Σάββατο, 2 Ιουλίου 2016

CSI:MΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,MEGA KAI JET OIL (Ο ΦΟΝΟΣ,Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ)

CSI:MΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ,MEGA KAI JET OIL (Ο ΦΟΝΟΣ,Ο ΑΣΤΥΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ)

Η μια μετά την άλλη εταιρίες μεγαθήρια υποβάλλουν αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, προσδοκώντας ένταξη στις διατάξεις του άρθρου 99, με στόχο να σώσουν οτιδήποτε αν σώζεται. Τι πραγματικά όμως συμβαίνει γιατί ηχούν τώρα όλα τα κανόνια; Τι φταίει; Τι θα συμβεί αύριο και πως μπορούν να αποτραπούν άλλες τραγωδίες.
Αρχής γενομένης από τις τράπεζες το ωστικό κύμα της κρίσης οδήγησε σε συγκέντρωση των κλάδων και συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά 30% και αντίστοιχη μείωση μισθών, στο πλαίσιο της εσωτερικής υποτίμησης.
Παρά τη βιαιότητα της κρίσης και των μέτρων, την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας νέα –ακόμα μεγαλύτερα- κανόνια δεν αποφεύχθηκαν. Με δυσκολία και με κυβερνητικές παρεμβάσεις κρατήθηκε όρθια η Attica Bank.
Δεν φταίει όμως για όλα η κρίση και τα δεινά του Μνημονίου, καθώς επιχειρηματικά παιχνίδια, απάτες, καιροσκοπισμοί και πολιτικά παιχνίδια που άλλοτε έφεραν αποτελέσματα και άλλοτε όχι λειτούργησαν καταλυτικά.
Οι κυβερνήσεις και οι επόπτες εύρυθμης λειτουργίας αγορών έχουν πιαστεί ουκ ολίγες φορές στον ύπνο ή έστω εκτός θέσης. Η Τράπεζα της Ελλάδος, για παράδειγμα, αν και δέχθηκε πυρά για τις αποφάσεις της, εν τούτοις αυτές είχαν τους μικρότερους κραδασμούς, σε επίπεδο απολύσεων και συρρίκνωσης του εισοδήματος των εργαζομένων.
Οι εφορίες της χώρας, η οικονομική αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες των Νομαρχιών όμως φάνηκαν παντελώς απροετοίμαστες στα χρόνια της κρίσης για να αντιμετωπίσουν έστω και πιο μεγάλα κανόνια και αρκέστηκαν να σκουπίσουν τα αίματα και να κάνουν τη δουλειά της «Σήμανσης» μετά το έγκλημα…
Η υπόθεση Μαρινόπουλου
Η υπόθεση του Μαρινόπουλου δεν είναι τωρινή, η εταιρία δεν χρεοκόπησε λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας, δεν βρέθηκε ξαφνικά μπροστά σε ένα απροσδιορίστων διαστάσεων πρόβλημα. Προσπάθειες σωτηρίας έγιναν αρκετές από το 2012, η εταιρία άλλαξε τρεις διευθύνοντες συμβούλους και στελεχιακό δυναμικό.
Όπως όμως καταμαρτυρούν οι πιστωτές του Μαρινόπουλου διοίκηση και μέτοχοι, σε αυτό το χρονικό διάστημα ζήτησαν κατ επανάληψη κούρεμα χρέους και αναδιάρθρωση, ενώ ταυτόχρονα έγδυναν την εταιρία από τα περιουσιακά της στοιχεία.
Πριν από αυτά όμως προηγηθεί άλλα σπουδαιότερα τα οποία –άγνωστο γιατί- παραλείπονται σε όλες τις αναφορές.
Ο Μαρινόπουλος είχε συνάψει κοινοπραξία με τη γαλλική Carrefour, η οποία έφυγε κυριολεκτικά νύχτα, σε μια όμως ιδιαίτερα ταραχώδη περίοδο για την εταιρία. Επί ένα και πλέον χρόνο η Carrefour-Μαρινόπουλος έτρωγε βροχή τα πρόστιμα από τις αρμόδιες αρχές για σάπια τρόφιμα, κακή συντήρηση, παράβαση κανόνων υγιεινής κλπ.
Παράλληλα, εκείνη την περίοδο, βρισκόταν εν εξελίξει και υπόθεση πλαστών τιμολογίων της τάξης του 1 δισ. Ευρώ, τα οποία αφορούσαν πλασματικές αγοραπωλησίες με στόχο τη φοροδιαφυγή.
Με την αποχώρηση όμως της γαλλικής Carrefour όλα αυτά ξεχάστηκαν, ενώ έγινε μια προσπάθεια να επανέλθουν στο προσκήνιο επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά φευ…
Υπ αυτό το πρίσμα, ότι συνέβη την τελευταία τριετία στον Μαρινόπουλο φαίνεται ότι εντασσόταν σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό που λίγοι γνωρίζουν που θα σταματήσει.
Σίγουρο είναι ότι η αίτηση ένταξης στο άρθρο 99 δεν είναι τίποτα άλλο από έναν τακτικισμό με στόχο να γλιτώσουν οι μέτοχοι, να πιεστούν τράπεζες, πιστωτές, εργαζόμενοι και κυβέρνηση να βάλουν πλάτη –και λεφτά- για να σωθούν οι μέτοχοι και όχι η εταιρία.
Όλα αυτά δεν ελήφθησαν υπόψη στη συζήτηση της αίτησης της εταιρίας, ενώ οι αρμόδιες αρχές δεν φαίνονται διατεθειμένες να διενεργήσουν ελέγχους αναζητώντας την πορεία των κεφαλαίων και την τύχη των παλαιών υποθέσεων.
Τα supermarkets

Η συγκέντρωση της αγοράς στα supermarket ξεκίνησε προ πέντε ετών με τα Ατλάντικ, ακολούθησαν τα Αλιμέντα και ο Αρβανιτίδης στη Βόρειο Ελλάδα, ενώ προσφάτως σώθηκε –δια εξαγοράς- ο Βερόπουλος.
Τότε Σκλαβενίτης και Μαρινόπουλος ξεκίνησαν μπαράζ εξαγορών σημείων ή και ολόκληρων καταστημάτων μεγεθύνοντας το ενεργητικό τους και τα τετραγωνικά, πιο συντηρητικά κινήθηκαν ο Βασιλόπουλος, ο Σκλαβενίτης και οι μικρότεροι.
Τα πετρέλαια και η JetOil

Είναι γνωστό ότι όπου υπάρχει πετρέλαιο δεν υπάρχουν καθαρές μπίζνες και αυτό ισχύει στο ακέραιο στην Ελλάδα και στην υπόθεση της JetOIl η οποία έχει ήδη καταρρεύσει μια φορά και έχει αναβιώσει στη συνέχεια, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, όταν έκλεισαν τα σύνορα με τα Σκόπια. Η εταιρία διαθέτει από τότε διυλιστήριο στη γείτονα χώρα και εγκαταστάσεις στη Σερβία.
Η JetOil όμως παραπαίει επί περίπου τρία έτη, χάνει διαρκώς μερίδιο αγοράς, αλλάζει top management και αναζητά κεφάλαια, πηγές εσόδων και τους τελευταίους 24 μήνες και επενδυτές-αγοραστές.
Παράλληλα όμως η οικογένεια των μετόχων έχει απεξαρτήσει από τη JetOil πολλέ θυγατρικές, μια εκ των οποίων διαχειρίζεται ξενοδοχεία καθώς και άλλες με προϊόντα και άλλες με πλοία…
Τα media
Λίγο καιρό πριν από αυτές τις δυο εταιρίες ήταν το Mega Channel (Βαρδινογιάννης, Μπόμπολας, Ψυχάρης), το οποίο αν και σήμερα επιβιώνει αυτό δε σημαίνει ότι έχει λύσει κανένα πρόβλημα. Στα media παραπαίουν επί χρόνια πολλές επιχειρήσεις, όπως και ο ΔΟΛ (Ψυχάρης), ενώ και ο Πήγασος (Μπόμπολας) δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση.
Αρκετά χρόνια νωρίτερα χρεοκόπησε παταγωδώς το Alter αφήνοντας τεράστια χρέη στην αγορά και πυροδοτώντας ντόμινο στις διαφημιστικές.
Πριν από μερικά χρόνια έκλεισαν η Ελευθεροτυπία, η Απογευματινή και ο Ελεύθερος Τύπος (της Γιάννας Αγγελοπούλου), ενώ πουλήθηκε ακόμα και η συχνότητα του 902 που ανήκε στο ΚΚΕ.
Οι τράπεζες

Στην Ελλάδα από το 2010 έχουν κλείσει πάνω από 10 τράπεζες, μεταξύ των οποίων η
Αγροτική Τράπεζα,
Εμπορική Τράπεζα (Credit Agricole),
Proton Bank (Λαυρέντης Λαυρεντιάδης),
Pro Bank (Δαμανάκης),
FBB (Βίκτωρ Ρέστης),
Γενική Τράπεζα (Socite Generale),
και οι κυπριακές τράπεζες
Marfin-CPB (Ανδρέας Βγενόπουλος) και
Τράπεζα Κύπρου
καθώς και αρκετές συνεταιριστικές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: