Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016

Είμαστε άλλοι από αυτούς που βλέπετε
Το μεγαλύτερο, ίσως, πρόβλημα της Ελλάδας και των Ελλήνων είναι ότι προσποιούνται διαρκώς πως είναι κάτι άλλο -πιο μεγάλο- από αυτό που είναι. Η Ελλάδα δεν φταίει καθόλου σε αυτό, οι Έλληνες την κάνουν τη ζημιά.


Όποιος έχει διαβάσει την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας -την κανονική, όχι την …ένδοξη του σχολείου- ξέρει καλά πως η Ελλάδα ήταν πάντα ένα προτεκτοράτο.
Υπήρξαν διαβαθμίσεις στο πόσο ελεγχόμενη από τις Μεγαλές Δυνάμεις ήταν η Ελλάδα αλλά ήταν πάντα ελεγχόμενη.
Υπήρξαν ευκαιρίες η Ελλάδα να γίνει ένα κυρίαρχο κράτος -η μεγαλύτερη ήταν μάλλον μετά την Κατοχή- αλλά δεν ευοδώθηκαν.
Σήμερα, η Ελλάδα είναι προτεκτοράτο και επίσημα -είναι ξεπουλημένη και δεμένη από παντού για κάναν αιώνα τουλάχιστον-, αλλά οι Έλληνες συμπεριφέρονται σαν να μην είναι.
Ακούς ανθρώπους να συζητούν για τα κόμματα -και να τσακώνονται κιόλας-, ακούς οργισμένα λόγια και μαγκιές, ακούς μεγαλοστομίες και απίστευτες παπαριές, που δεν ταιριάζουν καθόλου στους δούλους που κατοικούν στο προτεκτοράτο.
Η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση κάνουν τις πολύ εξοργισμένες για την υπόθεση Siemens, ξεπουλημένοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι μιλούν για Δικαιοσύνη -κάνοντας πως δεν ξέρουν πως, αν υπήρχε έστω υποψία Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, οι ίδιοι θα ήταν στη φυλακή- και, γενικά, οι πάντες συμπεριφέρονται σαν να είναι κάποιοι άλλοι και σαν να ζουν σε άλλη χώρα και όχι στην Ελλάδα του 2016.
Αν δεν αποδεχτείς το ποιος είσαι, δεν μπορείς να το αλλάξεις.
Αν δεν πεις «είμαι αυτός», δεν πρόκειται να κάνεις βήμα.
Όσο οι Έλληνες προσποιούνται πως είναι κάποιοι άλλοι -πάρα πολύ σπουδαίοι και μοναδικοί- δεν έχουν καμία ελπίδα.
Οι φαντασιώσεις, οι ψευδαισθήσεις και οι αυταπάτες δεν βοήθησαν ποτέ κανέναν να εξελιχθεί. Αυτά κάνουν πλούσιους τους ψυχολόγους και τους ψυχίατρους.
Είχα γράψει πριν από μερικές εβδομάδες για τον Βρετανό συνταξιούχο που μου είπε «είμαι το έβδομο παιδί ενός ανθρακωρύχου».
Δεν υπήρχε τίποτα το υποτιμητικό ή το μεγαλειώδες σε αυτή του την φράση.
Μου είπε αυτό που ήταν. Καθαρά και ψύχραιμα.
Αν ήταν Έλληνας, θα προσπαθούσε να με πείσει πως είναι συγγενής της βασίλισσας Ελισάβετ και στις φλέβες του τρέχει βασιλικό αίμα.
Αν δεν παραδέχεσαι αυτό που είσαι και αν δεν ξέρεις από πού έρχεσαι, δεν πας πουθενά γιατί δεν ξέρεις ούτε ποιος είσαι, ούτε πού θέλεις να πας.
Εγώ, πάντως, είμαι ο γιος ενός οικοδόμου.
Κι αυτή τη στιγμή είμαι στην πρωτεύουσα ενός προτεκτοράτου του Τρίτου Κόσμου.
Σκέφτομαι να φάω ένα παγωτό.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: