΜΜΕ, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί –ημερολογιακά προκύπτει- είναι πολλά περισσότερα, φαντάζομαι, από τα μη εξυπηρετούμενα, αλλά είναι προϊόντα της κρίσης ή εγγενή προβλήματα αυτών των επιχειρήσεων που προϋπήρχαν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, σαφώς όταν μια εταιρεία βρεθεί να έχει έσοδα το 1/3 αυτού που είχε τα περασμένα χρόνια, είναι καταδικασμένη να έχει προβλήματα. Τα ΜΜΕ είναι αυτά τα οποία δέχθηκαν τη μεγαλύτερη μείωση των εσόδων τους λόγω της διαφημίσεως. Δηλαδή, έπεσε στο 30%, όταν σε άλλες κατηγορίες ήταν το μισό ή το 40% ή κάτι παραπάνω. Αυτό που έπαθαν τα μέσα μαζικής επικοινωνίας δεν το έπαθε κανείς άλλος.
ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ, κύριε Λοβέρδο.
Παρακαλώ, ο κ. Νικόλαος Καραθανασόπουλος από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας έχει τον λόγο για δεκαπέντε λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Είπατε ότι το συνολικό ύψος των δανείων σε επιχειρήσεις της Τράπεζάς σας είναι 29 δισεκατομμύρια ευρώ, αν δεν κάνω λάθος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το συνολικό είναι 52 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περιλαμβάνει και τα νοικοκυριά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Στις επιχειρήσεις, είπατε, είναι 29 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι 29 δισεκατομμύρια ευρώ στις επιχειρήσεις, μεγάλες, μεσαίες και μικρές. Στη βιομηχανία είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο εμπόριο είναι 4,6 δισεκατομμύρια ευρώ, στα ξενοδοχεία είναι 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όσον αφορά τα δάνεια στα νοικοκυριά, τα στεγαστικά ήταν 30 δισεκατομμύρια ευρώ μια εποχή…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Συγγνώμη, θα ήθελα να σας ρωτήσω πάλι, γιατί ο λογαριασμός δεν μου βγαίνει. Είπατε ότι τα επιχειρηματικά είναι 29 δισεκατομμύρια ευρώ, στη βιομηχανία 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, στο εμπόριο 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και στα ξενοδοχεία 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά είναι περίπου 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα υπόλοιπα; Αυτοί είναι οι πιο μεγάλοι κλάδοι τουλάχιστον.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Κι εγώ, κύριε Καραθανασόπουλε, 52 δισεκατομμύρια ευρώ έγραψα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι, λοιπόν, 28,6 δισεκατομμύρια ευρώ και 5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 33 δισεκατομμύρια ευρώ και 4 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 37 δισεκατομμύρια ευρώ…
Μια εποχή, τα στεγαστικά ήταν 30 δισεκατομμύρια ευρώ και έχουν πέσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό λόγω της κρίσεως, οπότε εκεί βγαίνει το νούμερο.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τέλος πάντων, εγώ σας ζήτησα να μου πείτε πώς είναι η υποκατηγορία των επιχειρηματικών δανείων. Δεν πειράζει. Εντάξει.
Απ’ αυτά τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ των επιχειρηματικών δανείων, έχετε εγγυήσεις; Ζητάτε εγγυήσεις γι’ αυτά τα επιχειρηματικά δάνεια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ως επί το πλείστον, ναι, έχουμε εγγυήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είδους εγγυήσεις, δηλαδή; Προσημειώσεις;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Προσημειώσεις, προσωπικές εγγυήσεις, ενέχυρα. Υπάρχουν πολλών ειδών εγγυήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Για τα επιχειρηματικά δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων δηλαδή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για τα επιχειρηματικά, ναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Το ποσοστό που καλύπτουν αυτές οι εγγυήσεις το ύψος του δανεισμού πόσο είναι περίπου;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το δω, για να σας πω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Περίπου, πείτε μας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το δω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Αν μπορείτε, δείτε το κάποια στιγμή. Θα ήταν καλό να μας το δώσετε.
Απ’ αυτά τα 29 δισεκατομμύρια ευρώ στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, πόσα είναι «κόκκινα» δάνεια, δηλαδή έχουν ενενήντα ημέρες καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να σας πω το άλλο. Τα στεγαστικά, αν σας ενδιαφέρει αυτό, είναι σήμερα 17 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά είναι 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Τα στεγαστικά ήταν άλλοτε στην αιχμή τους 30 δισεκατομμύρια ευρώ και τα καταναλωτικά ήταν 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεσμεύεστε ότι θα στείλετε κάποια στιγμή στοιχεία για το πόσα από τα επιχειρηματικά δάνεια έχουν εγγύηση ως ποσοστό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, με συγχωρείτε. Μια και είστε όλοι εδώ, επιτρέψτε μου μόνο μία διακοπή. Με ενημέρωσαν τώρα ότι μάλλον η συνεδρίαση της Τρίτης για την ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ λόγω ύπαρξης άλλης συνεδρίασης δεν θα αρχίσει στις 10.30΄ η ώρα, αλλά στις 11.00΄ η ώρα. Θα σας αποσταλεί και γραπτώς, αλλά σας το λέω, για να μην υπάρχει παρανόηση.
Σας ευχαριστώ.
Με συγχωρείτε, κύριε Μαντζούνη. Μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να είναι γύρω στο 35%…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι εγγυήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Νόμιζα ότι με ρωτήσατε για τις καθυστερήσεις.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Οι καθυστερήσεις των επιχειρηματικών δανείων είναι περίπου το 35% συνολικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, ναι. Μάλιστα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Απ’ αυτά, πόσα έχετε εγγράψει ως επισφάλειες στην Τράπεζά σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, κάθε χρόνο κάνουμε μια πολιτική επισφαλειών, αλλά και μια πολιτική προβλέψεων. Οι προβλέψεις είναι πάντοτε συντηρητικές, δηλαδή είναι πολύ παραπάνω από ό,τι εκτιμούμε ότι θα εισπράξουμε. Μάλιστα, είμαστε πιο συντηρητικοί απ’ όλους και μας το προσάπτουν αυτό. Το ότι έχουμε πολύ υψηλές προβλέψεις, μας δίνει την ευκαιρία, όταν υπάρχει μια τάση να διορθωθούν οι συνθήκες, να μειώσουμε αυτές τις προβλέψεις, με αποτέλεσμα να έχουμε μια καλύτερη εικόνα.
Τώρα, από πλευράς προβλέψεων για τα επιχειρηματικά, θα πρέπει να σας το στείλω χωριστά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όσον αφορά στα δάνεια στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είπατε ότι αυτή τη στιγμή ένα μόνο απ’ αυτά δεν εξυπηρετείται. Δηλαδή, είναι πολύ χαμηλό το ποσοστό της καθυστέρησης σε σχέση με τα υπόλοιπα δάνεια; Ισχύει αυτό που είπατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, ισχύει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ισχύει ότι είναι πολύ χαμηλό, δηλαδή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, δεν έχω να ρωτήσω κάτι άλλο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε ολοκληρώσει, κύριε Καραθανασόπουλε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, επειδή έκανα δύο ερωτήματα τα οποία ήταν κρίσιμα πάνω σ’ αυτά που ήθελα να πω για να συνεχίσω τη συζήτηση και δεν έχει απάντηση, θα ήθελα να δοθεί η απάντηση. Δηλαδή, πρώτον, πόσες είναι οι επισφάλειες που έχουν αυτοί στα επιχειρηματικά δάνεια; Δεύτερον, τι ποσοστό εγγυήσεων καλύπτουν στα επιχειρηματικά δάνεια που έχει η Τράπεζα;
Αυτά τα θεωρώ σοβαρά, κύριε Πρόεδρε, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι και στους άλλους Διευθύνοντες Συμβούλους που είχαν έρθει προσπαθούσα να αναδείξω ότι εδώ υπάρχει ένα συνολικότερο ζήτημα σε σχέση με τα επιχειρηματικά δάνεια και το πώς δίνονται, εν αντιθέσει με τα δάνεια τα οποία παίρνουν τα λαϊκά νοικοκυριά. Από τη στιγμή που δεν έχω τώρα αυτά τα στοιχεία…
Οι άλλες τράπεζες, απ’ ό,τι θα θυμάστε, είχαν πει ότι είναι ελάχιστες οι εγγυήσεις που έχουν σε επιχειρηματικά δάνεια. Εδώ αποτελεί μια εξαίρεση, ενδεχομένως, η ALPHA BANK.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Καραθανασόπουλε, να την κάνουμε πιο συγκεκριμένη την ερώτηση; Επειδή μετρά ο χρόνος του κ. Καραθανασόπουλου…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν με πειράζει, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το ξέρω, το ξέρω, κύριε Καραθανασόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Θα περιμένω, λοιπόν, αυτά τα στοιχεία, για να δούμε αν θα χρειαστεί …
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να διατυπώσουμε, λοιπόν, το ερώτημα με βάση την ορολογία που το διατυπώσαμε στην ΕΘΝΙΚΗ, για να είναι συμβατές και συγκρίσιμες οι απαντήσεις.
Το ερώτημα, λοιπόν, έχει ως εξής: Πρώτον, ποιο είναι το ύψος των προβλέψεων που έχουν εγγραφεί για τα δάνεια του επιχειρηματικού κλάδου; Θέλουμε, δηλαδή, τις προβλέψεις. Αν ο κλάδος είναι κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, όσο τον περιγράψατε, ποιο είναι το ύψος των προβλέψεων; Αυτό το ζητάμε για να δούμε και τις προβλέψεις των ΜΜΕ.
Δεύτερον, όπως το περιγράφει και ο κ. Καραθανασόπουλος, ποιο είναι το ύψος των ακάλυπτων κινδύνων; Αυτό ρωτήσαμε και την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, αν θυμάστε. Αυτές οι δύο εκφράσεις περιγράφουν αυτό που χρειαζόμαστε ως απάντηση, δηλαδή τις προβλέψεις –διότι με βάση τις προβλέψεις έγινε και η ανακεφαλαιοποίηση, οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και όλα τα υπόλοιπα- και τους ακάλυπτους κινδύνους που έχουν να κάνουν με τις μη υλικές και σίγουρες διασφαλίσεις.
(ΚΟ)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​D.atzaraki
Εκτυπώθηκε:​9/5/2014 2:09:00 μμ
104 / 8
ΚΟΥΡΤΗ
07/07/2016
DM0707KO
(1AD)
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Και το ύψος των εγγυήσεων.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ακριβώς οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι αυτοί για τους οποίους δεν υπάρχει εγγύηση, κύριε Καραθανασόπουλε.
Θέλετε επί αυτού να απαντήσετε κάτι ως ποσοστό για τον κλάδο των επιχειρηματικών δανείων, έτσι όπως το προσδιορίσαμε τώρα συγκεκριμένα; Διότι είναι μέσα στον χρόνο του κ. Καραθανασόπουλου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Προτιμώ να του στείλω ή να σας στείλω έναν πίνακα με όλα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία. Επιφυλάσσεται, λοιπόν, ο κ. Μαντζούνης να στείλει έναν πίνακα για όλη την Εξεταστική Επιτροπή που θα κοινοποιηθεί στα εισερχόμενα με τη διαδικασία που έχουμε για όλους. Οπότε θα λάβετε όλοι γνώση, έτσι όπως εισέρχονται τα έγγραφα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αν χρειαστείτε και κάτι άλλο…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως. Όλα αυτά θα τα δούμε τελικώς, κύριε Μαντζούνη, γιατί θα έχετε και εσείς το Πρακτικό στη διάθεσή σας για να το δείτε μαζί με οποιουσδήποτε συνεργάτες και να αποστείλετε στοιχεία με βάση ό,τι αποφασίσει και η Επιτροπή.
Κύριε Καραθασόπουλε, έχετε ολοκληρώσει σ’ αυτό το σημείο;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ.
Τον λόγο έχει τώρα για δεκαπέντε λεπτά ο κ. Μαυρωτάς από το Ποτάμι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς να ευχαριστήσουμε τον κ. Μαντζούνη για την παρουσία του εδώ στην Επιτροπή. Πρόκειται για ένα έμπειρο τραπεζικό στέλεχος, αφού, όπως μας είπε, είναι στην ALPHA BANK από το 1973 και από το 2005 Διευθύνων Σύμβουλος. Οπότε θα ξεκινήσω τις ερωτήσεις σχετικά με τα κόμματα, αν και μας είπατε ότι δεν έχετε δάνεια σε κόμματα.
Με βάση την εμπειρία σας, θα ήθελα να μου πείτε σήμερα υπό ποιες προϋποθέσεις θα δανειοδοτούσατε ένα πολιτικό κόμμα και αν θα σας κάλυπταν οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που δίνονται συνήθως ως ενέχυρο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτή είναι δύσκολη ερώτηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Αυτή είναι η πρώτη ερώτηση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Πολλοί συνάδελφοί σας ήταν σε θέση να το πουν.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ! Ας απαντήσει ο κύριος Μαντζούνης.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Αν θέλει να απαντήσει, προκειμένου να εκμεταλλευτούμε λίγο την εμπειρία του.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κύριος μάρτυρας μπορεί να απαντήσει, όπως νομίζει αυτός και με βάση τον κώδικα που είπαμε στην αρχή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να απαντήσω σχετικά με τι κριτήρια θα δανειοδοτούσαμε ένα κόμμα; Αυτό με ρωτάτε;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ναι, και αν θα σας κάλυπταν ως ενέχυρο οι μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις που συνήθως δίνονται σε τέτοια δάνεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, επειδή είμαι της σχολής που δεν κάνει προβλέψεις ιδίως για το μέλλον…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Τουλάχιστον μακροπρόθεσμες.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): …δεν μπορώ να ξέρω πώς θα είναι, πώς θα διαμορφωθεί ο εκλογικός χάρτης, σε μερικά χρόνια, σε πολλά ή λίγα. Επομένως, το θέμα των επιδοτήσεων είναι κάτι το οποίο είναι τελείως στον αέρα και δεν μπορεί κανείς να έχει μια εκτίμηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Κατάλαβα. Σας ευχαριστώ.
Στη συνέχεια, πάμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Το πρώτο κομμάτι των ερωτήσεων θα έχει να κάνει με τα δάνεια. Θα προσπαθήσω να αποφύγω ερωτήσεις που έχουν ήδη γίνει. Και επειδή έχουμε ρωτήσει αρκετά για τον ΔΟΛ, ο δεύτερος μεγάλος όμιλος είναι ο ΠΗΓΑΣΟΣ, τον οποίο έχετε δανειοδοτήσει. Μάλιστα, η εταιρεία ΠΗΓΑΣΟΣ από το 2006 μέχρι σήμερα, εδώ και δέκα περίπου χρόνια, έχει συνεχείς εγκρίσεις και αναθεωρήσεις δανειακών συμβάσεων. Έχει πάρει δάνεια από όλες τις τράπεζες και η ALPHA BANK κατέχει το υψηλότερο μερίδιο με 36% περίπου στο σύνολο του δανεισμού, όσον αφορά τον συγκεκριμένο όμιλο.
Θα ήθελα, λοιπόν, να ρωτήσω το εξής: Την περίοδο 2012-2013 είχατε συνάψει ένα κοινό ομολογιακό δάνειο μηδενικού τοκομεριδίου, zero coupon, όπως λέμε, 10.000.000 ευρώ. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τι ακριβώς είναι το ομολογιακό δάνειο, το zero coupon, και σε ποιες κατηγορίες δανειοληπτών ή επιχειρήσεων το δίνετε ή το έχετε δώσει μέχρι τώρα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε. Ο ΠΗΓΑΣΟΣ ανήκει σε έναν όμιλο, ο οποίος δραστηριοποιείται σε διαφόρους κλάδους και όταν δόθηκε το δάνειο, η εφημερίδα που εξέδιδε είχε μεγάλη κυκλοφορία.
Επίσης, από τις εταιρείες των μέσων μαζικής επικοινωνίας μέχρι σήμερα οι μέτοχοι έχουν ενισχύσει τον ΠΗΓΑΣΟ με 30.000.000 ευρώ, κάτι που έχει παίξει ρόλο στην κρίση που έχει σχέση με το αν θα δώσουμε ή όχι δάνειο.
Τώρα, εδώ και λίγο καιρό υπάρχουν δυσκολίες στον ΠΗΓΑΣΟ. Είμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση με τον φορέα και ελπίζουμε ότι θα δοθεί μια λύση. Εμείς εφόσον τον κρίνουμε βιώσιμο, βοηθάμε με το να αποδεσμεύουμε ροές, αλλά υπό πλήρη έλεγχο, για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, το ΙΚΑ, οι φόροι και όλα αυτά.
Από εκεί και πέρα, είναι μια περίπτωση αρκετά δύσκολη.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Το λέω αυτό, γιατί στην πρόσφατη SWOT analysis που είχατε κάνει και διαβάσαμε μέσα στα έγγραφα που μας στείλατε, αναγνωρίζετε ότι η μοναδική αδυναμία του ομίλου ΠΗΓΑΣΟΣ είναι ο υψηλός δανεισμός και η αδύναμη κεφαλαιακή διάρθρωση. Φαντάζομαι αυτά προκύπτουν από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες. Μάλιστα, τον είχατε χαρακτηρίσει με «ΓΓ» στην κλίμακα του πιστοληπτικού κινδύνου…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Στην αξιολόγηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Μάλιστα, αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι ότι οκτώ εταιρείες του ομίλου έπαιρναν αξιολόγηση «Δ0», μία έπαιρνε «ΓΓ» και όλος ο όμιλος έπαιρνε «ΓΓ». Οπότε, ήταν σαν να μη χρησιμοποιούσατε, ας το πούμε έτσι, τον μέσο όρο των εταιρειών, αλλά ουσιαστικά την καλύτερη, προκειμένου να προχωρήσετε στη δανειοδότηση.
Εκτός, λοιπόν, από την κλίμακα αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου, όπως προκύπτει από τους χρηματοοικονομικούς δείκτες, υπάρχουν κι άλλα κριτήρια τα οποία λαμβάνετε υπόψη σας για τη δανειοδότηση εταιρειών μέσων μαζικής ενημέρωσης; Λάβατε υπόψη ότι είναι μέλος ενός ευρύτερου…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αφενός, αλλά ότι είχαν συνεισφέρει 30.000.000 τα τελευταία λίγα χρόνια για τη στήριξη της εταιρείας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Οπότε έπαιξε και αυτό τον ρόλο του…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και το οποίο είναι μια έμπρακτη απόδειξη ότι έχουν σκοπό να στηρίξουν αυτήν την εταιρεία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Οπότε, θέλετε να πείτε, ότι αυτό βελτίωνε κάπως τους οικονομικούς δείκτες με βάση τους οποίους…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, αλλά αν σκεφθείτε, τα 30.000.000 είναι πολλά χρήματα σε μια περίοδο όπου και η κυκλοφορία δεν πάει και τόσο καλά.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ας φύγουμε λίγο από τα δάνεια των μέσων μαζικής ενημέρωσης και ας πάμε λίγο στη διαφημιστική δαπάνη.
Συνεργάζεστε με γραφεία διαφημίσεων ή η Τράπεζα έχει το δικό της διαφημιστικό τμήμα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε το διαφημιστικό τμήμα το οποίο συνεργάζεται …
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Συνεργάζεται αυτό με τα διάφορα media shops.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): …με δύο ή τρεις εταιρείες, για να μην υπάρχει μόνο μία. Τώρα βέβαια υπάρχουν και όλα αυτά τα sites. Έχουμε και τα δικά μας sites, αλλά και κάτι νέα παιδιά –όχι δικά μας- τα οποία δοκιμάζουμε για διάφορες διαφημιστικές ενέργειες.
Όμως, το δικό μας τμήμα μοιράζει, αν θέλετε, τη δουλειά ή κάνει διαγωνισμούς μεταξύ των εταιρειών, για να δούμε τι είναι το πιο πρόσφορο από αυτά που μας προσφέρονται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Κατάλαβα.
Ήθελα να σας ρωτήσω αν ξέρετε για τα διάφορα έντυπα-ένθετα που κυκλοφορούν σε διάφορες εφημερίδες και λένε για παράδειγμα «χορηγία ALPHA BANK». Αυτά τα συγκεκριμένα ποσά συμπεριλαμβάνονται στη διαφημιστική δαπάνη ή στις χορηγίες-δωρεές;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Συμπεριλαμβάνονται.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Συμπεριλαμβάνονται στη διαφημιστική δαπάνη των εντύπων.
Και έρχομαι στο τρίτο. Σας άκουσα προηγουμένως να λέτε ότι ένα από τα κριτήρια με τα οποία δίνετε τη διαφημιστική δαπάνη -προχωράτε δηλαδή σε δαπάνες διαφήμισης- εκτός από την κυκλοφορία σε εφημερίδες, την τηλεθέαση στην τηλεόραση ή την ακροαματικότητα στο ραδιόφωνο, είναι και η ιστορικότητα, όπως αναφέρατε. Με βάση τις χρονοσειρές των χρηματοδοτήσεων της διαφημιστικής δαπάνης, αναρωτιέμαι μήπως ένα από τα κριτήρια είναι και η επιρροή που ασκεί κάποιο Μέσο στην κυβερνητική πολιτική, δηλαδή αν είναι φιλικά διακείμενο ή όχι στην κυβερνητική πολιτική. Αυτό αλλάζει το ύψος της διαφημιστικής δαπάνης που παίρνει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Το πρώτο κριτήριο είναι η κυκλοφορία.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Τα άλλα είναι, ας πούμε, λιγότερης σημαντικότητας κριτήρια.
Κλείνοντας και επειδή πολλές φορές μιλάμε για το αμαρτωλό τρίγωνο μέσων μαζικής ενημέρωσης-τραπεζών-κομμάτων, εσείς ως ένας έμπειρος τραπεζικός με σαράντα τρία χρόνια δουλειάς –που είναι μια ζωή!- στις τράπεζες, ποιες συγκεκριμένες ενέργειες μπορείτε να προτείνετε, προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος; Επίσης, η εταιρική διακυβέρνηση των τραπεζών, όπως έχει καθοριστεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα;
(BM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Κούρτη Παρασκευή
Εκτυπώθηκε:​15/12/2015 9:05:00 μμ
111 / 7
ΒΕΡΒΕΛΑΚΗ
ΛΙΟΠΙΑΡΗ
8/7/2016
DN0707BM
(1KO)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βοηθήστε με λίγο. Τι εννοείτε «τα φαινόμενα αυτά»;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Εννοώ ότι ουσιαστικά υπάρχει ένας κύκλος όπου κάποια πολιτικά κόμματα μπορεί να παίρνουν δάνεια από τράπεζες, επειδή έχουν κάποια επιρροή πολιτική. Και για να υπάρχει αυτή η πολιτική επιρροή χρειάζονται κάποια μέσα και πιέζουν να δοθούν δάνεια σε κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης κ.λπ. Δηλαδή, υπάρχει διάχυτη αυτή η ατμόσφαιρα.
Κατ’ αρχήν, υπάρχει κατά τη γνώμη σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Σε μας δεν υπάρχει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Γενικότερα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν μπορώ να ξέρω τι συμβαίνει.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Οι πρακτικές οι σημερινές της εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα εχέγγυο ότι τέτοια φαινόμενα μπορεί να περιοριστούν, αν τυχόν υπάρχουν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τις σημερινές πρακτικές της εταιρικής διακυβερνήσεως, όπως προοιωνίζονται από τον νέο νόμο, θα πρέπει να τις δούμε στην πράξη. Διότι το θέμα των διοικητικών συμβουλίων, τα οποία θα πρέπει να απαρτίζονται από ανθρώπους με πολύ περιορισμένη γνώση της αγοράς, αλλά πολύ συγκεκριμένη γνώση της στενής τραπεζικής, για μένα είναι τελείως λάθος. Αλλά εμένα δεν με ακούει κανείς. Δεν πειράζει. Ίσως καλύτερα. Αλλά αυτό που συνέβαινε να έχουν οι τράπεζες αντιπροσώπους και εκπροσώπους όλων ή πολλών τομέων της οικονομίας και της οικονομικής ζωής, χάνεται.
Βέβαια, υπάρχει η δικαιολογία ότι θέλουμε ειδικούς για το θέμα των κόκκινων δανείων και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών. Σε αυτό έχουν δίκιο αυτοί που μας πιέζουν. Εκεί που δεν έχουν δίκιο για μένα είναι ότι αυτό θέλουν να το αναβιβάσουν στο επίπεδο του διοικητικού συμβουλίου, ενώ το διοικητικό συμβούλιο πρέπει να είναι εποπτικό όργανο ή όργανο χαράξεως πολιτικής και όχι τεχνικό. Θα μπορούσαμε να έχουμε μερικούς ανθρώπους, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί με αυτά τα θέματα των κόκκινων δανείων ή των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων σε άλλο επίπεδο και το διοικητικό συμβούλιο να εποπτεύει και να χαράσσει τη στρατηγική.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Να δέχεται εισηγήσεις από αυτούς τους ανθρώπους ουσιαστικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εισηγήσεις και ενέργειες. Να μην είναι εκτελεστικό όργανο το διοικητικό συμβούλιο γι’ αυτά τα θέματα. Εγώ θα περιμένω, αν είμαι εν ζωή ή αν είμαι και εν τραπεζική ζωή, να δω πώς θα εξελιχθεί το νέο σχήμα της διοικήσεως των τραπεζών για να σας πω τη γνώμη μου γι’ αυτά που θα έχουν επισυμβεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Εγώ σας εύχομαι να είσαστε εν ζωή και πολύ ενεργός.
Αυτά από εμένα. Ευχαριστώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ κι εγώ τον κ. Μαυρωτά.
Τον λόγο έχει τώρα ο Αντιπρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, ο κ. Δημήτρης Καμμένος, από τους Ανεξάρτητους Έλληνες για δεκαπέντε λεπτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Σας καλωσορίζω και εγώ, κύριε Μαντζούνη.
Έχουν ερωτηθεί κι έχουν απαντηθεί αρκετά ζητήματα. Σεβόμενος και την εισήγηση του κ. Δένδια και των διακεκριμένων νομικών, δεν θα μπω στον πολιτικό πειρασμό να ρωτήσω για τα θέματα τα συγκεκριμένα του κατηγορητηρίου. Παρ’ όλα αυτά, θα πρέπει να τεθούν κάποια ερωτήματα, τα οποία είναι κρίσιμα, προς την πληροφόρηση του κοινού και του ελληνικού Κοινοβουλίου.
Ορμώμενος από το τέλος των ερωτήσεων του κ. Μαυρωτά, θα ήθελα να μας πείτε -θα δείτε πού το πάω- το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το ελληνικό δημόσιο ποιο είναι το ποσοστό που κατέχει αυτή τη στιγμή στην ALPHA BANK και αν έχει -και πόσους- ανθρώπους στο διοικητικό συμβούλιο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το ποσοστό του σήμερα είναι 11% και έχει έναν εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο, ο οποίος μετέχει και σε διάφορα συμβούλια του διοικητικού συμβουλίου, δηλαδή διαχειρίσεως κινδύνων, επιθεωρήσεως, και άλλα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απαντάτε και στην επόμενη ερώτησή μου.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Επίσης, έχει και έναν παρατηρητή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Τον monitor…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εκτός αυτού έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον εποπτεύοντα επίτροπο, ο οποίος μετέχει σε πάρα πολλά συμβούλια και τώρα είναι παρατηρητής στο διοικητικό συμβούλιο. Και έχουμε βέβαια και από τον «νόμο Αλογοσκούφη» τον λεγόμενο ένα μέλος στο διοικητικό συμβούλιο, το οποίο και αυτό μετέχει σε ορισμένα συμβούλια ως παρατηρητής. Και αυτό με τη λογική ότι, αν μετέχει σε ορισμένα συμβούλια, μπορεί να βρεθεί σε κατάσταση συγκρούσεως συμφερόντων, ασυμβιβάστου.
Να σας δώσω ένα παράδειγμα. Αν μετέχει στο Συμβούλιο Διαχειρίσεων Κινδύνων, όπου υπάρχει θέμα αγοράς ή πωλήσεως κρατικών τίτλων, τι θέση θα τηρήσει; Διότι εκεί υπάρχει μία σύγχυση καθήκοντος πίστεως, αν είναι δηλαδή προς την εταιρεία ή προς το δημόσιο. Οπότε εκεί είναι παρατηρητής. Και ορθώς. Βεβαίως, έχει όλα τα δικαιώματα του μέλους του διοικητικού συμβουλίου και μπορεί να ρωτήσει ό,τι θέλει, να πάρει όποιο έγγραφο θέλει και να πληροφορηθεί πάνω σε όποιο θέμα θέλει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Απαντήσατε και στις δύο επόμενες ερωτήσεις μου. Θα πάω στην τρίτη σε σχέση με αυτό. Εποπτικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου είναι Έλλην ή μη Έλλην; Ο εκπρόσωπος, δηλαδή, του ΤΧΣ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ο εκπρόσωπος του Ταμείου είναι μια κυρία Ελληνίδα. Ήταν ένας κύριος. Εδώ και έναν χρόνο αντικαταστάθηκε από μια κυρία Ελληνίδα, όπως και μια κυρία Ελληνίδα είναι η εκπρόσωπος του Δημοσίου. Ο εποπτεύων Επίτροπος ανήκει σε μία ξένη εταιρεία, η οποία έχει επιλεγεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η εταιρεία αυτή λέγεται ΜΑΖΑΡ. Ο επικεφαλής εκεί, ο έχων την ευθύνη της Ελλάδος και της Τραπέζης μας είναι Γερμανός, εδρεύων στο Λονδίνο ή στο Παρίσι. Ο άνθρωπος που είναι κάθε μέρα σε μας σε όλα τα συμβούλια είναι Έλληνας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ωραία.
Την περίοδο από το 2010, όταν η χώρα μας μπήκε στα μνημόνια και στην ουσία βγήκε εκτός αγορών και αυξήθηκε το ρίσκο της χώρας μας με αποτέλεσμα άμεσο εκείνη την εποχή και για πολλά χρόνια να αυξηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, το κόστος χρήματος, αυτόματα αυξήθηκε το κόστος εξυπηρέτησης πάρα πολλών δανείων και δη επιχειρηματικών. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης που είχαν δάνεια εκείνη την εποχή, το 2010, το 2011 και το 2012, όταν αυξήθηκε κατά πολύ -σχεδόν διπλασιάστηκε- το κόστος δανεισμού τους από τα επιτόκια, οχλήθηκαν από την ALPHA Τράπεζα; Πώς αντέδρασαν; Και εσείς τι κάνατε για να διευκολύνετε ή πώς διαχειριστήκατε την απρόσμενη αύξηση του κόστους δανεισμού, η οποία πιθανόν να οδηγούσε και σε κόκκινο δάνειο ή μη εξυπηρετήσιμο ή δύσκολα εξυπηρετήσιμο, τουλάχιστον στην αρχή; Δηλαδή, οι δανειακές συμβάσεις άλλαξαν, αναδιαρθρώθηκαν ή άλλαξαν οι όροι του δανεισμού;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τότε όχι. Πήρε μερικά χρόνια. Απλώς τα επιτόκια αυξήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Φαντάζομαι ήταν κυμαινόμενα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ήταν τα επιτόκια της αγοράς. Δεν είχαμε πιο υψηλά επιτόκια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πάρθηκε κάποια έξτρα πρόβλεψη λόγω της αύξησης του κόστους χρήματος; Το κόστος εξυπηρέτησης αυξήθηκε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αμέσως αναπροσαρμόστηκαν. Πρέπει να το δω, όμως. Δεν θυμάμαι ακριβώς σε ποιο χρονικό σημείο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το ρωτάω γιατί, εάν αφήσαμε σαν τραπεζικός κλάδος -συνολικά, όχι εσείς- την αύξηση του ξαφνικού κόστους, του κόστους χρήματος χωρίς να το διαχειριστούμε άμεσα, αυτό δείχνει ότι δεν θα δίναμε μια σημασία ότι αυτά στο μέλλον θα καταστούν κόκκινα, έτσι ώστε να ανοίξει μεγαλύτερη τρύπα είτε στις προβλέψεις ή τις επισφάλειες και ανάγκη περισσότερων κεφαλαίων. Αυτό λέω. Δηλαδή, έπρεπε προληπτικά να κάνουμε κάτι. Και με ενδιαφέρει αν το κάναμε σαν τράπεζες και αν οι δανειολήπτες ανταποκρίθηκαν. Αν είπαν: «Ναι, συμφωνώ στην αλλαγή βασικών όρων». Γιατί όταν αυξάνεται το κόστος δανεισμού, αυξάνεται και ένας βασικός όρος της σύμβασης, έτσι ώστε και ο δανειολήπτης να μπορεί να εξυπηρετεί με νέους όρους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όταν αυξάνεις το επιτόκιο, δεν χαίρεται ο πελάτης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σαφώς. Κανείς δεν χαίρεται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Οπότε υπάρχει διαπραγμάτευση εκεί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Εσείς απορροφήσατε την Εμπορική Τράπεζα. Μετά τη διαδικασία της πλήρους απορρόφησης από τους εποπτικούς μηχανισμούς τους δικούς σας, υπήρχαν τότε ζητήματα με δάνεια προς μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα οποία θα έχρηζαν μίας ιδιαίτερης προσοχής της Εμπορικής Τραπέζης, κάποιοι ειδικοί φάκελοι;
(LS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​ΛΙΟΠΙΑΡΗ
Εκτυπώθηκε:​21/11/2012 11:38:00 πμ
118 / 7
ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΙΖΑ
07/07/2016
DO0707LS
(BM)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Υπήρχε ένα δάνειο σε ένα μεγάλο Μέσο του ύψους των 40 εκατομμυρίων νομίζω. Αυτό ήταν το σημαντικό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θυμόσαστε σε ποιο Μέσο ήταν; Μπορούμε να το θέσουμε και σαν ερώτημα. Αν το θυμόσαστε, μας το λέτε τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το θυμάμαι ως νούμερο, γιατί μου είχε κάνει εντύπωση, ότι ήταν ένα και ήταν σαράντα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα το βρούμε ίσως μια άλλη στιγμή. Σημειώνουμε το δάνειο της Εμπορικής Τραπέζης σε ποιο μέσο μαζικής ενημέρωσης ήταν.
Μια άλλη ερώτηση είναι να μας εξηγήσετε, από τη μεγάλη και τεράστια και πολύτιμη εμπειρία που έχετε, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος και της δικής της Επιτροπής Ελέγχου και Εποπτείας των δανείων με τις τράπεζες και αν αυτός έχει αλλάξει τα τελευταία πέντε χρόνια. Επειδή κάποια στιγμή θα κληθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά από εσάς, θα θέλαμε να ξέρουμε αυτήν τη στιγμή, όταν αρχίζουν κάποια δάνεια να γίνονται κόκκινα ή πριν γίνουν κόκκινα ή υπάρχουν μεγάλα ανοίγματα σε σχέση και με τους φακέλους που συμπληρώνονται για κάθε δανειοδότηση, ποιος είναι ο ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος; Αν μπορείτε πρακτικά να μας το εξηγήσετε, ώστε να καταγραφεί στα Πρακτικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η Τράπεζα της Ελλάδος ανήκει, όπως ξέρετε, και στο SSM.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Πλέον.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι, ας το πούμε, μέρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης και του SSM. Ο ρόλος, όμως, ο εποπτικός δεν έχει εκλείψει. Οι έλεγχοι, όπως είδατε κιόλας, διεξάγονται από την Τράπεζα της Ελλάδος. Βέβαια, εκεί ακόμα επειδή είναι το γίγνεσθαι πολλών πραγμάτων, το πώς θα ξεκαθαρίσουν και πώς θα καθίσουν ακόμα, είναι λίγο νωρίς. Γιατί εμείς ακόμα έχουμε ελέγχους του SSM και είχαμε και αυτήν την εβδομάδα μία αντίστοιχη εμπειρία με τους ανθρώπους να έρχονται και να σου λένε «εκεί τι έγινε; Και τι έγινε;». Γίνονται δηλαδή πολύ λεπτομερειακά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Το γνωρίζουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι παρουσία βέβαια της Τραπέζης της Ελλάδος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Αυτό δεν το γνωρίζαμε. Γίνονται παρουσία της Τραπέζης της Ελλάδος οι έλεγχοι του SSM; Είναι πολύ σημαντικό αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτά είναι εσωτερικά δικά τους και το τι γίνεται μετά, ποιος έχει την πρωτοβουλία για τη λήψη ενεργειών, αυτό δεν μπορώ να το ξέρω, ακόμα τουλάχιστον.
Θα πρέπει, όμως, να πω ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι στελεχωμένη από εξαιρετικά έμπειρα στελέχη και ο επικεφαλής της εποπτείας είναι ένας κύριος στον οποίον ανέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έλεγχο όλων των ναυτιλιακών δανείων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο, αν θέλετε, είναι τιμή και για την Τράπεζα της Ελλάδος.
Πριν το Πάσχα νομίζω είχε και μία μεγάλη απώλεια η Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί απεβίωσε αιφνιδίως η κ. Ζάκκα, η οποία ήταν επικεφαλής και ήταν ένα από τα δεξιά χέρια της προαναφερθείσης κυρίας Νουί, με την οποία –επαναλαμβάνω- δεν είχα ποτέ μου απευθείας επαφή. Υπάρχουν άλλα στελέχη τα οποία καλύπτουν, αλλά η κ. Ζάκκα επειδή χρόνια είχε ανταμειφθεί στο πώς διαμορφώνονται ή…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Κύριε Μαντζούνη, επειδή πλέον κάνουμε, θα μου επιτρέψετε τον όρο, «μνημόσυνο», είμαστε δηλαδή μετά το πρόβλημα, ψάχνουμε και ελέγχουμε τι έγινε αφού έχουμε δει και έχουμε ζήσει όλοι το πρόβλημα, έχει σκάσει η φούσκα, έχει βγει η σφαίρα από τη θαλάμη, που λένε και οι Αμερικάνοι, θα μας ενδιέφερε εν τάχει να μας πείτε αν υπάρχει προληπτικά κάποια διαδικασία, ώστε η οποιαδήποτε τράπεζα –και εδώ, αν θέλετε, απευθύνομαι στη μεγάλη σας εμπειρία- και η δική σας τράπεζα, αλλά η Τράπεζα της Ελλάδος, προ SSM, προ εποπτικού μηχανισμού, προ ανακεφαλαιοποιήσεων να έχει πρακτικά έναν ρόλο για να ελέγχει -και εσάς και τα στελέχη- κατά πόσο δίνονται σωστά τα δάνεια ή όχι και ότι είναι πλήρεις οι φάκελοι. Γιατί σε μια ερώτηση που έκανα σε όλους και θα την κάνω και στον επόμενο της Τραπέζης Πειραιώς, όλα τα δάνεια που εκδίδουμε, ειδικά σε Μέσα τώρα που εξετάζει η Επιτροπή μας, είχαν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα μέσα στο φάκελο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ασφαλιστική ενημερότητα αποκλείεται να μην είχαν, νομίζω εγώ. Η φορολογική ενημερότητα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ρυθμισμένα χρέη προς Δημόσιο, ας πούμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): …μπορεί να μην ήταν, ας το πω, τελείως ενήμερη, γιατί αυτή λαμβάνεται ανά τρίμηνο και υπάρχουν παραλήψεις. Νομίζω και δεν πιστεύω να μην υπήρχε ασφαλιστική ενημερότητα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Άρα, προληπτικά η Τράπεζα της Ελλάδος παρέμβαινε; Υπήρχε κάποια διαδικασία ελέγχου των φακέλων, έστω και δειγματοληπτικά; Ή σε όλα; Δεν γνωρίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βέβαια. Τραβάει έναν φάκελο και…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Με διαδικασία; Με ραντεβού ή όταν θελήσει; Ή υπάρχει ένας κύκλος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, πάντοτε θα σου πουν ότι θα έρθουν οι επιθεωρητές κύριοι τάδε και οι κύριοι δείνα, γιατί πρέπει να ξέρεις, πρέπει να προετοιμαστείς και να είσαι προετοιμασμένος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Για να έχει και ουσία ο έλεγχος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κάνει πολύ καλή δουλειά η Τράπεζα της Ελλάδος σε μεταβατική περίοδο. Αυτό είναι πολύ βασικό, γιατί ορισμένα πράγματα εφαρμόζονται για πρώτη φορά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Έχω δύο ακόμα ερωτήσεις σημαντικές, θα μου επιτρέψετε να πω. Μιλάμε για ενεχυριάσεις ταινιοθηκών ή goodwill ή του ονόματος «Mega» ή του ονόματος «ΑΝΤ1». Λέγεται ενεχυρίαση της αξίας του σήματος. Αυτές τις αξίες, επειδή το έχουμε δει στο εξωτερικό πολλές φορές, υπάρχουν ειδικοί οίκοι που αξιολογούν το σήμα, αξιολογούν την ταινιοθήκη και οτιδήποτε είναι άυλο και υλικό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αλλά είναι εμπράγματη εξασφάλιση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, αν θα είναι εμπράγματη, αλλά περισσότερο είναι το άυλο, το σήμα, γιατί σε πολλές δανειοδοτήσεις έχει δοθεί ως εγγύηση η αξία ή το σήμα. Δεν μιλάω για την ταινιοθήκη, η οποία είναι κάτι άλλο. Πολύ συγκεκριμένα, θέλω να μας πείτε αν έχετε τέτοιες αξιολογήσεις στα χέρια σας και από ποιους οίκους.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Και αν τους έχετε, σας παρακαλώ να μπει και μέσα στη λίστα και να μας τους προσκομίσετε τόσο για το «Mega» και τον «ΑΝΤ1» όσο και για τον ΔΟΛ, για να δούμε τις αξίες που μας έδωσαν αυτοί οι οργανισμοί.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να δούμε και σε ποια χρονική περίοδο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Ναι, στη χρονική περίοδο που δόθηκαν τα μεγάλα δάνεια, δηλαδή τα κοινά ομολογιακά δάνεια των δύο μεγάλων οργανισμών ή και του ΔΟΛ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ανάλογα με την παραγγελία πάει αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Θα θέλαμε να δούμε την αξιολόγηση, την αξία. Αυτό.
Κλείνοντας, θα θέλαμε να ακούσει η Επιτροπή και εγώ προσωπικά αν, από τις πολλές τράπεζες που απορροφήσατε, υπήρξε ποτέ παρέμβαση; Ξέρω ότι θα μου πείτε όχι, αλλά πρέπει να γίνει η ερώτηση, γιατί όταν χωρίσαμε σε good και bad banks πολλές από αυτές, και εσείς και άλλοι τραπεζικοί οργανισμοί, ό,τι μπήκε στην «κακή τράπεζα» ήταν πιθανόν ή θα προκύψει προϊόν παράνομης πράξης ή παράνομης δανειοδότησης ή κάτι το οποίο κρύφτηκε και θάφτηκε;
Ξέρω ότι είναι δύσκολο να απαντηθεί. Πρέπει να τεθεί η ερώτηση. Θα επανέλθουμε και με συγκεκριμένη ερώτηση, διότι σε αυτό το σημείο ο λαός, όλοι οι Έλληνες πολίτες και εμείς, πρέπει να είμαστε ευαίσθητοι για το τι κρύφτηκε ή αποπειράθηκαν κάποιοι να κρύψουν μέσω των εκκαθαριστών σε «κακά» κομμάτια τραπεζών, έτσι ώστε να μην μάθει ποτέ κανένας το τι χρήματα έμειναν ως ανεπίδεκτα είσπραξης, όχι κόκκινα, σβήστηκαν τελείως και χάσαμε τελείως την απαίτηση σαν ελληνικός λαός και σαν τράπεζες.
Ευχαριστώ πολύ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, εμείς εξαγοράσαμε την Ιονική, την Εμπορική, πήραμε τις εργασίες της Ελλάδος της Citibank και το ενεργητικό τεσσάρων συνεταιριστικών τραπεζών.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​L.Spiliotopoulou
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
126 / 128
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
07/07/2016
DP0707LA
(LS)
Σε καμμία απ’ αυτές δεν υπήρξε θέμα διαχωρισμού καλής ή κακής τραπέζης. Μόνο στην περίπτωση της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, η οποία ανήκε στην CREDIT AGRICOLE, πήραν ορισμένα καλά δάνεια και τα απέσπασαν, γιατί, αν θυμάστε, υπήρχε ένα μεγάλο κενό στα νούμερα της εδώ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ και κάπως έπρεπε να καλυφθούν.
Θυμάμαι ότι πήραν μέσα στη συμφωνία, διότι μην ξεχνάμε ότι αυτή η τράπεζα ανακεφαλαιοποιήθηκε από τους Γάλλους με 3 δισεκατομμύρια. Αν θυμάμαι καλά, πήραν αρκετά ναυτιλιακά δάνεια. Τώρα, με την κρίση της ναυτιλίας αν ήταν καλή κίνηση ή όχι, αυτό δεν το ξέρω, διότι δεν θυμάμαι και ποια δάνεια ήταν. Όμως, κακή τράπεζα αυτή καθεαυτή σε ό,τι αφορά εμάς δεν υπήρξε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: Σας ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Μαντζούνη, έχει μείνει μόνο ένας συνάδελφος, ο κ. Νικολόπουλος. Στις 13.30΄ θα κάνουμε διάλειμμα. Οπότε θα πάρετε κι εσείς μια ανάσα. Ο κ. Γεωργιάδης είναι σε άλλη υποχρέωση της Βουλής, θα γυρίσει αργότερα.
Τον λόγο έχει ο κ. Νικολόπουλος για 15 λεπτά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ θα προσπαθήσω, αν και ήλθα από τον οδοντίατρο, να με ακούτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Περαστικά, κύριε Νικολόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ.
Νομίζω δεν το προσπάθησε ο κ. Μαντζούνης, γιατί θα έπρεπε να είναι πιο ζωηρός. Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι θα καταφέρω εγώ να γίνει λίγο πιο ζωηρός.
«Με ένα ευρώ η εξαγορά της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ», μιας και έλεγε ο κ. Καμμένος. Έτσι για να τα έχουμε και να βλέπουμε πώς κατέληξαν οι ιδιωτικοποιήσεις και πώς ξεκίνησαν, η μεγάλη ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Θα το καταθέσω στα Πρακτικά.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολόπουλος καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της Γραμματείας της Επιτροπής)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να απαντήσω τώρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Να σας πω, κύριε Μαντζούνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να σας απαντήσω σε αυτό, αν μου επιτρέπετε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα απαντήσετε αργότερα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, όχι. Το λέω, γιατί μου είπαν ότι δεν είμαστε πια στο εσωτερικό κύκλωμα και μας βλέπουν πια οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, για να ανακαλούν και στη μνήμη τους μερικά πράγματα.
Είπατε πριν, σε ερώτημα που έθεσαν συνάδελφοι, ότι δεν σχολιάζετε την απόφαση της δικαιοσύνης, που παραπέμπει εσάς και άλλα στελέχη. Αν μου μετέφεραν καλά -γιατί εκείνη την ώρα ήμουν στον οδοντίατρο-, μου είπαν ότι αυτή ήταν η απάντηση.
Όμως, κύριοι συνάδελφοι, υπάρχει -και δεν το κάνω για να ρωτήσω, αλλά για να μπει στα Πρακτικά- το πρωτοφανές. Επίσημη ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ALPHA BANK, που τι λέει; Ακούστε. «Ασκήθηκε ποινική δίωξη. Αξιολογώντας τις συνέπειες των δικαστικών ενεργειών επί της φήμης των ανωτέρω προσώπων, με σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη», προπαντός, αφού σέβεται την ελληνική δικαιοσύνη, «επιβεβαιώνει, όμως, τη σταθερή αυτή εμπιστοσύνη προς τη διοίκηση της τράπεζας». Όμως, κατά τα άλλα σέβεται την δικαιοσύνη.
Εγώ θα ήθελα να κάνω, λοιπόν, το πρώτο ερώτημα στον κ. Μαντζούνη.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Τι είναι αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το επίσημο έγγραφο της ALPHA BANK: Πρόεδρος Κωστόπουλος, ημερομηνία…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι Πρόεδρος ο Κωστόπουλος.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι λέει εδώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να το καταθέσετε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι το δικό σας. Δεν είναι δικό μου. Ναι θα το καταθέσω.
Ήθελα λοιπόν, να ρωτήσω τώρα τον κ. Μαντζούνη το εξής: Έχετε ξηλώσει προϊσταμένους και διευθυντές στα τόσα χρόνια που είστε, μόλις ασκήθηκε δίωξη ή απαλλάξατε των καθηκόντων τους, όταν τους ασκήθηκε δίωξη, για να ξέρουμε για τι πράγμα ασκήθηκε η δίωξη. Μπορεί να αθωωθούν, δεν υπάρχει αμφιβολία, δεν ξέρει κανένας. Όμως, ξέρετε γιατί ασκήθηκε η δίωξη; Ο κ. Μαντζούνης, βέβαια, το γνωρίζει. Δεν ξέρω αν το γνωρίζουν εδώ οι άλλοι συνάδελφοι. Γιατί λέει ότι συνέργησαν σε απιστία, αν δεν κάνω λάθος.
Η ερώτηση λοιπόν είναι ευθεία. Από το ’73 μέχρι σήμερα πόσα στελέχη σας απηλλάγησαν των καθηκόντων τους ή πόσοι παραπέμφθηκαν στο πειθαρχικό και πόσοι διώχθηκαν;
(Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολόπουλος καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της Γραμματείας της Επιτροπής)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Περιμένετε απάντηση τώρα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν θέλετε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά το πρώτο που είπατε για το ένα ευρώ της ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ, σας θυμίζω, όπως είπα και στον κ. Καμμένο, ότι η ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ανακεφαλαιοποιήθηκε από τους Γάλλους με 3 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό να μην το ξεχνάμε.
Το δεύτερο ερώτημα, όσον αφορά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να στηρίξει τα διωκόμενα τέσσερα εκτελεστικά μέλη, αυτό είθισται και είναι πρακτική πάντως των Διοικητικών Συμβουλίων, τα οποία χωρίς, όπως λέμε, να σχολιάζουν ή να αμφισβητούν την παραπομπή, αποφασίζουν ότι, λόγω της πολιτείας, της θητείας και του τι έχουν προσφέρει αυτά τα στελέχη, αξίζει και πρέπει να τα στηρίξουν, για να …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, κύριε Μαντζούνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Για να συνεχίσουν…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει, μας ακούν, άρα, κάποιοι μπορούν, ενδεχομένως, να έλθουν στην Τράπεζα και να πουν ότι «εμείς, που μας διώξατε και μας είπατε όλα αυτά, ζητάμε να ξαναδείτε την περίπτωσή μας», όταν εδώ για άμεσους αυτουργούς απιστίας -έτσι λέει, παρακαλώ πολύ, ο εισαγγελέας-…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχει κλείσει η υπόθεση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αφήστε με, γιατί θα περάσει η ώρα και θα μου πει ο Πρόεδρος ότι δεν μπορώ να μιλήσω άλλο.
Κύριε Πρόεδρε, καταθέτω, λοιπόν, το έγγραφο, για να δείτε και τι λέει εδώ για την ποινική δίωξη για όσους συναδέλφους ενδιαφέρονται ή για όσους θα πάνε να δουν τα Πρακτικά. Τα Πρακτικά σηκώνονται και χαίρομαι, γιατί και τα Πρακτικά της προχθεσινής ημέρας έφθασαν στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, για να δούμε τι έλεγε και ο προχθεσινός μάρτυρας.
(Στο σημείο αυτό ο κ. Νικολόπουλος καταθέτει το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο της Γραμματείας της Επιτροπής)
Κύριε Μαντζούνη, έχετε ποτέ εγκρίνει δάνεια, ενώ οι εισηγητές, τα αρμόδια όργανα είχαν αρνητικά τοποθετηθεί γι’ αυτά τα δάνεια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ο τρόπος που λειτουργεί η τράπεζα, με τα κλιμάκια εγκρίσεων, εξασφαλίζει ομοφωνία. Αν υπάρχει έστω ένας που διαφωνεί, δεν προχωράει στο ανώτερο κλιμάκιο ή προχωρεί και έρχονται αυτοί οι οποίοι εισηγούνται υπέρ και αυτοί που δεν συμφωνούν και εξηγούν τους λόγους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δηλαδή, εσείς, ο Μαντζούνης, ο Διευθύνων Σύμβουλος, έλεγε «δεν με νοιάζουν τι λένε τα κατώτερα κλιμάκια, εγώ θα το εγκρίνω», θα ήσασταν υπόλογος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θα ήμουν, γιατί δεν έχω δικαίωμα να εγκρίνω ούτε ένα ευρώ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ πάρα πολύ.
Ακούσατε; Θυμάστε τι είπε ο κ. Φωκίων χθες; «Αυτό έλειπε, να κάνω ότι μου λένε οι κατώτεροί μου». Ακούσατε τον τραπεζίτη, που άκουσα ότι με σεβασμό όλοι οι συνάδελφοι του απηύθυναν τον λόγο.
Με την ίδια, όμως, νομική βάση και με το ίδιο σκεπτικό που παραπεμφθήκατε εσείς ή οι άλλοι του ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟΥ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟΥ, η κυρία Σακελλαρίου και άλλοι, δεν έχει συμβεί ακόμα με την ΕΘΝΙΚΗ, με την EUROBANK ή και σε άλλες περιπτώσεις με την ALPHA BANK. Γιατί ενώ είπατε «όλα καλά», εγώ εδώ έχω ότι δεν είναι όλα όπως τα είπατε και θα το δούμε, γιατί μπορεί εγώ να μην έχω καλή ενημέρωση.
Δεν είναι, λοιπόν, λίαν πιθανόν, χάριν της ισονομίας, με το ίδιο σκεπτικό, με την ίδια νομική βάση, για όλα αυτά που προκύπτουν εδώ από την Επιτροπή -και δεν κάνουμε μνημόσυνο, κύριε Καμμένο, εγώ δεν νιώθω ότι κάνουμε μνημόσυνο, το αντίθετο νιώθω- από τότε που αρχίσαμε να λέμε γι’ αυτό, είδα ότι δεσμεύτηκαν λογαριασμοί. Είχαν ξαναδεσμευτεί ποτέ λογαριασμοί των νταβατζήδων; Άρα, δεν είναι μνημόσυνο. Κάθε άλλο παρά μνημόσυνο είναι!
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Σιγά, πιο σιγά.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν μπορείτε, δεν πειράζει. Ο καθένας έχει το ύφος του και κρίνεται άλλωστε και ανάλογα και με την εκφορά του λόγου του.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Κάνει κακό στο δόντι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν πειράζει. Όταν πονάει, εγώ το βγάζω, δεν το αφήνω. Αλίμονο σε εκείνους που αφήνουν ακόμα και κουφάλες να υπάρχουν στο στόμα τους και αλλού!
Κύριε Μαντζούνη, χωρίς πιστοποιητικό ασφαλιστικής ή φορολογικής ενημερότητας, μπορεί να προχωρήσει ένας φάκελος με αίτημα δανειοδότησης;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μπορεί να προχωρήσει υπό την έννοια ότι μπορεί να εξεταστεί. Όμως, για να εκταμιευτεί το ποσό, δεν μπορεί να γίνει, αν δεν υπάρχει ασφαλιστική ενημερότητα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Στα σεμινάρια που κάνετε στα στελέχη σας, είτε στους πληροφοριολήπτες, είτε στους προϊσταμένους, δεν τους έχετε έναν κατάλογο, γραπτό μάλιστα και με εγκυκλίους, για το ποια είναι τα αναγκαία, οι στοιχειώδεις προϋποθέσεις, για να αρχίσει να κουβεντιάζει ένα κατάστημα για οποιαδήποτε χορήγηση;
Αυτονόητο. Δεν ξέρω, προχθές ο κύριος μάρτυρας που είχαμε, ο κ. Φωκίων -ξεχνάω το επίθετό του- μπορεί να έκανε άλλη δουλειά, γιατί αυτό δεν το θεωρούσε αυτονόητο και το θέλω αυτό για να ενημερώσω αρμοδίως, να δούμε πόσο αυτονόητο είναι.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Παπακωνσταντίνου Αναστασία
Εκτυπώθηκε:​7/7/2016 3:30:00 μμ
133 / 7
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
8/7/2016
DQ0707PM
(LA)
Εννοώ τον κ. Φωκίωνα Καραβία, που είχαμε προχθές.
​Επίσης, ήθελα να ρωτήσω: Άραγε μπορεί και η κάθε τράπεζα να κάνει ό,τι θέλει στον τρόπο χορήγησης ή πραγματικά δεσμεύεστε, είτε αυτό λέγεται ΒΑΣΙΛΕΙΑ I είτε λέγεται ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΙΙ ή πράξεις του διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, είναι υποχρεωτικό να γίνονται αποδεκτές, όπου εκεί, δηλαδή, περιγράφονται οι όροι, οι προϋποθέσεις για να δώσουμε ένα δάνειο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν μπορεί να παραβιάσει κανείς τις πράξεις του Διοικητού της Τράπεζας ενσυνειδήτως.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν περίμενα να πείτε κάτι άλλο, κύριε Μαντζούνη. Δεν ήταν δυνατό να πείτε κάτι άλλο. Γι’ αυτό, πραγματικά, αν βρεθούν περιπτώσεις που εσείς, η Τράπεζά σας ή και εσείς προσωπικά, τις έχετε ξεπεράσει, μάλλον θα πρέπει να δεχθούν ότι σας διέφυγε, ότι διέλαθε της προσοχής σας, γιατί εδώ μας είπαν ότι και αυτά μπορεί να συμβούν. Το λέω για τους συναδέλφους, αλλά το λέω και για τους πολίτες που μας ακούνε, γιατί εγώ εκ μέρους εκείνων είμαι εδώ.
Ακούστε, λοιπόν: O διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος -θα σας πω και θα το καταθέσω, για να ξέρετε γιατί γίνεται αυτή η κουβέντα, αν έχει νόημα- λέει ότι πρέπει να έχουν επαρκές σύστημα εσωτερικού ελέγχου, που θα περιλαμβάνει εσωτερική επιθεώρηση διαχείρισης κινδύνων και κανονιστικής συμμόρφωσης. Η επάρκεια της οργανωτικής δομής του συστήματος εσωτερικού ελέγχου των πιστωτικών ιδρυμάτων αξιολογείται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Σε άλλη σελίδα λέει: «Την αναγνώριση και αντιμετώπιση των πάσης φύσεως κινδύνων που αναλαμβάνονται, περιλαμβανομένου και του λειτουργικού κινδύνου». Δηλαδή, δεν είναι «άντε, ρε παιδιά, κάναμε ένα λάθος», όπως πάνε να το περάσουν οι τραπεζίτες αυτές τις μέρες που περνάνε από δω. «Εντάξει, γίνονται αυτά. Το μόνο είναι;». «Μικρά είναι», λέει ο Λοβέρδος, «λίγο είναι», ενώ είναι πολλά, «την πρόληψη και την αποφυγή λανθασμένων ενεργειών και παρατυπιών που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη φήμη και τα συμφέροντα του πιστωτικού ιδρύματος των μετόχων και των συναλλασσόμενων, τα αποδεκτά όρια και το είδος των κινδύνων που πρόκειται να αντιληφθούν». Λέει πολλά τέτοια ενδιαφέροντα που πιστεύω ότι τα καταλαβαίνουν οι πάντες, έχουν-δεν έχουν γνώση από τραπεζικές εργασίες. Άρα, δεν θέτω επιπλέον ερώτημα, γιατί απάντησε ήδη ο κ. Μαντζούνης ότι ασφαλώς και αυτά θα πρέπει να είναι αποδεκτά.
Κύριε Μαντζούνη, ξέρετε ότι έχουν έλθει εδώ στην Επιτροπή μας απόρρητες –και γι’ αυτό δεν θα τις επικαλεστώ- εκθέσεις της Τραπέζης της Ελλάδος που λένε ότι δεν τηρήθηκαν αυτά σε περιπτώσεις ομολογιακών δανείων που συμμετέχει και η δική σας τράπεζα, μιας και είπατε ότι ήδη ήλθαν οι ξένοι και τώρα είναι «μπάστακες» –λέει- και η Τράπεζα της Ελλάδος; Οι ξένοι γιατί σας κατηγορούν; Γι’ αυτό που σας κατηγορεί ο ελληνικός λαός, ότι εμφανίζετε ότι είναι δήθεν ενήμερα τα «κόκκινα» δάνεια, ενώ δεν είναι ενήμερα, και σας το έχουν πει και γραπτώς. Για κάποιους συναδέλφους –εσείς δεν νομίζω ότι το έχετε ανάγκη, αλλά αν το έχετε, θα σας το δώσω- έχουμε απόρρητη ειδική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι χρείαν έχουμε άλλων μαρτύρων; Το ξέρετε, όμως, εσείς, κύριε Μαντζούνη, ή μπορεί και να μην σας έχουν ενημερώσει ότι υπάρχουν τέτοιες εκθέσεις;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αν είναι οι εκθέσεις οι οποίες έχουν καταρτιστεί προσφάτως και αποσταλεί αυτές τις μέρες, δεν τις ξέρω.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι δεν τον άκουσε η Κυβέρνηση, μιας και ήταν λίγα χρόνια Υπουργός ο Ανδρέας και ήθελε κάποια άλλη κυβέρνηση να τον ακούσει. Δεν τον άκουσε, αλλά μάλλον ο Ανδρέας δεν παρακολούθησε, γιατί έχει ζητηθεί τραπεζική ενημερότητα για όλους αυτούς. Το θέμα είναι τώρα μήπως κάποιοι από σας δώσατε τέτοια τραπεζική ενημερότητα σε σχήματα που έχουν πεθάνει, το ξέρετε και δεν τους το λέτε, αλλά εσείς τους δώσατε τραπεζική ενημερότητα.
Ήθελα να σας ρωτήσω: To ξέρετε ότι οι έντεκα, για παράδειγμα, και όσοι ακόμα μπορεί να ήλθαν και να μην πήραν, αλλά οι έντεκα ήλθαν να πάρουν. Οι ειδήσεις έλεγαν ότι ακόμα και το MEGA -και εσείς που δεν κουβεντιάζετε, δεν κάνετε πολιτική, είπαν στα δελτία των ειδήσεων, όχι περιθωριακά- μάλλον θα εξασφαλίσει τραπεζική ενημερότητα. Γιατί είπαν και τούτο, είπαν και το άλλο και θα πάρει και το MEGA τραπεζική ενημερότητα. Έγινε τέτοια διαβούλευση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εξ όσων γνωρίζω, όχι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εντάξει.
Ακούσαμε από τον κ. Καμμένο ότι μπορεί αυτό το περίφημο σηματάκι του MEGA, το MEGAMOU, να έχει αξία πολλών εκατομμυρίων, δηλαδή να το πήρατε αυτό για εγγύηση; Αλήθεια; Σοβαροί τραπεζίτες; Αυτό είπατε ότι αξίζει και αν το MEGA –κακή η ώρα που μας ακούει- κλείσει, εσείς θα το βγάλετε στο σφυρί και θα τρέξουν όλοι για να αγοράσουν αυτό το λογότυπο MEGA; Αλήθεια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το θέμα της αξίας των σημάτων προσδιορίζεται από ειδικές εταιρείες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όμως, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν τόσο καλές εταιρείες που τις πληρώνουμε για να μας πουν ότι η ταινιοθήκη στις 31 Ιουνίου κάνει 199 εκατομμύρια και μετά από έξι μήνες να έλθουν να μας πουν ότι η ταινιοθήκη κάνει 444 εκατομμύρια και κανένας τραπεζίτης δεν πιάνει αυτούς και να τους πει «είσαστε απατεώνες»; Σε έξι μήνες πώς έγινε και αυξήθηκε η αξία της ταινιοθήκης; Τα στρουμφάκια τώρα τι κάνουν; Έχουν τέσσερα πόδια;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΝΟΤΗΣ) ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Ποια στρουμφάκια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στρουμφάκια και άλλα είναι αυτές οι περίφημες ταινιοθήκες.
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Να απαντήσει ο κ. μάρτυς, γιατί είναι η τελευταία ερώτηση. Να απαντήσει για την αξία της ταινιοθήκης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ακούμε ότι έχουν μεγάλη αξία και τα στρουμφάκια και τα τούρκικα, οπότε εντάξει.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ ΒΟΡΙΔΗΣ: Mα, για τα στρουμφάκια θα λέμε τώρα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Ο κ. Μαντζούνης προσπαθεί να απαντήσει. Καταλαβαίνω ότι υπάρχει μια κόπωση.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Γιατί από 199 εκατομμύρια …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είναι η μεγάλη εγγύηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι οι εγγυήσεις της ταινιοθήκης του MEGA –εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να πω μόνο του MEGA- για πολλά κανάλια η ταινιοθήκη …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σε μια προεκλογική αφίσα έλεγε «η μεγάλη εγγύηση».
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ. Έχω διακόψει τον χρόνο. Να απαντήσει ο κ. Μαντζούνης στην ερώτηση για τις εγγυήσεις.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για την ταινιοθήκη αυτών των στρουμφακίων που αναφέρατε δεν ξέρω, αλλά για άλλες ταινιοθήκες οι οποίες είναι παλαιές και χρησιμοποιούνται ακόμα, υπήρξαν έσοδα της τάξεως των 50 και 60 εκατομμυρίων …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Τις βγάλατε σε πλειστηριασμό τώρα, που δεν σας δίνει τα λεφτά το MEGA;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν μιλάω για το MEGA.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, εγώ μιλάω συγκεκριμένα. Γιατί δεν τις βγάζετε σε πλειστηριασμό, για να τα κονομήσετε; Είναι 444 εκατομμύρια. Θα ζήσει και το MEGA.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Διότι δεν έχουμε φτάσει στο θέμα του πλειστηριασμού. Όταν βγουν στον πλειστηριασμό, θα δούμε και το σήμα του MEGA τι θα …
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Σωστό.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα κάνετε την τελευταία ερώτηση, κύριε Νικολόπουλε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, κύριε Πρόεδρε.
Και τότε πάντως δεν θα είναι μνημόσυνο, γιατί και τότε θα έχει αποδειχθεί ποιοι συμμετείχαν σ’ αυτή τη λεηλασία. Γιατί δεν θα είναι μνημόσυνο. Αν βγουν, λοιπόν, και ξαφνικά δούμε ότι δεν κάνει τόσο η αξία εκείνη ή η άλλη. Γιατί, ξέρετε, αν είχαν τόση αξία -πλούσιοι άνθρωποι και σπουδαίοι επιχειρηματίες είναι οι μέτοχοι του MEGA- δεν θα έδιναν κάτι λίγα ψωροεκατομμύρια για να το κρατήσουν στη ζωή; Θα άφηναν να χαθούν αυτά τα σπουδαία περιουσιακά στοιχεία;
Τέλος, όταν κάποιοι μέτοχοι άλλων εταιρειών –δεν αναφέρομαι στα ΜΜΕ, ούτε στα κόμματα- έχουν ακίνητη περιουσία, το ξέρετε ότι ζουν. Σας το λένε τα καταστήματα από την Καλαμάτα, από την Πάτρα. Σας λένε: «Αυτός ας έχει βαρέσει κανόνι, ας μην πληρώνει εμάς. Αυτός έχει βίλα στον Άγιο Αιμιλιανό, έχει αλεξίσφαιρο αμάξι, έχει είκοσι ανθρώπους που τον φυλάνε, πάει στο Da Capo κάθε πρωί με δεκαπέντε. Τι λέτε; Δεν έχει αυτός να πληρώσει;».
Εσείς τότε, όταν μάλιστα έχει την ανάγκη σας, όταν λέει «θέλω αναχρηματοδότηση», δεν ζητάτε τις προσωπικές τους υπογραφές των μετόχων και, αν έχουν και περιουσιακά στοιχεία, γιατί αν έχουν off shore;
Αν θέλετε –για να μην τα λέμε πίσω σας- εσείς είστε σε κάποια off shore, όπως εγράφη; Φαντάζομαι ότι δεν θέλετε να πω περισσότερα, γιατί δεν έχω χρόνο. Το έχετε διαβάσει αυτό, ότι είστε.
Λέω, λοιπόν: Κάνατε το ίδιο με τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης που έχουμε στον αέρα; Ζητήσατε από τον κ. Κυριακού, από τον κ. Μπόμπολα, από όποιον άλλο κύριο, να έλθει, αν δεν είχε άλλες εξασφαλίσεις ή είχε-δεν είχε, να βάλει και την προσωπική του υπογραφή, όπως κάνετε μ’ όλους εμάς που λέτε μάλιστα ότι δεν σας φτάνει μόνο η δικιά μας, αλλά λέτε να έλθει και της πεθεράς και του πεθερού και της μάνας και του πατέρα γιατί λες: «Αφού θα το πληρώσεις, τι φοβάσαι;».
(ΑΤ)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
137 / 141
ΤΣΙΤΑΣ
07/7/2016
DR0707AT
(PM)
Ήθελα, λοιπόν, ευθέως να μου πείτε εάν εστάλη επιστολή, εάν αποπειραθήκατε να τους πείτε ή εάν θα τους πείτε τώρα «ελάτε εδώ, ρε παιδιά, βάλτε την υπογραφή σας», όπως επίσης εάν έχετε υποχρέωση να κάνετε το ίδιο και για τα κόμματα.
Κύριε Μαντζούνη, η τροπολογία που ψήφισε ο αγαπητός μας κ. Σαμαράς είχε μια παράγραφο β΄ που έλεγε ότι απαλλάσσονται οι διοικητές και τα διοικητικά μέλη –το πήγε λίγο «καλαματιανά»- εφόσον έχουν τηρηθεί οι πράξεις του Διοικητική της Τραπέζης της Ελλάδος. Τότε το πήραν οι εφημερίδες και όλοι και είπαν «τους καθαρίσαμε τους φίλους μας, δεν τρέχει τίποτα, στο αρχείο η υπόθεση». Εσείς το έχετε υπ’ όψιν σας ότι αυτό που ψήφισε η Βουλή έχει και μια παράγραφο β΄; Γιατί ο οικονομικός εισαγγελέας δεν το είχε διαβάσει καλά. Του το πήγαμε. Πιστεύω ότι θα το έχει διαβάσει.
Άρα, έχουμε να μου πείτε για τα δάνεια των κομμάτων, εάν όντως έχουν παραβεί οι πράξεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ό,τι προβλέπεται από τη Βασιλεία Ι και ΙΙ, εάν θα καταστείτε κατηγορούμενοι και εάν θα ζητήσετε να έρθουν να βάλουν την υπογραφή τους αυτοί οι μεγαλοσχήμονες της ελληνικής επιχειρηματικότητας που μας κάνουν και θέλουν να μας κάνουν περήφανους.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε, ολοκληρώσατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τη λήψη προσωπικών υπογραφών αυτό συμβαίνει και έχει συμβεί και για τους μεγαλοσχήμονες, όπως τους επικαλείτε. Ποια ήταν η άλλη ερώτησή σας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Εάν συμμετείχατε σε offshore εταιρεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είχα φτιάξει μια offshore το 1976, νομίζω, η οποία δεν υπάρχει.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτή είναι για την οποία γίνεται λόγος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν ήξερα ότι γίνεται ντόρος.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Νικολόπουλε να περιοριστούμε στο θέμα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν έχει σχέση λέτε;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Άλλο λέω, κύριε Νικολόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι έχει σχέση πραγματικά, για αυτό το είπα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο μάρτυρας κατέθεσε για το συγκεκριμένο. Είπε ότι είχε το 1976. Όμως, το τι δημοσιεύτηκε…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορεί να είναι άλλη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε το εάν ικανοποιούνται οι όροι της τροπολογίας σχετικά με την απαλλαγή ευθυνών για τη δανειοδότηση των κομμάτων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν το γνωρίζω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το γνωρίζει. Να κλείσουμε, κύριε Νικολόπουλε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, σωστά είπατε -και θα τα καταθέσω- αν έχουν αξία οι εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών που σας έλεγαν. Θα καταθέσω τώρα τα πρωτότυπά τους για να τα δείτε. Είπε ο Πρόεδρος ότι καλό είναι, αφού τα δείτε, να μας στείλετε. Εγώ θα το ήθελα πάρα πολύ.
Τα δημοσιεύματα πάντως μιλάνε για μια εταιρεία στον Παναμά, που αναφέρουν ως διαχειριστή κεφαλαίων εσάς, πρόεδρο τον επίτιμο Πρόεδρο της Alpha Bank, κ. Κωστόπουλο, και γραμματέα κάποια κ. Ντόλη Κωστοπούλου. Η ίδια είναι; Μπορεί να είναι η ίδια που λέτε. Δεν ξέρω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κρατάμε ως γραπτό ερώτημα για τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank το πώς λήφθηκαν υπ’ όψιν οι εκθέσεις των ορκωτών που θα καταθέσει ο κ. Νικολόπουλος, γιατί δεν πρόλαβε στον χρόνο του.
Κύριοι συνάδελφοι, στο σημείο αυτό θα κάνουμε ένα διάλλειμα αυστηρά για δεκαπέντε λεπτά.
(ΔΙΑΚΟΠΗ)

(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
143 / 6
ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
07/07/2016
DS0707BS
​AT
(ΜΕΤΑ ΤΗ ΔΙΑΚΟΠΗ)
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αρχίζει η διακοπείσα συνεδρίαση.
Από τους παριστάμενους συναδέλφους έχουν ζητήσει τον λόγο οι τέσσερις. Υπάρχει κάποιος άλλος που θέλει να ζητήσει τον λόγο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Σταμάτης και ο κ. Θεοφύλακτος.
Λάβετε τις θέσεις σας. Να δώσουμε τον χρόνο και στο κύκλωμα για να ενεργοποιηθεί.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, συνεχίζεται η διακοπείσα συνεδρίαση. Συνεχίζεται η κατάθεση του μάρτυρα, κ. Μαντζούνη, διευθύνοντα συμβούλου της Alpha Bank.
Τον λόγο έχει ο κ. Γκιόλας Γιάννης από τον ΣΥΡΙΖΑ για οκτώ λεπτά συμπεριλαμβανομένων ερωτήσεων και απαντήσεων.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε διευθύνοντα σύμβουλε, η τράπεζά σας είχε θέσει ανώτατο όριο δανειοδότησης προς τον ΔΟΛ το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ και, μετά από διαδοχικές αυξήσεις, το ποσό των 12 εκατομμυρίων με έγκριση που έγινε στις 31/7/2008. Διαβάζω ό, τι υπάρχει στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας.
Μέχρι τον Απρίλιο του 2008 το υπόλοιπο ήταν 2 εκατομμύρια. Όμως τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους το υπόλοιπο ανήλθε στα 11,2 εκατομμύρια. Και ενώ είχε εξαντληθεί το όριο δανεισμού στις 28/4/2010, δώσατε νέο δάνειο 2 εκατομμυρίων χωρίς καμία εξασφάλιση και παρά τα αρνητικά σημάδια που άρχισαν να διαφαίνονται ήδη από τα αποτελέσματα του ομίλου το 2009. Ήταν αυτό σύμφωνο με τον κανονισμό πιστοδοτήσεων της τράπεζάς σας και σύμφωνα με την εισήγηση της διεύθυνσης corporate banking που φέρει ημερομηνία ιδία με την ημερομηνία απόφασης για το νέο δάνειο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κύριε Πρόεδρε, σε ό,τι έχει σχέση με ΔΟΛ και Ψυχάρη δεν θα απαντήσω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καταγράφεται αυτό.
Κύριοι συνάδελφοι, γνωρίζετε την εισαγωγική μου τοποθέτηση σχετικά με τα θέματα που έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.
Συνεχίστε παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Αφορά σε νομικό πρόσωπο αλλά εν πάση περιπτώσει.
Εγώ θα συνεχίσω σε κάποια που νομίζω ότι μπορεί να απαντήσει.
Οι χρηματοδοτήσεις που χορηγήσατε, εξυπηρέτησαν τους τόκους των δανείων του ΔΟΛ. Νομοθετικά απαγορεύεται η χορήγηση νέων δανείων για την πληρωμή οφειλομένων ληξιπροθέσμων τόκων. Η τράπεζά σας χορήγησε δάνεια για εξόφληση τόκων που ήταν ληξιπρόθεσμα; Είναι αυτό νόμιμο και σύμφωνο με τους κανονισμούς της τραπέζης;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Γενικά, θα απαντήσω για το θέμα των τόκων. Ορθότατα λέτε ότι δεν επιτρέπεται η χρηματοδότηση των τόκων. Όμως, όταν γίνεται μια ρύθμιση ενός δανείου, υπάρχει πρακτική που είναι η εξής. Κεφαλοποιούνται οι τόκοι, βγαίνει ένα νέο υπόλοιπο δανείου και εκεί επάνω καθορίζονται οι δόσεις. Οι τόκοι ενσωματώνονται στο δάνειο και έτσι προχωρεί η εξυπηρέτηση, αλλά δεν είναι χρηματοδότηση των τόκων αυτών καθ’ εαυτών. Μπαίνουν σε ένα χρεολύσιο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Πάντως, να θυμίσω ότι βάσει του ν.3601/2007 απαγορεύεται η χορήγηση νέων δανείων για την πληρωμή οφειλομένων ληξιπρόθεσμων τόκων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτοί δεν είναι τόκοι. Έχουν ενσωματωθεί και κεφαλαιοποιηθεί…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Είναι ένας μηχανισμός για να τους ενσωματώσετε και τους φέρνετε σαν κεφάλαιο. Δανειοδοτούνται οι τόκοι τελικώς ώστε να μην εμπίπτουν τα κύρια δάνεια στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια; Πώς μετά εμφανίζουμε ότι τα δάνειά μας εξυπηρετούνται, αφού στην πραγματικότητα δεν καταβλήθηκε τίποτε ούτε καν για τους τόκους; Με ποια αιτιολογία; Έχουν ενημερωθεί τα εποπτικά και ελεγκτικά όργανα της τραπέζης για την πρακτική αυτή;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εφόσον εξυπηρετείται το δάνειο με τη νέα ρύθμιση, αυτό είναι σύννομο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Ποιο ήταν το άνοιγμα μεταξύ απαίτησης της τράπεζάς σας και των υφισταμένων καλυμμάτων. Από το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδας προκύπτει ότι αυτό το άνοιγμα υπερέβαινε τα 50 εκατομμύρια. Ήταν 53,9. Σε ποιες ενέργειες προβήκατε ή έπρεπε εσείς να προβείτε για το κλείσιμο αυτό του ανοίγματος;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι πάλι για τον ΔΟΛ;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Περιέχει και τον ΔΟΛ και δάνεια προς υπόλοιπα ΜΜΕ. Αθροιστικά. Απαιτήσατε νέες εξασφαλίσεις και προσωπικές εγγυήσεις των μετόχων; Είναι μια συνήθης πρακτική και οι προηγούμενοι διευθύνοντες που έχουν παρελάσει μας είπαν αυτά τα στοιχεία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι είπα στην αρχή… Ο Τηλέτυπος είχε στήριξη από τους μετόχους 26 εκατομμύρια. Ο Antenna 131 εκατομμύρια αφού τα δάνεια είχαν…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Τι ήταν αυτές οι καλύψεις του Antenna;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ήταν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και δάνεια μετόχων για τη συμμετοχή τους σε αύξηση κεφαλαίων.
Ο Πήγασος είχε 30 εκατομμύρια, όπως είπα πριν. Το Star 81 εκατομμύρια. Οι Καθημερινές Εκδόσεις 14 εκατομμύρια και το ΣΚΑΪ 10 εκατομμύρια. Δηλαδή, σύνολο 300.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Θεωρείτε τις καλύψεις αυτές επαρκείς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θεωρούμε ότι το γεγονός ότι μπήκαν φρέσκα λεφτά ήταν πολύ θετικό. Από εκεί και πέρα, αν έχουν αυτά…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Φρέσκα με τι; Με καταθέσεις; Ατομικές;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βέβαια.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Μετρητά. Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Υπήρξαν και περαιτέρω καλύψεις εμπράγματες ή όχι. Αυτό θα το απαντήσω χωριστά γιατί δεν το έχω πρόχειρο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Έχω μια ερώτηση σε σχέση με το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο που συνήφθη με τον Antenna τον Μάρτιο του 2015. Συμμετείχατε κι εσείς, η τράπεζά σας με ποσοστό 15,06%, 24,5 εκατομμύρια. Λέτε ότι εξυπηρετείται. Η πραγματικότητα λέει ότι η πρώτη δόση -γιατί μιλάμε για αποπληρωμή εντός εξαετίας με διετή χαριστική περίοδο- έρχεται στις 23/9/2016 με 1,750. Οι υπόλοιποι όροι αποπληρωμής είναι γύρω στα 2,5-3 εκατομμύρια. Αλλά η τελευταία δόση, που έρχεται τον Μάρτιο 2022, καλύπτει ποσό ανερχόμενο στο 50% του δανεισθέντος ποσού, δηλαδή πάνω από 80 εκατομμύρια. Το κοινοπρακτικό ήταν πάνω από 162,6. Έχετε την πεποίθηση κι εσείς σαν τραπεζίτης από την εμπειρία σας ότι με τον τρόπο αυτόν και με την καταβολή των δόσεων, έτσι όπως την συμφωνήσατε, θα καταβληθεί και θα εξοφληθεί;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εφόσον συνεχίζει ο όμιλος Κυριακού την πορεία που έχει, ναι, έχω αυτή την πεποίθηση. Αυτή δε η εξόφληση της τελευταίας δόσεως, το λεγόμενο «μπαλόνι», είναι συνήθης στην τραπεζική πρακτική.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Η πεποίθηση από πού απορρέει; Η αρνητική θέση του Antenna, οι καλύψεις κατ’ εμάς δεν είναι επαρκείς. Πώς θα προκύψει δηλαδή η εκτίναξη αυτή μετά από πέντε χρόνια;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι πολύ-πολύ στέρεος όμιλος. Και μέχρι τώρα η συμπεριφορά του να ενισχύει την εταιρεία του είναι πολύ θετική.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Όπως επί παραδείγματι είναι γνωστό ότι το 2009 πούλησε τη Nova Televisia στη Βουλγαρία και εισέπραξε 542 εκατομμύρια, αν δεν κάνω λάθος, καθαρά.
(PS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​E.stavropoulou
Εκτυπώθηκε:​9/12/2011 1:49:00 μμ
151 / 8
ΨΑΡΡΑ
8/7/2016
DT0707PS
(BS)
Του επεβλήθη ποτέ ο όρος να καταθέσει ένα ισότιμο ποσό σε τράπεζα δική σας ή κάποια θυγατρική;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, διότι αυτό το ποσόν αφορούσε δάνειο, το οποίο δεν πήρε από εμάς για να κάνει αυτήν την επιχειρηματική κίνηση του στην Βουλγαρία. Όταν πούλησε την NOVA έφερε στην Ελλάδα 120 εκατομμύρια δολάρια και ξόφλησε ένα κοινοπρακτικό και νομίζω καμία τριακοσαριά ή διακοσαριά για να ενισχύσει την εταιρεία. Αυτά ήταν πέραν των συμβατικών υποχρεώσεών του. Δεν είχε συμβατική υποχρέωση πάντως να επιστρέψει χρήματα, διότι σας λέω ότι το δάνειο αυτό δεν ελήφθη από την τράπεζα την δικιά μας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Αυτό είναι το πρόβλημα βέβαια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι πρόβλημα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΑΣ: Θα ήθελα να κάνω και μια τελευταία ερώτηση.
Επειδή είπατε ότι σε σχέση με τα μέσα δεν έχετε επαφή, πιθανόν δεν υπέπεσε τίποτα στην αντίληψή σας ή δεν σας ζητήθηκε κάποια χαριστική ή κάποιος άλλος τρόπος να βοηθήσετε, να τους συνδράμετε, εσείς δεν συναναστρέφεστε με κύκλους παρομοίων μέσων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είμαι πολύ αντικοινωνικός.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει η κ. Καββαδία, από τον ΣΥΡΙΖΑ για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Κύριε Μαντζούνη, καταρχήν, θέλω να κάνω ένα σχόλιο. Είναι εντυπωσιακή η άρνησή σας να απαντήσετε σε οτιδήποτε αφορά ΔΟΛ και Ψυχάρη και πέραν των υποθέσεων για τις οποίες σας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Είπα και στην αρχή ότι ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής ενδεχομένως θα έλεγε ότι συνεχίζεται η κάλυψη προς συγκεκριμένο όμιλο και συγκεκριμένα πρόσωπα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είπα εγώ για κακοπροαίρετο;
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Όχι, όχι, εγώ λέω. Θα έλεγε, λέω, κανείς ότι ένας κακοπροαίρετος παρατηρητής θα μπορούσε να πει αυτό ότι συνεχίζεται η κάλυψη.
Εν πάση περιπτώσει, θα περάσω σε συγκεκριμένα ερωτήματα εγώ που αφορούν στη διαφημιστική δαπάνη με συγκεκριμένα στοιχεία. Βλέπω με βάση τα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου ότι στο διάστημα 2012 με 2015 στον ισολογισμό της τράπεζάς σας έχουμε αύξηση στις δαπάνες προβολή και διαφήμιση από 17,4 σε 19,3 εκατομμύρια. Η αύξηση είναι της τάξεως του 11%.
Ενδεικτικά αναφέρω ότι για το 2015 στον ΔΟΛ δόθηκαν 516.000 ευρώ, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 609.000, στον Όμιλο της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ και του ΣΚΑΙ 829.000, στο MEGA 428.000, στον ANTENNA 294.000, στον ΠΗΓΑΣΟ 523.000. Δηλαδή σε αυτούς τους έξι ομίλους Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης δόθηκαν σε μια χρονιά 3,6 εκατομμύρια ευρώ. Σε τέσσερα χρόνια να πούμε ότι δόθηκαν 76,3 εκατομμύρια για συνολική διαφημιστική δαπάνη της τράπεζάς σας προς όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Να θυμίσω ότι είναι χρόνια μεσούσης της κρίσης.
Σας ρωτώ, λοιπόν, για ποιο λόγο επιλέχθηκε να δοθεί «ζεστό» χρήμα σε κανάλια και εφημερίδες ως διαφήμιση την στιγμή που υπήρχαν ασυνέπειες από τους ομίλους αυτούς στην εξόφληση των δανείων τους; Αυτή είναι η πρώτη μου ερώτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εξ όσων βλέπω το 2009 η διαφημιστική μας δαπάνη ήταν 14 εκατομμύρια. Πέρσι νομίζω ήταν 7.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Παρόλα αυτά, τα στοιχεία, τα ποσά που σας λέω δεν τα αμφισβητείτε. Δηλαδή, ανεξαρτήτως του εάν υπήρξε μείωση ή αύξηση, μέσα σε μια χρονιά δόθηκαν 3,6 εκατομμύρια ευρώ σε πολύ συγκεκριμένους ομίλους. Σε τέσσερα χρόνια δόθηκαν –επαναλαμβάνω- 76,3 εκατομμύρια ευρώ στη διαφήμιση μεσούσης της κρίσης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν βγαίνει αυτό το ποσό.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε και το πρόβλημα του χρόνου.
Με βάση τα στοιχεία που έχω, επίσης, στη διάθεσή μου η Alpha έδωσε 158,8 εκατομμύρια για διαφήμιση στο διάστημα 2005 έως 2015. Τα 2/3 από τα χρήματα αυτά -έχω τα στοιχεία και μπορώ να σας τα αναφέρω συγκεκριμένα- δόθηκαν –μιλάω για τα χρόνια 2005-2015- στο MEGA 25,5 εκατομμύρια, στον ΑΝΤΕΝΝΑ 15,3 εκατομμύρια, στον ALPHA 7,9 εκατομμύρια, στον ΔΟΛ 6,1 εκατομμύρια, στον Μπόμπολα 6,2 εκατομμύρια, στο STAR 4,4 εκατομμύρια, στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 5 εκατομμύρια κοκ. Συνολικά 158,8 εκατομμύρια για διαφήμιση στο διάστημα 2005 έως 2015. Προφανώς και είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσό.
Εγώ θα επαναλάβω την ερώτηση, ακούστηκε και από συνάδελφο, αλλά θα ήθελα αφού ακούσαμε και αυτά τα ποσά να ρωτήσω: Ο κόσμος ξέρετε έχει την απορία γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση του συμψηφισμού μέρους της οφειλής των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσω της διαφημιστικής δαπάνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θέλω να τα δω τα στοιχεία αυτά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι τα στοιχεία που μας έχετε στείλει.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Βεβαίως, είναι στοιχεία τα οποία έχετε προσκομίσει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, αλλά θα ήθελα να δω για δική μου βέβαια χρήση, συγκριτικά με άλλες τράπεζες πού βρισκόμαστε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Από τα Πρακτικά θα έχετε πλήρη πρόσβαση σε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν κατάλαβα;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μισό λεπτάκι. Διακόπτω. Με Συγχωρείτε. Από τα Πρακτικά όπου γίνεται η συζήτηση για τη διαφημιστική δαπάνη των τραπεζών θα έχετε πλήρη πρόσβαση σε αυτήν την πληροφορία. Αυτό σας είπα.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Αυτά να σας πω ότι είναι στοιχεία τα οποία έχουμε πάρει από τα στοιχεία που εσείς μας στείλατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν αμφισβητώ. Απλώς από περιέργεια θέλω να δω πού βρισκόμαστε, γιατί η δική μας αρχή είναι να είμαστε πιο χαμηλά.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Πάντως τα νούμερα είναι εντυπωσιακά και το ερώτημα παραμένει: Γιατί δεν επιλέχθηκε η λύση του συμψηφισμού, συνεχίζατε δηλαδή να δίνετε διαφήμιση σε μέσα, τα οποία δεν ήταν συνεπή ως προς την αποπληρωμή των δανείων τους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το εξετάσω αυτό και ποια μέσα εννοείτε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ συνεχίστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για τον ΔΟΛ είπαμε δεν απαντώ, αλλά είμαι ενήμερος.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Μάλιστα.
Μια και αναφέρθηκε το κανάλι ALTER, το κανάλι ALTER έκλεισε το 2013, άφησε τουλάχιστον 293 εκατομμύρια ευρώ χρέος στις τράπεζες που το είχαν δανειοδοτήσει και ως απόδειξη οικονομικής ευρωστίας ξέρουμε ότι το κανάλι εμφάνιζε μεταξύ άλλων και την ταινιοθήκη του, που το 2009 από ό,τι έχω σημειώσει εκτιμήθηκε ότι έχει αξία 400 εκατομμυρίων ευρώ, δηλαδή αξία μεγαλύτερη ακόμα και από την ταινιοθήκη του MEGA που τότε ήταν το πρώτο κανάλι σε τηλεθέαση. Η τράπεζά σας αποδεχόταν αυτές τις αποτιμήσεις που προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι ήταν εξωφρενικές. Όταν το κανάλι πτώχευσε, οι τράπεζες δεν πήραν ούτε ένα ευρώ από την εν λόγω άυλη περιουσία του σταθμού.
Το ερώτημά μου σε εσάς και με όλη την εμπειρία που διαθέτετε, είναι: Τι ακριβώς έμαθε το τραπεζικό σύστημα από την περίπτωση του ALTER; Γιατί βλέπουμε οι ταινιοθήκες ακόμη και τώρα να θεωρούνται ως εγγυήσεις για να δοθούν δάνεια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για το ALTER δεν είμαι πρόχειρος, αλλά για τις ταινιοθήκες είπα και πριν ότι έχουν αξία ακόμα.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Το γεγονός, όμως, είναι ότι έχουμε ζωντανό παράδειγμα ενός καναλιού, το οποίο έκλεισε, χρωστούσε στις τράπεζες και οι τράπεζες από την ταινιοθήκη του, η οποία είχε αποτιμηθεί –επαναλαμβάνω- σε 300 εκατομμύρια δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τώρα το τι έγινε με το ALTER θα πρέπει να το δω. Δεν μπορεί, όμως, να γενικεύουμε το τι έγινε με ένα κανάλι.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Είναι, όμως, ένα παράδειγμα. Το 2013 συνέβη αυτό. Βάρεσε κανόνι το ALTER το 2013 και παρόλα αυτά, τα χρόνια που ακολούθησαν οι τράπεζες εξακολουθούσαν να δέχονται τις ταινιοθήκες ως περιουσία. Αυτό ως συμπέρασμα.
Και κάτι τελευταίο, γιατί δεν έχουμε και χρόνο. Από ό,τι βλέπω, πάλι στα στοιχεία μου μόνο στην Alpha το ALTER άφησε χρέη, τουλάχιστον, 43 εκατομμύρια μετά από διάφορους κύκλους δανειοδοτήσεων. Σας άφησε, λοιπόν, τόσο χρέος ένα κανάλι, στο οποίο οι ετήσιες αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και των μελών διοίκησής του ήταν 5,5 εκατομμύρια ευρώ, όπως υπογράμμιζαν οι δικές σας υπηρεσίες της τράπεζας. Σύμφωνα, επίσης, με τον κώδωνα του κινδύνου που έκρουαν οι δικές σας πάλι υπηρεσίες το 2009 η διαφημιστική δαπάνη συνολικά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είχε μειωθεί κατά 17,2%, εσείς όμως εξακολουθούσατε να δέχεστε ως εγγυήσεις μεταχρονολογημένες επιταγές από διαφημιστικές εταιρείες, οι οποίες μεταχρονολογούνταν ξανά και ξανά, ενώ έπεφτε ο διαφημιστικός τζίρος, δεχόσασταν ακόμη υποσχετικές επιστολές για προσκόμιση επιταγών.
Θέλω, λοιπόν, να σας ρωτήσω: Είναι αυτή η συνήθης πρακτική για την τράπεζά σας;
Και το δεύτερο και τελευταίο ερώτημα μου: Τελικά τι ποσά εισπράξατε από τις μεταχρονολογημένες αυτές επιταγές και από την προσωπική περιουσία των μεγαλομετόχων του ALTER; Σας το ρωτώ αυτό, γιατί χρειάζεται να βγάλουμε και εμείς ένα συμπέρασμα για τις εγγυήσεις που αποδεχόσασταν ως τράπεζα για τις συνεχείς αναδειοδοτήσεις.
Σας ευχαριστώ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θα κοιτάξω για το θέμα ALTER να σας στείλω ένα λεπτομερές σημείωμα. Μπορεί να κάνω λάθος, αλλά νομίζω ότι αυτές οι επιταγές είχαν εκδοθεί από εταιρείες διαφημιστικές πολύ αξιόπιστες τότε, ανήκουσες σε πολυεθνικές εταιρείες -μπορεί να λέω ανοησίες, αλλά έτσι νομίζω- οι οποίες αθέτησαν τις υποχρεώσεις τους. Νομίζω ότι αυτή είναι η εξήγηση για το ALTER.
(XS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​7/7/2016 3:54:00 μμ
158 / 7
ΧΑΒΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
8/7/2016
DU0707XS
(PS)
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Ως πρακτική πάντως η τράπεζά σας βρέθηκε πλήρως εκτεθειμένη απέναντι σε ένα κανάλι, για το οποίο -όπως είδαμε και ξέρουμε όλοι την εξέλιξη- δεν διασφαλιστήκατε σε τίποτα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παραμένει προφανώς η δέσμευσή σας για τα στοιχεία για το ALTER.
Τον λόγο έχει η κ. Κοζομπόλη και μετά είναι ο κ. Σταμάτης.
Έχετε τον λόγο για οχτώ λεπτά, κυρία Κοζομπόλη.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Κύριε Μαντζούνη, θα σας ρωτήσω για το ΔΟΛ αλλά και το κοινοπρακτικό δάνειο που δεν είναι μέσα στο κατηγορητήριο. Το κοινοπρακτικό δάνειο δόθηκε από τρεις τράπεζες, μεταξύ αυτών και την ALPHA, η οποία συμμετέχει με 31% σε αυτό το δάνειο, το οποίο είναι συνολικά 98,6 εκατομμύρια.
Για να δοθεί αυτό το δάνειο, έγιναν κάποιες μελέτες. Το 2013 προτάθηκε ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας, γιατί η εταιρεία είχε μια πτωτική πορεία και αρνητικά στοιχεία, το οποίο όμως σχέδιο δεν ευδοκίμησε. Παρά το γεγονός ότι το σχέδιο αυτό δεν ευδοκίμησε το 2013, το 2014 τελικά δόθηκε αυτό το δάνειο των 98,6 εκατομμυρίων, εκ των οποίων η τράπεζά σας συμμετείχε με περίπου 31 εκατομμύρια 400 χιλιάδες αν το θυμάμαι καλά. Και από το ποσό αυτό το συνολικό των 98,6 εκατομμυρίων, ένα ποσό αφορούσε την αναδιάρθρωση παλαιών δανείων και ένα ποσό, που ήταν 15,82 αν θυμάμαι καλά, 15 εκατομμύρια ήταν κεφάλαια κίνησης.
Τα ερωτήματά μου είναι δύο.
Το ένα είναι: Πώς προχωρήσατε σε αυτήν την αναδιάρθρωση, ενώ και πτωτική πορεία και αρνητικά στοιχεία της συγκεκριμένης εταιρείας υπήρχαν -του ομίλου ολόκληρου, δηλαδή θυγατρικής ΔΟΛ ΑΕ και θυγατρικών- και πτωτική πορεία υπήρχε στον κύκλο των εργασιών και εξασφαλίσεις επαρκείς δεν δόθηκαν; Το είχατε πει κι εσείς στην αρχή.
Το δεύτερο ερώτημα είναι: Όταν κάνουμε αναδιάρθρωση επιτρέπεται να δοθεί και κεφάλαιο κίνησης, δηλαδή ζεστό χρήμα 15 εκατομμυρίων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πάλι θα απαντήσω γενικά. Δεν αφορά τον ΔΟΛ.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ειδικά δεν μπορείτε;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: …(δεν ακούστηκε)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχει σημασία. Μην εκληφθεί, κύριε Πρόεδρε.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ- ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Τουλάχιστον να μας πείτε για τα 15 εκατομμύρια, που δόθηκαν, αν είναι σύνηθες αυτό και αν επιτρέπεται από τον κώδικα πιστοδοτήσεων της ALPHA.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε. Οι αναδιαρθρώσεις γίνονται για να βοηθηθεί η επιχείρηση να αναπνεύσει. Έτσι δεν είναι; Είναι σύνηθες.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Να έχει την προοπτική όμως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχετε δίκιο ότι πρέπει να υπάρχει προοπτική. Όμως, νομίζω ότι όταν δόθηκε αυτό το δάνειο η συμφωνία των τραπεζών, γιατί δεν ήταν μόνο η μία…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Η ALPHA BANK το διαχειρίστηκε αυτό…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχει σημασία ποιος ήταν διαχειριστής. Διαχειριστής είναι αυτός που έχει τις επαφές με τον πελάτη. Δεν επιβάλει τη δική του άποψη, όσον αφορά τις προοπτικές εκεί. Προφανώς επήλθε συμφωνία, ταυτόσημη γνώμη, ότι αυτό θα ήταν κάτι το οποίο θα βοηθούσε την εταιρεία. Αυτό έχω να σας πω.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Η αρνητική πορεία των εργασιών δεν λήφθηκε υπ’ όψιν; Αυτό είναι το ένα ερώτημα. Για το δεύτερο δεν μου απαντήσατε. Τα 15 εκατομμύρια ρευστό, μετρητά χρήματα που δόθηκαν πέραν της αναδιάρθρωσης των προηγούμενων δανείων, αυτό είναι σύννομο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι σύνηθες, εφόσον υπάρχει προοπτική βιωσιμότητας, να αναδιαρθρώνεις ένα υφιστάμενο δάνειο και να δίνεις κεφάλαιο κινήσεως όσο δικαιολογείται από τα νούμερα -δεν μιλάω για το ΔΟΛ- για να αναπνεύσει η εταιρεία, για να πληρώνει προσωπικό, φόρους ΙΚΑ και τα ρέστα.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Δηλαδή, είναι σύνηθες στις περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι ασύνηθες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Δεν θα σας ρωτήσω κάτι που είχα προετοιμάσει. Θέλω να σας ρωτήσω κάτι άλλο γενικό πάλι.
Συνηθίζεται και είναι σύμφωνο με τους κώδικες πιστοδοτήσεων της τράπεζας, όταν η πορεία μιας εταιρείας δεν πηγαίνει καλά -είναι αρνητικά τα νούμερά της όλα, η χρηματοοικονομική της κατάσταση είναι αρνητική- και για να δοθεί αυτό το δάνειο ως προϋπόθεση τίθεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, συνηθίζεται να δίνεται δάνειο από την τράπεζα για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου που είχε τεθεί πριν ως όρος για να χρηματοδοτηθεί;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δάνεια για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου;
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Η οποία αύξηση όμως προηγουμένως… Προσέξτε να δείτε, θέλω να μου απαντήσετε σε αυτό αν είναι νόμιμο κι αν είναι ηθικό. Δηλαδή, λέτε σε μια επιχείρηση: Για να σας δώσω αυτήν τη χρηματοδότηση, πρέπει να κάνετε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Σου δίνω, όμως, χρήματα να κάνεις αυτήν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, άρα, πληρούται αυτή η προϋπόθεση. Πείτε μου: Αυτό είναι σωστό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Φαντάζομαι ότι μπορεί να συμβεί. Εξαρτάται από τους όρους. Μπορεί κάποιος να σου πει: Δώσε μου τώρα –υποθετικά έτσι- ένα δάνειο για να συμμετάσχω στην αύξηση κεφαλαίου και εγώ θα πουλήσω το τάδε περιουσιακό μου στοιχείο να το εξοφλήσω. Αυτά τα πράγματα δεν είναι φετφάδες. Είναι αναλόγως των περιπτώσεων.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Το ερώτημα μου είναι σαφές. Είναι μια επιχείρηση που είναι προβληματική η κατάστασή της. Και λέει η τράπεζα: Σας χρηματοδοτώ, αν κάνετε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Παίρνει αυτή η επιχείρηση δάνειο από την ίδια τράπεζα, για να κάνει αύξηση. Αυτό πώς το βλέπετε; Θέλω να μου πείτε τουλάχιστον τη γνώμη σας θεωρητικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το βλέπω αναλόγως των όρων. Δηλαδή, αν το δάνειο αυτό έχει μία λήξη, η οποία είναι σχετικά σύντομη, ότι για να πάρει αυτό το δάνειο για την αύξηση κεφαλαίου, μπορεί να δώσει ένα κάλυμμα και έχουμε συμφωνήσει ότι το δάνειο αυτό για την αύξηση κεφαλαίου θα εξοφληθεί με αυτούς τους όρους, μπορεί να γίνει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Σύμφωνα με τον πιστοδοτικό κανονισμό της ALPHA και με δύο εγκυκλίους που έχει η ALPHA την 35 του 2001 και την 36 του 2011 τίθενται ορισμένοι όροι.
Πρώτον, διαλαμβάνεται το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις μέσων μαζικής ενημέρωσης είναι επιχειρήσεις ειδικού κινδύνου και πρέπει να λαμβάνονται περισσότερες εξασφαλίσεις.
Δεύτερον, συνάγεται απ’ όλα τα έγγραφα που προανεφέρα ότι για να χρηματοδοτηθεί μια επιχείρηση, πρέπει να έχει ή καλή πορεία εργασιών που να εξασφαλίζουν χρηματοροές τέτοιες που θα αποπληρώνουν τη δανειοδότηση, την πιστοδότηση ή να έχει εξασφαλίσεις που να καλύπτουν αυτήν την πιστοδότηση. Εσείς, η ALPHA τήρησε αυτούς τους κανονισμούς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αν μιλάτε για τον ΔΟΛ, δεν απαντώ.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Γενικά έχει τηρήσει αυτόν τον κανονισμό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε πρώτα να διορθώσω κάτι. Δεν υπάρχουν επιχειρήσεις ειδικού κινδύνου. Υπάρχουν επιχειρήσεις ειδικών κατηγοριών, οι οποίες έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Έχουμε πει και για τη διαβάθμιση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Άλλο οι διαβαθμίσεις.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Συγγνώμη που σας διακόπτω, αλλά κοιτάξτε, επειδή οι διαβαθμίσεις συγκεκριμένων εταιρειών –δεν θα το ρωτήσω τώρα γιατί δεν επιτρέπεται- έχουν αξιολογηθεί μεγάλου κινδύνου με δεκαέξι στην κατάταξη και πάλι έχουν χρηματοδοτηθεί, έχετε τηρήσει εσείς αυτούς τους κανονισμούς που έχουν τεθεί και από τον πιστοδοτικό σας κανονισμό, αλλά και από τις εγκυκλίους που προανέφερα 35 και 36;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να επιμείνω σε αυτήν την ιστορία του ειδικού κινδύνου. Δεν υπάρχει ειδικός κίνδυνος. Υπάρχει ειδική κατηγορία, όπου υπάρχουν πάρα πολλές επιχειρήσεις και κατηγορίες.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Γιατί τίθεται αυτή η διαβάθμιση; Σε δεκαπέντε, δεκαέξι, δώδεκα, δεκατρία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό αποτυπώνει μια συγκεκριμένη στιγμή την οικονομική κατάσταση μιας εταιρείας. Η διαβάθμιση δε αναθεωρείται κάθε χρόνο.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Πάντως τίθεται για να την λαμβάνεται υπ’ όψιν στη χρηματοδότηση φαντάζομαι. Την λάμβανε υπ’ όψιν η τράπεζά σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως τη λαμβάνουμε, αλλά μπορεί να λάβουμε κι άλλα δέκα πράγματα τα οποία αυτήν τη στιγμή…
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ- ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Μια τελευταία ερώτηση θα σας κάνω. Θα σας το θέσω, επειδή στην αρχή το είπατε, αφορά ΔΟΛ και Ψυχάρη. Αν θέλετε, θα απαντήσετε. Θα το κρίνετε εσείς.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Αναφέρθηκε ότι ο κ. Ψυχάρης σταδιακά, για να αγοράσει τις μετοχές του ΔΟΛ, πήρε ένα δάνειο 57.300.000 ευρώ.
(GA)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​17/6/2014 7:31:00 μμ
163 / 4
ΓΕΡΟΝΙΚΟΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
07/07/2016
DV0707GA
(XS)
Εν συνεχεία, αγόρασε όλες τις μετοχές ο κ. Ψυχάρης, απέκτησε το 100% και κατόπιν τις μεταβίβασε σε μία άλλη εταιρεία, την «ΣΠ. ΨΥΧΑΡΗΣ…». Δεν θυμάμαι ακριβώς την επωνυμία. Στη συνεχεία, αυτή η εταιρεία απορροφήθηκε από τον ΔΟΛ.
Το ερώτημά μου είναι το εξής: Αυτά τα χρήματα, τα 57.000.000 περίπου, ποιος τα οφείλει σήμερα στην Τράπεζά σας, ο κ. Ψυχάρης ή ο ΔΟΛ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είπα και πάλι ότι για τον ΔΟΛ δεν μιλάω. Όμως, ο ΔΟΛ τα οφείλει.
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΑΜΑΝΑΤΙΔΗ-ΚΟΖΟΜΠΟΛΗ: Ευχαριστώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Σταμάτης έχει τον λόγο και στη συνέχεια ο κ. Μπαλωμενάκης.
Θα ενημερώνω ποιος είναι ο επόμενος για να προετοιμάζεται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Μαντζούνη, κατά τη διάρκεια της εξέτασης άλλων μαρτύρων από άλλες τράπεζες μας μίλησαν για την ύπαρξη ενός πολυεπίπεδου μηχανισμού ελέγχου έγκρισης και χορήγησης δανείων. Ο αντίστοιχος μηχανισμός υπάρχει σε εσάς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, υπάρχει. Αναλόγως του ύψους τους αιτήματος, εξετάζεται από τα συμβούλια των χρηματοδοτήσεων. Επίσης, οι επιχειρήσεις χωρίζονται -κυρίως αναλόγως του ενεργητικού τους- σε τρεις κατηγορίες: Σε αυτές των οποίων η διαχείριση είναι πιο κεντροποιημένη και αφορά τις μικρές επιχειρήσεις, υπάρχει η μεσαία κατηγορία, που διαχειρίζονται τα επιχειρηματικά κέντρα και υπάρχει και η μεγάλη κατηγορία των επιχειρήσεων, οι οποίες διαχειρίζονται από το λεγόμενο «wholesale», από την τραπεζική μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι τρεις, βασικά, κατηγορίες. Εκεί κατηγοριοποιούνται οι επιχειρήσεις. Το θέμα των εγκρίσεων μέσα στα όρια που έχουν οι τρεις μεγάλες κατηγορίες, είναι θέμα αρμοδίων συμβουλίων.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασιστικό λόγο επ’ αυτών;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Το Διοικητικό Συμβούλιο μέχρι πρότινος ενημερώνετο. Και μάλιστα, δεν ενέκρινε. Και όταν ήρθαν οι εκπρόσωποι του δημοσίου, ετέθη το θέμα και ορθώς, για εμένα, δεν ενέκριναν τα δάνεια. Απλώς ενημερώνοντο. Τώρα, με τις νέες διατάξεις, είναι υποχρεωτικό για τα δάνεια των στελεχών και ορισμένων άλλων κατηγοριών.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Οι έλεγχοι από την Κεντρική Τράπεζα καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου αυτής -και ιδιαίτερα των τελευταίων δέκα ετών- έδωσαν κάποιο σημείο αντίθεσης στην πολιτική χορήγησης δανείων; Δηλαδή, διαπιστώθηκε κάποια απόκλιση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Γενική παρατήρηση, η οποία να επισημαίνει αδυναμίες ή μεγάλη αδυναμία, δεν εδόθη. Βεβαίως, παρατήρηση στις επιμέρους αδυναμίες στα θέματα στελεχώσεως ορισμένων υπηρεσιών, οι οποίες λόγω της καταστάσεως έπρεπε να ενισχυθούν, -και μιλάω για τις υπηρεσίες αυτές που παρακολουθούν τα δάνεια σε καθυστέρηση- ήταν πολύ σωστό που έγινε.
Επίσης, σε θέματα εταιρικής διακυβερνήσεως έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ το προσωπικό, κατόπιν υποδείξεως τη Τραπέζης της Ελλάδος. Και στα θέματα ξεπλύματος χρήματος έχουμε ενισχύσει πάρα πολύ. Αυτές οι υπηρεσίες οι οποίες στο τέλος της ημέρας δεν πουλάνε, δεν ασχολούνται με τραπεζική, αλλά ασχολούνται με την πίσω δουλειά, έχουν τριπλασιαστεί, τουλάχιστον, σε αριθμό.
Βέβαια, επιμέρους, όταν εξετάζουν φακέλους, πολύ συχνά λένε ότι εδώ έπρεπε να γίνει αυτό ή έπρεπε να γίνει το άλλο. Γίνεται μια πολύ προσεκτική δουλειά από την Τράπεζα της Ελλάδος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Παρακολουθήσεις στους ελέγχους από αντιπροσωπευτικό κλιμάκιο των δανειστών μας γίνονται και από πότε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι συνεχής ο έλεγχος των δανειστών. Μπορώ να σας πω ότι είναι καθημερινός. Καθημερινά οι αρμόδιοι οι δικοί μας έρχονται σε τηλεφωνική επαφή με τη Φρανκφούρτη, όπου υπάρχει μία ομάδα που παρακολουθεί την ALPHA BANK. Υπάρχει καθημερινή επαφή. Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται και πολύ συχνά στην Αθήνα -όπως είπα, ήταν και στις αρχές τις εβδομάδος- και παρατηρούν γραμμή-γραμμή την εκτέλεση των δεσμεύσεων που έχουμε αναλάβει έναντι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης. Συζητούνται τα θέματα, μας τίθενται στόχοι, μας τίθενται χρονικά όρια. Είναι πάρα πού στενή η παρακολούθηση και, βέβαια, πάντα για θέματα εσωτερικής λειτουργίας και όχι αυξήσεως εργασιών, για το οποίο ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Με τη μακρά εμπειρία που έχετε στον τραπεζικό χώρο, θα παρατηρήσατε όπως κι εμείς -εσείς πολύ περισσότερο- μία αύξηση των «κόκκινων» δανείων είτε αυτά είναι επιχειρηματικά είτε είναι στεγαστικά ή κάθε άλλου είδους δάνειο. Πού εντοπίζετε αυτή την αυξητική τάση; Ποιον παράγοντα θεωρείτε πιο αποφασιστικό; Την εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης, την επιχείρηση ή τον ιδιώτη που πήρε το δάνειο, κακοί χειρισμοί ή απρόβλεπτα γεγονότα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι ένα μείγμα όλων αυτών, κύριε Σταμάτη.
Επίσης, υπάρχει και το άλλο πολύ σοβαρό στοιχείο της νομοθεσίας, η οποία δεν βοηθάει ή δεν ενθαρρύνει τη συνεργασία του οφειλέτη με την τράπεζα. Και εδώ έχουμε το παράδειγμα του περίφημου Νόμου Κατσέλη, ο οποίος έχει αυξήσει σε εκρηκτικό σημείο τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών, τα στεγαστικά και τα άλλα. Δηλαδή, ακούει κανείς ότι υπάρχει δικάσιμος σήμερα -αν καταθέσει κανείς αυτό που καταθέτει κανείς για να πάει στο δικαστήριο- μέχρι το 2030-2031. Από πλευράς δικαίου, το να μπορεί κανείς να δώσει κάτι πολύ μικρό στην αρχή και να μείνει δεκαπέντε χρόνια σε ένα σπίτι χωρίς να πληρώνει τίποτα, ενώ ο άλλος πληρώνει ή το δάνειο ή το νοίκι, εγώ δεν βλέπω γιατί πρέπει να υπάρχει αυτός ο νόμος.
Υποτίθεται, όμως, ότι η Κυβέρνηση τώρα τον αλλάζει και ενθαρρύνει τη συνεργασία του οφειλέτη με τις τράπεζες -να υπάρχει ο συνεργάσιμος δανειολήπτης- για να βρεθεί μία λύση η οποία είναι το λογικό και το δίκαιο. Δηλαδή, αυτό ο άνθρωπος που πήρε ένα δάνειο και πλήρωσε, στο τέλος της ημέρας να του μείνει ένα σπίτι. Δεν είναι η δουλειά των τραπεζών να βγάζουν σε πλειστηριασμό.
Τώρα, αν το σπίτι που θα του μείνει είναι αυτό που αγόρασε αρχικά και ήταν εκατό τετραγωνικά και τώρα θα πρέπει να πάει σε ένα ογδόντα τετραγωνικών, αυτό είναι άλλο. Το ζητούμενο είναι να του μείνει το σπίτι.
(SM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Γερονικολός Άγγελος
Εκτυπώθηκε:​14/4/2016 11:02:00 πμ
171
ΜΑΣΟΥΡΑΣ
07/07/2016
DW0707SM
(GA)
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρακαλώ πολύ, η τελευταία ερώτηση από τον κ. Σταμάτη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Είναι γρήγορες οι ερωτήσεις μου.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κύριε Σταμάτη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Οι ερωτήσεις μου είναι πολύ γρήγορες. Δεν μπορώ να προβλέψω την απάντηση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, κύριε Σταμάτη.
Ορίστε, έχετε τον λόγο, για την τελευταία σας ερώτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Σε μία συζήτηση στη Βουλή είχα προτείνει κάτι. Δεν είναι το ακριβές αντικείμενό μας, αλλά είναι χρήσιμο να το ακούσουμε. Είχα προτείνει να υπάρχει το καθεστώς πρώτης προτίμησης για τον ανυπαίτιο οφειλέτη οικιστικού δανείου, με τη λογική ότι εάν πρόκειται αυτό να χορηγηθεί σε κάποιο fund και να το πάρει στο 10% ή στο 15% της αξίας του υπολοίπου, να καλείται από την τράπεζα ο οφειλέτης και να του προσφέρεται αυτή η λύση. Και εάν την δεχθεί, να το παίρνει αυτός, να μην το παίρνει το ξένο fund.
Η θέση της δικής σας Τράπεζας σε αυτή τη ρύθμιση είναι θετική ή αρνητική;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Οπωσδήποτε είναι θετική, διότι το θέμα δεν είναι -όπως σας είπα- να το πάρει ένα fund κοψοχρονιά και να βγάλει χρήματα στην πλάτη ενός συνεργαζόμενου ή ατυχήσαντος οφειλέτη.
Εμείς -δεν θέλω, βεβαίως, να λέω τι κάνουμε εμείς- στο θέμα των στεγαστικών δανείων έχουμε ιδρύσει μια εταιρεία η οποία είναι για τη διαχείριση των εν καθυστερήσει δανείων, όχι για την πώληση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να παρακαλέσω τώρα…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Ένα λεπτό. Κάνω γρήγορες ερωτήσεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχετε και άλλη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Μία ερώτηση. Είναι σύντομες.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το ήξερα αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Σας υπεβλήθη, κύριε Μαντζούνη, αίτηση από κόμμα για δανειοδότηση στο παρελθόν;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν το θυμάμαι. Δεν το έχω δει.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Και το τελευταίο.
Θέλω να μας πληροφορήσετε, μιας και σας είχαμε εδώ και το θέμα είναι καυτό, εάν φοβόσαστε αφελληνοποίηση του τραπεζικού συστήματος της χώρας μας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι εκτός θέματος βέβαια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Υπό ποία έννοια; Από πλευράς μετοχικής αυτό έχει επέλθει, αλλά με χρήματα που ήρθαν ζεστά στην Ελλάδα. Δεν -πώς να το πω;- μεταβιβάσθηκαν απλώς σε μια τράπεζα. Έβαλαν οι άνθρωποι τρεις φορές τα χρήματά τους στην Ελλάδα και ενισχύθηκαν τα κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών και μάλιστα χωρίς να γίνει από την Eurobank και από εμάς χρήση των κεφαλαίων…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην τελευταία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και η προηγούμενη, του 2014, ήταν πολύ μικρότερη. Αυτό είναι θετικό.
Όσο αφορά αυτό που έλεγα πριν, το αν χρειαστεί τα διοικητικά συμβούλια κατά πλειοψηφία να επανδρώνονται από αλλοδαπούς…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να στελεχώνονται.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): …αυτό δεν ξέρω εάν μου αρέσει πολύ, για να το πω αρνητικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Κύριε Μαντζούνη…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριε Σταμάτη, είναι η τρίτη ή η τέταρτη. Νομίζω ότι είμαστε και λίγο εκτός θέματος. Καταλαβαίνω το ενδιαφέρον, αλλά…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ: Έχουν ειπωθεί εδώ και άλλα εκτός θέματος. Είναι και χρήσιμα πράγματα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ σας άφησα να κάνετε και τρίτη και τέταρτη ερώτηση.
Τον λόγο έχει ο κ. Μπαλωμενάκης από τον ΣΥΡΙΖΑ για οκτώ λεπτά.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Με αφορμή αυτό που είπατε -θέλω να κάνω ένα μικρό σχόλιο στην αρχή- πραγματικά τα χρήματα αυτά έχουν μπει, είναι ξένα χρήματα. Η λεπτομέρεια είναι ότι θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ένα μεγάλο μέρος απ’ αυτά. Γι’ αυτό βλέπετε ότι είμαστε εδώ αρκετά επίμονοι. Και επιμένουμε σε λεπτομέρειες –και εγώ θα επιμένω σε λεπτομέρειες- όχι από αγένεια ούτε από κάποια προσωπική διάθεση. Και φυσικά δεν έχουμε και τίποτα με την Τράπεζα. Όλοι θα θέλαμε να είναι μια υγιής Τράπεζα και να επιτελεί τον ρόλο της.
Θέλω κατ’ αρχήν να σας ρωτήσω -εάν έχετε υπόψη σας- τι ημερομηνία φέρει η ποινική σας δίωξη;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): 22 Φεβρουαρίου 2016.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Μάλιστα. Γεννάται ένα θέμα, κύριε Πρόεδρε, για ποιο λόγο δεν είμαστε ενήμεροι αυτής. Να το ρωτήσουμε. Εμείς ζητήσαμε μεταγενεστέρως τα στοιχεία και είχαμε μείνει στο γεγονός που σας είπε ο κ. Λάππας στην αρχή. Είναι ένα ζήτημα και πρέπει να το ερευνήσουμε.
Είναι αλήθεια ότι αυτή η αναγγελία που μας κάνατε βαραίνει κατά κάποιο τρόπο την εξέταση σήμερα. Αυτοπεριοριστήκαμε. Δεν θα κάνω τις ίδιες ερωτήσεις. Θα ξεκινήσω, από το εξής: Ανάμεσα στους όρους υπήρχε και μια intercreditor agreement, όπως ξέρετε, δηλαδή μια συνεννόηση ότι ακόμα και όσα πιστοδοτικά ιδρύματα -εκτός των τριών που συμμετείχαν- δεν συμμετείχαν, προβήκαν σε ανάλογες ρυθμίσεις των υφισταμένων χρεών του οργανισμού προς αυτές.
Για παράδειγμα, η Eurobank, ο εκπρόσωπός της, απέφυγε να μας δώσει καθαρή εξήγηση για το γιατί ήταν υποχρεωμένος να συναινέσει, αν και δέχθηκε ότι έχει ζημία από τη ρύθμιση εκείνη.
Η ερώτηση είναι εάν υπήρξε κάποιος συντονιστής και ποιος συντόνισε αυτού του είδους τη διαπραγμάτευση, η οποία αποδείχθηκε ότι ήταν πραγματικά ευνοϊκή. Σας το είπαν και άλλοι συνάδελφοί μου. Θα κάνω και εγώ μερικές παρατηρήσεις στη συνέχεια. Έχετε εικόνα ποιος συντόνισε και ποιος επέβαλλε, εάν υπήρξε κάποιος που επέβαλλε; Δεν ξέρετε; Μάλιστα.
Είναι δεδομένο, κύριε Μαντζούνη, ότι σε αυτό το δάνειο υπήρξε αποδοχή μετοχών του «Τηλέτυπου» ως ενέχυρο. Είναι δεδομένο. Παρακολουθήσαμε, λοιπόν, ότι αυτές οι μετοχές δεν είναι απλώς ότι κάθε μετοχή υπόκειται στους συνήθεις κινδύνους των εισηγμένων, αλλά ειδικά αυτή, από ικανού χρόνου, είχε αρχίσει να κατακρημνίζεται μέχρι να φτάσει σε μία σχετική απαξίωση. Υπάρχουν σχετικοί πίνακες.
Εάν το συνδυάσουμε αυτό με το γεγονός ότι δεν υπήρξε εξασφαλιστικός μηχανισμός διόρθωσης για την περίπτωση που ορισμένα άυλα απαξιώνονται, βλέπουμε ένα μεγάλο, ένα τεράστιο άνοιγμα. Έχω την εντύπωση ότι ειδικά αυτό το τελευταίο το περάσατε -μου επιτρέπετε να πω- κάπως χαλαρά. Αναφέρατε ένα νούμερο 60.000.000 με 70.000.000 για τις ταινίες. Δεν μπορούμε να το κρίνουμε. Το δεχόμαστε. Μπορεί να είναι έτσι. Έχει σημασία, όμως, έναντι ποίου αρχικού. Δηλαδή όταν γίνεται μία εκτίμηση 400.000.000…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Έχετε δίκιο σε αυτό…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Είναι ένα ζήτημα αυτό σε τελευταία ανάλυση.
Και θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα μέρος του ευρύτερου προβλήματος, που δεν παρακολουθείται, δηλαδή, η εξέλιξη άυλων αξιών, όπως και με το σήμα. Διότι το σήμα είναι δεδομένο ότι σήμερα αξίζει 50 χιλιάδες και αύριο μπορεί να μην αξίζει τίποτα. Έτσι δεν είναι;
Και –για να μην μακρηγορώ- σε τελευταία ανάλυση, πείτε ότι το MEGA δεν παίρνει τώρα άδεια. Είναι μία πιθανότητα. Εάν συγκεντρώσει τις προϋποθέσεις και καταβάλλει το τίμημα που λέει ο νόμος, τότε καμία αντίρρηση. Και είναι πραγματικά ένα ζήτημα αυτό. Και το συνδυάζω -και τελειώνω το σκέλος αυτό- με το εξής: Οι μέτοχοι του MEGA έχουν αποδεδειγμένα πολύ ισχυρή θέση. Πρόσφατα ο κ. Καρακούσης του «Βήματος» αποκάλυψε –δεν είναι μυστικό πια- ότι η Motor Oil έχει διαθέσιμα εξακόσια πενήντα και ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τετρακόσια πενήντα. Αυτά είναι προκλητικά. Δηλαδή, ζητάτε εξασφάλιση από τον καθένα και δεν ζητάτε από τέτοιους κολοσσούς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ζητάμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ζητήσατε από τους συγκεκριμένους για παράδειγμα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ζητάμε.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Ναι, γενικά μιλάτε. Από τους συγκεκριμένους ζητήσατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι τρεις μέτοχοι πολύ μεγάλοι –όπως είπατε- πολύ ισχυροί.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Σας έδωσαν, που ζητήσατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και εμείς μιλάμε με αυτούς…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Κάνετε διαπραγμάτευση. Σας πρόσφεραν, σας κατέβαλλαν προσωπική εγγύηση; Διότι εάν σας είχαν καταβάλλει, δεν θα είχε χρειαστεί –υποθέτω- να καταγγείλετε το δάνειο. Έτσι δεν είναι; Άρα, λοιπόν, εάν υποθέτω σωστά, κύριε Μαντζούνη, εσείς ζητάτε και εκείνοι δεν σας δίνουν και λέτε, «εντάξει, συγγνώμη». Είναι κάπως έτσι; Δεν θέλω να το ευτελίσω, αλλά μου φαίνεται κάπως έτσι είναι το ζήτημα.
Βλέπω ότι δυσκολεύεστε, ότι δεν θέλετε. Το σέβομαι.
Θέλω να σας ρωτήσω το εξής και νομίζω ότι τελειώνω, γιατί τελειώνει και ο χρόνος μου: Υπήρξε όλη αυτή η ανώμαλη περίοδος -ας την πούμε έτσι κομψά, πολύ επιεικώς- όπου τα χρήματα έφευγαν με μεγαλύτερη ευκολία απ’ ό,τι σήμερα κάτι που ελπίζουμε όλοι να σταματήσει και να μπουν κάποιοι κανόνες. Και πιστεύουμε ότι και η Επιτροπή μας θα είναι μια αφορμή γι’ αυτό. Σας ρώτησε ο κ. Νικολόπουλος εάν έχουν ονοματεπώνυμο εκείνοι και εάν κλήθηκαν να λογοδοτήσουν. Εγώ το πάω λίγο ευρύτερα: Έγινε έστω έναρξη κάποιου πειθαρχικού ελέγχου;
(AR)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​S. Masouras
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
179 / 8
ΓΚΟΥΒΑΣ
07/07/2016
DX0707AR
(SM)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Από δικής μας πλευράς;
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Για την τράπεζά σας μιλάω, ναι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Εμείς είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα αυτά τα οποία γίνανε σε αυτές τις περιπτώσεις είναι απολύτως…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Προφανώς διαφωνείτε με την Τράπεζα της Ελλάδος και ακόμα προφανέστερα με τον Εισαγγελέα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν είπε τίποτα.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Είπε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Είπε σε δύο σημεία η Τράπεζα της Ελλάδος. Ήταν ολίγον διφορούμενα. Όμως, δεν θα τα πω.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Μαντζούνη, δεν θα πρέπει να υπάρχει μια αυξημένη ευαισθησία διότι είπαμε ότι είναι χρήματα τα οποία, εν τελευταία αναλύσει, πληρώνονται από τον ελληνικό λαό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, ευαισθησία υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη. Ευαισθησία, όμως, υπάρχει από έναν άνθρωπο ο οποίος…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Θα θέλαμε πολύ να την είχαμε δει. Σας το λέω εντίμως. Όμως, δεν τη βλέπουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, την βλέπετε μπροστά σας.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Δεν τη βλέπουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν την βλέπετε; Να σας πω, λοιπόν, πώς έπρεπε να τη δείτε, γιατί δεν το ξέρετε.
Εγώ πήγα σε νομικούς, πολύ έγκριτους ποινικολόγους, και είπα αν υπάρχει διαδικασία που να πάρω εγώ προσωπικά την ευθύνη για όλα αυτά, παρακαλώ να γίνει αυτό το πράγμα.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Και σας είπαν ότι δεν γίνεται;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Και μου είπαν ότι δεν γίνεται.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Εννοείτε για την ομάδα των δέκα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Η ομάδα των δέκα η οποία…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Με συγχωρείτε, αλλά οι στενογράφοι πρέπει να σας ακούνε. Οπότε ή θα πείτε την απάντηση ή δεν θα την πείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Σε μία τράπεζα εκατόν τριάντα πέντε ετών όταν κατηγορείται η διοίκησή της ότι δέκα άτομα έχουν συμπήξει συμμορία -γιατί επ’ αυτού πρόκειται- εγώ μάλλον ενοχλούμαι. Και το λέω πολύ απλά. Και ενοχλούμαι ιδίως όταν κατηγορούνται γι’ αυτά τα πράγματα οι συνεργάτες μου, οι οποίοι δίνουν όλη τους τη ζωή, δεν ξέρουν από διακοπές, δεν ξέρουν από ξεκούραση, είναι από το πρωί ως το βράδυ με τους ξένους, με τους μέσα και δίνουν όλο τους τον εαυτό.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Μαντζούνη, εκτιμάται αυτό που λέτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Έχω αγανακτήσει.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Προφανώς εκτιμάται. Ευτυχώς, όμως, για τον ελληνικό λαό η νομοθεσία είναι συγκεκριμένη…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Η τελευταία σας ερώτηση, κύριε Μπαλωμενάκη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Και εγώ είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί πως όλα αυτά…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Θα έρθει στη Δικαιοσύνη η υπόθεση και θα κριθεί. Παρατήρηση είναι αυτή.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): … δεν έχουν καμία βάση. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Τον λόγο έχει ο κ. Θεοφύλακτος για οκτώ λεπτά.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Δεν μπορώ παρά να ξεκινήσω με ένα σχόλιο σε αυτό που αναφέρθηκε ο συνάδελφος κ. Λοβέρδος, δηλαδή «Τι κάνουμε εδώ, να αναρωτηθούμε». Το απαντήσαμε και τότε, αλλά ήθελα να καταγραφεί: Κάνουμε το αυτονόητο – πέραν της εντολής που έχουμε από ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής- δηλαδή ερευνούμε εάν είναι βάσιμες οι υπόνοιες που έχει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμπολιτών μας. Και δεν θα ήμασταν εδώ εάν είχαν λειτουργήσει ομαλά και κανονικά οι θεσμοί, οι κανόνες της αγοράς, οι εποπτικοί μηχανισμοί κ.λπ..
Και από την άλλη, κάποιοι συνάδελφοι αναρωτιούνται τι κάνουμε σήμερα εμείς και από την άλλη λένε να κάνουμε εξεταστική για να δούμε τι μπορεί να είχε στο μυαλό του ο Υπουργός Οικονομικών του πρώτου εξαμήνου του 2015. Τέτοια κατάληξη και τόσο Οργουελιανή ατμόσφαιρα -γιατί ο Όργουελ είχε μιλήσει για εγκλήματα σκέψης- δεν θα μπορούσα να τη φανταστώ.
Επίσης, θα ήθελα να κάνω μία παρατήρηση, πριν περάσω στις ερωτήσεις, γιατί διαφωνώ κάθετα με αυτό που αναφέρατε, κύριε Μαντζούνη, για τον νόμο Κατσέλη. Και θα μπορούσα να μιλάω όχι οκτώ, αλλά ογδόντα ίσως και περισσότερα λεπτά. Θα πω μόνο το εξής: Είναι ένας νόμος που χάρη σε αυτόν εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά εξακολουθούν να υπάρχουν, ένας νόμος που χάρη σε αυτόν η ελληνική κοινωνία εξακολουθεί να πορεύεται. Είναι ένας νόμος που υπάρχει σε όλον τον δυτικό κόσμο και υπάρχει σε περιπτώσεις που δεν έχουμε οικονομική ύφεση. Δηλαδή, άνθρωποι που υπερδανείστηκαν και έχουν σταθερό μισθό ή και έχουν και αύξηση στο μισθό τους. Εδώ μιλάμε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων συμπολιτών μας έγιναν άνεργοι ή μειώθηκε ο μισθός ή η σύνταξή τους στο μισό.
Περνάω στις ερωτήσεις.
Ξεκινάω με το κοινοπρακτικό δάνειο, που συμμετείχε η Τράπεζά σας μαζί με Εθνική και Πειραιώς, των 80 εκατομμυρίων ευρώ στον όμιλο «Πήγασος» το οποίο εκταμιεύτηκε πρόσφατα, δηλαδή τον Απρίλιο του 2016, λίγες ημέρες μετά τη συζήτηση και την λήψη απόφασης από την Ολομέλεια της Βουλής για τη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής.
Η ερώτησή μου είναι η εξής: Σε μια εταιρεία, που ο τζίρος της μειώθηκε από 162.000.000 στα 33.000.000 -η πτώση ήταν 80%, ραγδαία, από 162.000.000 χρόνο με τον χρόνο πήγε στα 92.000.000, στα 80.000.000, στα 58.000.000, στα 33.000.000- με αρνητική καθαρή θέση, με αρνητικά στοιχεία, με αρνητικό EBITDΑ, με ζημιογόνα αποτελέσματα -και οι θυγατρικές με ζημιογόνα αποτέλεσμα- με χαμηλή πιστοληπτική ικανότητα και, κυρίως, ελάχιστες προοπτικές, με ποιους κανόνες αντέχει να συμμετέχει η Τράπεζά σας και να δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ; Μοναδική εξασφάλιση ένα ακίνητο που οι ίδιες οι τράπεζες το εκτιμούν ούτε 10 εκατομμύρια ευρώ, άμεσης εκταμίευσης περίπου 5 εκατομμύρια ευρώ το οποίο είναι δια τρία. Δηλαδή, 1,5 εκατομμύριο ευρώ είναι η μοναδική ουσιαστική εξασφάλιση, πέρα από σήματα και άυλα αγαθά.
Επίσης, έως τρία χρόνια η μετοχή του συγκεκριμένου ομίλου ήταν σε αναστολή διαπραγμάτευσης -έως 1 Απριλίου- και δέκα ημέρες μετά εκταμιεύεται το δάνειο το οποίο ήταν σε διαπραγμάτευση για πολύ καιρό. Και συμμετέχει η Τράπεζά σας με 30 εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιους κανόνες της Τράπεζάς σας ή της Τράπεζας της Ελλάδας ή της λογικής ή του νόμου αντέχει αυτή η ενέργεια της Τράπεζάς σας;
Από τα στοιχεία που έχουμε, χρωστούσε τόκους ληξιπρόθεσμους ύψους 2,1 εκατομμύρια ευρώ σε εσάς. Συνολικά στις τράπεζες που συμμετείχαν στο ΚΟΔ αυτό χρωστούσε η «Πήγασος» 13,8 εκατομμύρια.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Στα στοιχεία που έχω εγώ ο «Πήγασος» έχει ενισχυθεί από τους μετόχους με αύξηση κεφαλαίου 16 εκατομμύρια και δάνεια 14.000.000, δηλαδή, 30.000.000. Και έχει νέο δανεισμό από τις τράπεζες 21.000.000.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πότε έγιναν αυτά; Πείτε μας ημερομηνία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Τώρα. Αυτά έχω. Αλλά, μπορώ να κοιτάξω αυτό που μου είπατε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΛΙΑΣ: Είναι επιμεριστικό; Γιατί είπε για 80 εκατομμύρια ο συνάδελφος.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, 80.000.000 είναι σίγουρα γιατί το είχαμε και με τις άλλες τράπεζες, με την Εθνική ας πούμε. Αυτό συμφωνήθηκε και καταβλήθηκε τον Απρίλιο.
Θα ρωτήσω γι’ αυτό το συγκεκριμένο δάνειο και εύχομαι να έχετε στοιχεία, γιατί αμέσως μετά την καταβολή του, τον Απρίλιο του 2016, ζητήθηκε από τον όμιλο η τροποποίηση της λήξης του και ενώ ήταν πενταετές, ζητήθηκε να λήξει τώρα, στις 30 Ιουνίου 2016. Έληξε, δηλαδή. Το γνωρίζετε αυτό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Το δάνειο αυτό έχει λήξει και βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις με τον κύριο…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εξηγήστε μου, γιατί ο όμιλος να ζήτησε κάτι τέτοιο, δηλαδή, να λήξει τώρα, ενώ έχει μπροστά του πέντε χρόνια, και γιατί να γίνει δεκτό από την Τράπεζά σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Ζήτησε να λήξει τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Ναι, έγινε αίτημα. Δηλαδή, ενώ ήταν πενταετές, ο όμιλος ζήτησε να λήξει στις 30/6. Αυτά είναι τα στοιχεία που έχουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Αφήστε να το δω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Γιατί μένει πραγματικά ένα κενό.
Πρόσφατα ο όμιλος βρέθηκε εκτός χρηματιστηρίου, στις 30 Μαΐου. Το εκτιμήσατε αυτό; Ήταν στις πιθανές προβλέψεις της τράπεζας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Αφήστε να το δω.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν έχετε στοιχεία.
Δεν μπορώ να καταλάβω -ρώτησε, βέβαια, η συνάδελφος- σε όλες αυτές τις εταιρείες που εξετάζουμε, στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που σας χρωστάνε 30.000.000, 80.000.000 -συνολικά είπατε περίπου 300 εκατομμύρια ευρώ- πώς αφενός μεν διαφημίζεστε σε μία εποχή που ο κόσμος δεν παίρνει δάνεια, γιατί εσείς δεν δίνετε κιόλας -έχετε αυτήν την πολιτική- και από την άλλη πώς ενώ σας χρωστάνε τόσα εκατομμύρια, τους δίνετε ζεστό χρήμα και δεν τα συμψηφίζετε; Τι διαφημίζετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΝΗΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά στο θέμα των διαφημίσεων, είπαμε γιατί γίνονται οι διαφημίσεις. Και όταν λέτε ότι δεν δίνουμε δάνεια, εννοείτε στεγαστικά βέβαια -γιατί υπάρχει πολύ μικρή ζήτηση- και καταναλωτικά. Από την άλλη πλευρά, όμως, διαφημίζουμε άλλες υπηρεσίες που παρέχουμε στους εν δυνάμει πελάτες μας. Άρα, η διαφήμιση δεν μπορεί να σταματήσει.
​​​​
(AD)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Μήλιωση Σωτηρία
Εκτυπώθηκε:​8/3/2013 12:39:00 μμ
186 / 7
ΑΤΖΑΡΑΚΗ
8/7/2016
DY0707AD
(AR)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μάλιστα.
Ήθελα, επίσης, να ρωτήσω κάτι για τις αναδιαρθρώσεις. Εσείς είστε οι δανειστές –όπως, για παράδειγμα, τώρα έχει η Ελλάδα τους δανειστές, τους θεσμούς- και έχετε τις επιχειρήσεις που έχουν πέσει έξω. Συνήθως τέτοιες εξετάζουμε. Εξετάζετε τις δαπάνες, τα έξοδα; Μπαίνετε παρεμβατικά; Το ρωτώ, γιατί στην αρχή αναφερθήκατε στο ότι και στην Ελλάδα είχαμε τέτοιες εκτιμήσεις, γι’ αυτό δόθηκε βοήθεια. Από την άλλη, όμως, έπεσε και μεγάλο μαχαίρι σε όλους εμάς τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή, έχουν επιβάλει τους όρους τους οι δανειστές μας σε μεγάλο βαθμό.
Εσείς, λοιπόν, επιβάλλετε τέτοιους όρους; Το ρωτώ, γιατί εμείς δεν ξέρουμε τα οικονομικά στοιχεία και δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτά, ενώ φαντάζομαι ότι εσείς θα έχετε. Φαντάζομαι τεράστιους μισθούς σε μεγαλοδημοσιογράφους, σε μεγαλοστελέχη, σε αποζημιώσεις απολύσεων κλπ. Σ’ αυτά έχει λόγο η Τράπεζά σας; Όταν πέφτουν στα βράχια οι εταιρείες των ΜΜΕ, όταν φτάσουν να κλείσουν, τελικά την πληρώνει ο μεγάλος πληθυσμός, ο πολύς κόσμος των απλών δημοσιογράφων που συζητάμε τώρα. Αντίθετα, τα μεγαλοστελέχη έχουν εισπράξει όλα αυτά τα χρόνια υψηλότατες απολαβές και δεν θίγονται καθόλου απ’ αυτήν την ιστορία. Παρεμβαίνει, λοιπόν, η Τράπεζά σας σε τέτοια ζητήματα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν παρεμβαίνει, αλλά απ’ ό,τι ξέρω, υπάρχουν Μέσα τα οποία έχουν απλήρωτους τους δημοσιογράφους –απ’ ό,τι διαβάζω- για μήνες. Αμφιβάλλω αν εξαιρούνται άλλοι «μεγαλοδημοσιογράφοι», όπως τους ονομάζετε. Ελπίζω να μη γίνεται. Πώς να σας το πω; Όμως, δεν το ξέρω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Θεοφύλακτε.
Κύριε Νικολόπουλε, θέλετε κάτι; Σας είδα να σηκώνετε το χέρι. Θέλετε να κάνετε κάποια ερώτηση ή θέλετε να πείτε κάτι επί της διαδικασίας;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κάποια ερώτηση θα ήθελα να κάνω, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μπορείτε να κάνετε την ερώτηση σε είκοσι δευτερόλεπτα;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ήδη τα χάσαμε τα είκοσι δευτερόλεπτα.
Τι να πω τώρα; Όσον αφορά το ότι στελεχώνετε, ναι, είχατε δίκιο. Βάλατε Πρόεδρο στην ΑΤΤΙΚΗΣ την υποψήφια Βουλευτή του κ. Μάνου.
Ήθελα να σας πω, κύριε Μαντζούνη, το εξής: Είδατε τώρα που έκλεισαν οι στρόφιγγες ότι μπορεί κανείς να πει τι έγινε με τις αναχρηματοδοτήσεις που δεν δίνονται στα παλαιά δάνεια, το πώς αχρηστεύτηκε αυτός ο μοχλός της πολιτικοεπιχειρηματικής διαπλοκής, διότι αλλιώς δεν είναι ότι σήμερα εμφανίστηκαν αυτά. Συμβαίνουν πάρα πολλά χρόνια και αυτό είναι το ερώτημά μου. Για πόσα χρόνια στα χρόνια που πέρασαν δεν πλήρωνε κανένας; Εσείς τους κάνατε αναχρηματοδότηση στην αναχρηματοδότηση και μάλιστα, όπως ακούσαμε –το ξέρουμε, το λένε τα χαρτιά που μας στείλατε- τους δίνατε και κάτι για χαρτζιλίκι, για να περάσουν και καλά, εκτός από την αναχρηματοδότηση.
Είναι δυνατόν, λοιπόν, σήμερα να λέμε ότι δεν θυμόμαστε και να λέτε «Είναι πολύ καλό να γίνουν συνεπείς οι Έλληνες δανειολήπτες»; Πείτε, λοιπόν, σας παρακαλώ –και αυτό είναι το ερώτημα- σκέφτεστε να ζητήσετε και από τους κυρίους καναλάρχες, τους κυρίους εκδότες, τους κυρίους Μαρινόπουλους, να κάνουν ακριβώς το ίδιο; Σας το ρωτώ, διότι εμένα μου λένε οι συμπολίτες μου ότι οι τράπεζες τους λένε να πάνε και να παραιτηθούν οποιασδήποτε αξίωσης, για να γίνουν συνεπείς, όπως ο νόμος ορίζει, που εσείς χαιρετίζατε. Κάνετε το ίδιο σ’ αυτούς; Και αν ναι –ή αν δεν το κάνετε, πείτε μας ότι θα το κάνετε- με τον ίδιο τρόπο να τους αντιμετωπίσετε, όπως τους απλούς πολίτες τους δανειολήπτες που πήραν ένα σπίτι στο Αιγάλεω.
Τέλος, έχετε προσωπικές εγγυήσεις, όπως μου λένε τώρα; Μου λένε ότι έχετε πάρει προσωπικές υπογραφές σε δάνεια –μου έστειλαν μήνυμα- από κάποιους καναλάρχες. Εάν τις έχετε και δεν τις έχετε ενεργοποιήσει, τότε είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη σας. Αν το ξέρετε, να μας το πείτε.
Αν δεν το ξέρετε, παρακαλώ τον Πρόεδρο να ζητήσει να του απαντήσουν οι τράπεζες εγγράφως εάν παρ’ ελπίδα –δεν το πιστεύω, αλλά μακάρι να είναι έτσι- έχουν βάλει προσωπικές υπογραφές. Τότε, πραγματικά, θα έχουν και εκείνοι υποστεί τη συνέπεια της επιχειρηματικής τους ήττας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Νικολόπουλε.
Κύριε Μαντζούνη, θα θέλατε να πείτε κάτι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όσον αφορά τις προσωπικές εγγυήσεις, όπου μπορούμε παίρνουμε και υπάρχουν.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ως εκ τούτου, αφού έχετε προσωπική εγγύηση, γιατί δεν κινείστε για αναγκαστικές αποζημιώσεις, έγγραφες…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ, κύριε Νικολόπουλε, αφήστε τον να απαντήσει. Κατάθεση μάρτυρα είναι.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά το ένα φέρνει το άλλο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα απαντήσει ο κ. Μαντζούνης.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Έχετε μάθει εσείς ότι έτρεξαν σε κανέναν και βρήκαν;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα απαντήσει ο κ. Μαντζούνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Οι ενέργειες οι οποίες γίνονται και θα γίνονται αρχίζοντας από την πίεση των μετόχων, θα συνεχιστούν και κάθε ένδικο μέσο θα χρησιμοποιηθεί…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, αλλά να γίνει γρήγορα, γιατί είδατε ότι ο Μαρινόπουλος πούλησε τα ακίνητα στην εταιρεία στο Ντουμπάι, για να μπορεί να βλέπει τη βράβευση των αλόγων του.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, νομίζω –δεν είμαι βέβαιος- ότι εκεί υπάρχει κάτι άλλο. Αυτά τα χρήματα που εισέπραξε, τα έβαλε σε δάνεια εδώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ευχαριστούμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να καταθέσω την επιστολή που σας είπα ότι έστειλα στην κυρία Εισαγγελέα για τον κ. Φωκίωνα και έχει από πίσω και την απόρρητη έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που λέει ότι δεν ήταν σύννομη.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ωραία, κύριε Νικολόπουλε. Να κατατεθεί στα Πρακτικά.
Ο κ. Παπαηλιού, παρακαλώ, έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
Από εδώ και πέρα, παρακαλώ, δεν θα μπορέσουμε να δεχθούμε άλλες ερωτήσεις εκτός σειράς.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​Θα ήθελα να κάνω μια αρχική παρατήρηση σε σχέση με όσα ελέχθησαν αρχικά για το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής. Το αντικείμενο της Εξεταστικής Επιτροπής προκύπτει από την απόφαση που ελήφθη από την Ολομέλεια της Βουλής και μάλιστα ομόφωνα από όλα τα κόμματα. Επομένως, όλες οι ερωτήσεις που τίθενται στους μάρτυρες και εν προκειμένω στον κ. Μαντζούνη είναι ερωτήσεις οι οποίες αποσκοπούν στην αναζήτηση της αλήθειας και στην ενημέρωση του ελληνικού λαού, ο οποίος τα τελευταία χρόνια, όπως είναι γνωστό, έχει υποστεί τα πάνδεινα.
Για να έρθω τώρα σε μια σύμβαση πίστωσης με αλληλόχρεο λογαριασμό στις 21/10/2005 με το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ. Μέχρι το 2009, αυτή η σύμβαση ήταν ακάλυπτη. Το 2009 καλύπτεται ένα μέρος της με δύο συμβάσεις εγγύησης. Μελετώντας τον φάκελο που εστάλη από την Τράπεζά σας, ευρέθη μια υποσχετική επιστολή με ημερομηνία 29/9/2009, με την οποία –διαβάζω επί λέξει- «Η εταιρεία αναλαμβάνει την υποχρέωση να εξοφλεί το ποσό χορηγήσεως που πραγματοποιείται με τις εξής προθεσμίες» και δεν αναφέρονται προθεσμίες.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Καθόλου;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​Καθόλου.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μήπως τις έχουν σβήσει;
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​ Μ’ αυτήν την υπόσχεση, μπορείτε να μου εξηγήσετε ποια τράπεζα θα έδινε σε οποιαδήποτε επιχείρηση ή σε οποιοδήποτε νοικοκυριό ή φυσικό πρόσωπο προσωπικά δάνεια; Η αίσθησή μου είναι ότι μια τέτοια πρακτική τείνει να είναι πρακτική δωρεάς. Αποπληρώνεται το δάνειο; Αν αποπληρώνεται, πώς και με ποια συχνότητα ως προς τους τόκους και το κεφάλαιο;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ λέτε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​Για το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι πλήρως ενήμερο με 30/6/2016. Τα άλλα δεν τα θυμάμαι. Μπορώ να δω αυτήν την υποσχετική.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​Για να φθάσουμε εδώ που φθάσαμε, έγιναν στο μεταξύ αναχρηματοδοτήσεις, έτσι δεν είναι; Πώς αλλιώς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν βλέπω….
Εμάς, άλλωστε, μας χρωστά ένα σχετικά μικρό ποσό και είναι ενήμερο.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ:​Μάλιστα.
Παρά ταύτα, η Τράπεζά σας το 2010 προέβη σε νέα δανειοδότηση προς το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ ύψους 750 χιλιάδων ευρώ. Αυτό το ποσό ήταν ακάλυπτο 100% μέχρι και τον Απρίλιο του 2016, οπότε και ενεχυριάσθησαν οι απαιτήσεις του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ κατά του πρακτορείου διανομής Τύπου ΑΡΓΟΣ. Επαναλαμβάνω ότι ήταν το 2016 και συγκεκριμένα στις 27/4/2016, δηλαδή μετά την ανακοίνωση της σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής. Είναι τυχαίο αυτό; Πώς το κρίνετε;
Πάντως, για να ολοκληρώσω την ερώτηση, υπήρξε έγκριση πολλαπλών αυξήσεων πιστοδοτικών ορίων τα έτη 2010 μέχρι και 2016 σε μια εταιρεία που εμφάνιζε δυσμενή στοιχεία, δηλαδή επί σειρά ετών αρνητικά ίδια κεφάλαια, καθυστέρηση αποπληρωμής και έλλειψη εξασφαλίσεων.
Το ερώτημα, λοιπόν, που τίθεται είναι αν η εταιρεία πληρούσε τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις εγκρίσεις οι οποίες εδόθησαν.
(ΚΟ)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​D.atzaraki
Εκτυπώθηκε:​9/5/2014 2:09:00 μμ
193 / 7
ΚΟΥΡΤΗ
07/07/2016
DZ0707KO
(2AD)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Απ’ ό,τι βλέπω, όπως σας είπα, έχει ένα πολύ μικρό υπόλοιπο. Δεν ξέρω, τα λέει κανείς αυτά τα νούμερα ή…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως. Σαφέστατα. Απολύτως.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι κάτω από 2.000.000 έναντι άλλων δανείων που έχει, τα οποία είναι πολύ πιο ψηλά. Όχι δικά μας.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: …(Δεν ακούστηκε)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Θα κοιτάξω να δω αυτό που λέτε, του Απριλίου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Λέω, λοιπόν, ότι θα ήθελα να δούμε τι είδους αναχρηματοδοτήσεις έγιναν και με τι συχνότητα γινόταν η αποπληρωμή του δανείου, και του κεφαλαίου και των τόκων.
Γνωρίζετε, επίσης, ότι η συνήθης τραπεζική πρακτική, αλλά και ο κανονισμός πιστοδοτικής πολιτικής σας επιτρέπει μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις να εγκρίνονται αιτήματα κεφαλαίου κίνησης, τα οποία θεωρούνται εύλογα και προσφέρονται για περαιτέρω εξέταση. Επιτρέπεται μόνο σε περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται, για παράδειγμα, η ανοδική εξέλιξη του τζίρου.
Στην περίπτωση του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ υφίστατο τέτοια εξέλιξη; Αφού από το 2008 φαίνεται ότι η εταιρεία είχε πάρει την κατιούσα. Ο τζίρος της μειώνεται από 51,8% το 2008 σε 26,6% το 2015. Μειώθηκε κατά περίπου 50%.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Φαντάζομαι ότι θα είναι λόγω των διαφημίσεων που θα έχουν πέσει. Όμως, πρέπει να το δω.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Συμψηφίζατε τη διαφημιστική δαπάνη -θέλω να επιβεβαιώσετε αυτό που ελέχθη προηγουμένως- με τα ποσά του δανείου;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν το είπε αυτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Εφόσον έχει καταγγελθεί, ναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Είχε καταγγελθεί η συγκεκριμένη σύμβαση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι. Όχι, εξ όσων γνωρίζω. Γιατί ακόμα φαίνεται ζωντανό και ενήμερο. Οπότε δεν πρέπει να έχει καταγγελθεί.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μάλιστα.
Και έρχομαι σε μια άλλη ερώτηση, η οποία αφορά τον ΠΗΓΑΣΟ. Από στοιχεία που υπάρχουν, προκύπτουν ορισμένα αρνητικά γεγονότα για τον ΠΗΓΑΣΟ.
Το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αποφάσισε την αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής της, κρίνοντας ότι υπάρχουν βάσιμοι λόγοι υποψίας ότι οι ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της χρήσης του 2015 -οι οποίες δημοσιοποιήθηκαν στις 31/3/2016- δεν έχουν καταρτιστεί σύμφωνα με τις διατάξεις των διεθνών λογιστικών προτύπων, όπως προκύπτει και από τις εκθέσεις ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών, στις οποίες διατυπώνεται αρνητική γνώμη και γνώμη με επιφύλαξη αντίστοιχα.
Το γεγονός αυτό συνδυαστικά με το ότι κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων που έλαβε χώρα στις 29/6/2016 οι μέτοχοι -με ποσοστό 86,02% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρείας και καμία αρνητική ψήφο- απήλλαξαν τα μέλη του διοικητικού συμβούλιου και τον ορκωτό ελεγκτή από κάθε ευθύνη αποζημίωσης για τη διαχείριση της εταιρείας, για τις οικονομικές καταστάσεις, μας οδηγεί στο συμπέρασμα ή τουλάχιστον οδηγεί εμένα στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εταιρεία με αρνητικό προφίλ, αν και αυτό φαίνεται και στις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας του 2015.
Δεδομένης, λοιπόν, της οικονομικής κατάστασης αυτής της εταιρείας –η οποία είναι εξόφθαλμα φθίνουσα-, πώς καταφέρατε ή θα καταφέρετε –και τώρα μιλώ για το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο- να πείσετε επενδυτές να αγοράσουν ομολογίες της;
Ακόμα, γιατί δεχθήκατε οι ίδιοι να συμπράξετε για την έκδοση ενός τόσο μεγάλου κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου για μια εταιρεία με πτωτική πορεία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βρισκόμαστε σε διαβούλευση και με τις άλλες τράπεζες για την έναρξη συνεννοήσεων και διαπραγματεύσεων με τον όμιλο ΠΗΓΑΣΟΣ, ο οποίος έχει στείλει μια επιστολή με την οποία ζητά διάφορες παρατάσεις, τις οποίες δεν νομίζω ότι θα δεχθούμε.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Πάντως, τα αρνητικά οικονομικά στοιχεία είναι δεδομένα και, κατά τη γνώμη μου, προϋπήρχαν. Συνεπώς, θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη και κατά τη σύναψη του κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου από πλευράς σας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πάντως, η μητρική εταιρεία είχε πάντα θετική καθαρή θέση. Και όπως είπα και σε άλλη ερώτηση…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Καθαρή θέση, είπατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι. Ο όμιλος είχε θετική καθαρή θέση, ενώ για πρώτη φορά γυρνάει αρνητικός. Μιλάμε για τον όμιλο. Όμως, η μητρική εταιρεία στην οποία χορηγήθηκαν τα περισσότερα…
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Για τον ΠΗΓΑΣΟ μιλάμε τώρα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Μάλιστα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): …χρήματα είχε πάντα θετική καθαρή θέση. Την περίοδο 2012-2016 ο μέτοχος είχε στηρίξει τον όμιλο με 30.000.000.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όλα έχουν καταγραφεί. Από τα στοιχεία που θα έχετε, θα έχετε το πόρισμα στη διάθεσή σας, κύριε Παπαηλιού.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΗΛΙΟΥ: Και υπάρχουν στοιχεία –αυτά που βρήκαμε, δηλαδή- τα οποία οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για αρνητική και όχι για θετική θέση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το καταθέσετε στο πόρισμα με τα στοιχεία που έχετε και θα κοινοποιηθεί.
Τον λόγο έχει τώρα για οκτώ λεπτά ο κ. Χριστόφορος Παπαδόπουλος από τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Μαντζούνη, νομίζω ότι η σημερινή μας κουβέντα αδικήθηκε από την αρχή. Και αδικήθηκε από την αρχή, γιατί μπήκε ως πρωτεύον ένα ζήτημα που τουλάχιστον, κατά την άποψή μου, είναι πολύ δευτερεύον σε σύγκριση με τη δουλειά της Επιτροπής μας, σχετικά με το ενδεχόμενο ποινικών ευθυνών των τραπεζικών στελεχών στην άσκηση της δουλειάς τους.
Νομίζω ότι, κατά τη δική μου άποψη, αλλά και της Επιτροπής, αυτό που προσπαθούμε να διερευνήσουμε είναι τα κριτήρια με τα οποία δουλεύουν οι τράπεζες, τις λειτουργίες τους, τους μηχανισμούς τους, τους τρόπους εγκρίσεων, ελέγχου και αυτοελέγχου. Διότι σε τελευταία ανάλυση οι τράπεζες, τουλάχιστον στις συνθήκες της ευρωζώνης, είναι το νευρικό σύστημα της οικονομίας. Δεν έχουν την πολυτέλεια ενός εθνικού νομίσματος, οπότε εκεί θα υπήρχαν κι άλλοι μηχανισμοί.
Άρα, το ενδεχόμενο που έχει σχέση με το τι πόρους δεσμεύει από μια επιχειρηματική δραστηριότητα έναντι μιας άλλης παραγωγικότερης, που θα έδινε περισσότερη αξία στην ανασυγκρότηση της χώρας ή περισσότερες θέσεις εργασίας, είναι κομβικό πολιτικό ζήτημα για εμάς. Πόσο μάλλον όταν υπάρχουν βασικές υπόνοιες ότι μια συμμαχία επιχειρηματικών συμφερόντων ΜΜΕ και τραπεζών ιδιοποιούνται δημόσιους πόρους, για παράδειγμα καταθέσεις, και τις διοχετεύουν κατά το δοκούν και όχι με αντικειμενικά κριτήρια. Αυτό είναι το αντικείμενο, αυτό προσπαθούμε να διερευνήσουμε και όχι αν ο κ. Μαντζούνης κάνει καλά τη δουλειά του ή όχι.
Και θα πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, το οποίο έχει ειπωθεί πάρα πολλές φορές. Αφορά το κοινοπρακτικό δάνειο της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ. Το κοινοπρακτικό δάνειο εκ των πραγμάτων είναι αυξημένου κινδύνου σε σύγκριση με έναν βραχυχρόνιο δανεισμό. Ας μη βάλουμε μέσα στον λογαριασμό ότι δεν αφορά μόνο αναδιάρθρωση των δανείων.
Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής: Αυτό το κοινοπρακτικό δάνειο θα έπρεπε να είχε αυξημένες εγγυήσεις εξ ορισμού της τραπεζικής πίστης, πόσο μάλλον όταν ο δικαιούχος, ο ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ, έχει δυσμενή όλα του τα στοιχεία.
Θα πω μόνο ένα ενδεικτικό, αλλά πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα. Το 2008 ο τραπεζικός δανεισμός του ΤΗΛΕΤΥΠΟΥ ήταν το 35% του κύκλου εργασιών και το 2012 το 150%. Ήταν υπερχρεωμένος, υπερδανεισμένος και με όλα τα στοιχεία να είναι αδύνατα στην εξυπηρέτηση.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί δεν ζητήσατε περισσότερες, μεγαλύτερες εγγυήσεις από τις υφιστάμενες εγγυήσεις που είχε ο βραχυχρόνιος και μεσοπρόθεσμος δανεισμός.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τον μέτοχο γι’ αυτή τη δουλειά, για να αυξήσει τη συμμετοχή του, τις εγγυήσεις του και ό,τι άλλο μπορεί να πάρουμε.
(LS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Κούρτη Παρασκευή
Εκτυπώθηκε:​15/12/2015 9:05:00 μμ
199 / 6
ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ ΛΟΥΙΖΑ
07/07/2016
EA0707LS
(KO)
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Είπατε κάποια στιγμή, ή αφήσατε να εννοηθεί εν πάση περιπτώσει, ότι ο δανεισμός στα ΜΜΕ είναι μια επισφαλής ιστορία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν το είπα.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Το λέω εγώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να το διορθώσετε στην τοποθέτησή σας.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Κοιτάω τι τύπου εξασφαλίσεις είχατε και έχετε τώρα στο δάνειο στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ: ενέχυρο συμμετοχών, προσημειώσεις σε ακίνητα μικρής αξίας, ενέχυρο απαιτήσεων, αύξηση μετοχικού κεφαλαίου η οποία κατέπεσε. Και έχετε και δύο ακόμα: ενέχυρο σήματος και ενέχυρο ταινιοθήκης. Κρίνοντας σήμερα με αυτά τα δεδομένα ότι τα δύο ενέχυρα μεγαλύτερης αξίας είναι του σήματος και της ταινιοθήκης και μιλώντας για τον ΤΗΛΕΤΥΠΟ και έχοντας σαν δεδομένο ότι μπορεί να μην πάρει αύριο άδεια, γιατί δεν έχει φάκελο στις διεκδικήσεις των συχνοτήτων και έχοντας σαν δεδομένο και την εξέλιξη της ταινιοθήκης του ALTER, το έλεγε προηγουμένως, δεν θεωρείτε κι εσείς ότι ήταν μια ατυχής επένδυση; Δεν ήταν μια επένδυση που θα βάλει μέσα την τράπεζα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Για πότε μιλάμε; Για την αρχική χορήγηση;
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι, μιλάμε για το κοινοπρακτικό δάνειο του 2012.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τον Μάρτιο εστάλη εξώδικη επιστολή προς την εταιρεία ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ από την κοινοπραξία των ομολογιούχων με την οποία ζητείται έως τις 23/3 πρόταση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και απαιτούμενες άμεσες ενέργειες διασφαλίσεως της βιωσιμότητας της εταιρείας.
Απαντάει η εταιρεία με επιστολή, γνωστοποιώντας τη σύγκληση γενικής συνελεύσεως στις 7/4/2016, για έγκριση της αυξήσεως κεφαλαίου. Δεύτερον, το χρονοδιάγραμμα ολοκληρώσεως της αυξήσεως και, τρίτον, την εντολή συντάξεως νέου επιχειρηματικού σχεδίου, το οποίο θα είναι έτοιμο έως 27/4. Το συμβούλιο της τραπέζης αποφασίζει τη μεταφορά διαχειρίσεως του ομίλου στη διεύθυνση καθυστερήσεων του ομίλου επιχειρήσεων.
Τέλη Απριλίου αποστέλλεται εξώδικη επιστολή βάσει του κώδικα δεοντολογίας, με την οποία γνωστοποιείται η ομόφωνη απόρριψη του αιτήματος παρουσιάσεως στις ημερομηνίες εξευρέσεως για τελική λύση έως 16/6/2016. Με την ίδια επιστολή καταγγέλλεται το κοινοπρακτικό ομολογιακό δάνειο και ζητείται η ολοσχερής εξόφλησή του ποσού τάδε εντός τριάντα ημερών.
Στις 4/7 η κοινοπραξία των ομολογιούχων δανειστών ζητά με επιστολή του εκπροσώπου έως τις 8/7/2016 έγγραφη βεβαίωση για την εκπλήρωση όλων των προϋποθέσεων πραγματοποιήσεως της αυξήσεως, την πιστοποίηση διαθεσιμότητος των απαιτουμένων κεφαλαίων για την πραγματοποίηση της αυξήσεως, τη ρύθμιση των συναλλαγών της εταιρείας με τη ΒΙΟΣ Εκδοτική κ.λπ. Επιπλέον, ζητήθηκε ενημέρωση για τη συμμετοχή της εταιρείας στη διαδικασία χορηγήσεως αδειών εθνικής εμβελείας, η οποία δεν εδόθη.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτά μάλλον αποδεικνύουν ότι ήταν μια επισφαλής τοποθέτηση της τράπεζας και ο δικός μου ισχυρισμός είναι ότι είχατε όλα τα στοιχεία το 2012 για να προβλέψετε αυτήν την εξέλιξη.
Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι το εξής. Οι υπηρεσίες ελέγχου, δηλαδή η διεύθυνση επιθεώρησης, δεν βάζει ερωτηματικά; Δεν δημιουργεί αυτομάτως ένα πόρισμα για την άτυχη επένδυση των 98 εκατομμυρίων; Είναι μια τέλεια αποτυχία και μάλιστα με όλα τα στοιχεία μπροστά σας την ώρα που παίρνετε την απόφαση. Δεν λέω προσωπικά, λέω όλος ο μηχανισμός της τράπεζας, όλη η λειτουργία της τράπεζας.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τίποτα δεν είναι προσωπικό, προς Θεού. Δεν ξέρω, όμως. Υπάρχει η ιδέα ότι εν γνώσει μας δώσαμε κάτι το οποίο θα στράβωνε; Αυτό μου λέτε;
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Τα στοιχεία του 2012 δείχνουν αυτά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό δεν το δέχομαι.
ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: Αρνητικά κεφάλαια, απουσία κερδοφορίας, μείωση της διαφημιστικής δαπάνης στο 1/3 απ’ ό,τι υπήρχε. Όλα τα στοιχεία ήταν επισφαλή. Παίρνετε την ευθύνη να κάνετε το κοινοπρακτικό δάνειο, όχι μόνο για την αναδιάρθρωση των προηγούμενων, αλλά δίνοντας και επιπλέον χρήματα. Δεν ήταν σαφές ότι ήταν μια επισφαλής τοποθέτηση; Και το ερώτημα που βεβαίως που προκύπτει στον καθένα είναι το εξής: Ήταν άγνοια, υποτίμηση τραπεζικών κριτηρίων ή υπήρχαν και πολιτικές διαμεσολαβήσεις, πολιτικές πιέσεις και οικονομικές πιέσεις από τους μετόχους της ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Γι’ αυτά που λέτε δεν έχω καμία γνώση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μάλιστα. Αν ολοκληρώσατε, τον λόγο έχει ο κ. Συρμαλένιος για οκτώ λεπτά από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Θα γίνουν δύο τοποθετήσεις ακόμα και θα ολοκληρώσουμε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Καλησπέρα και από εμένα.
Εγώ, κύριε Μαντζούνη, θα ήθελα να ξεκινήσω από δύο μη συνήθεις ερωτήσεις σε σχέση με αυτά τα οποία σας ρώτησαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι. Επειδή είστε και από τους παλαιούς και έμπειρους στο τραπεζικό σύστημα και στην τράπεζα Alpha Bank, θα ήθελα να ρωτήσω, παρότι έμμεσα έχετε απαντήσει, θα ήθελα να το επιβεβαιώσετε και να έχουμε μια καθαρή απάντηση στην Επιτροπή: Υπήρξε κάποιο δάνειο σε μεγάλο κόμμα, από τα πρώην κόμματα του δικομματισμού, το οποίο διαγράφτηκε στην πορεία;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, αυτό το λέω κατηγορηματικά. Δεν υπήρξε δάνειο σε κόμμα και επομένως δεν μπορούσε να διαγραφεί, αφού δεν υπήρχε.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Μάλιστα. Το λέτε κατηγορηματικά.
Ένα δεύτερο ερώτημα: Πόσους δημοσιογράφους έχει η δική σας τράπεζα σήμερα; Πόσους απασχολεί;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχουμε δημοσιογράφους.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δεν έχετε δημοσιογράφους; Γραφείο Τύπου, κάτι;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν έχουμε γραφείο Τύπου. Έχουμε μια υπηρεσία η οποία ασχολείται με τις δημοσιεύσεις της τραπέζης, αλλά γραφείο Τύπου και δημοσιογράφους…
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Δηλαδή στο μισθολόγιο της τράπεζας δεν υπάρχει δημοσιογράφος. Μάλιστα.
Και ένα τελευταίο ερώτημα, γενικού χαρακτήρα και πάλι: Σύμφωνα με το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, αλλά και από την όλη εξέλιξη της συζήτησης που έγινε σήμερα εδώ, αποδεικνύεται ότι τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χαρακτηρίζονται υψηλού πιστωτικού κινδύνου. Άλλωστε, για πολλά από αυτά φάνηκε η εξέλιξη των πραγμάτων, και στον ALTER και στον ΤΗΛΕΤΥΠΟ και στον ΔΟΛ κ.λπ. Σε μια, λοιπόν, τέτοια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, όπου τα οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων αυτών ήταν συνεχώς μειούμενα και παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος υποβίβαζε αξιολογικά με βάση τον πιστωτικό κίνδυνο τη θέση τους, γιατί εσείς συνεχίζατε να χορηγείτε δάνεια και εν πάση περιπτώσει μετά να αναδιαρθρώνετε ευνοϊκά αυτά τα δάνεια; Δεν θεωρείτε ότι υπάρχουν τεράστιες ευθύνες και της τράπεζας και προσώπων που διαχειρίστηκαν -των διοικήσεων δηλαδή και της δικής σας διοίκησης- επί όλα αυτά τα χρόνια τη χορήγηση αυτών των δανείων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η πλειονότητα των δανείων, για να μην πω όλα, έχουν χορηγηθεί πριν από την κρίση. Αν υπήρξαν δάνεια που χορηγήθηκαν μετά, ήταν για να βοηθήσουν μια αναδιάρθρωση υφισταμένων δανείων.
Βεβαίως έχετε δίκιο όταν λέτε ότι σε μια περίοδο υφέσεως πρέπει κανείς να είναι πολύ πιο προσεκτικός. Από την άλλη πλευρά, πρέπει να έχει πάντα ως γνώμονα και τη στήριξη του πελάτη, όποιος και αν είναι αυτός. Τώρα, σε ποιον βαθμό, με τι καλύμματα και μέχρι πού μπορεί να το κάνει, αυτό είναι κατά περίπτωση.
Όσον αφορά αυτό που λέτε για τις επικίνδυνες κατηγορίες, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει επικίνδυνη κατηγορία.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Μισθολογικά.
(LA)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​L.Spiliotopoulou
Εκτυπώθηκε:​3/8/2012 2:19:00 μμ
207 / 209
ΛΙΒΑΝΙΟΥ ΑΓΓΕΛΙΝΑ
07/07/2016
EB0707LA
(LS)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Υπάρχουν ειδικές κατηγορίες πιστούχων, οι οποίες έχουν καθοριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και φαντάζομαι ισχύουν και για άλλες χώρες, όπως το δημόσιο, η ΔΕΚΟ, οι ΜΚΟ, τα κόμματα, τα μέλη της Κυβερνήσεως, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα ΟΤΑ, ακόμα και η Εκκλησία, τα οποία θέλουν ειδική μεταχείριση, υπό την έννοια ότι αν δίνονται δάνεια προς αυτούς τους φορείς, να τα βλέπει και ο εποπτεύων επίτροπος. Αλλά δεν σου λέει ότι απαγορεύεται να δίνεις στον έναν ή στον άλλον. Είναι κατηγοριοποίηση…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Κατηγοριοποίηση, κύριε Μαντζούνη έχει γίνει από την Τράπεζα της Ελλάδος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, έχει έλθει από…
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Μιλάτε για πρόσφατα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΣ: Εντάξει, όλα αυτά τα χρόνια όμως, που εξελισσόταν αρνητικά η οικονομική θέση των εταιρειών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, είχαν ήδη κατηγοριοποιηθεί με χαρακτηρισμό υψηλού πιστωτικού κινδύνου.
Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Δεν έχω κάποια άλλη ερώτηση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ο κ. Τζαμακλής από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τον λόγο για οκτώ λεπτά.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Μαντζούνη, σε ερώτηση του κ. Μηταράκη περί κριτηρίων χορήγησης δανείων σε κάποιες επιχειρήσεις μεγάλων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αναφέρατε ότι βασικό σας κριτήριο είναι και η οικονομική ισχύς των μετόχων. Προσωπικών, φαντάζομαι εννοούσατε. Η οικονομική ισχύς ενός εκάστοτε προσώπου. Συμπεραίνω, λοιπόν και από επαγγελματική εμπειρία γνωρίζω, ότι το να λαμβάνεται υπόψη αυτό το κριτήριο, συναρτάται άμεσα με τη δυνατότητα εξυπηρέτησης του δανείου και από την προσωπική περιουσία των μετόχων. Συμφωνείτε με αυτήν τη διαπίστωσή μου;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, θα μπορούσα να συμφωνήσω.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα μπορούσατε ή συμφωνείτε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Να ακούσω παρακάτω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όπως καταγράφηκε.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν άκουσα τι είπατε, όμως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα ακούσει παρακάτω. Όπως καταγράφηκε.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Μα είναι προφανές, κύριε Μαντζούνη, ότι από την απάντησή σας θα εξαρτηθούν και οι επόμενες ερωτήσεις μου. Ευφυείς άνθρωποι είμαστε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ακούω.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν μου απαντάτε, όμως. Είπατε ότι θα μπορούσατε να συμφωνήσετε, αλλά εγώ σας ρώτησα αν συμφωνείτε. Μπορείτε να μου πείτε ναι ή όχι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτή η ερώτηση, επειδή ακολουθείται από άλλη πρέπει να ξέρω όλη την αλυσίδα.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Είναι προφανές. Μα δεν κρύβομαι να σας πω ότι ακολουθείτε από άλλη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και θα μου επιτρέψετε να απαντώ όπως θέλω. Πείτε μου πώς θέλετε να σας απαντώ και θα τελειώνουμε.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Σαφώς, δεν λέω εγώ ότι θα σας επιβάλλω τον τρόπο που θα απαντάτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μα, αυτό πάτε να κάνετε.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν μπορείτε να πείτε ναι ή όχι, επομένως. Θα μπορούσατε απλώς να συμφωνείτε. Ας πάρουμε την περίπτωση ότι μπορείτε να συμφωνήσετε με αυτήν τη διαπίστωση. Θα πάμε και στην περίπτωση που δεν μπορείτε να συμφωνήσετε.
Έχουμε, λοιπόν, το 2013 το γνωστό δάνειο προς τα Μέσα Ενημέρωσης ΨΥΧΑΡΗΣ, με το οποίο ποσό αγοράζει μετοχές του ΔΟΛ και καθίσταται βασικός μέτοχος. Εν συνεχεία, έχουμε τη συγχώνευση Ψυχάρης-Μέσων Ενημέρωσης από τη ΔΟΛ και αν δεχθούμε -σαν δεδομένο εγώ το δέχομαι- ότι η μορφή αυτού του δανεισμού δεν είναι επιθυμητή για καμμία τράπεζα, γιατί τότε δεν ζητήσατε εγγυήσεις από τον κ. Ψυχάρη από την προσωπική του περιουσία; Και δεδομένου ότι το δάνειο αυτό δόθηκε μεσούσης της κρίσης και μάλιστα με μεγάλη ένταση, το 2013.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό αφορά την υπόθεση ΔΟΛ-Ψυχάρη και δεν απαντώ.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν απαντάτε. Σεβαστό.
Παίρνω την περίπτωση ότι δεν μπορείτε να συμφωνήσετε με τη διαπίστωση αυτή. Και είπατε πριν ότι καλείτε τους μετόχους των επιχειρήσεων που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους να τα αναδιαρθρώσουν, προφανώς δίνοντας εγγυήσεις από την προσωπική τους περιουσία. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος αναδιάρθρωσης, όταν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια.
Αν υποθέσουμε ότι, όπως είπατε πριν, αρνηθούν να δοθούν εγγυήσεις με την προσωπική τους περιουσία και χαθούν τα χρήματα, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν, ποιος θα φέρει την ευθύνη που κατά τον χρόνο χορήγησης των δανείων δεν φρόντισαν οι τράπεζες -και η δική σας- να ζητήσουν, δεν είχαν την πρόνοια να ζητήσουν εγγυήσεις από την προσωπική περιουσία των μετόχων;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Στον χρόνο που δόθηκε το δάνειο, η οικονομική κατάσταση της εταιρείας μπορεί να ήταν εύρωστη σε βαθμό που να μην χρειαζόταν να ληφθούν προσωπικές εγγυήσεις.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θεωρείτε ότι μου απαντήσατε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Καλώς.
Μια τελευταία ερώτηση, κύριε Πρόεδρε, επιτρέψτε μου. Έχω εδώ μπροστά μου ένα ιστορικό εκθέσεων της τράπεζάς σας, που αφορούν τον ΔΟΛ πάλι. Ήδη το 2009 έχουμε διαπίστωση του Συμβουλίου Πιστοδοτήσεων της Τράπεζάς, ότι ο ΔΟΛ είχε μείωση κεφαλαίων 18 εκατομμυρίων και αύξηση των τραπεζικών του υποχρεώσεων 13 εκατομμυρίων. Εκτιμά η διοίκηση του ΔΟΛ ότι η πορεία αυτή θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2010. Δεν αντιστράφηκε, είναι προφανές.
Σε αντίστοιχη έκθεση του 2010 πάλι κάνατε την ίδια διαπίστωση, ότι είναι πτωτική η πορεία του ομίλου και η διοίκηση του ΔΟΛ σάς απαντά ότι θα αντιστραφεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2012. Επίσης, δεν συνέβη.
Το 2011 η Τράπεζά σας, σε συνάντηση με τους νομίμους εκπροσώπους του ΔΟΛ προτείνει κάποιες ενέργειες. Μάλλον, δεν προτείνατε καμμία ενέργεια σε αυτήν τη συνάντηση.
Τον Μάρτιο του 2013 σε έκθεση της Τράπεζάς σας αναφέρετε για τον ΔΟΛ, για το εννεάμηνο του 2012, ότι έχει συνεχιζόμενη πτώση κύκλου εργασιών 28%, λειτουργικές ζημίες ύψους 9,8 εκατομμυρίων, υψηλές ζημίες προ φόρων 21 δισεκατομμυρίων, αρνητικά ίδια κεφάλαια κ.λπ. Αυτά είναι δεδομένα, αντικειμενικά στοιχεία.
Πώς συνεχίζετε, μετά από όλη αυτήν την ιστορία που σας ανέφερα και προκύπτει από έγγραφα δικά σας και του ΔΟΛ, να δίνετε βροχή εκατομμυρίων σε δάνεια, σε μια εταιρεία που καταρρέει; Και μάλιστα μιλάμε για την Τράπεζά σας που δεν έχει επαρκή κεφάλαια, όπως και οι υπόλοιπες και βρίσκεται σε φάση ανακεφαλαιοποίησης με δημόσιο δανεισμό. Και αυτό το χρήμα, ξέρετε, αποτελεί καταθέσεις του ελληνικού λαού, μισθούς, συντάξεις, κ.λπ.
Το ερώτημα είναι, γιατί συνεχίζατε να δίνετε αυτά τα δάνεια και γιατί υπό αυτές τις συνθήκες που ήδη σας περιέγραψα έπρεπε πάση θυσία να συνεχιστούν οι δραστηριότητες του ΔΟΛ, που σήμερα τις πληρώνουμε όλοι οι Έλληνες εκτός από τον μεγαλομέτοχο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): ΔΟΛ.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Χρήση του δικαιώματος σιωπής, έτσι;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Απλώς πρέπει να το δηλώνει, διότι η κίνηση δεν αποτυπώνεται στα Πρακτικά.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Ωραία, μπορούμε να το λέμε και οι ερωτώντες. Ο κ. Μαντζούνης, όπως δικαιούται, κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος περί σιωπής. Αλλά είναι τόσο εύγλωττη η σιωπή του, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να είστε καλά.
Δεν έχει μείνει κάποιος άλλος συνάδελφος. Έχουμε ολοκληρώσει. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, εγώ να κάνω κάποιες ερωτήσεις και θα τελειώσουμε.
Καταρχήν, θα μου επιτρέψετε να κάνω τις ερωτήσεις ως μέλος της Επιτροπής. Μη θεωρήσετε ότι εκπροσωπώ αυτήν τη στιγμή το σύνολο. Λειτουργώ ως μέλος της Επιτροπής και θα κάνω τις ερωτήσεις εγώ προσωπικά. Θα προσπαθήσω τιμώντας και τον ρόλο, αλλά και όλους τους συναδέλφους να μην αναφερθώ καθόλου στα θέματα της ποινικής δίωξης. Αν ειπωθεί οτιδήποτε που να σχετίζεται, θα το αφαιρέσετε εσείς από την απάντηση. Εγώ, όπως έχω προσπαθήσει να το καταγράψω, δεν θα αναφερθώ καθόλου σε αυτό.
Θα ήθελα να σας κάνω μια γενική ερώτηση πρώτα από όλα, που έχει να κάνει με όλη την Επιτροπή γιατί μας βοηθάει. Υπάρχει έστω και ένα δάνειο Μέσου Μαζικής Ενημέρωσης στην τράπεζά σας, το οποίο δεν έχει αναδιαρθρωθεί; Δηλαδή, το οποίο να πληρώθηκε, όπως το συντάξατε. Έστω και ένα. Να μην έχει καμμία πράξη παράτασης, ρύθμισης, να πληρωθούν μόνο οι τόκοι και όχι κεφάλαιο. Εννοώ να είναι όπως των κανονικών ανθρώπων, όπως αυτό που πληρώνω εγώ στο σπίτι μου ή ένας άλλος συνάδελφος από εδώ. Ένα δάνειο από Μέσο Ενημέρωσης υπάρχει τέτοιου είδους;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Νομίζω ότι της «Καθημερινής» είναι έτσι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στα πόσα, κύριε Μαντζούνη; Για να έχουμε μια εικόνα πλήθους συμβολαίων.
Έχετε το χρόνο, γιατί αφορά όλη την Επιτροπή, θα μας βοηθήσει συνολικά, μην ανησυχείτε.
(PM)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Φλούδα Τατιανή
Εκτυπώθηκε:​15/11/2013 12:29:00 μμ
216 / 9
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧ
8/7/2016
EC0707PM
(LA)
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεκατέσσερα εκατομμύρια.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, άλλο πράγμα εννοώ. Στα πόσα συμβόλαια μέσων ενημέρωσης το ένα δεν έχει αναδιαρθρωθεί; Τάξη μεγέθους. Έχετε κάνει πενήντα στην τράπεζά σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Το «STAR» δεν έχει προβλήματα, η «Καθημερινή» δεν έχει προβλήματα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επιτρέψτε μου να σας πω. Επειδή μπορεί να έχουν αναδιαρθρωθεί …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν έχουν αναδιαρθρωθεί, εξ όσων βλέπω. Θα το ξαναπούμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Καλά, υπάρχουν από άλλες τράπεζες. Εμείς, όμως, θα τα δούμε συνολικά.
Είπατε κάτι άλλο πολύ σημαντικό που μας ενδιαφέρει και αφορά όλους τους συναδέλφους, ότι δεν δίνετε δάνειο για τόκους. Προφανώς διευκρινίσατε και καλώς –το επαναλαμβάνω και για την καταγραφή- πριν της κεφαλαιοποιήσεως αυτών σε νέο δάνειο. Προσωπική άποψη. Αυτό μπορεί να είναι το ίδιο πράγμα, αλλά μ’ έναν νομότυπο τρόπο, αλλά αυτό είναι προσωπική μου άποψη και αφορά το θεσμικό πλαίσιο. Να το δούμε, κύριοι συνάδελφοι, αν έτσι τελικά παρακάμπτεται ο νόμος του 2007 με την κεφαλαιοποίηση των τόκων σε νέα δάνεια.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Έχω μία πράξη για την οποία θέλω να μου πείτε. Στις 22/1/2014 εγκρίνεται εκταμίευση ενδιάμεσης χρηματοδότησης 3 εκατομμυρίων, πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ομολογιακού δανείου –και αφορά τον ΔΟΛ, αλλά είναι το ομολογιακό- με τον όρο –αυτό είναι γραπτό- και τον σκοπό πληρωμής των τόκων που βεβαιώθηκαν στις 31/12/2013. Εγώ λέω τι διατυπώνει η πράξη. Έχω μία πράξη τραπέζης, η οποία δίνει δάνειο πρόδρομο του ομολογιακού πριν ολοκληρωθεί η έγκρισή του, με όρο να περιλαμβάνει την πληρωμή των τόκων του 2012 που πριν από είκοσι μέρες έληξαν. Αυτό δεν είναι μία …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το δω. Μήπως εννοεί …
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Βεβαίως θα το δείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): … ότι πρέπει να πληρωθούν πρώτα οι τόκοι και μετά;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, μήπως εννοεί ότι σας το δίνουμε για να πληρωθούν οι τόκοι; Να δούμε τη χρονοσειρά πληρωμής, κύριε μάρτυς; Το κρατώ γι’ αυτόν τον λόγο.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μάλλον είναι αυτό, αλλά μήπως είναι το άλλο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Πάντως αν είναι η χρονοσειρά «πρώτα η εκταμίευση και μετά η πληρωμή των τόκων», ακόμα και την ίδια μέρα, είναι μεμπτό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό δεν είναι εντάξει.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστώ.
Μια ερώτηση που είναι παρόμοια: Δεν δίνουμε δάνειο για τόκους τυπικά με βάση τη νομοθεσία εκτός από την ανακεφαλαιοποίηση. Δίνουμε δάνεια και στην τράπεζα γενικά δίνονται δάνεια για αγορά μετοχών;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Βεβαίως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Παρότι τα λεγόμενα μετοχοδάνεια έχουν έναν αρνητικό χαρακτηρισμό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ πρώτη φορά πήρα δάνειο επί μετοχών το 1977.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς προσωπικά εννοείτε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι. Από τη Γενική Τράπεζα για να πληρώσω φόρους κληρονομίας.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Άλλο το 1977, άλλο το 2013.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εν πάση περιπτώσει, επιτρέψτε μου να σας πω. Ας αφήσω όλες τις πράξεις αγοράς μετοχών με τα προσωπικά δάνεια του κ. Ψυχάρη στα οποία δεν αναφέρομαι καθόλου και το δηλώνω ρητά. Υπήρξαν, όμως, πράξεις. Εγώ σας αναφέρω τώρα ότι τον Μάιο του 2012 αυξάνει το ποσοστό ο κ. Ψυχάρης σε 63,6%, τον Αύγουστο του 2012 σε 78,5%, τον Φεβρουάριο του 2013 –έχουμε φύγει πλέον από τα επίδικα της δίωξης- σε 92,2%, τον Απρίλιο του 2013 σε 100%. Εδώ σας ανέφερα τέσσερις πράξεις δανείων προσωπικών για αγορά μετοχών που οδηγούν στην πλήρη ιδιοκτησία του ΔΟΛ. Δεν σας ρωτάω γι’ αυτό γιατί μπορεί να μου πείτε «δεν απαντώ».
Εγώ, όμως, λέω το εξής: Για ποιον λόγο δίνουμε δάνειο σε κάποιον για να πάρει μετοχές ενός ομίλου, όταν δεν μας έχει πληρώσει τις δόσεις του μέχρι τότε, ασχέτως με το τι γίνεται με τη δίωξη, και δεν αγοράζει η τράπεζα τον όμιλο; Αυτό κάνετε ουσιαστικά. Δίνετε δάνεια σε κάποιον ο οποίος δεν σας πληρώνει ποτέ και δεν δίνετε δάνειο σε κάποιον συνάδελφο εδώ ή σ’ έναν υπάλληλο της Βουλής για να πάρει τον ΔΟΛ, εφόσον κι αυτός δεν θα σας πληρώσει ποτέ. Ποια είναι η διαφορά; Ούτε ένα ευρώ δόση, καμία εγγύηση, αλλά συνέχεια δόσεις δανείων στο ίδιο πρόσωπο που δεν καλύπτεται από φερεγγυότητα και δεν έχει και καμία κερδοφόρα επιχείρηση στην υπόλοιπη παλέτα, κάτι σαν να λέει στην τράπεζα –κι εγώ θέλω να σας ρωτήσω γι’ αυτό μόνο- αν έχει συζητηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο της Alpha Βank ότι πρέπει ο κ. Ψυχάρης να είναι οπωσδήποτε, πάση θυσία, 100% ιδιοκτήτης του ΔΟΛ χωρίς να πληρώσει τίποτα.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πώς δεν πληρώνει τίποτα; Πάλι αυτό είναι το κεντρικό σημείο της υποθέσεως ΔΟΛ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το αφήνουμε, λοιπόν, αυτό.
Μας είπατε –και αυτό είναι πολύ χρήσιμο γιατί έχει να κάνει με τις υπόλοιπες ερωτήσεις που έγιναν σε προηγούμενες εξετάσεις- ότι δέχεστε προσωπικές εγγυήσεις -γιατί χρειάστηκε πάρα πολύ να το συγκρίνουμε- και το είπατε και στα εταιρικά δάνεια, γιατί έγινε πολύ μεγάλη συζήτηση στην πρώτη εξέταση.
Εγώ θέλω να σας ρωτήσω: Είναι καλύτερο, εννοώ πιο ασφαλές –για την τράπεζα πάντα μιλάω, για την τραπεζική πίστη και τη λειτουργία σας- εσείς μ’ αυτήν την εμπειρία που έχετε, να έχει ένα δάνειο ένα πρόσωπο έναντι μιας ανώνυμης εταιρείας; Προκύπτουν τα ερωτήματα όπου εμείς θέλουμε μια κατανόηση -με τη βοήθειά σας- αν είναι διεκδικητό πιο εύκολα –να το πω έτσι- σ’ ένα πρόσωπο ένα δάνειο ή σε μια ανώνυμη εταιρεία. Είναι συνέχεια της ερώτησης αν δέχεστε προσωπικές εγγυήσεις στα επιχειρηματικά.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Κοιτάξτε, στα επιχειρηματικά, αν έχεις προσωπική εγγύηση, αυτό που σε ενδιαφέρει είναι η περιουσία του ατόμου, έτσι δεν είναι; Δεν έχει σχέση με την εταιρεία. Καλό είναι να παίρνει η τράπεζα προσωπική εγγύηση. Επειδή σας είπα και για τα μετοχοδάνεια, κι εγώ όταν πήρα ένα δάνειο για να ανακαινίσω το σπίτι μου, έδωσα και προσωπική εγγύηση και προσημείωση για να δίνεται το παράδειγμα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κι εμείς όταν πήραμε στεγαστικά –νομίζω όλοι εδώ, αν πήραμε- το ίδιο δώσαμε, προσωπικές εγγυήσεις και μάλιστα μέχρι 120% της αξίας του δανείου μερικές φορές.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και παραπάνω.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ, λοιπόν, προσπαθώ να καταλάβω: Μετά την επίμαχη περίοδο της δίωξης και χωρίς να αναφερόμαστε σ’ αυτήν, ούτε στα προσωπικά πλέον του κ. Ψυχάρη, η «SV Ψυχάρης – Μέσα Ενημέρωσης» παίρνει δάνειο από σας με μέτοχο τον κ. Ψυχάρη για να αγοράσει τις μετοχές που έχει ο κ. Ψυχάρης με προσωπική εγγύηση –είναι η «SV Ψυχάρης», είναι μέσα ενημέρωσης- δηλαδή δημιουργείται μια εταιρεία με τον ίδιο μέτοχο για να αγοράσει τις μετοχές του μετόχου που κατέχει με άλλο δάνειο, αλλά εδώ τώρα ο μέτοχος και η εταιρεία είναι φερέγγυα για να πάρει το δάνειο, ενώ ο ιδιοκτήτης που την έχει …
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι πάλι …
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Είναι του ιδίου; Προσπαθώ να καταλάβω γιατί είναι καλύτερο ένα δάνειο σε μια ΑΕ, ενώ είχατε το προσωπικό που είχε και εξασφαλίσεις. Δεν μου απαντάτε. Μάλιστα.
Πάμε να δούμε κάτι άλλο. Παίρνει μια μικρομεσαία, μεσαία ή μεγάλη επιχείρηση οποιουδήποτε άλλου κλάδου και των μέσων ενημέρωσης ένα δάνειο. Μπορεί να γίνεται ένας δανεισμός. Εγώ ξέρω ότι όταν πήρα το δάνειο πριν αγοράσω το σπίτι, το πήρα για να αγοράσω τα συμβόλαια και μετά πέρασε ένας χρόνος για να μείνουμε μέσα, πλήρωνα όμως τον πρώτο μήνα. Υπάρχει, όμως, η δυνατότητα, απ’ ό,τι μας είπατε, να υπάρχει μια περίοδος χάριτος. Θα ήθελα λίγο την εκτίμησή σας αν είναι σύνηθες αυτή η περίοδος χάριτος να είναι δύο ή τρία χρόνια στα επαγγελματικά επιχειρηματικά δάνεια.
Το ερώτημα, όμως, θα ήθελα να είναι λίγο προσαυξημένο. Όταν λήγει αυτή η περίοδος χάριτος η τρίχρονη, είναι σύνηθες να γίνεται συμβούλιο σε σας και να δίνεται παράταση άλλα δύο χρόνια; Όταν λήγουν τα δεύτερα δύο χρόνια, είναι σύνηθες να γίνεται συμβούλιο και να δίνεται νέα παράταση; Αυτό είναι μέσα στις δικές σας αποφάσεις.
Θέλω να ρωτήσω γενικά, για να μην μπλέξουμε με περιπτώσεις: Αυτό δεν θίγει τα συμφέροντα της τράπεζας, όταν δηλαδή λήγει η περίοδος χάριτος να δίνεται νέα και μετά νέα και ποτέ να μην πληρώνονται ούτε τόκοι; Θα σας αναφέρω περίπτωση, αλλά δεν θέλω να μπλέξουμε σε περιπτωσιολογία.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Μην μου αναφέρετε περίπτωση. Θα το δω, όμως, γιατί δεν είναι σύνηθες.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Να σας πω γιατί. Θα αναφερθώ συγκεκριμένα τώρα στην Alpha Bank. Απ’ ό,τι βλέπω, το 2013 στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 88% της αύξησης αυτής το πλήρωσε το ελληνικό δημόσιο. Οι Έλληνες πολίτες, δηλαδή, τους οποίους εκπροσωπούμε, πλήρωσαν για τη δική σας τράπεζα –καλώς έκαναν, εγώ δεν το αμφισβητώ- 4.021 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό είναι προφανές ότι συνδέεται με την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της τράπεζας από σας και απ’ όλα τα στελέχη. Δεν εννοώ προσωπικά εσάς τον ίδιο. Εννοώ από τη διοίκηση της τράπεζας και από τα υψηλά στελέχη.
Δίνονται, λοιπόν, αυτές οι συνεχώς κυλιόμενες παρατάσεις και οι περίοδοι χάριτος. Μπορώ να αναφέρω, αλλά μόνο για τα Πρακτικά και όχι για να απαντήσετε, αυτή τη διαδικασία των περιόδων χάριτος, γιατί έγινε αυτό και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι ακόμα και στο ομολογιακό δόθηκε πολύ μεγάλη περίοδος χάριτος, δηλαδή προσέξτε. Στο ομολογιακό που είναι δεκαετίας, οι δεδουλευμένοι τόκοι της πρώτης εκτοκιστικής περιόδου –που είναι δύο χρόνια μετά- μεταφέρθηκαν ατόκως στο τέλος της δεύτερης, δηλαδή μετά από τέσσερα χρόνια και της δεύτερης, των τεσσάρων χρόνων, τριάντα μήνες μετά ατόκως. Δηλαδή πρακτικά –ως παράδειγμα το αναφέρω μόνο- υπάρχει αυτή η διαδικασία, δεν είναι κάτι το οποίο έβγαλα από το μυαλό μου, για να έχουμε συγκεκριμένο παράδειγμα.
Πέρα από τη μεταφορά του προσωπικού χρέους σε εταιρικό που είναι ένα άλλο ερώτημα το οποίο έχουμε απεμπλέξει, αυτό δεν είναι εις βάρος του συμφέροντος των τεσσάρων δισεκατομμυρίων που έβαλαν οι Έλληνες πολίτες; Ας το πάρουμε σε γενική περίπτωση και όχι στη συγκεκριμένη. Θέλετε να απαντήσετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Πρέπει να το σκεφτώ.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά είναι σημαντικό για μας, το καταλαβαίνετε. Είπατε ότι πρέπει να το σκεφτείτε. Σας ευχαριστώ.
Πάω σ’ έναν άλλο τομέα που είναι οι διαφημίσεις, οπότε απεμπλεκόμαστε και από το θέμα που ίσως είναι δύσκολο.
Οι διαφημίσεις της δεκαετίας –είπε η κ. Καββαδία και διορθώστε με αν έχω κάνει λάθος- ανέρχονται σ’ ένα ύψος της τάξης των 160 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά σύμπτωση, κύριε Μαντζούνη, τόσο είναι και οι προβλέψεις στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, στα δάνεια που έχετε, δηλαδή έχετε 311 εκατομμύρια δάνεια από τα οποία οι προβλέψεις είναι 50%, άρα ακριβώς το ίδιο.
(ΑΤ)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
226 / 226
ΤΣΙΤΑΣ
07/7/2016
ED0707AT
(PM)
Δηλαδή, έχουμε προβλέψεις ζημιών, επισφαλειών στα δάνεια των μέσων ενημέρωσης ίδιες με τις διαφημίσεις. Ο απλός πολίτης και αυτός που έχει βάλει έστω και ένα ευρώ στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ που σας δώσαμε ρωτάει μήπως είναι και αυτό μια υπέρβαση ή μια αμέλεια την οποία οφείλουμε να διορθώσουμε; Μήπως έπρεπε αυτά τα λεφτά των διαφημίσεων που τα πληρώσατε στα μέσα ενημέρωσης –γιατί αποκλείεται να τα συμψηφίσατε, μας το είπατε- να βρίσκατε έναν τρόπο στο εμπορικό δίκαιο, με βάση τη συναλλαγή που είχατε με το ίδιο νομικό πρόσωπο, με το ίδιο ΑΦΜ, ώστε να καλύψετε τις επισφάλειες δανείων; Τα μισά δάνεια θα τα είχατε πληρώσει με τις διαφημίσεις δέκα ετών γιατί τα δάνεια αυτά είναι δεκαετή, από ό,τι διαπιστώνουμε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και δεν θα κάναμε διαφημίσεις καθόλου;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι. Θα κάνατε διαφήμιση, απλώς από τα λεφτά της διαφήμισης θα πληρώνατε τα μισά δάνεια. Μας είπατε ότι έχετε 320 εκατομμύρια δάνεια που τα μισά είναι εγγεγραμμένα στις προβλέψεις, άρα ως επισφαλή και τα βάλατε στην ανακεφαλαιοποίηση. Το ίδιο είναι με τα ακάλυπτα, κύριε Μαντζούνη.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Δεν είναι απαραιτήτως.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μα είναι ακάλυπτα. Το είπατε. Γιατί δεν τα χρησιμοποιήσατε για να μειώσετε τον κίνδυνο έκθεσης; Εγώ δεν λέω ότι είναι διαμαρτυρημένα. Λέω γιατί δεν τα χρησιμοποιήσατε τα λεφτά που δώσατε, γιατί είναι ζεστό χρήμα να το πω έτσι.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Θα μπορούσαν να μπουν σε ενέχυρο όλα αυτά ως απαιτήσεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα μπορούσαν να ενεχυριαστούν ως cash collateral .
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και δεν θα κάναμε καθόλου διαφήμιση;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Επαναλαμβάνω, τα λεφτά τα οποία καλώς κάνατε και διαφημίσατε με τη δική σας πολιτική διαφημίσεων και όπως νομίζετε εσείς, αυτά τα λεφτά τα οποία έχετε συμβόλαια 160 εκατομμύριων ευρώ τάξης μεγέθους, δεν θα μπορούσαν οι πληρωμές τους να είναι είτε cash collateral, δηλαδή δεσμευμένη χρηματική εγγύηση κατατεθειμένη στην τράπεζα προς όφελός σας ή να συμψηφίσουν το χρέος που είχαν απέναντί σας; Δηλαδή, να μην τους δίνετε αναδιάρθρωση, παράταση, καθυστέρηση. Να πάρετε τουλάχιστον τα μισά λεφτά. Θα γλιτώναμε έτσι κάποια από την ανακεφαλαιοποίηση; Θα ήταν λίγο καλύτερα η ευρωστία της Τράπεζάς σας;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Τα 160 εκατομμύρια ευρώ που λέτε δεν δόθηκαν μόνο σε αυτούς. Δόθηκαν σε ένα σωρό άλλους.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Όχι, εγώ σημειώνω εδώ και επιτρέψτε μου να το αναφέρω έτσι, ότι στο «Mega» δόθηκαν 25,5 εκατομμύρια ευρώ, όταν το όριο δανειοδότησης του «Mega» -εσείς το αναφέρατε- είναι 46 εκατομμύρια ευρώ, στον «Antenna» 15,3 εκατομμύρια ευρώ όταν το όριο δανειοδότησης –εσείς το αναφέρατε- είναι 25 εκατομμύρια ευρώ, άρα είναι ένα πολύ μεγάλο τμήμα, πάνω από το μισό του ορίου δανείου που εσείς θέσατε με βάση την έγκριση των οργάνων σας. Επί τη αποδείξει τα λέω όλα αυτά. Δεν τα λέω από το κεφάλι μου.
Άρα εδώ υπάρχει ένα θέμα υπέρβασης ή αμέλειας ή και νομοθετικής πρόβλεψης. Εδώ βλέπετε ότι αναφέρατε καλύψεις 50% και ακάλυπτο κίνδυνο 50%. Στις καλύψεις όμως που αναφέρατε περιλαμβάνεται και η ταινιοθήκη ή το σήμα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Γενικά οι καλύψεις.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εδώ διαπιστώνεται από την Επιτροπή και τη συζήτηση ότι ακόμα και αυτά που θεωρείτε εσείς βεβαιωμένες καλύψεις επί της ουσίας είναι ακάλυπτες. Γιατί από την ταινιοθήκη του «Mega» ή από το σήμα του «Antenna» ή του ΔΟΛ –γιατί νομίζω ότι και το σήμα του ΔΟΛ έχετε, αλλά δεν ρωτάω για το ΔΟΛ για να μην το θεωρήσετε αποκλεισμό της ερώτησης- δεν εισπράττετε τίποτα για να μπορέσετε να καλυφθείτε.
Δηλαδή, οι ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι 50%. Στους καλυμμένους κινδύνους που είναι 50% δεν υπάρχουν και εκεί επισφάλειες, όπως είναι το σήμα και η ταινιοθήκη, άυλες εξασφαλίσεις;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Άυλες δεν είναι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το σήμα δεν είναι άυλη εξασφάλιση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, είναι εμπράγματη εξασφάλιση.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Δεν είναι υλική όμως. Πάντως εσείς μπορείτε να πάρετε 50 εκατομμύρια ευρώ από το σήμα των «Νέων» και του «Βήματος» σήμερα; Θα το ξεκινήσετε, ελπίζω, κύριε Μαντζούνη, μετά από αυτήν τη συζήτηση. Θα δούμε τα αποτελέσματα μαζί.
ΙΩΑΝΝΕΤΑ (ΑΝΝΕΤΑ) ΚΑΒΒΑΔΙΑ: Να θυμίσουμε, όμως, ότι υπήρχε η εμπειρία του «ALTER». Μην το ξεχνάμε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ρώτησα προηγουμένως –αν και το ξέρω- για τα στεγαστικά δάνεια που εγγράφετε προσημείωση σε δάνειο την ημέρα που υπογράφετε το δάνειο, ίσως και μια μέρα νωρίτερα. Στα επιχειρηματικά δάνεια, οι προσημειώσεις έχουν την ίδια διαδικασία; Για τα στεγαστικά το γνωρίζω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εξαρτάται. Δεν υπάρχει…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γίνεται πριν την εκταμίευση του δανείου η διαδικασία της προσημείωσης;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό μπορεί να γίνει και στα στεγαστικά.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μετά την εκταμίευση του ποσού; Μπορεί να γίνει;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Ναι, βέβαια. Αν βιάζεται κάποιος…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, αλλά δεν είναι ακάλυπτη η τράπεζα εκείνο το διάστημα;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Είναι ακάλυπτη, αλλά είναι βέβαιον ότι αυτός που θα πάρει το στεγαστικό θα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή του.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Στην περίπτωση της «BRIONTE LIMITED», που είναι το ακίνητο στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι, του κ. Ψυχάρη, η προσημείωση καθυστέρησε δέκα χρόνια από την έκδοση του δανείου και την εκταμίευσή του και δεν προλάβατε. Τελικά κάνατε β’ προσημείωση. Αυτό ήταν προς το συμφέρον της Τράπεζας με βάση τους κανόνες που αναφέρατε εσείς;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Η α’ προσημείωση προϋπήρχε. Δεν ήταν ότι τρέξαμε και μας…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Προ του 2005; Όχι.
Εν πάση περιπτώσει, δεν εξασφαλίσατε το δάνειο που δώσατε με βάση την προηγούμενη απάντησή σας. Πρέπει να γίνεται η προσημείωση σχετικά νωρίς, αλλά αυτό θα το κρίνουμε έτσι και αλλιώς εμείς.
Επίσης, όταν ένας μέτοχος μιας εταιρείας έχει ενεχυριασμένο το χαρτοφυλάκιό του σε εσάς ως εγγύηση ή σας έχει δώσει καταθέσεις και το δάνειο αυτό δεν εξυπηρετείται, καθυστερεί και πάνω από ενενήντα μέρες, είναι λογικό να του κάνετε αναδιάρθρωση ή αναχρηματοδότηση ή να αξιοποιήσετε τον ενεχυριασμό;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Και τα δύο.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Γιατί στην περίπτωση του κ. Ψυχάρη από ό,τι βλέπω…
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αλλά πάλι…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Εγώ θα το πω αυτό, δεν θα το πείτε εσείς. Εσείς απαντήσατε και τα δύο.
Από ό,τι βλέπω από σημείωμα της Τράπεζάς σας με ημερομηνία 29-1-2016 υπάρχει από τη Διεύθυνση Private Banking ενεχυριασμένο χαρτοφυλάκιο, μετοχές και μετρητά 12,1 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο επίσης ήταν στην περίπτωση του ακινήτου της «BRIONTE LIMITED», του Αγίου Αιμιλιανού.
Τελευταία ερώτηση. Στην τελευταία συνέλευση της Τράπεζας –αν δεν κάνω λάθος- είπατε το εξής: Δεν θέλετε να μείνουν οι δανειολήπτες χωρίς σπίτι, αλλά θέλετε να μείνουν σε μικρότερο σπίτι.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Όχι, δεν είπα ότι θέλω…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα το διορθώσετε στην τοποθέτησή σας.
Εγώ αυτό που ρωτάω είναι εάν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που εγώ προσωπικά κρίνω ότι υπήρχαν ισχυρές διακρίσεις, στις οποίες δεν παρενέβησαν οι Monitoring Trustee και οι εκπρόσωποι του δημοσίου, εκτός αν έχετε κάτι διαφορετικό να μας πείτε, για δάνεια που δόθηκαν από την περίοδο του νόμου Αλογοσκούφη για τους Monitoring Trustee σε ΔΟΛ, «Ant1», «Mega», «Πήγασος» μετά από αυτήν την περίοδο. Έχει γίνει πράξη αυτή η πολιτική που είπατε στην Τράπεζά σας εσείς να έχουν μικρότερο σπίτι, να έχουν μικρότερο δάνειο, να έχουν καλύτερες εξασφαλίσεις; Αυτή είναι η τελευταία μου ερώτηση.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Αυτό είναι που επιδιώκουμε με τη νέα ρύθμιση που κάνουμε και τη νέα εταιρεία που κάνουμε. Το εάν είναι μικρότερο ή ίσο δεν είναι προϋπόθεση. Αλλά αντί να χάσει το σπίτι του κάποιος, μπορεί να του γίνει μία απομείωση του δανείου, να πάρει ένα μικρότερο σπίτι το οποίο θα έχει μικρότερο δάνειο και το οποίο θα εξοφλείται σε μακρύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό είπα.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το συμπέρασμα είναι ότι αυτό θα πρέπει να είναι οριζόντια πολιτική, αλλά αυτό θα το δείτε εσείς και θα το ανακοινώσετε.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα μπορούσα να κάνω μια ερώτηση;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κύριοι συνάδελφοι, είναι πάρα πολλές οι ώρες. Εάν έχετε μια διευκρινιστική ερώτηση των δέκα δευτερολέπτων να την κάνουμε, αλλά σε αυτό το επίπεδο μόνο.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα τον λόγο επί της διαδικασίας.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα πρέπει να αφήσουμε τον μάρτυρα να αποχωρήσει. Εάν θέλετε, περιμένετε. Μπορεί να είναι διαδικαστικό μόνο το θέμα.
Παρακαλώ, κύριε Τζαμακλή, έχετε τον λόγο.
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Δεν ξέρω εάν άλλοι συνάδελφοι σε ώρα που ήμουν απών το έθεσαν και αυτοί, αλλά από τη χρήση του δικαιώματος του κ. Ματζούνη περί σιωπής, προκύπτουν κενά. Μήπως θα έπρεπε η Επιτροπή μας να εξετάσει τη δυνατότητα ή την αναγκαιότητα κλήσεως άλλου μάρτυρα από την Alpha Bank;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα βρεθούμε, όμως, στη δύσκολη θέση -μπορούμε να το κάνουμε τώρα, γιατί είπαμε ότι όλα συζητιόνται δημόσια- να ζητήσουμε από τον κ. Ματζούνη να μας πει στελέχη των ανώτερων κλιμακίων της πιστοδοτικής πολιτικής, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στην ποινική δίωξη. Θα πρέπει να είναι εξασφαλισμένο για να γίνει αυτή η συζήτηση –το καταλαβαίνετε και εσείς- και να μην μπορούν να κάνουν χρήση του δικαιώματος που είχε και ο κ. Ματζούνης σχετικά με την ασκηθείσα ποινική δίωξη.
Εγώ θα μπορούσα να δεχθώ μια τέτοια ερώτηση προς τον κ. Μαντζούνη εάν έχει να μας προτείνει τέτοιο στέλεχος. Δεν μπορώ να επιβάλω και την απάντησή της βεβαίως. Γιατί μπορεί να υπάρχει η πρόταση αυτή εκ μέρους της Τράπεζας ή εκ μέρους της δικιάς σας. Θέλετε να την απευθύνετε;
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΖΑΜΑΚΛΗΣ: Εγώ, κύριε Πρόεδρε, διαφορετικά το έθεσα. Μπορεί και ο κ. Μαντζούνης να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση την Επιτροπή μας, αλλά εγώ το θέτω ως υποβολή αιτήματος προς την Alpha Bank να βρεθεί αυτό το στέλεχος, που δεν περιλαμβάνεται στους δέκα ποινικούς διωκόμενους και να μας το πει ο κ. Μαντζούνης.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΜΑΝΤΖΟΥΝΗΣ (Μάρτυς): Εγώ δεν έχω καμμία αντίρρηση, αλλά δεν μπορώ να σας πω πρόχειρα ποιος θα είναι. Έχω κάποιον κατά νου.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Έχουμε πει ότι θα ξανακαλέσουμε εξάλλου τους διευθύνοντες συμβούλους. Δεν το έχουμε πει αυτό;
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Ναι, κύριε Μαυρωτά, να το διευκρινίσουμε για να μην γίνει παρανόηση.
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Οπότε θα μπορούσαμε να καλέσουμε κάποιον άλλον εκτός από τον κ. Μαντζούνη από την Alpha Bank.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης του Διευθύνοντα Συμβούλου της Εθνικής, πράγματι το είπαμε, γιατί αφέθηκε και το κομμάτι των δανειοδοτήσεων των κομμάτων εκτός. Μετά την εξέταση του κ. Καββαδία δεν το είπαμε, γιατί προέκυψε ότι μπορεί να στείλει συμπληρωματικά στοιχεία επί του γραπτού πρακτικών. Δεν το λέμε και σήμερα, διότι δεν έχει προκύψει ότι θέλετε να ξαναέρθει ο κ. Μαντζούνης, αλλά προφανώς πρέπει μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας να προσδιορίσουμε άλλο στέλεχος, αν κρίνουμε σκόπιμο ότι πρέπει να έρθει για τη συγκεκριμένη μη εξετασθείσα περίοδο και υπόθεση. Όχι να τα ανοίξουμε ξανά όλα από την αρχή.
(BS)
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​A. Geronikolos
Εκτυπώθηκε:​4/12/2015 1:19:00 μμ
229 / 1
07/07/2016
(AT)
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΥΡΩΤΑΣ: Ακριβώς γι’ αυτό λέω για την τακτική της Επιτροπής. Υπήρχαν και εκκρεμότητες που είπαμε ότι θα ξανακληθούν. Μπορεί στην περίπτωση της ALPHA BANK…
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Κάποιος άλλος εννοείτε. Βεβαίως.
Τον λόγο έχει ο κ. Μπαλωμενάκης.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, θέλω να συνηγορήσω στην άποψη αυτή του κυρίου Τζαμακλή, διότι στην ουσία αυτό είναι το σκάνδαλο των σκανδάλων και σήμερα από λεπτότητα αποφύγαμε ορισμένες ερωτήσεις. Όμως, όλα αυτά που δεν απαντήθηκαν σήμερα πρέπει κάποτε να έρθουν. Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έχει τώρα την αναγκαία, ίσως, σύνθεση, θα παρακαλούσα την επόμενη φορά να το θέσουμε, έχοντας ο καθένας πάρει τις αποφάσεις του.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχοντας, όμως, στον νου μας –επιτρέψτε μου τώρα να κάνουμε ζωντανό διάλογο- και την ήδη ειλημμένη απόφαση της Επιτροπής μας για πρόσκληση και των ελεγκτικών μηχανισμών της Τράπεζας της Ελλάδος, υπάρχει πιθανότητα και από εκεί να λάβουμε απαντήσεις για κάποια στοιχεία τα οποία δεν μπορούν σήμερα να απαντηθούν. Προφανώς, όμως, θα διερευνήσουμε και θα μας βοηθήσετε αν μας πείτε ποιο στέλεχος, που εν πάση περιπτώσει δεν περιλαμβάνεται στην ποινική δίωξη, θα μπορούσε να απαντήσει σε ερωτήσεις επί του θέματος.
ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΜΠΑΛΩΜΕΝΑΚΗΣ: Και κάτι άλλο, παρακαλώ, επειδή το έθεσα στην τοποθέτησή μου. Μήπως θα έπρεπε να ζητήσουμε και το αντίγραφο με το σκεπτικό της ποινικής διώξεως. Έτσι θα προκύψει ποιοι είναι και ποιοι δεν είναι διωκόμενοι.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο εισαγγελέα. Έχω την αίσθηση ότι στην αίθουσα 162 είναι το σύνολο της δικογραφίας για το θέμα. Όμως, αφού προέκυψε κάτι τέτοιο σήμερα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε ο κύριος Μαντζούνης, θα το ψάξουμε.
Κύριε Λάππα, θέλετε κάτι να προσθέσετε;
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΛΑΠΠΑΣ: Όχι, κύριε Πρόεδρε.
ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΦΑΜΕΛΛΟΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας ευχαριστούμε. Καλό μεσημέρι σε όλους.
Λύεται η συνεδρίαση για την Τρίτη 12 Ιουλίου 2016 στις 11.00΄.
Ώρα λήξης: 16.00΄
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Παπακωνσταντίνου Νατάσα
Εκτυπώθηκε:​20/5/2011 9:52:00 πμ
229 / 1
07/07/2016
Τελευταία Αποθήκευση:​7/7/2016 6:14:00 μμ​Από:​Παπακωνσταντίνου Νατάσα
Εκτυπώθηκε:​20/5/2011 9:52:00 πμ


https://olympia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: