Κυριακή, 17 Ιουλίου 2016

ΑΙΣΧΟΣ! ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΕΛEΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΟΜΑΔΙΚΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ

ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΕΝΩΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ
Οι δανειστές μαζί με την κυβέρνηση προωθούν την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Αγοράς (16/7).

Στο βασικό της θέμα γράφει: «Ασφυκτική πίεση στην κυβέρνηση να διπλασιαστεί στο 10% το όριο των απολύσεων που θα μπορούν να κάνουν κάθε μήνα οι επιχειρήσεις ασκούν οι δανειστές εν όψει των διαπραγματεύσεων για τα εργασιακά τοφθινόπωρο. Υποστηρίζουν ότι με το μέτρο αυτό μπορεί να αποφευχθούν οι πτωχεύσειςεπιχειρήσεων και να διευκολυνθεί η μείωση προσωπικού στις ΔΕΚΟ που θα αποκρατικοποιηθούν.Κομισιόν και ΔΝΤ επιμένουν ότι έτσι θα προσελκύσουν επενδύσεις και θα αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Σε αντάλλαγμα, δέχονται να μην ανοίξει τώρα συζήτηση για νέα μείωση του κατώτατου μισθού και για κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού. Στις διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά οι εκπρόσωποι των θεσμών αναμένεται να επιμείνουν και για την αλλαγή τουσυνδικαλιστικού νόμου και την επαναφορά στους εργοδότες του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Η κυβέρνηση ισχυρίζεται υποκριτικά πως θα πιέσει για επιστροφή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα δεχτεί τις απαιτήσεις των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις και τις εργασιακές σχέσεις.

Συνδικαλιστικοί κύκλοι της Ριζοσπατικής Αριστεράς ανέφεραν στην Iskra ότι η δημόσια εξαγγελία του Υπουργείου Εργασίας για συγκρότηση δήθεν ''εθνικού μετώπου'' μεταξύ κυβέρνησης ΣΕΒ – πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ για δήθεν υπεράσπιση των εργασιακών σχέσεων απέναντι στη δανειστές είναι το πιο αστείο κυβερνητικό καλοκαιρινό ανέκδοτο.

Κι' αυτό γιατί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει ήδη συμφωνήσει με το 3ο μνημόνιο για τη νέαεργασιακή κατεδάφιση και δεν έχει ούτε θέλει να προβάλλει απέναντι στους εκβιασμούς τωνδανειστών για την επόμενη δόση του δανείου καμιά εναλλακτική λύση ρήξης με τα μνημόνια, το δημόσιο χρέος και την Ευρωζώνη.

Ο ΣΕΒ εδώ και χρόνια ζητάει ακριβώς τα μέτρα για τις απολύσεις που προτείνουν οι δανειστές και ήδη εδώ λίγες ημέρες το ομολόγησε δημόσια ο πρόεδρος του.

Η δε πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι από χέρι πλήρως υποταγμένη στις μνημονιακές πολιτικές.

Οι εργαζόμενοι το μόνο όπλο, που έχουν, για να αντιμετωπίσουν την νέα αντεργατική λαίλαπα είναι οιενωτικοί και μαχητικοί αγώνες τους, που μπορούν να προωθηθούν αποτελεσματικά μόνο με τοσυντονισμό και την κοινή δράση όλων των αγωνιστικών μαχόμενων και ταξικών δυνάμεων τουεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

iskra.gr
http://anemosantistasis.blogspot.com/


Δεν υπάρχουν σχόλια: